Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2018 11:05 - Какво да се направи, за да се превърне България от постсоциалистическа в капиталистическа страна?05
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 96 Коментари: 0 Гласове:
0



 За ролята на бюрокрацията. 

За ролята на държавата в икономиката.

Направо на въпроса. Една икономика е повече социалистическа, отколкото капиталистическа, ако държавата заплаща заплати на повече от 10% от заетите. Изтокът сега има предимство пред Запада. Всички виждат какво се случва в източните части на Азия. Невиждан никъде другаде прогрес, технологии и темпове на растеж, които поставят под съмнение устойчивостта на западните икономики да отговорят на това предизвикателство. Къде е ключът към успеха?

Според мен той е в "капитализирането" на икономиката. Какво означава капитализиране? Това означава, по възможност, държавата да предоставя колкото се може по-малко услуги на гражданите, защото на практика няма кой да я конкурира в това й качество, а следствие на това, нивото на предлаганата услуга е ниско, а цената твърде голяма.

Вярно е, че има и особености. Например, северните страни от Европа, по-добре се справят с икономиката, въпреки, че имат твърде много заети, на които държавата плаща заплати. На юг обаче нещата не са така. Икономиката на Гърция колабира, преди всичко заради заеми, които гръцката държава получаваше от цял свят, за да заплаща пенсии на пенсионерите и заплати на заетите в държавния сектор. Тоест, харчеше парите непроизводително, а заради чисто политически подбуди - за осигуряване на гласове на изборите. Но когато дойде време да се плати сметката се установи, че държавата не акумулира достатъчно пари, за да си плати лихвите и главниците по тези кредити. Тогава идва кризата и бягството на капитали. Само за една седмица по време на тази криза, гърците изтеглиха над 170 милиарда евро от банките и системата спря да функционира. Тогава вложителите не мислеха, че и те са се облажили от взетите от държавата кредити, а побързаха да се спасяват поединечно. Такава е икономическата логика и ние трябва да се съобразим с нея. Преди кризата, гръцката държава плащаше заплати на почти 30% от заетите. Така икономика не можеш да направиш, защото всеки, който получава пари от държавата, за да предлага някаква услуга, много много не си дава зор, защото не е заплашен от конкуренцията. Затова и нивото пада. Всяка услуга, която предлага държавата е некачествена и скъпа и гърците го разбраха по трудния начин. Ние също. Каквата и услуга да ни предлага държавата, тя е некачествена. Дали ще ни предложи сигурност, образование, здравеопазване или нещо друго - резултатът е скъпотия и липса на качество.

При капитализма, държавата не предлага или предлага ограничени услуги. В Южна Корея например, държавата плаща заплати на около 5% от заетите. Същото е положението и в Япония. В европейските държави, този процент достига почти до 30. А знаете, там, където няма конкуренция, няма истински капитализъм и рано или късно ще се наложи коренна промяна, която няма да е никак безболезнена.



Така че, ако искаме истински капитализъм, ще трябва да ограничим предлагането на услуги от страна на държавата и тя да плаща заплати на не повече от 5% от заетите. Работата на държавата е да осигури честните правила на играта, а не да осигурява заетост на населението. Заетостта я осигуряват капиталистите. Държавата само харчи готови пари и не й пука, как ги харчи и затова трябва да бъде контролирана. Истинският капитализъм изисква колкото се може повече хора да имат собствен бизнес, който да им осигурява издръжка. Колкото повече хора си имат собстевн бизнес, толкова по-малко ангажименти ще има държавата към гражданите си и толкова по-богата и успешна ще бъде тя. Богатството на една държава се определя от възможно най-ниският коефициент на харчене от нейна страна, спрямо БВП. Така например, най-свободните и богати държави като Хонг Конг и Сингапур имат около 17% участие в преразпределителните процеси, докато бългаската държава има 40%. Такива успешни примери за развиващи се икономики, които са на прага да преминат в развити икономики, са държави като Естония и Чили, където държавата харчи по-малко пари и не натрупва дългове, които да бъдат плащани от бъдещите поколения.


Основен проблем на България, това е класата на политиците и бюрократите. СЪУЧАСТНИЦИ, ИСКАТ ИЛИ НЕ, В ТАЗИ БЪРКОТИЯ СА ВСИЧКИ ТЕЗИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ. АКО ЕПЪЛ БЕШЕ ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ, ЩЯХМЕ ДА ВИДИМ ТЕЛЕФОНИ НА КУКОВО ЛЯТО.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3233919
Постинги: 6935
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930