Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3222880 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 24.10.2019 г.
 https://www.doingbusiness.org/content/dam/doingBusiness/media/Annual-Reports/English/DB2019-report_web-version.pdf     Без да навлизаме в големи подробности. Въпреки санкциите срещу граждани на Русия, което си е санкция и срещу самата Русия, там се прави бизнес по-лесно отколкото в България. Молдова, Черна гора, Сърбия и Косово, също са положили усилия, за административни облекчения за бизнеса и привличане на чуждите инвестиции. Грузия е шеста, Македония е десета. Ние сме 59-ти.


НИЕ ОБАЧЕ ЗАТЪВАМЕ.


 
Категория: Политика
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове: 0
https://www.reuters.com/article/us-chile-protests-explainer/explainer-chiles-inequality-challenge-what-went-wrong-and-can-it-be-fixed-idUSKBN1X22RK


 Сегашното устройство на повечето съвременни държави по света изживява криза. Информацията стана по-лесно достъпна с дигиталната революция. Класическите форми на информация - хартиения вестник и телеграфа, отдавна са загубили своето значение. Народите по света имат различна степен културна, социална, икономическа и морална основа, върху която изграждат междуличностните отношения и отношенията "личност - държава". Някои са по-чувствителни от други и е много трудно да се определи симбиозата - народ - държава - личност - държава - народ.

Както всеки човек може да превърти, някой временно, друг за по-постоянно, а трети за постоянно, така и народите имат нужда да изкрещят или изтрещят от време на време.

Гилермо Холзман, от университета във Валпарайсо, цитиран от Ройтерс във въпросната статия, за която съм дал линк по-горе казва, че протестиращите могат да се групират в три групи. Първата е от ултра леви групи, които не харесват икономическия модел за развитие на Чили. Знаете, че Латинска Америка има силни социалистически уклони, като се започне от Куба, която всички народи на континента дълго време даваха за пример, докато социализмът не изпразни окончателно магазините там и кубинците започнаха да предлагат доктори, за да внесат нещо за ядене в Куба. Венецуела е в комунистически колапс. Боливия и Еквадор също се тресат от соц идеи, та дори и Аржентина се опита да приложи принципа на експроприацията на частна собственост от работници и служители, неприлагайки правови мерки за спиране на тази еспроприация. Та това е първата група.
Втората са организираните криминални групи, които се възползват от безредиците и третата група били обикновените чилийци, които протестирали срещу скъпотията или научно казано, поскъпването на живота.
По-долу в статията се прави анализ, според който през 2000 година, чилийците, които са живели с под 5.5 долара на ден са били 30% от населението, а сега са едва 6,4% от населението. Това са прекрасни показатели, на фона на една европейска държава като България, например.

Богатите там получавали 13 пъти повече от бедните, но тъй като не са дадени критериите за определяне на богати и бедни, затова няма да коментирам разликите, нито пък дали това е една от причините за така наречената "чилийска експлозия" в последно време.

Задава се резонния въпрос, защо има такава "експлозия" в Чили, защото неравенство има навсякъде по света.

Дано не бъде обявен за циник, но изхождайки от историческия опит в политическия живот на Чили, нямаше да има такива протести, ако предварително бяха направили отстъпки само за студенти, защото те са млади хора, отишли са да учат и още нямат стабилни доходи. Дайте им карти с намаление или някакви други бенефиции и всичко щеше да е наред.

Но нова е циничното определение, за което предварително направих забележка. Тези изблизи на чилийското общество показва, че така конструираната система на "представителна демокрация", въпреки, че това не е и представителна демокрация в истинския смисъл на тази дума, не дава възможност за ДИАЛОГ, преди вземане на такива решения от правителството. Избирателите са пренебрегнати и те си "показват рогата" както се казва в една българска народна приказка - тоест бунтуват се. Те чустват, че са аут от политическата система, веднага след като пуснат бюлетината в урната и след това търпят 4 години. Да ви е познато? Да, същото като в България, с тази разлика, че в България и студенти няма вече или поне такива, като в Чили. Тук са отишли да си вземат дипломите и не им пука за цената на билета. Карат си колите, пълнят заведенията в студенския град в София, пият, пушат и се друсат и животът си тече, както се казва. Мама дава, тате влачи. Така се формира идиотско общество. Радвам се, че в Чили има протести. Поне там да се случи нещо, защото ако чакаме на студентите в БГ да направят нещо, ще има да чакаме от умрял писмо.
Категория: Политика
Прочетен: 97 Коментари: 0 Гласове: 1
 Понякога си мисля, че нашенецът не спазва правилата, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГО Е ПОКАНИЛ ПЪРВО ДА ГИ ОБСЪДИ И СЛЕД ТОВА ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ.

Обикновено така се процедира в държавата ни. Политически лица реализират своите къде лични възгледи затова, накъде трябва да върви държавата и не се занимават с такива усложнения, да питат народа си дали техните лични възгледи съвпадат с възгледите на голяма част от избирателите. Склонен съм да защитавам тази теза.


