Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 09:37 - Теория на глупостта. Част втора. Отказ от мислене. Дебилност. 02
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 411 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 И така, каква е отговорността на работниците и служителите?
От репортажите, които гледам по медиите, оставам с впечатление, че по-голямата част от тези хора са си дебили по призвание и по рождение, едва ли не. Ломотят някакви думи, които в събирателният им израз казват: Не сме получавали пари от еди колко си дни, месеци или години. Тогава задавам резонния въпрос: АМИ КАТО НЕ СТЕ ПОЛУЧАВАЛИ ПАРИ ОТ МЕСЕЦИ НАРЕД И ЗА МЕСЕЦИ НАРЕД, ЗАЩО СТЕ ПРОДЪЛЖАВАЛИ ДА РАБОТИТЕ? ЗАЩО НЕ СТЕ СИ ПОТЪРСИЛИ ПРАВАТА ОЩЕ ПЪРВИЯ МЕСЕЦ, СЛЕД КАТО НЕ СТЕ ПОЛУЧИЛИ ЗАПЛАТИТЕ СИ? КЪДЕ СТЕ БИЛИ ТОГАВА? На какво сте разчитали? Да ви кажа ли на всички вас, на какво сте разчитали? Разчитали сте, че работите "ще се оправят". Разчитали сте, че не би следвало да си разваляте рахата и да си влошавате взаимоотношенията с чорбаджията. Гледам ги тези хора и какво си мисля за тях. Те са от онези, които с радост чакат да им свърши работния ден, за да могат да свършат нещо и в къщи. Да си прекопаят картофената нива, от която да изкарат допълнително пари. Като обикалям в района на Чепеларе, защото ставаше дума за неизплатени заплати от строителна фирма в града, и виждам картофени ниви. Хубави ниви, които раждат хубави картофи. Навсякъде гледам опаковки от химикали, с които трудолюбивите граждани и селяни от района обработват посевите си. Да ви кажа ли какви химикали използваше дядо ми и баща ми, когато обработваха нашите картофени ниви в Тракия? Никакви. Нареждахме се на браздата и смачквахме колорадските бръмбари и други гадини с ръцете си. Успявахме някак си да се справим с тях. И продавахме с тонове картофи на пазара. Същото беше и дините, пъпешите и други продукти, които произвеждахме с тонове през 70-те и 80-те години. Сега обаче ги пръскат с химикали. По-лесно е някак си. Не иска толкова навеждане. 

И така продължаваме нататък. Познавам хора от района на Чепеларе и Смолян. Те си имат продукция, която произвеждат за пазара и такава, която остават за себе си. Когато аз бях земеделски производител, нямаше такова нещо. Каквото за пазара, това ядяхме и ние. Значи тарикатите са се нароили толкова много, че няма повече накъде.

Та тези хора сега протестират за неизплатени заплати. Същите тези хора, се прибират в домовете си всяка вечер и след като свършат нещо по градините си или в къщата си, сядат на масата на салатка и ракийка. Не сядат на празна ясла. Колкото и да се оплакват, че са бедни, досега нито съм чул, нито съм видял, някой да умре от глад. Посещавал съм много семейства в района - няма бедни и това е. Та същите тези хора след като си хапнат салатката и си изпият ракийката, сядат да гледат телевизия и протестират срещу всяка неправда - там станало убийство, катаджиите написали ни знам си колко хиляди акта на нарушители, този прокурор какво направил, онзи съдия как отсъдил и т.н., нали знаете, нашите новини са си една криминална хроника. След това отружените хора си лягат да спят. И на другия ден - същото. През деня, ако могат да се скатаят от работата, всеки го прави. Ще кисне в тоалетната колкото му се иска, ще ходи да пуши цигари, защото без тях не може, ако може ще увеличи времето за почивка на обяд, няма да полага съответните усилия по време на трудовия процес и след това ще се вайка, че заплатата му била малка и т.н. Нека да не оневиняваме тези хора, защото всички ние сме чеда на един тарикатски и омързеливил се български народ. Няма нищо останало от онова българско трудолюбие, с което нашите деди са се гордели. НИЩО.

Нека да попитам още нещо: Колко пъти тези работници и служители са се поинтересували от финансовото състояние на фирмата, за която работят? Сега има интернет навсякъде. Колко пъти са потърсили финансови отчети на компанията, да видят как се развива бизнеса на фирмата, за която работят? Нима това не ги интересува? Колко пъти са проверили в НАП или НОИ, дали тази фирма им плаща социалните  и здравните вноски? Може ли един служител с години да не е направил това елементарно усилие и след това да се вайка, че работодателят не бил плащал. Да, този работодател е тъпанар и трябва да си получи заслуженото, но това какво го топли работника, ако не са му плащали вноските или ако отивайки в бърза помощ разбере, че е здравно неосигурен. 


