Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3222210 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 03.10.2022 г.
 Ницше е усетил тази човешка същност.

Когато питаш хората, как да живели при социализма, много от старото поколение ще ви кажат, че да живели добре.

За различните страни, отговорите могат и да ви учудят. Например в страните от бивша Югославие, тези, които са запазили добри спомени за социализма на Тито, са повече от тези, които не го приемат.
Ако питате някой по възрастен българин, той също може да каже, че при социализма и било "по-добре". По-интелигентните ще ви дадат за пример, как при социализма, коефициентът на Джини е бил по-добър, защото животът е бил по-добър, но няма да ви кажат, че в относителен план, спрямо други държави, България е била просто една изостанала страна, която е имала някакъв мимолетен десетгодишен възход, след което всичко е отишло по дяволите. Погазването на природните закони беше и остава в основата на социалистическото разбиране за развитие на обществото. А както знаете, това рано или късно се плаща и то яко. Е, платихме цената, ама и не съвсем. Като че ли още ще плащаме.

Когато им кажеш на такива хора, че това, което те не харесват в съвременното българско общество, се дължи именно на наследството на социализма, те не могат да го осмислят. Те си мислят, че това е заради демокрацията. Дори и не осъзнават, какво е това демокрация и че такова нещо никога не е имало по нашите географски ширини.

Те не могат да разберат, че демокрацията по социалистически е, властта да се предаде от шумкарите на децата на шумкарите. След това децата на шумкарите ще предадат властта на внуците на шумкарите. Това е постсоциалистическата държава, в която живеем и разбирането за демокрацията.


Тези хора не могат да видят, че целият политически спектър е ангажиран, да не кажа препълнен с шумкари, деца и внуци на шумкари или на техните протежета.

В България стана нещо подобно като в Съветска Русия, по време на НЕП-а. Шумкарите поотпуснаха малко икономиката, за да може народът да произведе нещо и страната да не умре от глад, защото в края на 1989г. се получи нещо такова. Заемите натежара, фондоотдаването спадна драстично Така е и сега. Народът произвежда, търгува, колкото му позволят. Колкото да се каже, че има свободен пазар. А на практика такова нещо няма. Това е истината. При Тачър социализмът отстъпи по-лесно - джандарите биеха с палките работниците, които искаха пари, без да се интересуват какво произвеждат и може ли това да се продаде някъде по света. Там социализмът не беше толкова политически обвързан и по-лесно се предаде. Тук обаче той е проникнал в мозъците на хората толкова, че трябва да се сменят поколения, за да избледнеят тези спомени и внушения.


Хората не искат да разберат, че всичко около нас е плод на човешкия труд и заобикалящата среда става все по-облагородена, когато този труд е ефективен и качествен. Когато този труд е свободен и продуктивен. И тези, които са били в Гулаг са правили пътища и те са строили ж.п. линии, но японските ж.п. линии са по-хубави, както и германските магистрали. Нали ме разбирате. Трудът си е труд, но политиката определя, дали този труд в крайна сметка дали е истински плодоносен или е кармично увреден, от насилие, принуда и страх.

Хората не искат да чуят и да осмислят истината. ЗАЩОТО АКО ГО НАПРАВЯТ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ СЛОЖАТ ВЪЖЕТО И ДА СЕ ОБЕСЯТ, ЗАРАДИ ТЪПИЯ ЖИВОТ, КОЙТО СА ВОДИЛИ. ЗАЩОТО СА ГИ ВОДИЛИ ЗА НОСА. ЗАЩОТО СА ГИ НАКАРАЛИ ДА ВЯРВАТ В ГЛУПОСТИ И ТЕ НАИСТИНА СА ВЯРВАЛИ В ГЛУПОСТИ.

ЗАЩОТО СА СЕ ОТКАЗАЛИ ДА ИЗБИРАТ. МОЖЕХА ДА ИЗБИРАТ МЕЖДУ ЛАДА И МОСКВИЧ, КАТО ЗА ЛАДАТА ЧАКАХА 11 ГОДИНИ, А ЗА МОСКВИЧА - 5. ТОВА БЕШЕ ТЕХНИЯТ ИЗБОР И НА ТЯХ НЕ ИМ ПРАВЕШЕ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ТАКА НЕ Е РЕДНО. ТЕ ГО ПРИЕМАХА ЗА ФАКТ. ТОЛКОВА ЗНАЕХА ХОРАТА. ТОЛКОВА ИМ ПОЗВОЛИХА ДА ЗНАЯТ. ДОРИ КОГАТО ВИЖДАХА, КАК ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ВЕЛИЧИЯ КАРАХА МАЗДИ И БМВ-ТА, ПАК НЕ "ВРЪЗВАХА КЪНКИТЕ" И СЕ ПРИМИРЯВАХА С ТОВА. ЗАРАДИ ОТКАЗЪТ ДА ЧУЯТ И ДА ОСМИСЛЯТ ИСТИНАТА.