Но нека да погледнем проблема и от друг ъгъл, давайки простички примери от живота. Всички знаем, че в големите градове има проблеми с паркирането. За София например, такъв проблем има не само в централните части, но дори и в крайните градски зони. За да си улесним живота и ние, собствениците на кооперацията, която населяваме, решихме да очертаем линии, които да помогнат при паркирането на колите. За да има все пак някакъв ред и да се избегне принципа на паркиране тип "спрял като арабин в пустинята. Купихме специална боя, направихме разчети и начертахме линии.

СЕГА МИ КАЖЕТЕ, ДАЛИ ВОДАЧИТЕ НА МПС СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАЧЕРТАНИТЕ ЛИНИИ, ЗА ДА ПАРКИРАТ КОЛИТЕ СИ? ПОНЯКОГА. ПОНЯКОГА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ. ПОНЯКОГА. А БИ ТРЯБВАЛО ПОНЯКОГА ДА ПРАВЯТ ГРЕШКИ. Знаете колко е трудно, ако се наложи да се пъхнете между две коли и вратата ви се отваря само 35-40 сантиметра. Трябва да си йога, за да се промушиш през пролуката. Само защото един или двама идиоти са спрели, без изобщо да се съобразяват с маркировката. Или просто ги мързи да погледнат, като паркират или го правят въпреки и нарочно, защото си спестяват още една маневра, за да "нагласят" колата си.

И друго съм забелязал. Ако един паркира не както трябва и пречи на следващия да паркира според определените линии, всички започват да се съобразяват с вече паркиралия, защото ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ МАКАР И ВРЕМЕННО ПРАВИЛАТА. ВСИЧКИ СТАВАТ НАРУШИТЕЛИ ЗАРАДИ ИДИОТА, КОЙТО Е КЬОРАВ И НЕ ГЛЕДА КЪДЕ И КАК СПИРА.

Това е един от примерите, от който заключавам, че ние не сме народ, който СПАЗВА ДОРИ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРАВИЛА, В КОИТО ТОЙ Е УЧАСТВАЛ В РАЗРАБОТКАТА ИМ И В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО ИМ.


Второт нещо, освен паркирането, което ми прави впечатление е, петната от накапани паркинг зони навсякъде в градовете. Погледнете например паркинг зоните на супермаркетите. Всяко едно паркинг място е "омаслено". Ако направите на някой забележка, че колата му капе масло и цапа наред, той ще се направи, че не знае или директно ще ви изпрати на майната си. Вероятно ще вземе мерки, ако спира в собствения си гараж. Но има хора, дори и собственическото отношение не им стига и им е все едно къде и колко цапат - просто са мизерници и това си е.

Та си мисля за политическата промяна, която искам да се случи и за която работя да се случи. ДАЛИ ВСИЧКО ТОВА СИ ЗАСЛУЖАВА? ДАЛИ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ПРЕЗЕНТИРАШ ПРОСТИЧКИ ИДЕИ НА ТЕЗИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ТЕЗИ С КАПЕЩИТЕ МАСЛО КОЛИ И ТЕЗИ, ЗА КОИТО ЛИНИИТЕ ЗА ПАРКИРАНЕ СА САМО НЯКАКЪВ ГРАДСКИ ЩРИХ ЗА РАЗКРАСЯВАНЕ НА УЛИЦИТЕ, КОИТО КОЛКОТО И ДА СА ПРОСТИЧКИ, СА ПО-СЛОЖНИ ОТ ИДЕИТЕ ДА РАЗЧЕРТАЕШ МЕСТАТА ЗА ПАРКИРАНЕ ИЛИ ДА СИ ОПРАВИШ КОЛАТА, ДА НЕ МЪРСУВА НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО СПРЕ. ТА СТРУВА ЛИ СИ?.

ВЧЕРА ИМАХ РАЗГОВОР С ЧОВЕК, НА КОЙТО ДЪРЖА. КАЗАХ МУ, ЧЕ АКО АЗ БЯХ НА МЯСТОТО НА БОТЕВ, БИХ СЛЯЗЪЛ НА КОЗЛОДУЙСКИЯ БРЯГ, БИХ ПОДПАЛИЛ ПЪРЛОТО БЪЛГАРСКО СЕЛО, ВИЖДАЙКИ, ЧЕ МЪЖЕТЕ СА ИЗБЯГАЛИ В ГОРАТА, А ЖЕНИТЕ СА СЕ ИЗПОКРИЛИ ПО КЪЩИТЕ И СЛЕД ТОВА БИХ СЕ ВЪРНАЛ В РУМЪНИЯ, ЗА ДА ИЗЧАКАМ, КОГА ТОЗИ НАРОД ЩЕ БЪДЕ ГОТОВ НА ЖЕРТВИ, ЗА ДА СИ ЗАСЛУЖАВА НЯКОЙ ПРЪСТА СИ ДА ПОМРЪДНЕ ЗА НЕГО.
Категория: Политика
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3222880
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031