Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 09:55 - Българинът трябва да го гледаш в ръцете като работи. Иначе ще осере работата.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
0

Последна промяна: 24.10.2017 13:03


 
Според Евростат  сме на трето място по продължителност на работната седмица. Пред нас са турците и гърците. http://dnes.dir.bg/news/rabota-evrostat-rabotna-sedmitza-26503632

Но като сложиш колко време работници и служители се скатават през работно време, може да паднем доста ниско в класацията. То не са телефонни разговори, пушене, бърборене на глупости и пиене на кафе, закусване, обяд и следобедна закуска, висене в кенефа, оправяне на тоалета и т.н. и т.н. Който е обективен, ще ме разбере, за какво говоря. За качеството на работата изобщо не отварям дума.



Нашенецът не работи чак толкова по-добре и в чужбина. Видях как са си оставили ръцете на една гръцка къща, където са замазали материала в подпокривното простраство...с ръце, без да използват никакъв инструмент. От мой опит знам - ако строителен майстор го оставиш сам, без да го наблюдаваш, задължително ще осере работата, пък дори и да е в някоя по-развита страна. Ще си остави ръцете така, както всички сме виждали. В къщи няма да го направи така, но на теб ще го направи. Защото си клиент или по-скоро, защото никога не си бил клиент в неговите очи. За него ти си натрапник, от който трябва да смъкне някой лев.

Преди няколко месеца извадихме един камък от водопроводна тръба. Камък, който не може да бъде там, освен, ако майстор умишлено не го сложи. Също като "баш майстора". Вероятно сте гледали филма. Сложи шапка в комина, че на собственика след това му се разката фамилията да търси решение. На нас също. През задника ни излезе, докато го хванем. Добре, че в последните години има камери, с които можеш да видиш, къде педерасът е поставил камъка, за да къртиш точно там.


В събота и неделя, мой приятел е събрал бригада в село Горубляне, софийско. Правят канал. Преди това искал оферти от фирми и най-изгодната била 12 хиляди лева. Та човекът му писнало от простотии, събрал хора и си направил канала. Излязъл му около 2500 лева. Вижте за какво става дума, за каква разлика. Ояли се, че са се не видели.


Вчера изпратих една от колите да се почисти отвътре със специална машина, защото беше много мръсна. Купихме си ваучер за 35 лева, че да ни излезе по-евтино. Оставяме колата сутринта. Следобяд изпращам хора да я вземат. Мокра е разбира се, трябва да изсъхне. На другия ден виждаме какво се е случило. Оставили са си ръцете. Задната част на автомобила изобщо не са я пипали. По тавана - петна. Предна дясна стъпенка - също на петна. Какво да ги правиш? Да си губиш пак времето, да отидеш на другия край на София, да им висиш над главите, да вдигнеш скандал, че да си свършат работа. Тъпа история.


Купувам сокоистисквачка от Метро. Нося я в провинцията като подарък. Опитваме се да я включим да работи. Къде работи, къде не. Технологичен недостатък. По едно време окончателно спря. Та толкова за подаръка. Излязъл съм тъпак, че так съм се предоверил и не съм тествал продукта преди да изляза от магазина. Сега или трябва да я нося на ремонт, отново на другия край на София или да го изхвърля на боклука, за да не си губя времето.

Купувам кола. На старо. на 7 години. Уж запазена. Проблем след проблем. Фолсваген. Тъпа работа. Днес се наложи да го дърпаме в района на Перник. Установи се, че вместо да сложат една проста кука отпред на колата, където да се закачи въжето, те са поставили някаква резба, на която се навива кука за дърпане. Да, ама предишният собственик си я прибрал, а аз откъде да знам, че тъпата немска инженерна мисъл ще измисли толкова непрактично нещо. Цял месец се занимаваме с климатичната инсталация на същата кола и какво ли не сменихме и при кого ли не ходихме, преди да я направят, а сега и това. Все някакви битовизми ще ви отровят деня. И в това отровителство участваме всички ние. Случвало ли ви се е да купите кола. В резервоара има толкова малко бензинец, че отиването до първата бензиностанция е голям проблем. То бива бива скръндзи ама чак толкова. Преди 3 години продадох кола. В резервоара, в 3/4 от целия обем, имаше бензин. Купувачът каза, че му се случва за пръв път. Със сигурност, ако се наложи той самият да препродаде колата на някой друг, няма да постъпи така. Ако трябва ще го източи, но няма да го остави на следващия. Такива сме си...


Също преди месец сложихме по стените корк. Масторът уж беше добър. Останахме доволни. Минаха няколко дни и лайсните по ъглите изпопадаха всички. Питахме къде е майстора, да си оправи нещата, а той в Париж представете си. Работи там. И това е най-отговорният човек в бранша, който съм виждал. Представете си за другите. Имам колега, който ненапразно не пуска майстор в къщи. Научил се е всичко да прави сам. Купил си е различни машинки и това е - решил си е проблема. Нито ще се разправя с малоумници, нито ще ги гледа в ръцете. Просто си го прави сам. Имам друг приятел с по-големи възможности, който вече трето десетилетие не пуска български майстор в дома си. Ако има нещо за правене, вдига телефона и вика гръцки майстор. Оня си носи и гърци за общи работници. Не иска да има работа с българи, защото веднъж се излъгал и дошъл да свърши работата в България сам, като се надявал тук да си намери общи работници за измазването на къщата на моя приятел, че изпаднал в приключение и се наложило да се обажда в Гърция, че да му дойдат хора, да му помогнат. Моят приятел казва така: "Вярно, много скъпо е да си го позволиш - струва ми 3 пъти повече, отколкото ми искат българските майстори, но СЛЕД НЕГО НИКОЙ НЕ МИНАВА"  и това ми спестява много време и пари.