Когато им кажеш нещо за възхода на Китай, те ти казват, че това е заради китайските комунисти, без да разбират и вникнат внимателно в същността на нещата, защото китайските комунисти са толкова комунисти, колкото Путин е руските демократи са демократи.

Народът живее с политически идеологеми. Веднъж запомнени, те не се променят. Те не разбират, че тяхното участие в политиката, но не само по време на избори, е най-важното условие за просперитет на обществото, те ти отговарят, че политиците са гадняри и те ги мразят. Добре де, като ги мразиш, защо гласуваш за тях? Отговарят ти, че избират по-малкото зло. А когато ги попиташ, дали не е правилно да избират по-доброто от доброто и ако те не го виждат в политическия спектър, защо не си задават въпроса ЗАЩО? Просто отказват да ОСМИСЛЯТ света. По е лесно, вечерта при семейството, с чашката ракийка, със салатката, с глупавия мач, който ще им отнеме времето, но ще им даде онзи емоционален заряд в изпразнената им от съдържание душа, с безкрайните приказки, колко струвало електричеството, дали ще има дърва за зимата, колко струва сиренето хляба и лютеницата...Те се виждат като част от чужд свят, в който те трябва да се приспособяват, за да оцеляват. СВЕТЪТ Е ЧУЖД ЗА ТЯХ, ЗАЩОТО ТЕ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ ДА Е ТАКА. В битката за елементарното оцеляване какво друго може да ангажира ума, освен със самия процес на оцеляването.

И следва затваряне в черупката. Защото го няма ОСМИСЛЯНЕТО. Защото никой не ни е научил да мислим и ОСМИСЛЯМЕ. Нито училището, нито семейството, нито университета, нито на работа. Защото сме умрели отвътре. Раждаме се болни и уморени - и физически и духовно.

Защото сме отказали да избираме, да мислим и да осмисляме. Защото вместо УЧАСТНИЦИ в реалните събития на страната си, ние сме се съгласили да бъдем ЗРИТЕЛИ. Като на футболен мач. Вместо да отидем да поритаме топка, ние ГЛЕДАМЕ как някой друг рита топка. По-лесно е някак си да си ЗРИТЕЛ. Зрителите не осмислят защо са ЗРИТЕЛИ. Нямат толкова акъл.
Категория: Политика
Прочетен: 714 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 04.10.2022 07:59
Боко - без коментар
Просто Киро - без коментар
Сложно Асен - без коментар
Супер просто Кара - без коментар
Още по супер просто Копейкин - без коментар
Ептен просто - Корни -  ама никакъв коментар
Ляво измислените деснолеви - Христо - защо ни е коментар
Мъгла просто - Стефан - искайте коментар от Радев.


АКО ТОВА Е ИЗБОРЪТ НА ГРАЖДАНИТЕ И СЕЛЯНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ДАЛИ ДА НЕ СТЯГАМЕ КУФАРИТЕ И ДА БЯГАМЕ, ДОКАТО БИЛЕТИТЕ СА ВСЕ ОЩЕ ЕВТИНИ И ДОКАТО МАНГАЛИТЕ НЕ СА ЗАЕЛИ ЛИПСВАЩИТЕ МЕСТА В ПРОПАДАЩИЯ ОТ ЛАКОМИЯ И ЗАТЪНАЛ В ОХОЛСТВО ЗАПАД. ПЪК ДА ОСТАВИМ ТЪПУНГЕРИТЕ, ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЪПУНГЕРИТЕ, ДА УМРАТ В ЛАЙНАТА СИ. НИЕ СЪЩО ЩЕ УМРЕМ В ЛАЙНАТА СИ НА ЗАПАД, САМО ЧЕ МАЛКО ПО-КЪСНО.


