Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2017 07:23 - За благотворителността. Отново.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 183 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.12.2017 10:22


От няколко дни пак слушам изтърканите коледни песнички, които искаш или не искаш "летят" от ефира на радиата и те преследват навсякъде, където и да отидеш - в магазините, в учебните заведения, в държавните и общински служби, в заведенията за хранене, във фирмите, в които работим, та дори и на улицата...

Джингъл белс, джингъл мелс, джингълс полуделс....Изтъркани до втръсване песни и песнички, изградени върху съмнителни исторически сюжети.


И като се започнат едни приказки за "благотворителност". Пусни СМС еди къде си, купи си еди каква си картичка, купи еди каква си стока, защото еди колко си процента от продажната цена отивали за преоткриване на вселената, дай пари за това, дай пари за онова, бъдете добри и т.н. и т.н.




Първо трябва да се уточни понятието "благотворителност". Защо ли това понятие се свързва само с даването на пари за нещо, без да се търси отчет за харчовете? Благотворителност за мен означава, да изискваш от държавата и общината отчет, как харчат парите ти. Благотворителност е да не съсиспваш излишно ресурсите на планетата. Благотворителност е да учиш, да се развиваш и да правиш добро и да устоиш на глупостите, които ни заобикалят - алкохол, цигари, наркотици, преяждане, фобии и т.н. Благотворителност е да убедиш колкото се може повече хора, че не трябва да разчитат на подаяния от държавата, общината или частни лица и трябва да полагат УСИЛИЯ и да открият своето място в живота, със собствени сили и средства. Благотворителност е имаш силите да кажеш на първия държавен чиновник, който ти се прави на велик и ти пречи да живееш свободно, че ти му плащаш заплатата и искаш от него качествена услуга и уважение.






КАКВО ИЗЛИЗА ОТ МАШИНАТА ЗА МАСОВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО НИ ЗАЛИВА С КАКВА ЛИ НЕ ПОМИЯ ВСЕКИ ДЕН, ЧЕ ТОЗИ КОЙТО ДАВА ПАРИ ЗА РАЗЛИЧНИ КАУЗИ Е БЛАГОТВОРИТЕЛ, А ТОЗИ, КОЙТО НЕ ДАВА ПАРИ ТОЧНО ЗА ТАКИВА КАУЗИ Е НЕБЛАГОТВОРИТЕЛ!!! КАКВО ИЗЛИЗА, ТОЗИ, КОЙТО НЕ РАБОТИ И НЕ Е ДАЛ НИКАКВИ ПАРИ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ, НО В КРАЯ НА ЖИВОТА СИ Е РЕШИЛ ДА ПРОСИ И ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ПАРИ ДАВА НА ЦЪРКВАТА, ЗНАЧИ ТОЙ Е СВЯТ ЧОВЕК И ЗА НЕГО ЖУРНАЛИСТИТЕ СЕ УБИХА ДА ПИШАТ РЕПОРТАЖИ, А ТОЗИ, КОЙТО Е ДАЛ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ НА ТЪПАТА ДЪРЖАВА, ПОД ФОРМАТА НА ДАНЪЦИ, ЗА НЕГО НИЩО....КОЙ Е БЛАГОТВОРИТЕЛЯТ ТУК, ПИТАМ АЗ?


