Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196648 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 07.01.2012 г.

Ето ви няколко сценария. Франция вече има закон, който криминализира отричането на арменския геноцид. Турция готви подобен закон, който криминализира отричането на алжирския геноцид от страна на французите.

Това означава, че всеки турчин, ако реши да посети Франция, потенциално може да попадне във френски затвор, ако отрече геноцида, а ако го признае, след завръщането му в Турция ще го натирят в турски затвор.

Същото важи и за французите. Ако посетят Турция и им бъде зададен въпроса за геноцида над алжирския народ и отговорът е отрицателен, може да търкат нара в някой турски зандан в Анадола. Ако пък потвърдят геноцида, ще си имат проблем с френските власти, като се върнат във Франция.

Как ще бъдат тълкувани тези отношения от гледна точка на международното право? Ако някой висопоставен турчин отрече геноцида, на някаква среща във френското посолство в Анкара, веднага ли ще го арестуват французите /тъй като това е френска територия/ и как ще го репатрират във Франция да си лежи наказанието?

 

Същото важи и за случаи на отричане на геноцида, направено в открити международни води. Това само национално право ли ще бъде или по някакъв начин ще се ангажира и международното право? Да не забравяме, че Франция е член на Европейския съюз и има хармонизирано законодателство с другите страни от съюза, което означава, че отричането на геноцида от турчин, в било коя да е страна на Съюза, автоматически дава право на Франция да изисква екстрадирането му във френски затвор.

 

Наистина стана забавно.

По същата логика, всяка една европейска страна от Гърция до Австрия и от Молдова и Русия до Хърватска, могат да претендират, че Турция е осъществявала геноцид срещу техните народи.

Същото може да претендира и Русия спрямо Полша, както и Полша спрямо Русия.  Испанците също могат да претендират за извършен геноцид от страна на Франция към тях, по времето на Наполеон, да не говорим за претенциите на наследниците на маите, ацтеките и инките към Испания, заради колониалното владичество след откриването на Америка от Колумб. Всички европейски народи могат да имат претенции към хуните и татарите за геноцид. Също и всички европейски народи могат да имат претенции към Рим за геноцид. Цяла Европа е пропищяла от геноцида на викингите. Монголите са осъществили тотален геноцид над Дамаск по времето на Тимур. Избиването на индианците от американските колонисти и от армията, може ли да се класифицира като геноцид? Та има ли по-голям геноцид от този, който комунистическите диктатори Сталин, Хитлер, Мао и Пол Пот са извършвали спрямо собствените си народи?

 

Всеки е изтребвал всеки, ей така, заради спорта. Тъпа работа.

 

Чудесна история, нали?


Категория: Политика
Прочетен: 2041 Коментари: 9 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196648
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Януари, 2012  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031