Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223592 Постинги: 6933 Коментари: 4323
Постинги в блога от 20.10.2014 г.
 Имаше какви ли не предложения от страна на създателите на анкетата, но нямаше най-главното: ЩЕ СЕ БОРЯ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАЩОТО АКО АЗ ГЛАСУВАМ НА ИЗБОРИ В КВАРТАЛА, КОЙ ДА МИ Е КВАРТАЛНИЯ, ТОЙ НЯМА ДА СИ ПОЗВОЛИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОЛ. ЗАЩОТО НА ДРУГИЯ ДЕН ЩЕ ГЛАСУВАМ ПРОТИВ НЕГО И АКО БЪДА ПОДКРЕПЕН ОТ ПОВЕЧЕТО ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ТОЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ХОДИ ДА ГЛЕДА РЯПА НА СЕЛО. ПРОСТИЧКО Е.

ВСЕКИ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО МУ ПОЗВОЛЯВАТ. АКО СЕГАШНАТА СИСТЕМА ПОЗВОЛЯВА НА ЧИНОВНИЦИТЕ, БЮРОКРАТИТЕ, ПОЛИЦАИТЕ И ТЕМ ПОДОБНИ НА ДЪРЖАВНА СОФРА "СЛУЖИТЕЛИ, ДА ПРАВЯТ ГЛУПОСТИ И ДА РАБОТЯТ ПРОТИВ НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ, ТО СИСТЕМАТА, КОЯТО АЗ ПРЕДЛАГАМ ЩЕ ГИ НАКАРА ДА РАБОТЯТ ЗА НАС. ДА, СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕВЪЗПИТАНИ ОТ НЕЩОТО, НАРЕЧЕНО "ИНТЕРЕС". СЕГА ПРОСТО НЯМАТ ИНТЕРЕС ДА РАБОТЯТ ЗА НАС. СИСТЕМАТА Е ТАКАВА. ДОПУСНАЛИ СМЕ ГО ТОВА ДА НИ СЕ СЛУЧИ И АКО НЕ ГО ПРОМЕНИМ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ СЕ СЛУЧВА. ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ДЪРЖАТ С НАС КАТО С ДОБИТЪК, ЗАЩОТО НИЕ НАИСТИНА СМЕ ДОБИТЪК, СЛЕД КАТО ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ.









Категория: Политика
Прочетен: 265 Коментари: 1 Гласове: 2
 Започнаха да ги произвеждат като скоростните кутии. Че дори и Фиат, една нескопосана марка коли, започна да произвежда скоростна кутия с девет скорости.


СЪС СИГУРНОСТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВАКСИНИТЕ ЩЕ НАДМИНАТ ТЕЗИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ СКОРОСТНИТЕ КУТИИ. ФАРМАЦЕВТИТЕ СА ШАМПИОНИ ПО СЪЗДАВАНЕТО НА ВСЕ ПО-ФИНИ СИСТЕМИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИЗРОДЕНО ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО ИМА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ТОВА ДА БЪДЕ ТРОВЕНО, ЗА ДА ЖИВЕЕ. ПАРАДОСК, АМА ФАКТ.


ОТКАКТО АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАПОЧНАХА МАСОВИТЕ ВАКСИНАЦИИ ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ, КАЧЕСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПОСТОЯННО СЕ ВЛОШАВА. ТОГАВА АМЕРИКАНЦИТЕ СА БИЛИ ШАМПИОНИ ПО ДЪЛЪГ ЖИВОТ, НЕЩО, С КОЕТО НЕ МОГА ДА СЕ ПОХВАЛЯТ СЕГА.


НА ПЪТ СМЕ ДА ЗАПРИЛИЧАМЕ НА ТЯХ - ДЕБЕЛИ И ЗАВИСИМИ ОТ ДЕПРЕСАНТИ, ВАКСИНИ И РАЗНИ ДРУГИ ХИМИИ. ТЪРГОВСКАТА СПОГОДБА МЕЖДУ СЪЮЗА, НА КОИТО И НИЕ СМЕ ЧЛЕНОВЕ И АМЕРИКА И КАНАДА ЩЕ НИ ОСИГУРИ СОЛИДНА ДОЗА ХОРМОНИЗИРАНО МЕСО И ГЕННОМОДИФИЦИРАНА ЦАРЕВИЦА И СОЯ. НЕ ЧЕ СЕГА Я НЯМА, АМА ТОГАВА ЩЕ СЕ ПРОДАВА ЮРГОЛЕШКАТА. ВЕЧЕ ИМА "ЗАМЕСТИТЕЛ" НА АСПАРТАМА, ОДОБРЕН ОТ АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ НА САЩ. А НАШИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГЪЗОЛИЗЦИ БЮРОКРАТИ, КАТО ВИДЯТ ПЕЧАТА НА АГЕНЦИЯТА НА САЩ, ПРИЕМАТ ЧЕ НЯМА НУЖДА ДА СЕ ПРОИЗНАСЯТ И ТЕ, А НАПРАВО ГО ПУСКАТ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА.