Та аз пробвах няколко пъти, като плащах на майстори повече, отколкото ми искат, но им казвам, че очаквам да си свършат работата добре. Те потриват ръце и вероятно си казват, ето намерихме балък. И като се започне едно надлъгване, пишман да станеш. Казваш му: Нали ти дадох два пъти повече пари, отколкото поиска, само и само да свършеш качествено работата, а той си работи така, както си работи обикновено. Изобщо не се старае повече. Поиска 20 лева на квадрат за лепене на плочки. Давам 40 и пак няма резултат. Може такава да ми е орисията, не знам. Но като питам околните и при тях е същата работа. Такива сме си ние българите. Немукаетни хора, както казваше дядо ми. Спомням си приказката за Бата, който сключил договор с бългаски доставчици на кожи. Не си спомням кой разказваше тази случка. Дали това беше Иван Хаджийски или някой друг, не помня. Та Бата сключил договор с производители на кожи от Габрово и онези след 1 година доставки, влошили силно качеството. Но Бата бил сложил в договора клауза за неустойки и се наложило пишман габровските производители дълги години да плащат тези неустойки. А иначе се били подготвили за изложението, като представяли най-качествените си продукти на производителите на обувки и Бата им повярвал, но като знае какъв е балканският манталитет, че няма мажоритет на това, което правим, си сложил клаузите за санкции и след това си получил компенсациите, като ги осъдил за несвършената работа.

Преди малко една от служебните коли закъса на пътя. Не може да зарежда акумулатора. Влязохме в проблеми. Говорихме с майстори, какво може да бъде. Някой видял нашия човек на пътя и се обадил на жена му. Тя е на работа в хлебозавода в града. Качила се на колата и отишла на мястото, да му "даде" ток. Обаждахме се къде ли не. Решихме да го дръпнем оттам. Оказа се, че някой откраднал куката, която се завива отпред на теглича. Мислехме да поръчаме репатрак. Накрая той успя да запали и да дойде до сервиза. Какво се разбра накрая - когато са слагали ремъците, ремъкът на алтернатора не бил затегнат както трябва. Разбирате ли заради каква простотия си изгубихме 3 часа от времето и ангажирахме толкова хора. ЗАРАДИ НЕКАЧЕСТВЕНАТА РАБОТА НА ЕДИН ЧОВЕК. ПРОСТО КАТО ФАСУЛ. ДА БЕШЕ СТЕГНАЛ ПРОКЛЕТИЯ РЕМЪК. ДА, АМА НЕ. БЪЛГАРСКА РАБОТА, КАКТО СЕ КАЗВА.



НЕЩОТО, КОЕТО СОЦИАЛИЗМЪТ УБИ В НАС Е ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО. ОСВЕН НЕГО, ТОЙ УБИ И ОНАЗИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВЪРШЕНАТА РАБОТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА Я ИМА ОТ ОБИКНОВЕНИЯ МАЙСТОР, СЛУЖИТЕЛ ИЛИ ИЗОБЩО ВСЕКИ ЧОВЕК. НИЩО КАЧЕСТВЕНО НЕ ИЗЛИЗА ВЕЧЕ ОТ НАШИТЕ РЪЦЕ. ПРЕТУПВАМЕ СИ РАБОТАТА И ТОВА Е. СЛЕД ТОВА СЕ ОПЛАКВАМЕ. НИТО УЛИЦИТЕ НИ УЛИЦИ, НИТО ТРОТОАРИТЕ НИ ТРОТОАРИ, НИТО КЪЩИТЕ НИ КЪЩИ, НИТО КОЛИТЕ НИ КОЛИ, НИТО ХРАНИТЕ НИ ХРАНИ И Т.Н. НЯМАМЕ СЪВЕСТ, ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЛАТА НИ. ДЕН ДА МИНЕ, ДРУГ ДА ДОЙДЕ. ТОЗИ МАНТАЛИТЕТ ИДВА ОТ СОЦИАЛИЗМА, КЪДЕТО ВАЖНОТО БЕШЕ ДА НАПРВИШ КОЛИЧЕСТВО, ЗАЩОТО НАДНИЦАТА НИ ЗАВИСЕШЕ ОТ ТОВА, А НЕ ОТ КАЧЕСТВОТО НА РАБОТАТА НИ. КОГА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ВСИЧКО ТОВА - НЕ ЗНАМ. Някои българи си вършат съвестно работата заради самите тях, защото нещо е останало от едновремешното възпитание. Други го правят в чужбина, защото там никой не прави компромиси. В България обаче сме жива трагедия. Зарити сме от битовизми, които ни пречат да се концентрираме и да бъдем успешни. И като гледам си казвам - ВСИЧКИ СМЕ В КЮПА - И ДОКТОРА И УЧИТЕЛЯ И ДЪРЖАВНИЯТ СЛУЖИТЕЛ И МАЙСТОРА И УПРАВИТЕЛЯ И КОЙТО СЕ СЕТИШ ДРУГ. ВСИЧКИ СМЕ В КЮПА, ЗАГУБИЛИ ОНОВА НЕЩО, КОЕТО СЕ КАЗВА ЧУВСТВО НА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД СЕБЕ СИ И ОБЩЕСТВОТО. ДОСТА УСПЕШНО СЕ САМОУБИВАМЕ И КАТО ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ И КАТО ОБЩЕСТВО И КАТО ДЪРЖАВА.



Гласувай:



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197260
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031