Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3197231 Постинги: 6872 Коментари: 4298
Постинги в блога от 19.01.2017 г.
 През последните 200 години от развитието на човечеството се случват невероятно неща. Ако преди няколко столетия, движещ елемент за развитието са великите географски открития, в края на 19-ти век вече е нямало какво повече да се открива на картата на земята. Това е епохата, в която човечеството си е поставило задачата да намери истинската ценност на онова, което вече е открило. Постепенното освобождаване на човека от собствените му страхове е главната причина за постигането на тази материална база, която обществото е създало именно в тези последни 200 години. Хилядолетия човешко развитие са били необходими, за да се стигне от пещерата до индивидуалното жилище. Развитието на обществото през тези последни 200 години е уникално в човешката история. Това развитие е заради преоткриването на собственото Аз в хората, първо по западните земи и след това на Изток. Шансовете за развитие на много хора поражда и ново отношение към живота изобщо. Установява се, че хората, които са освободени от страха, че могат да бъдат насилени, за да предоставят имуществото си и труда си на трети лица, са много производителни и градивни. Хилядолетията на правене на икономика, подчинена на насилието постепенно се заменя с икономика на споразумението. ЧОВЕК Е ПРЕОТКРИЛ СЕБЕ СИ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ, РАЗБИВАЙКИ СТАТУКВОТО И ПРАВЕЙКИ НОВО СТАТУКВО.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове: 0
 Хилядолетната история на човечеството е история на войни и противопоставяния, история на завладяване и загуба на територия, на влияние, власт и съществуване на общество, пряко зависимо от насилието, което то упражнява вътре в себе си и спрямо други общества. Плодотворния труд винаги е бил обект на презрение, а грабителството от страна на вътрешни велможи и външни нашественици е било основна предпоставка за цивилизоването на по-изостаналите народи, от по-развитите. Постоянното прекрояване на границите от историческа гледна точка и влиянията на едни общества над други, са факт, от който можем да се поучим и да си извадим съответните заключения. Както се казва, с увеличението на населението по света, вероятността някъде да остане "празно" място става все по-малка и се превръща в мисия невъзможна. Някои общества по ред причини придобиват повече сила и се налагат над други общества. Така с времето, състоянието на робство, подчинение и зависимост придобива и друго измерение, освен простичкото определени, при което единияте роб, а другият - господар. Така, както в личностен план може да се разгледа тази връзка, така може да се разгледа и в общностен план. Една общност поробва друга общност, един народ поробва друг народ, една държава поробва друга държава...

По света винаги е съществувало желанието да накараш друг да работи за теб. Отношението роб - господар не е изчезнало с времето, а се е предефинирало и променило в посока на зачитане на личностни права и уреждане на взаимоотношения, използвайки формата на писмените договори. Всичко това става възможно с развитието на обществото, на неговите политически, икономически и социални корени. С времето хората разбират, че могат да бъдат богати и без да крадат и насилват други хора. Законите на Нютон са природни закони като други природни закони. Няма значение, как използваш силата - на нея винаги има противодействие. Робът винаги ще е недоволен и ще направи така, че това, което произвежда, да е твърде малко за да издържа него самият, а камо ли и господаря. Същото е и с феодалния крепостен. Ако силите в човешкото общество не си противодействат, а работят съвместно за получаването на някакъв обществен продукт, който е събирателен израз на многото продукти и услуги, които се произвеждат в обществото, ефектът от това правилно насочване на силата довежда дотам, че икономиката в буквалния смисъл на думата "експлодира", като темповете на нарастване на общественото богатство стават феноменални. Разбира се, че се иска време в исторически план, за да може робът и неговите наследници след време да разберат, че има и друг живот след робството, защото свободата е отговорност и тя е осъзната отговорност. Не напразно на руските селяни им трябват десетилетия, за да оценят акта на тяхното "освобождаване" от зависимостите на помешчиците, като царят, който е предоставил тези права на робите е бил убит от реакционни сили именно заради това, че тези сили не са искали промяна на статуквото, защото така, както и робът дълги години може да не успее да види своето ново място в обществото, в качеството му на свободен човек, така и тези, които притежават роби ще им трябва доста време да осъзнаят, че могат да бъдат богати и без използване на сила.
Следваща статия.
Категория: Политика
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 1
 Научените от семейството и от заобикалящите ни навици, вярвания, разбирания, обичаи и изобщо начинът ни на съществуване и общуване с природата и обществото, определят в голяма част съществуването на определено статукво.

Както всички знаем, дълбоко в човешкия мозък е загнездено чувството за справедливост. Това чувство за справедливост има различно проявление в различните епохи, цивилизации, народи и т.н. Ако например за маите, е било справедливо да изтръгнат сърцето на победения и да го изядат докато тупти, за римляните е било справедливо да хвърлят вярващите в Христа на лъвовете, а за християнските водачи от тъмните векове е било нормално да изгарят хора, защото не мислят като тях.
Но в дългосрочен исторически план, тези общества нямат голям шанс за развитие, заради наличието на неприродни разбирания за живота. 

Животът подкрепящ статуквото е живот на примирение с наложените обществени отношения. Когато някаква по-висша сила от индивида налага правила и то със сила, желанието за промяна винаги се сблъсква с нежеланието конкретната личност да пострада от желанието за промяна. 

И тук се появява вярата. Да вярваш в нещо, без дори да го познаваш както трябва стои в основата на статуквото. Робите са повярвали, че няма друг живот, освен робството и дори по време на въстанията, които са вдигали срещу поробителите, те не са имали способност да повярват в нещо друго и обикновено затова са били губеща страна през хилядолетията на човешко съществуване. В исторически план обаче, поглеждайки историята като една диалектическа система за надграждане, всяка една съпротива срещу несправедливостта е опит за промяна на статуквото. Въстанието на Спартак не е постигнало целите си, още повече, че целите са били географски погледнато, извън пределите на империята. Антифеодалните въстания в Чехия, Русия и на други места по същия начин не са постигали своите цели. Но погледнато от височината на цялостното историческо развитие, те са сложили своя отпечатък за промяна на статуквото към по-добро. Всяко едно въстание е упражнение, което цели получаване на някакво признание и уважение. Робите не са харесвали съдбата си и са въставали. Същото е и с феодално зависимите селяни. В една централизирана власт и икономика, предпоставките за желание за промяна, която задължително минава през насилието като мярка за методите на тази промяна, винаги са налице. Някой някого подтиска. Някой има оръжие и принуждава друг към подчинение.

В епохата на Просвещението нещата коренно се променят. Формира се силно градско общество, което носи огромен потенциал за информационен обмен, производство, търговия и развитие на съвременна политическа система. Но отново и отново, основата са създадените от семействата и общностите навици и разбирания, част от които са оформени в правила, които в определен етап от развитието на обществото са станали закони. Колкото повече отделният индивид и общността участват в създаването на тези правила и закони, толкова повече гаранцията за тяхното спазване стават по-големи.
Следваща статия.
Категория: Политика
Прочетен: 187 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197231
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Януари, 2017  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031