НАКАРАХА НИ ДА ПОВЯРВАМЕ, ЧЕ ДЕЦАТА НИ ИМАТ НУЖДА ОТ ВАКСИНА. КАТО ЗАБОЛЕЯТ ОБАЧЕ СЛЕД ТОВА И КАТО ОТИДЕМ НА ХОМЕОПАТ ИЛИ НА НАТУРОПАД, ЗАЩОТО АЛОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НЕ НИ ПРЕДЛАГАТ НИЩО ДРУГО, ОСВЕН БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ, НУРОФЕН ИЛИ ДРУГА ХИМИЯ, НА НАС НИ КАЗВАТ, ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВАКСИНИ ИМА ПРИЕТИ ОТ ЕДНО ДЕТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЙНОТО МУ НИВО Е ЗАСЕГНАТО И ТОЛКОВА ПО-ТРУДНО Е ЛЕЧЕНИЕТО.

НО КАКВО ИСКАМЕ ОТ МЕДИЦИНА, КОЯТО СЕ КЪЛНЕ В ХИПОКРАТ, А СЛУЖИ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ.
Категория: Политика
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове: 3
 Преди години посетих една съседна на България страна. Че дори и живях години в нея. Първото впечатление, което ми направи е сравнително по-добрата инфраструктура като достъп до жилищните райони, които имат съседите спряма нас.

Зададох си въпроса, как се постига това, след като показателите на България са сходни с тази страна. Би трябвало да няма такива видими различия.


Започват да строят някакъв жилищен комплекс и по наша традиция си мисля, че им да газят кал с години наред, след като се нанесат там. Да, ама не. Инфраструктурата върви някак си с изграждането на жилищните комплекси. Как се постига това?



Има закон, според който, можеш да получиш сторително разрешение, само ако ис платиш така наречената комунална такса. Дори и има изключения, че можеш да направиш нещо без строително разрешително, но няма как да не си платиш комуналната такса.

За различните градове и в зависимост от това дали става дума за център или крайни квартали, таксата може да е различна. Местните съвети имат някакви права да "играят" с таксата в определени размери, като някои използват този момент, за да привличат инвеститори, като определят минималния размер такса.


За какво се използва таксата?

Това е целеви ресурс, който за разлика от познатите социалистически методи на формиране и разпределение на бюджета, няма аналог в нашата практика. Преди много години, по времето на Живков се говореше за фондовата организация на бюджета, но нищо съществено не се направи по въпроса, защото винаги се появяваха някакви приоритетни задачи на държавата, които имаха нужда от концентрация на ресурси в точно определени направления и до реализация на фондовия принцип така и не се стигна.


Например, формира се някаква потребност за ремонт на училища или строителство на детски градини, за попълване дефицита на общинската болница или нещо друго. Парите, които са събрани от комуналната такса не могат да се разпределят за други цели. Това позволява на общината да има достатъчен ресурс, за да осигури инфраструктура, така че, да не ти се налага да цапаш в локвите, да газиш кал или да избягваш дупките, за да стигнеш до жилището си. Това ти гарантира достъп до канализация, питейна вода и електричество. Тоест всичко това, което е необходимо, за да има жилището ти завършен европейски вид.

Например, ако искаш да строиш кооперация в центара на града, може да ти се наложи да плащаш по 100 евро комунална такса на квадратен метър площ. Така, ако имаш разгърната площ от 1000 квадрата, ще трябва да платиш 100 000 евро комунална такса. Тази такса строителят я разпределя и включва в цената на жилищата и всичко е ОК. Няма цигания и ненаправени улици и тротоари. Е, има и проблеми, защото понякога общината концентрира определен ресурс от тази такса за ремонт на някое голямо кръстовище или изграждането или ремонт на съществуващи големи транспортни булеварди и улици, но в крайна сметка ако си платил комуналната си такса, много по-лесно "идва асфалтът" и до твоята къща, отколкото при нас.


