Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2017 18:16 - Къде на шега, къде истина - отпуските деморализират работниците и служителите.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 131 Коментари: 0 Гласове:
0



 Наблюдавам тази тема от няколко десетилетия. Спомням си как при Живковия социализъм, много хора се възползваха от връзките си с доктори и вземаха фалшиви болнични. След това отиваха на вилата и попряваха или покрива или просто си копаеха и поливаха доматите.

Спомням си разговорите между колеги, как са се утрепали от работа през съботата и неделята на нивата и с радост да дошли на работа, за да си починат.

Спомням си също оплакванията и всеизвестния факт, че от всички работни дни, понеделниците има най-много разболяли се и отсъстващи от работа.

Преди години ръководех институция, която имаше милиони евро активи. Имаше стотици служители. Още през първия месец забелязах колко много хора отсъстват, поради болнични - или на тях самите или на децата им. Тогава ми писна и забраних на всички да се разболяват. Спомнихси също така лицата на тези хора, които недоумяваха какво се случва - как е възможно директорът да забрани на служителите си да се разболяват!!! Нали това е естествен процес. НЕ Е ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС ДА СМЕ БОЛНИ. В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ САМИ СИ ГО ПРИЧИНЯВАМЕ. С НЕРАЗУМНИТЕ СИ ПОСТЪПКИ, С ГЛУПАВИТЕ СИ ЗАВИСИМОСТИ, С ЛИПСАТА НА ПОЗНАНИЯ И ДИСЦИПЛИНА. Не можем да живеем като прасета и да искаме да сме хора. Така не става.


Седнах на компютъра и написах на формат А4 правила, които родителите трябва да спазват, за да могат да направят така, че децата им да са здрави, че аман от отпуски. Все хърлясали, демек сополиви деца, кашлят, вдигат температура и отсъстват от училище, а с тях, отсъстват и техните родители. Написах условията и ги раздадох на персонала. Казах им - ето ви условията, ако ги изпълните, децата ви ще бъдат здрави и няма да се разболяват, ако не ги изпълните, ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ПРИЧИНАТА, ЗА ДА СА ТЕ БОЛНИ. ВИЕ НОСИТЕ ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ. НЯМА ПРИЧИНА ИЗВЪН ВАС, КОЯТО ДА РАЗБОЛЯВА ВАШИТЕ ДЕЦА. ВИЕ ГИ РАЗБОЛЯВАТЕ И САМО ВИЕ ДЪРЖИТЕ КЛЮЧЪТ ЗА РЕШЕНИЕТО.

Тъй като тогава показвах с личен пример какво да се прави, служителите ми повярваха и много от тях започнаха да се интересуват от нещата, които им говорех. Отпуските по болест спряха, а някои от тях така започнаха да се променят, че и аз бях впечатлен. Горките, до нашата среща никой от тях не беше чувал, че не бива да се пие високо минерализирана вода, да не говорим за други неща. С много от тях си говорихме по време на работа как са семействата и т.н. Някои ми се хвалеха, че техните деца вече не боледуват благодарение на режима и това е впечатлило техните учители на училище.


Тези дни споменът от миналото ми се върна. Мой служител получил болки в гърба. Поразпитах го. През съботата и неделята се изгърбил от работа на нивата. Прищипал се нерв или поне така му казал докторът. Обясних му, че ако докторите разбираха от медицина, нямаше да сме на това дередже. Нерв не може да се прищипе от физическа работа. Може да стане от това, че е стоял на течение и студът е влязъл в тялото и е възпалил нерва, но не може да стане от претоварване с работа. С работа може да се преумори мускул, но не и да се прищипе нерв. Нервът има вътрешна причина, за да се прищипе и това е ВЪЗПАЛИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС. А възпалителен процес има, като се изключи външните влияния, както казахме - течението и студът, когато алкално-киселинното равновесие е нарушено и тялото е киселинно. Тогава не само нерв може да се възпали, но и други по-лоши работи могат да се случат. 


Та приказката ми е за друго - ако този човек се възползва от правата си, работодателят ще бъде наказан да плаща за неговото отсъствие от работа, за неговото лечение, ако то продължи в рамките на 3 дни. Какво е виновен работодателят, че служителят се е претрепал на нивата през почивните дни или е простинал, защото се е натряскъл с бира и се е вкиселил? Нищо, но така е устроен светът - ДА НЕ ТЪРСИМ ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕУРЕДИЦИТЕ СИ В НАС. ОПИТВАМЕ СЕ ДА ГИ ПРЕХВЪРЛИМ НА ДРУГИТЕ. ЗА БОЛЕСТА Е ВИНОВНА СЪДБАТА. ЛЕКАРИТЕ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ, ИЗПИСВАЙКИ НИ ХИМИКАЛИ. РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА НАШИЯ ТРУДОВ ЕНТУСИАЗЪМ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ И Т.Н. ВИНАГА Е НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ, САМО НЕ И В НАС САМИТЕ. И законодателството подкрепя една такава практика.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220586
Постинги: 6921
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930