Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196600 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 10.01.2013 г.

Преди години, като малко дете, бях чул за една история, какво било криза в САЩ. Ставаше дума за ВСВ. Нали все пак е война, криза е и има някакви лишения. Една г-жа се оплакала, че не може да намери риза за мъжа си от точно определен десен. За да спазят закона, който забранявал да се изхвърля цял хляб, много американци просто нарязвали хляба, преди да го изхвърлят. Интересно нали! И поучително. Една е била кризата за Европа, друга за евреите, трета за САЩ.

 

Днес наблюдавах интересен случай. Един мой служител изхвърли пакет с храна днес. Оправданието е, че била от вчера. Какво имаше в пакета? Пилешко с ориз. Пилешко филе! Килограма на което струва около 10 лева в супермаркетите! И го изхвърли с лека ръка, без никакво съжаление! А всъщност е добър служител. Интелигентен.

 

Първо да поговорим за това, че не можем да планираме елементарни неща. Покупката на храна, която след това ще изхвърлим не е добро нещо. Това за мен е неуважение към собствените ни финанси и ресурсите на земята.

Ще ви кажа още една случка, която са ми разказвали за евреин, от когото са поискали пари на заем. Броил човекът парите и ги предал в ръцете на заемополучателя. Предложил му цигара. Онзи взел цигарата, извадил кибрит и запалил, като дори предложил на евреина огънче. Евреинът приел, но веднага след това със загрижен тон му споменал, че се съмнява, дали не е сбъркал при броенето на парите. Взел парите обратно и си ги сложил в джоба и казал на човека, че няма да му даде пари на заем. Изумен от тази случка, гостът настоял все пак да чуе какви са причините.

 

Тогава евреинът му казал, че първото нещо, което го впечатлило е, че не преброил парите, които взел и второто, запалил цигарата с клечка кибрит, докато в същото време до него имало запалено огнище. За евреина това било достатъчно основание да предполата, че човекът не е достатъчно пестелив и има възможност да не може да върне заема. Поучителна история нали?

 

 

Сега да се върнем на нашия случай. Колегата дори не помисли, че тази храна може да бъде изядена от някакво животно – да кажем куче, котка или прасе. Просто я изхвърли. Или си е помислил, ама къде да си отваря допълнителни затруднения. По-лесно е да я изхвърли. Няма да нахрани света я с тази порция пилешко с ориз!!!

 

Независимо от това каква заплата съм получавал през годините, не си спомням да съм правил такова нещо. Ако имам нещо за изхвърляне, го замразявам и след това го давам на кучето на село или на някое съседско куче или на кокошките. Може да ви изглежда смешно, но който е преживял началото на 90-те години, с малко дете, в мизерна кватира и бюджет от 80 лева, може би ще има друго отношение към живота.

 

Не е необходимо хората да преживяват такива кризи, като тази от 1990-1991г., както и целият буламач на 90-те години. Те могат да бъдат обучени, възпитани и образовани за това, че ресурсите трябва да се ценят. Може и да изглежда дребнаво, но ако направим една сметка какви безмислени разходи  сме правили и правим, ще видим, че наистина ЗАСЛУЖАВАМЕ ДА СМЕ В КРИЗА. ТОЛКОВА МНОГО НЕНУЖНИ БОКЛУЦИ СМЕ НАКУПИЛИ, ТОЛКОВА МНОГО ХРАНА КУПУВАМЕ И ПРАХОСВАМЕ С МИЗЕРНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ, ЧЕ НЕ СИ ДАВАМЕ СМЕТКА ЗА ТОВА! В УСЛОВИЯ НА КРИЗА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ ДЕБЕЛИ И ПОСТОЯННО СЕ ОПЛАКВАМЕ, ЧЕ НЯМАМЕ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ СИ КУПУВАМЕ ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ, АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ И ИЗХВЪРЛЯМЕ ХРАНА.

АКО ИМА ТАКИВА СЛУЧАИ, ТО ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НИТО СЕМЕЙСТВОТО,  НИТО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА СИ Е СВЪРШИЛА ДОБРЕ РАБОТАТА. А ОТТАМ СЕ ЗАПОЧВА.