ТРЯБВА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ДА ЗАПОМНИМ, ЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕК, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОЛКО НИСКО СТОИ ТОЙ В СОЦИАЛНАТА, ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ИЛИ ИЗОБЩО ЖИТЕЙСКА ЙЕРАРХИЯ, Е ОТГОВОРЕН ЗА СЪДБАТА СИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НЯКОЙ ДРУГ Е ОТГОВОРЕН. ЗАЩО ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ РАЗОЧАРОВАНИЯ НА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАЗЧИТАТ НА НЯКОЙ ДРУГ, ДА ИМ ОПРАВИ ЖИВОТА? ВСИЧКИ ТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ИМ НЕ СТАВА, ЧЕ БЮРОКРАТИТЕ НЯМА ДА СВЪРШАТ РАБОТАТА, ЗА КОЯТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ И КАТО НЯКАКВИ НАИВНИЦИ, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАЗЧИТАТ НА СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА И СЪЩИТЕ ТЕЗИ БЮРОКРАТИ. ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА, АКО МОЗЪКЪТ НА ХОРАТА ИЗКЛЮЧИ ЗА ВСИЧКО ДРУГО, ОСВЕН ЗА ГЪРНЕТО С КЪКРЕЩИЯ БОБ НА ПЕЧКАТА. НЕ ЧЕ ДА СИ МИСЛИШ ЗА БОБЕЦА Е ЛОШО. ДАЖЕ Е ПРЕКРАСНО. КАКЪВ ХУБАВ МИРИЗ. УХАНИЕ, КОЕТО СИ СПОМНЯМЕ ОТ ДЕТСТВОТО НА СЕЛО. НО ОСВЕН ЗА БОБА, ТРЯБВА ДА МИСЛИМ И ЗА ДРУГИ РАБОТИ. 


ДА МИСЛИМ. МОЗЪКЪТ НА ТЕЗИ ХОРА Е ОТКАЗАЛ. ДА МИСЛИ. ПРЕВЪРНАЛИ СА СЕ В НЕЩО ПОДОБНО НА ЖИВОТНИ. АКО Е ТАКА, НЕКА ДА ИДВА НОВАТА ПРОМИШЛЕНА РЕВОЛЮЦИЯ И ДА ИДВАТ МАШИНИТЕ И РОБОТИТЕ НА ТЕХНИТЕ МЕСТА. ПОНЕ НЯМА ДА ГЛЕДАМ ТЪПОУМНИ ФИЗИОНОМИИ ВСЕКИ ДЕН ПО РАЗЛИЧНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ И ПО УЛИЦИТЕ. ПРЕД ЧОВЕК, КОЙТО Е ОТКАЗАЛ ДА МИСЛИ, ПРЕДПОЧИТАМ РОБОТ, КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА СТРИКТНО УКАЗАНИЯТА НА МИСЛЕЩИ ХОРА.



Гласувай:
3



1. batogo - !!!:))) Чест и почитания, приятелю, за разумния блог, който сътворяваш!
05.09.2017 09:55
Докато не спрем да викаме неволята и не се замислим как сами да си оправим колата, няма как да станем народ. Ще си останем вечното стадо, чакащо благоволението на господаря...
Доколкото мога ще популяризирам статиите ти, защото в тях има много полезна истина, която е добре да бъде поне малко осъзната от обществото.
цитирай
2. kolevdobri - Благодаря за комплиментите!
05.09.2017 11:26
Постоянно чувам от различни хора, в това число интелигентни и учени, че идеите за пряката демокрация и за това, всеки член на обществото да носи на плещите си отговорност за делата си и положението си в обществото, че идеите да търсим във всеки един момент отговорност и от държавата си, за парите, които й даваме, чувам едно и също нещо: ТАЗИ НЯМА ДА Я БЪДЕ. НАРОДЪТ НИ НЕ Е ГОТОВ. ХОРАТА ГЛЕДАТ НЕ ПО-ДАЛЕКО ОТ НОСА СИ И ВСЕ ТАКИВА ПОДОБНИ ПРИКАЗКИ. ЖАЛКО, АКО В ТАЗИ СТРАНА И ИЗВЪН НЕЯ, РАЗБИРА СЕ, АКО НЕ СЕ НАМЕРЯТ НЯКОЛКО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ЗА КОИТО ДУМИТЕ "СВОБОДА", "ЧОВЕШКИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ", "КАЧЕСТВО НА СТОКИТЕ, УСЛУГИТЕ И ТРУДА, КОЙТО ПРЕДЛАГАМЕ", НЕ СА ЧИСТА ФОРМАЛНОСТ, А ОСЪЗНАТО СЪСТОЯНИЕ НА ДУХА И ТЯЛОТО. Благодаря още веднъж.
цитирай
3. kolevdobri - Знам, че всички сме несъвършени. Но нека полагаме усилия, нека правим опити...
05.09.2017 11:35
batogo написа:
Докато не спрем да викаме неволята и не се замислим как сами да си оправим колата, няма как да станем народ. Ще си останем вечното стадо, чакащо благоволението на господаря...
Доколкото мога ще популяризирам статиите ти, защото в тях има много полезна истина, която е добре да бъде поне малко осъзната от обществото.

Преди да си легнем да спим, всеки ден от живота си, трябва да си задаваме въпроси и да си отговаряме. Какво направих днес лично за себе си? Спрях ли да се тровя с различни отрови, измислени от един куп манипулатори, измамници и гадняри, които печелят на мой гръб от моето невежество, глупост, недостатъци, зависимости...Дали днес произведох качествен продукт за обществото, в което живея? Дали са доволни клиентите ми? Дали са доволни служителите ми? Платих ли си данъка за обществото, колкото и да не ми харесва това, че плащам, а никой не ми дава сметка за какво се харчат парите ми? Бях ли убедителен, като убеждавах околните, че България може да бъде много по-добро място за живеене, че всички ние можем истински да се радваме на красотата на това благословено място, че можем да променим и да организираме държавата си така, че да бъдем за пример в региона и Европа, че има с какво да се гордеем и че децата ни остават да живеят тук, при нас, в България, вместо да търсят реализация в чужди страни...
цитирай
4. bojinkata - Поздрави! Като има балами да раб...
05.09.2017 13:34
Поздрави! Като има балами да работят за без пари, защо да им се плаща! Точен постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196582
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031