Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196640 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 14.10.2018 г.
 Нека да дам един прозаичен пример от живота. Сега се връщаме от парка на Студентски град, София. Решихме малко да се поразходим след като обядвахме. Времето беше сравнително добро - леко ветровито, но все още топло за сезона. Седнахме на една пейка, близко до детската площадка. И като ревна едно дете, реве, та се къса. Погледнах го. Беше цялото почервеняло от напъни да каже на света, че иска нещо. Помислих си, че скоро ще спре да се дере. Да, ама не. Врещи та врещи. Като за последно. Все едно животът му зависи от това. Като го гледам, нито гладно, нито жадно, но вдига шум. Бащата е приел подхода да остави детето си да врещи, докато се измори, ама онова няма уморяване. Брей каква енергия! Това продължи повече от 15 минути и си казах, че ако бяха го вързали за някой електромер, щеше да осигури ток за едно домакинство за едно денонощие.


В близост до нас играеха две по-големи деца. Ритаха топка. Едното беше вратар, а другото биеше дузпи. И двете деца се напреварваха да се самохвалят, колко са добри, защото никое не направи жеста да похвали другия. Всеки се самопохвалваше след всяка, дори и най-обикновена намеса. От едната страна врещенето на малкото дете, а от друга, постоянното самохвалство на другите две деца. Няма лошо. Водихме си и ние нашия разговор и постепенно забравихме за околността.

Та по време на разговора, единият от нас попита, какво ли е яло това дете и какво ли е пушило, че да врещи така. Колко ли е нарушено алкално-киселинното равновесие. Вероятно не е кърмено. Представете си това дете пораснало! Този гняв, който излизаше от него, няма как да няма някаква причина, някакъв извор, откъдето идва. Кой знае.


Сутринта излязох навън да подишам чист въздух. Точно отварям външната врата и усещам много гаден мирис на недоизгорели газове от автомобил. Опел кадет, не си знае годините. Бръмчи отвън и смърди. Веднага влязох вътре и си казах - ще изчакам да си тръгне. Това чакане продължи половин час. По едно време започнаха едни маневри, все едно ученик прави тренировка на полигон и не знае как да го направи. Изтърпях го. Мина почти един час. Шум и смрад.

Да не забравя - апартаментът се намира в сграда, която граничи с друга жилищна сграда, в която има сервиз за...ремонт на моторни резачки. Знаете ли как бръмчат моторните резачки? Нямат ауспух и нямат никакъв евростандарт за изгорели газове. Кой е разрешил такава дейност в жилищна сграда не е ясно. Но всички търпят и натрупват гряв в себе си. Този гняв рано или късно ще излезе наяве, но никой от нас няма да направи анализ и връзка между всички тези процеси. Да не говоря, ако попаднете в мрежата на бюрократите, ако се грижите за болен стар човек и т.н. и т.н. Източници колкото си искате.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове: 2
 Самоналагането. Сами се налагаме на света. Къде меко, с кадифени ръкавици, къде силно и драматично с нож в ръка, къде още по-силно, с копчето, което пуска над някой град атомна бомба, оправдавайки се с това, че изпълняваме заповед.


Започваме да се самоналагаме още с формирането да детето в утробата на майката. Някои дори казват, че е доста по-рано, когато духът си избира майка "която да тормози". Казвам го разбира се в по-шеговита форма, но където е шегата, там и е животът. Стига да я разбереш и осъзнаеш. А някъде даже няма и жега - действителността е толкова жестока, че не остава място за шеги.

Всички сте виждали и чували плачещи деца. Преди няколко десетилетия, да кажем 50-60, децата плачеха, защото бяха гладни или защото им беше студено или горещо. Плачеха ЗАРАДИ ПРИРОДНИ ПРИЧИНИ. Сега се дерат заради къде къде по-прозаични неща. Искат да получат нещо и ако не го получат - реват, та се късат, поне по-голямата част от тях. Така са научени. Родители и общество приемат това за нормално. То и Христос нали казва: Искай и ще ти бъде дадено, почукай и ще ти се отвори. Децата вече прилагат Христовото учение, дори и без да са се научили да ходят, да четати да пишат. ТЕ ПРОСТО ИСКАТ. БЕЗОТВЕТНО И ДОРИ БЕЗЦЕРЕМОННО. ИСКАМ И ТОЛКОВА И АКО НЕ ПОЛУЧА ТОВА, КОЕТО ИСКАМ, ЩЕ ТИ НАДУЯ ГЛАВАТА С ДЕЦИБЕЛИ, КАКВИТО ИМА САМО ИЗЛИТАЩ САМОЛЕТ.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.10.2018 12:38
 Как обществото да накаже Северин, така че, роднините на Виктория да имат удовлетворение. С много голяма степен на вероятност, те биха желали неговата смърт. Аз лично не вярвам, християнските добродетели да са толкова дълбоко вкоренени в тях, че те истински да простят на Северин и да не търсят отмъщение.

