Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219960 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 18.01.2016 г.
 Често обикалям България и като много от вас виждам едно и също - запустели села, в които живеят стотина пенсионери. Млади хора няма. Деца не се раждат и не се отглеждат. Рядко в някое село като Чавдар, например, има училище и детска градина. Накратко, грозна картина.



Какво очаквате да дойде от селото? Говоря от селяните - онези, които получават пенсии и това е основният им източник на доходи. Аз не очаквам нещо съществено. Селата отмират и това е естествен процес. Говорих с някои фермери в провинцията. Казаха ми, че трудно намират персонал, за карат тракторите и комбайните и да поддържат механизираната техника. В немалко случаи, наемат за кампанията пенсионери, които при соца са били трактористи и комбайнери иначе няма кой да прибере реколтата.

Донякъде се успокояват, като им казвам, че и при мен - трудно е да намериш подходящ човек за работа, въпреки многото доказателства за квалификация, която всяко едно СВ съдържа. Просто народът се омързеливи и се изтарикати. Не му се работи вече.


Но да се върнем на пенсионерите. Всяка година, през зимата чета едни и същи новини, все едно са преписани от миналата зима. "Снегът затрупа еди кое си село и няма кой да закара хляб на населението". Че какво население живее на село, след като има нужда от хляб? Та те не са селяни - граждани са, след като чакат някой да им закара хляб.


Ако е необходимо някаква политическа промяна, мислите ли, че можем да разчитаме на селяните, за да подкрепят една бъдеща реформа, независимо в коя сфера на обществено политическия и социален живот става дума? НЕ, НЕ МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ НА СЕЛЯНИТЕ. ТЕ ЗА НИЩО ВЕЧЕ НЕ СТАВАТ. ТОЛКОВА СА СМАЧКАНИ И ТОЛКОВА СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА ПЕНСИЙКАТА СИ, ЧЕ ЗА ТЯХ ЖИВОТЪТ СЕ ВЪРТИ САМО ОКОЛО ТОВА. Да не говоря, че и годинките на повечето от тях са попреминали и вече им е все тая, в каква държава живеят. Нямат даже сили поне да поискат от КОС да им разреши да си купят оръжие, че да се защитават от бандитите. Само реват и се оплакват и чакат някой да ги защити. Защото така ги е научила държавата. Да ги защитава. Да, ама не ги защитава, а само имитира, че ги защитава. И въпреки това селяните й вярват, на нашата държава или по скоро на "тяхната" държава, защото не я чситам за "моя".

Та разбрахме се, селяните произвеждат по някоя друга кокошка и прасенце, ама колкото "за себе си". Не работят за пазара. Работят, за да подкрепят пенсийката, която им е основният доход. Селяните нямат обществени функции и са общност, от която не може да се очаква да бъдат градивни, позитивни и с визия за бъдещето. Тяхната визия свършва с яйчицето, снесла днес кокошката, с дръгливото куче, за което дори и помията от хорската храна не стига, че да изглежда по-добре, с приказките за лисицата, която отмъкнала поредната пуйка и изобщо - селска идилия. Какво остава друго на селяните, освен онова, което посочих, остава им да гледат телевизия, защото от компютри не разбират и да слушат предварително определените новини, които трябва да им бъдат поднесени от манипулаторите. И какво очаквате от тази общност? Нищо друго, освен селяния и простотия. И гласове за казионните партии. Никакъв прогрес. Стоят на едно място. Единствено им светва погледа, когато става дума за сина или дъщерята или за внука, който учи там някъде - в Амстердам, Лондон, Берлин или на някое "по-хубаво" място, без да се замислят, че синовете, дъщерите, внуците и правнуците са навън, заради тях, самите.

Друго какво остава в селските райони - фермерите, които произвеждат технически култури - жито, царевица и всичко друго, което се прибира механизирано. Имат стопанства, като плащат на няколко човека целогодишно заплата и набират персонал за прибиране на реколтата. Малко хора обработват хиляди декари земя. Субсидирани от всички нас и постоянно плачещи за още субсидии. Въпреки всичко, това са продуктивна част на обществото. Зеленчукопроизводство отдавна няма в България. И затова селата се обезлюдяват. 


Понякога фермерите идват до София или брокират пътища. Бихме казали, че проявяват политическа активност от време на време. Но те правят това не за защото искат от правителството да прави реформи и да усъвършанства образно казано управленския процес, за да се подобри общото икономическо състояние на страната, а правят протести единствено тогава, когато или не са получили субсидията навреме. Да сте чули фермери и селяни да протестират в полза на съдебната реформа? Колко добре щеше да бъде, ако бяха излезли с тракторите си и бяха разкарали полицаите, които блокираха пътищата на страната преди два месеца. Да, ама не го направиха. Така че, не можем да очакваме от тях дори и малка политическа зрялост. Дай им цигари и алкохол - защото не съм видял тракторист, който да не пуши цигари и да не "люка" ракия и това му стига.