Дали ще иска допълнително ресурс ли? Не, защото първоначално общините могат да рационалират разходите си за прибиране на боклука, където се надписват милиони, така че може първоначално да се формира оттам паричен ресурс. Впоследствие той ще идва от строителните разрешителни. Колкото пари се съберат за един квартал от строитени разрешителни, приблизително толкова трябва да се инвестират в инфраструктурата под форма на пътища, тротоари, канализация, питейна вода и т.н.
Жилищата ще станат малко по-скъпи, но не стават ли по-скъпи с изискването да се строят подземни гаражи или когато трябва да отговарят на екологични норми. Все пак живеем в 21 век и ако ние в качеството си на инвеститори или купувачи не можем да преосмислим необходимостта от това едно жилище да е комунално осигурено, да има достатъчно гаражи и да е екологично съобразено, то нали затова е държавата и общината да налагат тези норми, като общоприети, разумни и оправдани от архитектурна, икономическа, естетическа и всяка друга гледна точка.



Категория: Политика
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.10.2014 10:36
 Има връзка и то не е за пренебрегване.


На демокрация първо трябва да ни учат в семейството. Родителите ни трябва да ни разяснят какво е това право на избор и как се упражнява. Независимо от това, че децата са подчинени на родителите си, докато са малки и живеят с тях, отношението на родителите към децата трябва да показва уважение, каквото те биха искали децата да показват към родителите. Затова първите "тренировки" за демократичност се извършват в семействата, когато родителите дават шанс на децата да дават своите предложения за решаването на проблеми в семействата, разбира се преценявайки възможностите на детето да се произнася по съответните проблеми. Лесно е да се поиска мнение за цвета на боята, с която да се боядиса стаята или мнение за покупка на кола, когато децата вече са пораснали. Всеки ден човек решава много задачи. Колкото повече мнения, толкова по-лесно се вземат решения, на основата на предположението, че "повечето хора" решават по правилно от "по-малкото" хора.


Сега за жилищата. Българските жилища за колективно живеене са предимно панелните комплекси и кооперациите. Индивидуалните жилища няма да ги коментираме, защото те нямат отношение към темата. Говорим само за тези жилища, в които живеят повече семейства и трябва да решават общи задачи, във връзка с това съжителство.


Кажете ми, кое е това нещо, което липсва на българските жилища за колективно живеене? Всички знаем, че липсват достатъчно гаражи и каквите и мерки да взема държавата и общините, пак не задължава собствениците да изграждат достатъчно гаражи в жилищата, строени в големите градове, така че да задоволят нуждите от паркоместа и улиците ни се задръстват все повече и повече с коли. Второто нещо, което знаем е, че няма добра нормативна уредба, която да задължава инвеститори и строители да изграждат добра изолация и системи за собствено енергийно осигуряване. Има щати в САЩ, където това е поставено като условие за получаване на строително разрешение.


Нещото, върху което искам да акцентирам е необходимостта от наличие на помещение в жилищните кооперации и панелните блокове, в което да се "тренира" образно казано демократично управление. Всички знаем, че трудно се разбираме помежду си. Един не иска да плаща за асансьор, друг не плаща за общи нужди. Трети спори, дали трябва да плаща за покрив и т.н. и т.н. Някои биха казали, че нямаме управия и вероятно имат право. Но помислете си, дори и да се съберем в оскъден състав на някакво събрание на кооперацията, къде се събираме. НА СТЪЛБИТЕ. Не стига, че има проблеми да се съберем и да вземем някакво общо решение, но и няма къде да го направим.


Издаването на строителни разрешения трябва да регламентира по законодателен път предвиждането на общо помещение в кооперацията, което да бъде изградено от строителя, като условие за подписването на АКТ 16, с предварително определена квадратура, която да е достатъчна за събирането на толкова хора в него, колкото жилища има обособени. Когато има място, където кооператорите да се събират, те могат да използват това помещение за свои срещи помежду си и така да решават по лесно общите задачи. Да бъде изрично записано в закона, че това помещение не може да се отдава под наем или да се възпрепятства по никакъв начин използването му от кооператорите.

Евентуални промени в закона за етажната собственост, според които е задължително едно събрание на съкооператорите всеки месец, тогава най-после ще се ЗАПОЗНАЕМ помежду си и след това ще свършим нещо, като участваме всички във вземането на решение.

Това е една от най-важните стъпки по пътя ни към демокрацията. Когато успеем да решим по демократичен начин общите цели и задачи, които кооперацията има, тогава можем да помислим, как да есктраполираме тези знания и опит в управлението на квартала си. Това е връзката, за която говорих в самото начало.



От гледна точка на индивидуалните жилища, къщите, искам да се стигне до такова състояние, според което огради да има само от страната на границата на имота с общинска или държавна собственост. Не е икономически целесъобразно между два частни имота да се изгражда ограда. Не мисля, че е оправдано толкова много да се мразим, че да се ограждаме от съседите си, вместо да решаваме проблемите си заедно.
Категория: Политика
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 20.10.2014 15:08
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223592
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Октомври, 2014  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031