Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2018 10:50 - Какво да се направи, за да се превърне България от постсоциалистическа в капиталистическа страна?04
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2018 16:26


 Какви са икономическите условия, българинът да стане капиталист?

Какъв бизнес може да започне обикновеният българин? Казвам "обикновеният", защото "необикновеният" българин отдавна прави бизнес. Всъщност нека да видим какво прави втория и след това ще се върнем на обикновения.
  1. Необикновеният българин е необикновен, защото има "рамо", за да прави бизнес. Това са всички онези, които са получили политическа или бюрократична подкрепа за да стартират или да продължат "делото" на бащи, майки, дядовци, баби и т.н. Тези необикновени българи са в основата на получените предимства, дадени им от преврата от 1989г.
  2. Необикновен  е и онзи българин, който няма кой знае каква връзка с политици и банкери, но си е измамник в главата по природа. Това са онези, които спечелиха пари от различни пирамиди, измамни схеми, организирани насилнически групи, откровени крадци и измамници. Немалка част от този контингент вече не е между живите, но други успяха да легализират парите си и да станат капиталисти.
  3. Накрая, необикновени са онези българи, които без политическа подкрепа, без да подкупват бюрократи и без да използват насилие, станаха капиталисти. Аз наричам тези хора - "малките генийчета". Това са обикновено хора, избрали житейския им път да бъде в сферата на ИТ бизнеса. Там сравнително малка роля играят политици и бюрократи.
Всички други сме "обикновени" българи. Та сега да видим, какви усилия трябва да положи обикновения българин, ако иска да стане капиталист:
  1. Първо да заложи имуществото си пред банката и да вземе едни 30-40 хиляди лева кредит;
  2. Да наеме обект в който да осъществява някаква стопанска дейност - търговия с хранителни стоки, козметичен салон или фризьорски салон, баничарница, някакъв офис, в който да предлага услуги - счетоводни, туристически, занаятчийски и т.н.
  3. Да бъде готов да се самоексплоатира, като започне работа сам или със семейството си. Това може да продължи с години или до края на работния му цикъл. Има такав риск и всеки, който започне бизнес, трябва да е наясно с него.
  4. Да започне с предлагане на някакви търсени услуги, които са много платени - водопроводни, ел. услуги, шофьор на камион и т.н. Тези професии са много платени, ако наистина човекът е добър и в някои случаи се доближават до заплащане на тези, които работят в по-развити европейски страни. Тези хора могат да натрупат пари от тази дейност и да станат капиталисти. Шофьори на тирове пестят, за да си купят свой камион. След това някои купуват втори и търсят шофьор за него и т.н. 

Тези бизнеси, за които говоря, а вероятно съм пропуснал и други, са основата на икономиката в развитите страни. Държави като Германия и Франция, над 95% от фирмите и бизнеса е от такъв мащаб. Големите фирми са едва 2-3% от всички фирми във всяка развита икономика.

Преминаването от това ниско ниво на капитализъм, където самоексплоатацията е в основата на бизнеса, към друго, по-високо ниво е много труден процес и се извършва от малцина. В една истински пазарна икономика, това преминаване се извършва на базата на способностите, визията и готовността на всеки един бъдещ капиталист, да поеме рисковете и да се откаже от "нормалността" на живота, в името на бизнеса. Късметът, бизнес нюхът и т.н. други подробности също са от значение. Тук политиката и връзките имат по-малко значение. За разлика от тези страни, при нас преминаването е възможно само и единствено при наличието на връзки и подкрепа от силните на деня - политици, чиновници, банкери и свързани с тях лица. Това е разликата между постсоциалистическата икономика и капиталистическата икономика.

Капитализмът, истинският капитализъм, отрича бюрокрацията, за разлика от социализма, която я създава и умножава до степен, след която следва революция.
Следваща статия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3225165
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930