Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2018 09:01 - "Видимостта" е основата на свободната икономика. Трябва да се премахне мъглата в политиката и икономиката.01
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
1



 Какво представлява видимостта? Някои му казват "прозрачност".

Колкото по-малко прозрачност има в едно общество, толкова по-несвободно е то. Можете да си го представите с мъглата и отсъствието на мъгла. Мъглата може да бъде толкова гъста, че видимостта да е едва десетина, двадесет метра. Какво можете да правите в условия на мъгла? Живее се, но не е като да няма мъгла. Спомням си, че като студент през 80-те години на миналия век, се наложи да "изкараме" около 45 дни в мъгла, в района на Свищов. Беше толкова подтискащо, особено след като минаха няколко седмици. Тогава се качих на колата и просто избягах от града за няколко часа, за да видя слънцето. Но пак се върнах в мъглата, защото там ми беше бизнесът, образно казано.

Та нещо подобно е и в икономиката. Ако икономиката е в мъгла, не очаквайте добри резултати. В мъгла даже и климатиците не работят както трябва. Работят дори и при много студени условия, но при мъгла се тормозят. Мъглата тормози всички, независимо от това, дали става дума за природна мъгла или за икономическа мъгла. Когато е вечер или когато има мъгла, производствените предприятия, които създават екологични проблеми се разработват като за световно. Влизал съм в Димитровград късно през нощта, от посока Стара Загора и от височините преди града се вижда как в източната част на града, където е индустриалната зона, комините яко пушат. Същото е и онова предприятие, което се намира от дясната страна на магистрала "Тракия", когато се отива към Пловдив, малко преди Ихтиман. Вечерно време и при мъгла, яко пуши. Вечерно време инспекторите не ходят на работа, а при мъгла, кой видял, кой не видял, няма значение.

Същата мъгла, ако не и по-голяма е в икономиката. Първо там влизат неподготвени от професионална гледна точка кадри, които разчитат предимно на връзките, за да се докопат до високи позиции, защото друг начин няма. Цари пълна деморализация на обществено-икономическите отношения. На второ място, където и да погледнеш и до каквото и да се докоснеш, освен ако не е някакъв прекалено дребен частен бизнес или някой, който произвежда само за себе си, останалото е под "зоркото око на Партията". Какво ще разбирате под Партията, няма значение. За мен това са всички онези нелегитимни практики, които са залегнали дълбоко в душата на българина и отърване от тях няма. Ще ви дам няколко примера:
  1. Опитайте се да влезете в сайта на която и да е обществена институция, било то министерски съвет, министерство, комисия, агенция, община, държавно предприятие и т.н. и вижте каква информация ни поднасят. МЪГЛА. ПОДНАСЯТ НИ МЪГЛА. ДА НЕ ВИДИМ НИЩО ИЛИ ДА ВИДИМ СЪВСЕМ МАЛКО, КОЕТО СПОРЕД ТЯХ БИ БИЛО ДОСТАТЪЧНО ДА ВИДИМ. Е как ще я караме така? Същата работа е и в частния бизнес. Влезте в сайта на която си искате банка, на която си искате застрахователна компания, инвестиционен посредник, промишлено предприятие, предприятие в областта на транспорта, съобщенията и т.н. и вижте каква информация ви дават!!! Никаква или почти никаква, от която да разберете, кои са собствениците и за какво се борят, кои са директорите и за какво отговарят, какви са целите и задачите на това предприятие, да ви покажат неговата икономическа и социална значимост, за ролята на тези, които създават там продукта или услугата. Нищо. Зеро, както се казва.
Нова статия




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3227200
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930