Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2018 23:53 - Ако постигаме успехи, това е заради нас, самите. Ако се проваляме - другите са виновни.01
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 237 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.12.2018 15:33


 Нека сега да отидем на по-ниско ниво - на ниво междуличностни отношения и отношението към А-за, както се изразяват философите.


Колко пъти в България сте чували някой, да признае грешката си и пред себе си и пред другите и да продължи с изправена глава напред. Вярно е, че тук има много фактори, които са външни - например лошата икономическа среда, заради прекалената като брой и нефункционалност българска администрация. Логично е, ако някой фалира, да има някакво основание да твърди, че е фалирал, заради монополите, заради бездействието или действието на държавната и общинската администрация и т.н. Напълно е логично.


Не е логично да се твърди това, ако бяхме на мястото на Хонг Конг, Сингапур, Нова Зеландия или Австралия - държави, които са в челните редици по показателя "свобода на икономиката". Там икономическите агенти няма да имат основания да се оплакват, че са фалирали заради бюрокрацията, а ще трябва да търсят грешките повече в себе си. За разлика от тези страни, в България правенето на бизнес е пряко зависимо от държавни и общински регулативи и служители, които влагат лични субективни елементи при отношението си с бизнеса и така го поставят в деликатната ситуация или да плаща под масата, за да оцелее или да бъде съсипан и разграбен с помощта на институциите. Примери за това състояние, колкото си искате.

Но нека да видим и другото положение. Има хора, които аз познавам, които имаха пари и имоти и при социализма, колкото и да беше трудно и при постсоциализма, в който живеем. Оправният и амбициозен човек ще намери възможност са прояви уменията си - ще пада, ще става, ще се окаля, но ще ходи напред. Вярно, трудно, много трудно, но ще постигне част или изцяло целите си.

Трябва наистина да отсеем онази плява, която само търси оправдание за несполуките си.


Между другото, как искаме да имаме успешна икономика, като аз лично не познама едно истинско щастливо семейство. Пълна имитация на щастие сме ние, българите, изобщо ако има и имитация на щастие. То за да има успешен бизнес трябва да има разбирателство в семейството, добра организация и много работа и след това ще дойде успехът. Разлира се изключвам ситуацията, в която бизнес се прави или с държавата или с общината и там са важни връзките, а не факторите, които изброявах досега. Затова казвам, много сложно е да се прецени доколко администрацията е виновна за нашето икономическо състояние и доколко ние самите. Чували ли сте такова изказване: Администрацията ми попречи. В същото време не ме защити от нелоялната конкуренция и аз фалирах. Но да знаете, че по принцип съм малко мухльо, тарикат и мързеливец. Това по нашите географски ширини няма да го чуете.


Следва текст.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195126
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031