Ето ви няколко примера:
  1. Институцията "Българската Коледа", например. Казвам "институция", защото наистина политиците го превърнаха институция. И правилно пита колегата Апостолов, къде е отчетът на тази институция? Кой и по какви критерии определя къде, колко и защо да се харчат парите? ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ТВЪРДЯ, ЧЕ ВСЯКО НАБИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА Е СВЪРЗАНО С ПРАХОСНИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ ПРИ ХАРЧЕНЕТО ИМ И ТО ЗАЩОТО СЕ НАРУШАВА ОСНОВЕН ПРИНЦИП В ИКОНОМИКАТА - ТОЗИ КОЙТО ИЗКАРВА ПАРИТЕ, НЕ Е ТОЗИ, КОЙТО ГИ ХАРЧИ. Никога няма да има ефективен контрол върху харченето на обществен ресурс. Никога. Дори и в държави като Норвегия или Дания, не може да се каже, че съществува такъв механизъм. Има ли такива пари, винаги се появява мафията, която да ги усвои. Дори, когато става дума за събрани пари под такива благовидни поводи, като НУЖДАЕЩИТЕ се български деца или по-скоро някои от тях. Абе какво означаваше НУЖДАЕЩ се индивид? То всички са нуждаещи се. Няма ли най-после да се освободим от тези социалистически понятия, от които полза имат търтеите, нехранимайковците и мързеливците. Започнеш ли да доказваш нужди, че да получиш пари от държавата или общината, значи си на ПРАВ СОЦИАЛИТИЧЕСКИ път за деморализация на обществото.
  2. Истинските благотворители в тази държава са тези, които плащат данъци. А истинските неблаготворители са тези, които ги харчат за щяло и нещяло. Колкото повече данъци плащаш на обществото, ТОЛКОВА ПО-ГОЛЯМ БЛАГОТВОРИТЕЛ СИ. Да сте чули, финансовият министър да награди първите 10 данъкоплатци в страната, дори и с една формална грамота? Или пък да им поради той от своя страна, някаква ПРИВИЛЕГИЯ, защото това са единствените хора, които наистина имат нужда да се чувстват ПРИВИЛЕГИРОВАНИ - примерно, да не чакат на опашка на границата, безплатно паркиране или нещо подобно. Някой ще каже, че тези хора нямат нужда от това, защото могат да си позволят частен самолет, който да прелети границата без да чакат или че си имат шофьори, които ги чакат в колите и нямат нужда от безплатен паркинг. Няма значение какво, просто финансовият министър да измисли нещо, с които да благодари на тези хора и да ги прдстави на обществото като първенците сред БЛАГОДЕТЕЛИТЕ. Знам какво ще кажат някои - тук всеки се съмнява в механизма на забогатяване, така че идеята може да се опорочи още в самия зародиш. Нали казват, че човек бил толкова голям, колкото са големи мечтите му. Аз си мечтая за общество, в което като видиш някой много богат, да кажеш: Този човек е избран от Всевишния, той е по-умен от нас, по-предприемчив, има повече късмет, има повече знания и никога не се е възползвал от политическа подкрепа, за да стане богат. Сега обаче народът обикновено казва: "Мамка му и мошеник" и в немалка степен ще бъде прав. Но все отнакъде трябва да се започне. Затова, нека да подкрепим тези, които плащат на държавата и общината пари, защото ще подкрепим самите себе си в признанието си като данъкоплатци. Нека да кажем, които СА НАИСТИНА ВАЖНИТЕ ХОРА В ТАЗИ СТРАНА - ТЕЗИ, КОИТО ВНАСЯТ ПАРИ В ХАЗНАТА, А НЕ ТЕЗИ, КОИТО ГИ ХАРЧАТ, както е сега;
  3. Ако има създадени обществени настроения, че пари могат да се правят и без да се работи, тогава обществото здравата е загазило. То не са томболи, то не са лесни печалби за баламите, то не са реклами за лесен живот...Хиляди и хиляди бездарници са се хвърлили в това да излъжат баламите и да им вземат парите. В обръщение са включени цял набор от измамни подходи - то не са телефонни измамници, то не са рекламни агенти, то не са "благотворителни" организации, създадени с цел "спасяване" на децата, на младите, на старите, на беззащитните, на земята и вселената, като цяло. НИКОЙ ЗА НИЩО ДРУГО НЕ ГОВОРИ, ОСВЕН ЗА ПАРИ. НАЧИНИТЕ НЕ СА ВАЖНИ. ВАЖНОТО Е ДА СТИГНЕШ ДО ПАРИТЕ. ДЕМОРАЛИЗАЦИЯТА Е ПЪЛНА. Бъркат ти в главата и ти създават комплекси. Нарочно. Преднамерено. Трудът е вече нещо второстепенно. Трудолюбието на българина? Стига вицове. Няма такова. Или поне вече няма такова. Обществото ни има нужда от нов смисъл, нова цел, която да направи живота ни СМИСЛЕН. Живеем в пустословие, което произвежда пари. Уж парите бяха следствие на труда. Колко жалко е да цитирам комунистически или фашистки лозунги, след като изпитвам органическа ненавист и към комунисти и към фашисти и разбира се към майка им и баща им, които са едни и същи. Две деца, на едни и същи родители: "Трудът краси човека, а мързелът го грози" или "Работата ще ви освободи". Между другото, преди години този надпис е бил откраднат от входа на концлагера. Явно на някого много му е харесал. Дори повече, отколкото на мен.http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/12/18/832279_otkradnaha_nadpisa_arbeit_macht_frei_ot_konclagera_v/
Често се питам: ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ СМЕ ДОШЛИ НА ТОЗИ СВЯТ? Дишаме мръсен въздух, ядем боклуци, пушим цигари, дрогираме се, наливаме се с алкохол, преяждаме, главите ни са пълни с лоши мисли...Не е ли благотворителност, ДА ПРАВИМ ТОЧНО ОБРАТНОТО - ДА НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ МРЪСЕН ВЪЗДУХ, ДОКОЛКОТО НИ ПОЗВОЛЯВАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ, ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО БОКЛУК ИЛИ НАЙ-ОБЩО КАЗАНО, ДА ОСТАВЯМЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛЪК ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ, ДА НЕ ЖИВЕЕМ ТАКА, ВСЕ ЕДНО ТРЯБВА ДА ИЗЯДЕМ И ИЗПИЕМ ПЛАНЕТАТА ЗА НЯКОЛКО ДНИ И ТО В ДНИТЕ НА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА. КАКВА ИРОНИЯ. Вършим глупости и си мислим, че ще ни се размине. Преди поне се криехме, като ги вършехме. Сега ги вършим открито, защото глупостите станаха критерий за добра оценка на съществуването ни. Живеем в блато. Физическо и духовно блато. Плуваме в лайната, които ние самите сме изсрали. Заприличахме на домашните прасета. Те така се въргалят в собствените си лайна, благодарейки на съдбата, че им е изпратила ТОПЛИНА с тях. Толкова за благотворителността.









Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3214452
Постинги: 6907
Коментари: 4316
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930