Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3197293 Постинги: 6872 Коментари: 4298
Постинги в блога от 27.01.2019 г.
 Излизам днес от дома, обяд, неделя, София, центърът... Виждам, две циганета, на видима възраст около 6 години, седят на стълбите на съседния вход и ядат нещо. Бяха мръсни, разчорлени, като Гаврош-овци. Ръцете ми бяха заети с поне 10 броя празни туби за вода и чанта с боклук. Отидох до кошовете за боклук, изхвърлих чантата и зачаках колата, която бях извикал, за да ме отведе на минералния извор в центъра на София, за да напълня вода. Загледах се в децата. Те бяха станали от стълбите и бяха оставили пълна кочина след себе си. Проследих ги с поглед. Тръгнаха по бул. Христо Ботев, в посока площад Македония. Минаха покрай сергия с плодове и си взеха по един плод. Без да питат, разбира се. Отвътре излезе някаква продавачка, но като ги видя, не им направи забележка. Бяха взели по една мандарина. Обелиха ги и изхвърлиха обелките направо в краката си. Заедно с обелката, изхвърлиха и част от мандарините. Също на плочките. След това продължиха към площада. Отново се спряха през сергия със зеленчуци и едно от децата използва една дълга ръкохватка, с която захващаше плодовете. Не взеха нищо, а започнаха да се закачат едно с друго.

Не направих нищо. Стоях и гледах. А отвътре ми се надигаше недоволство. Неопределено. Дали си мислех, че и аз съм боклук като всички други, които безучастно подминаваха тази гледка. Какво ли? Какво правят две 6 годишни деца да се скитат по софийските улици, да мърсуват по входовете и да крадат от сергиите? Не би ли трябвало в тази държава да има институции, които просто да конфискуват тези деца от родителите им и да ги дадат в социални домове, където да ги научат първо, да уважават храната и да не я хвърлят по улиците, да не крадат, да поддържат лична хигиена, да уважават обществото и т.н. и т.н.? Какво щеше да стане, ако се бях обадил на 112? Можеше да изпратят полицейска кола, която да прибере децата. Но също така, полицаите можеха да ги оставят след това след 2-3 пресечки да се оправят както могат. Защо да си навличат излишни ангажименти - да пишат протоколи, да ходят в някой социален център и т.н. и т.н. Излишни напъни. На нас, гражданите, държавните органи няма да ни дадат информация, какво се е случило с проблема, за който те са сигнализирали и ние, гражданите, вече ни е все тая, не ни пука, ако видим проблем, който е в компетенциите на същите тези органи. Ние знаем, че централизираната машина не работи така, както трябва и сме се примирили. Примири ли сме се с просяците, които ни тормозят по кръстовищата, с просещите и скитащи деца, с насилието по градове и села, с отсъстващите полицаи по улиците, с прекомерната полицейщина, тогава, когато трябва да се смачка някой по политически причини и т.н. Свикнали сме. Приели сме го като естествено. Не ни засяга пряко и не се намесваме.


Вечерта, неделя, 27.01.2019г., кръстовището на бул. Черни връх и бул. Свети Наум, часът е 22:00. Младо момиче, на видима възраст, не повече от 13 години, жонглира в студената зимна вечер с някакви светещи топки. Никой не реагира. Светва "зелено" и трябва да потегляме. Ама тя е на пътя и първите коли не потеглят. Тя се покланя, но не се маха от пътя. По едно време се премести, така че да минат няколко коли. Но не се махна от пътното платно. Създаде се бъркотия. Иска и получи внимание. Прояви артистичните си заложби, като ни насили да гледаме нещо, което не искаме да гледаме. Ако искаме да гледаме фокуси, ще идем на цирк или на място, което е предназначено за фокуси. Пътят не е такова място. По същата логика кръстовищата ще се превърнат в място за продажба на аксесоари за коли, дрехи и какво ли още не и ще трябва да ги затворим за движението. Питам се, къде е кварталният полицай? Питам се, къде е "умното" управление на светофарите и къде е видеоконтролът, с който столична община толкова много се гордее. Това кръстовище е под 24 часово наблюдение. Защо община и полиция позволяват това да се случва? Отговорът е лесен - защото системата е централизирана и защото общинарите или полицаите няма да им намалят заплатата, заради неосигуряването на обществения ред.

Държавата ни направи пасивни. От една страна, тя не осигурява ред и законност, защото е централизирана и обслужва само един кръг от хора, а от друга, не толерира саморазправата от членовете на същото това общество. Нито прилага закона, нито дава някой друг да го прилага. От ревност. Целият град е мръсен. Снегът падна върху прашните улици и стана кал. Целият център на столицата е нашарен от графити - грозни, та грозни, които само подчертават безисходицата, в която се намира обществото ни. Мрачно, кално и грозно. Центърът на София. Добре, че поне слънцето се показа, след 2 месеца облаци, дъждове, снегове и мъгли, че само то ни остана неполитизирано. 
Държавата ни направи пасивни. Грамотни, но пасивни. Тези, които идват след нас са и неграмотни и пасивни. На нас, по-старите, поне ни пука, макар и пасивно. На младите активно не им пука. Заигравка с изразите, но опитайте се да вникнете в тях. И може би са прави, защото какво им оставяме в наследство и защо да го пазят? Оставяме им типична социалистическа грозна градоустройствена картинка. Първо ние не сме ги научили да бъдат благодарни, да пазят и възпроизвеждат материалната ни култура. И второ, оставили сме ги да живеят детството си в една мръсна във физическия и духовния смисъл на тази дума, култура.
Държавата ни направи пасивни. Всичко идва оттам. Пасивният гражданин е една от характеристиките на роба. Съвременният роб, който има някакво имущество, част от което е подредил "по свой ред и подобие", а е оставил другата част от него - общественото имущество, в ръцете на държавата и общината, демонстрирайки по този начин, тоталната си незаинтересованост към него. И не стига, че не му пука за това имущество - той го мрази, въпреки, че това е негово имущество. Мрази го, защото го приема като чуждо, държавно, общинско, а не като свое. И се наслаждава с типичния си нихилизъм и злорадство, когато го види, че то се руши и не се поддържа. Псува мръсните улици, все едно, че това не са неговите улици. Псува обръщащите се от влагата плочки на тротоарите, където изобщо има плочки, все едно това не са неговите плочки. Робът е така конструиран. Толкова може.

Категория: Политика
Прочетен: 1443 Коментари: 1 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197293
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Януари, 2019  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031