 

Сега четох, че половината от храната в Европа и САЩ се изхвърляла. Ужасно разточителство, нали!


Категория: Политика
Прочетен: 671 Коментари: 2 Гласове: 1
Защо казвам тотално?

Данъкоплатците дават пари на държавата. Предполага се, че тя ще има харчи парите за добри дела.

Държавата дава пари на държавната телевизия - тоест на нашата телевизия.

Нашата телевизия дава част от тези пари, за да направи филм за гагстерите. Кой кого убил, как го убил, каква дрога и колко продал...

И ТОВА СЕ ГЛЕДА ОТ НАС И ОТ НАШИТЕ ДЕЦА. И Е ФИНАНСИРАНО С НАШИТЕ ПАРИ!!!

КАКВО ОЧАКВАТЕ ТОГАВА ОТ ПОКОЛЕНИЕТО НИ, КОГАТО С НАШИТЕ ПАРИ, ВМЕСТО ДА ГИ НАУЧИМ НА ДОБРИ ПРАКТИКИ ФИНАНСИРАМЕ ГАНГСТЕРСКИ ФИЛМИ?

ЧЕ ЗАЩО ЛИ ДА РАБОТЯТ ЗА ПО 800 ЛЕВА ЗАПЛАТА, ЧЕ И ПО-МАЛКО, ДОКАТО МОГАТ ТЕЗИ ПАРИ ДА ГИ НАПРАВЯТ ЗА ЕДИН ДЕН С ПРОДАЖБАТА НА ДРОГА? ТАКЪВ ТИП НА МИСЛЕНЕ НИ НАЛАГА НАЦИОНАЛНАТА, НАШАТА ТЕЛЕВИЗИЯ. НИЩО СТОЙНОСТНО, НИЩО ГРАДИВНО.

ДА ПОЗНАХТЕ, ЩЕ ПОМОГНЕМ НА МНОГО МЛАДИ ХОРА ДА ПРЕОТКРИЯТ В СЕБЕ СИ ГАНГСТЕРА, БАНДИТА, НАРКОДИЛЪРА.

НЕ ВЯРВАМ В ТЕОРИЯТА НА КОНСПИРАЦИЯТА, НО СИ МИСЛЯ, ЧЕ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ И МВР ИМАТ СМЕТКА ОТ ТАКИВА ФИЛМИ, ЗАЩОТО ПОКАЗВАТ ТЯХНАТА ВИСОКОЕФЕКТИВНА РАБОТА, ОПРАВДАВАТ МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ВЗЕМАТ ОТ НАС, КОИТО ИНАЧЕ ТРЯБВА ДА ИЗКАРАТ НА ПОЛЕТО НА ПАЗАРА С ЧЕСТЕН ТРУД, А НЕ КАТО НИ РАЗМАХВАТ ПАЛКИ, ПИЩОВИ ИЛИ КАРТИ, КОИТО ГИ ПРАВЯТ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ НАС. САМО ТЕ ИМАТ СМЕТКА ОТ ТОВА ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ЖИВОТА. САМО ТЕ ИМАТ СМЕТКА ДА РАЗДУВАТ ОБИКНОВЕНИ ПРОБЛЕМИ ДО НИВОТО НА ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ. САМО, ЧЕ НЕ НИ ДАВАТ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ. НАЛИ?

НЕ СИ ЛИ ЗАДАДОХТЕ ВЪПРОСА, АДЖЕБА, ЗАЩО СЛЕД КАТО ТОЛКОВА МНОГО ПОЛИЦИЯ Е ХВЪРЛЕНА ДА ХВАНЕ ЕДИН "ДЖАРО", ЗАЩО ВСЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ХВАНЕ? ЗАЩОТО АКО ГО ХВАНЕ, КАКВО ЩЕ ПРАВИ ТОГАВА? ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗМИСЛИ ДРУГ ДЖАРО, ЗА ДА СИ ОПРАВДАЕ ПАРИТЕ, КОИТО ИСКА ОТ НАС ВСЯКА ГОДИНА.



Категория: Политика
Прочетен: 644 Коментари: 2 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196600
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Януари, 2013  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031