Преди години селото правеше дохода на една държава. Сега градът го прави. Сега селото служи затова, отвреме на време да ходим там, за да сме щастливи, че сме успели да се измъкнем от тази кочина и да заживеем като граждани. И само не ми казвайте, че ако ги няма фермерите и селяните, ще умрем от глад. Затова ли им изпращаме бусове, че да им носят хляб в преспите през зимата. И хлябът и ножът вече са в гражданите. Селяните са само тежест на обществото като цяло, добре че поне си изкарват яйчица, пиленца, картофки и доматки са себе си, че да не мислим и тях.


Това писание е за по-широко скроени хора и такива, които имат въображение и чувство за хумор. Да не се чете от тъпоглави, празноглави и смотани хора, защото нищо няма да разберат.
Категория: Политика
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове: 0
 Имам няколко статии, във връзка с публикации на проф. Проданов. Днес излезе още една статия, за която трябва да покажа върховен контрол върху собственото си АЗ, за да не изрека тежки и оскърбителни думи, по отношение на интелектуалния статус на професора. Или по-скоро, по отношение на комунистическите му възгледи, част от които е да вика на черното - бяло и обратно.
Статията се казва " Анатомия на неолибералната деструктивност" и можете да я прочетете тук:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5239595




Всички знаем, какво означава "деструктивност". Нещо лошо, нали?


Нека сега да ви кажа, какво е трябвало да направи професор Проданов, преди да започне да ръси глупости. ТРЯБВАЛО Е ДА КАЖЕ, КАКВО ТОЙ РАЗБИРА ПОД "ЛИБЕРАЛЕН" И "НЕОЛИБЕРАЛЕН", ЗАЩОТО ВНУШЕНИЯТА, КОИТО ТОЙ ПРАВИ ЗА ТЕЗИ ПОНЯТИЯ СА "НАСИЛИЕ", "УБИЙСТВА", "БЕЗЗАКОНИЯ", "РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА" И Т.Н.


Ето какво казва още професорът: "Но наред със субектното има и така нар. структурно насилие, резултат от действието на системата на периферен и компрадорски неолиберален капитализъм. Така са насилени и живеят в един неолиберален Гулаг стотици хиляди бездомници, безработни, едва оцеляващи, гладуващи, подложени на робска експлоатация българи. Формално юридически си либерално свободен, но структурно си не по-малко насилван от социалните отношения, отколкото от най-жестоките диктатури."

Това, че се използват любими на Маркс епитети като "компрадорски", например, съвсем не дава научно обяснение на това, какво е либерален капитализъм, защото се получава манджа с грозде, още повече, че либералността само по себе си като понятие, изключва "компрадорската буржоазия", която така мрази професор Проданов. И тъй като той явно не разбира какво означава либерален капитализъм, ето някои от основните характеристики, на които трябва да отговаря едно икономическо общество, за да се нарече "либерално".