Дали обществото е готово за жертви в името на нагона на Северин? Това означава, че всяка жена, която Северин хареса, веднага да си свали гащите и да му се одупи, за да може той да я обладае и да си задоволи нагона. Тогава той ще обещае ли да не убива? И колко жени биха се съгласили да направят тази жертва, в името на християнските добродетели?

Ако това се беше случило в Америка, Северин щеше да получи своята доза отрова чрез инжекция или електрически стол. Но дали гневът на близките и на обществото ще бъде задоволен в достатъчна степен? И дали смъртта на един човек, причинил съзнателно или не смъртта на друг човек, ще върне втория към живота? И все пак какво се цели тук с отмъщението?


В обществото се говори за справедливост, но в крайна СМЕТКА СТАВА ДУМА ЗА ОТМЪЩЕНИЕ. ВИКТОРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТМЪСТЕНА.

Какво може, трябва или ще бъде това отмъщение?

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове: 0
 Днес особено актуална е темата за убийството на журналистката от Русе, Виктория Маринова - една наистина млада, висока и красива българка. Убиецът, според публикации в медиите е циганинът Северин - един 21 годишен младеж, когото системата или липсата на системата, го е докарало дотам, че да може да раздава ъпъркъти, преди да се научи да чете и пише.

Бившият съпруг на Виктория призовава да не се търси отмъщение. Тогава възниква въпроса - дали обществото изобщо да иска отговорност от Северин за това деяние. Наистина, без да се опитвам да вземам страна по този случай, дали ако на Северин всички му кажем, че това, което е направил не е хубаво, той ще разбере, че е сгрешил и в останалата си част от живота ще направи всичко възможно да изкупи вината си, като се грижи всеотдайно и безответно за близките на Виктория, като им бъде опора в тежките моменти, като започне да пише репортажи и замести Виктория в нейната полезност за обществото и т.н.

Едни такива предположения могат да предизвикат неописуемо противопоставяне в голямата част на обществото. В този случай, хората са толкова възмутени, че никога досега не се е поставяло толкова силно въпроса за връщане на смъртното наказание.

Нека тогава да си представим другата позиция. Северин е виновен. Убил е Виктория и е правил полов акт на практика с един труп. Обществото няма да приеме кой знае колко лесно обстоятелството, че той е бил пиян и дрогиран, защото все пак Северин е съзнавал какво върши, след като е тръгнал да бяга, че дори и от страната.

И така отидохме в другата крайност, вместо да му простим и да разчитаме на неговата съвест и съзнание, че той ще стане друг човек и да приписваме вината на кармата на Виктория, че така "и е писано", да допуснем друг вариант. Прилагането на принципа - "Око за око, зъб за зъб".

Това означава смърт за смърт и живот за живот.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 201 Коментари: 0 Гласове: 0
 Всеки ден имаме среща с него. Първо се срещаме с него вътре в себе си и след това виждаме неговите проявления на улицата или по медиите.


Между впрочем, на всички е ясно, че това е общочовешки проблем, само че в някои страни, емоционалността като че ли дава по-видими характеристики на гнева.


Има ли гневът кармична причина?

Дори и да има, какво може да ограничи гнева, както в индивидуален план, така и в обществен?

Ако наистина се постигне ограничаване на гнева, чрез механизмите на властта, саморегулирането на индивида или на обществото, дали това няма да избие в нещо друго, защото гневът е психология или на минала или на настояща или на бъдеща болест!

Наистина е доста сложно да се отговори на тези въпроси и затова през хилядолетията, човечеството е търсило някаква практическа реализация на тези свои намерения. Уповавало се е на религията. Една от религиите обобщава случаите за решаване на отделни проблеми, основавайки се на справедливото отмъщение, а друга от тях ни съветва изобщо да не търсим отмъщение. Поне в този живот. Пък дали ще получим освобождение от нетърсенето на отмъщение е друг въпрос, на който дори такива умове като Кант, Хегел или който и да е друг философ от миналото, не е дал правдоподобно обяснение.

ЗНАЧИ ГНЕВЪТ ИМА НУЖДА ОТ ОТМЪЩЕНИЕ. ХРИСТОС НИ УЧИ ДА ПРОЩАВАМЕ, А НЕ ДА ОТМЪЩАВАМЕ. ТАЛМУДА Е ДРУГА РАБОТА - "ОКО ЗА ДВЕ И ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ". 

Дори си мисля, че ако могат ще избодат очите на хиляди, като изкупление за избождането на очите на един човек, но няма благозвучие съответната рима и са се задоволили със 100%- тно увеличение на поражението на ответното действие.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 158 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196640
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031