  1. "Либерална" икономика означава, държавата да не се намесва пряко в икономиката на страната, като гарантира правовата рамка, в която всички участници в тази икономика ще могат да се конкурират на един справедлив пазар, по справедливи цени. В България икономиката е комунокапиталистическа /проф. Проданов познава хората от това котило, така че да не се прави на ощипан/, което означава, че тоталитарната система все още съществува, но прикрита зад лозунгите на пазара. Това, че един вълк се е провикнал: "АЗ НЕ СЪМ ВЪЛК, АЗ СЪМ АГНЕ", не го прави агне. Надявам се проф. Проданов да е поне средно интелигентен, за да разбере какво казвам.
  2. "Либерална" икономика означава, правителството да не позволи на никой да доминира над пазара - нито физическо лице, нито институция. Всяка форма на доминация убива смисъла на понятието "свободен пазар". Не само, че нашата комуноидна икономика е доминирана от монополите - независимо, дали става дума за външни или вътрешни монополи, дали става дума за държавни или частни монополи, но тя е моделирана от държавата да бъде такава. Предварително и целенасочено създадена антипазарна икономика. Това е България сега. Такава икономика не е либерална икономика. Това е антилиберална икономика.
  3. "Либералната" икономика е обратното на икономиката на мафията или мафиотската икономика, каквато е у нас. Либералната икономика изключва "неволята", като метод за решаване на проблемите. Народът ни е смотан, защото никога не е живял в една либерална икономика, където той ще бъде оценяван не по партийна принадлежност или по принадлежността си към някой мафиотски клан, а ще бъде оценяван в зависимост от неговите физически, духовни и икономически качества. Един народ, който не може да защити елементарните си политически и икономически права пред правителството, не може да бъде наречен народ, живял или живеещ в условията на либерална икономика. Този народ чака на държавата да му реши проблемите. Защото държавата така го е обработила. Ако беше в либерална среда, народът ни щеше да стане още в 6 сутринта и щеше да отиде да прави бизнес и пари, вместо да чака на държавата да му разреши да работи. Ако бяхме либерална икономика, нямаше да ни сложат на 64-то място по правене на бизнес и по свобода на икономиката, я щяхме да сме на мястото на Хонг Конг, разбирайте първо място. Вижте показателите и не вярвайте на измислени професори. Ние сме смотани, защото сме продукт на тази политическа класа, която има сметка да сме смотани. Ние сме се оставили, да бъдем направени такива. Съзнателно, с нашият безкраен политически конформизъм. С нашето безкрайно навеждане пред политиците и началниците изобщо. "Преклонена главица, сабя не я сече". Това е мотото на народът ни и жалко за такива като Левски и Ботев, които са си дали живота за този народ, който не ги заслужава. 
  4. В условията на една либерална икономика не може да има нито толкова много фалшиви инвалиди, нито толкова много фалшиви пенсионери, нито толкова много "страдащи", които разчитат не на себе си, а на жалките подаяния на бюджета, нито цялата тази разруха, която виждаме с очите си. Еба си мамата г-н професоре, за каква либерална икономика говорите, след като работещите в тази страна са малцинство и то половината от тях работят по държавна поръчка, независимо от пазара на труда!!! Това, което виждаме е ФАЛШИВА, НЕПАЗАРНА ИКОНОМИКА. ТОВА Е НАГЛАСЕНА ИКОНОМИКА, В КОЯТО ВСИЧКО Е ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНО ЧРЕЗ СИЛАТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НАМЕСА, ЧРЕЗ СИЛАТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА И ЧРЕЗ СИЛАТА НА МАФИЯТА В КРАЙНА СМЕТКА. ТАМ, КЪДЕТО ПОЛИТИЦИТЕ КАЗВАТ КОЙ ДА БЪДЕ БОГАТ И КОЛКО ДА БЪДАТ БЕДНИТЕ, ЧЕ ДА МОГАТ ДА ГИ КУПУВАТ ВСЕ ПО-ЛЕСНО И ПО-ЛЕСНО, НЕ Е ЛИБЕРАЛНА ИКОНОМИКА, ДРАГИ МИ ПРОФЕСОРЕ. ТОВА Е КОМУНОИДНО-КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА. ИКОНОМИКА НА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНАТА СЪДБА НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ДА БЪДЕ РОБ НА СИСТЕМАТА И ДА НЕ МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ ИСТИНСКИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ. ЗАЩОТО ЗА ДА ПОКАЖЕШ ТОВА, ТРЯБВА ДА СИ СВОБОДЕН. НО СВОБОДЕН НЕ ОЗНАЧАВА ДА ТИ КАЖАТ, ЧЕ СИ СВОБОДЕН, КАКТО ВИЕ СИ МИСЛИТЕ. СВОБОДЕН ОЗНАЧАВА ДА СИ НЕЗАВИСИМ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО В СТЕПЕН СЪЩО ТОЛКОВА ГОЛЯМА, КОЛКОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗАВИСИМО ОТ ТЕБ. ДАЛИ ГО РАЗБРАХТЕ, НЕ ЗНАМ, АМА ПОНЕ ОПИТАЙТЕ И ПРЕСТАНЕТЕ ДА ДРЪНКАТЕ ГЛУПОСТИ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО И ПРЕД СТУДЕНТИТЕ, ЧЕ ТАКИВА КАТО МЕН ВИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ. ЗА ЖАЛОСТ. АКО ИМАХМЕ ЛИБЕРАЛНА ИКОНОМИКА, МЕН ЩЯХА ДА МЕ ПИТАТ ДАЛИ ДА ВИ ДАВАМ ЗАПЛАТА, ЗА ДА ТРЕСКАТЕ ГЛУПОСТИ НАВСЯКЪДЕ ИЗ МЕДИИТЕ И В УНСС, КЪДЕТО ПРЕПОДАВАТЕ ИКОНОМИКА. АЗ ОБАЧЕ ЩЯХ ДА КАЖЕ "НЕ". НО СЕГА НЕ СМЕ ЛИБЕРАЛНА ИКОНОМИКА И МИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ БЕЗ ДА МЕ ПИТАТ И ГИ ДАВАТ НА ТАКИВА КАТО ВАС. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ КАКВО Е ЛИБЕРАЛНА ИКОНОМИКА ИЛИ НЕ?

РОДИТЕЛИ, БЪДЕТЕ УМНИ И НИКОГА НЕ ПРАЩАЙТЕ ДЕЦАТА СИ ДА УЧАТ В ИНСТИТУТ, КЪДЕТО ПРЕПОДАВАТ ТАКИВА СВЕТИЛА НА НАУКАТА, КАТО ПРОФ. ПРОДАНОВ. ПРЕДСТАВЯМ СИ КАК ЩЕ ПРОМИЯТ ГЛАВИТЕ НА ДЕЦАТА ВИ С ТЕХНИТЕ ПРЕВДОНАУЧНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ БРЪТВЕЖИ. ЕЙ, АМАН ОТ КОМУНИСТИ. НЯМАТ СВЪРШВАНЕ И ТОВА Е. ТОВА КОМУНИЗМЪТ Е МНОГО ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ ЕЙ, НЯМА ЛЕЧЕНИЕ...

Категория: Политика
Прочетен: 884 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 18.01.2016 18:20
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219960
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031