ТАЗИ СИСТЕМА РАЖДА КАЛПАВИ ЛИДЕРИ И ПОЛИТИЦИ. КАЛПАВИТЕ ЛИДЕРИ И ПОЛИТИЦИ СЪЗДАВАТ КАЛПАВ НАРОД. КАЛПАВИЯТ НАРОД ИЗБИРА КАЛПАВИ ЛИДЕРИ И ПОЛИТИЦИ, КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ КАЛПАВАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА.

Спомнете си приказките на Бертолд Брехт за политическия глупак. Той казва, че "Най-лошият неграмотник е политическият неграмотник. Той не знае, че стойността на живота...зависи от политическите решения."
Категория: Политика
Прочетен: 26 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.10.2022 07:59
 https://parliament.bg/bills/39/454-01-65.pdf


Мотивите са добре описани. Няма какво повече да се добави.

Няма хартия, секционни избирателни комисии, хиляди полицаи, които да пазят изборния ден - училищата, колите за извозване на членовете на СИК към РИК и оттам към зала Армеец. Милиони и милиони ПРАХОСАНИ ПАРИ В ЕДНА СИСТЕМА НА ИЗБОРИ, КОЯТО МИРИШЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ ОТ 19-ТИ ВЕК.


СТАРЦИТЕ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪВЕТ ЛИ ПРЕЧАТ, НЯКОИ ГАДНИ АДМИНИСТРАТОРИ, ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО РАЗЧИТАТ НАГЛАСОВЕТЕ НА НЕГРАМОТНИЦИТЕ ЛИ, ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. ИМА ЦЯЛА ИЗГРАДЕНА СИСТЕМА НА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПАРИ, ЗА ДА СЪЩЕСТВУВА ИЗБОРНАТА СИСТЕМА И НАЧИНИТЕ НА ГЛАСУВАНЕ В ТОЗИ АРХАИЧЕН ВИД. 


МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ СЪЩО Е АРХАИЧНО. В БРАЗИЛИЯ ГЛАСУВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН ОТ КРАЯ НА 20-ТИ ВЕК. СЕГА Е 21-ВИ ВЕК. КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО?


НИЩО. ЖИВЕЕМ В ЕРА НА МРЕЖОВА НАСИТЕНОСТ. КОМПЮТРИ, ТАБЛЕТИ, ТЕЛЕФОНИ - ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ. БАБИТЕ ПОЛЗВАТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ, ЗА ДА ГОВОРЯТ С ВНУЦИТЕ И ВНУЧКИТЕ В ЧУЖБИНА. САМО ОЩЕ НЕ СА НИ РАЗРЕШИЛИ ДА ГЛАСУВАМЕ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ. БИЛО ОПАСНО, КАЗВАТ. НЕ Е ОПАСНО ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ ТРАНСФЕРИРАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ, НО ДА СЕ ГЛАСУВА Е ОПАСНО. ЗА НЯКОИ.

И СЕ ХВЪРЛЯТ ЕДНИ МИЛИАРДИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ПАРИ ЗА НОВИ И НОВИ ОРГАНИЗАЦИИ, ЗА НОВИ ПРОЕКТИ, НОВИ ХОРА И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ. РЕЗУЛТАТ - ПОХАРЧЕНИ МИЛИАРДИ, ТОЕСТ ОТКРАДНАТИ, РЕЗУЛТАТ - НЯМА.

ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ Е ТЕХНИЧЕСКАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИДЕЯТА ЗА ПЕРМАНЕНТНАТА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.. ТЯ Е МЪРТВА БЕЗ СЪВРЕМЕННИТЕ СРЕДСТВА ЗА КОМУНИКАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 34 Коментари: 0 Гласове: 1
 https://www.gov.bg/files/common/anti-corruption-strategy-2021-2027.pdf

Първият въпрос, който задавам е: КОЙ ПОНЕ Е ПРОЧЕЛ ТЕЗИ 70 СТРАНИЦИ. Аз се помъчих и не успях. Стигнах 5-та страница и издивях. 

Вторият въпрос, който задавам е: Кой от 13-те члена на Националния съвет за антикорупционни политики, Е ПРОЧЕЛ ТЕЗИ 70 СТРАНИ И ДАЛИ Е РАЗБРАЛ НЕЩО?

Третият въпрос е, след като не са чели тези 70 страници, КОЙ И С КАКВО ГИ Е САНКЦИОНИРАЛ, ЧЕ НЕ СА ГИ ЧЕЛИ?

Четвъртият въпрос е, КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ТОЗИ СЪВЕТ, НА КОЙТО ПРИСЪСТВАТ 13 ЗАМЕСТНИК МИНИСТРИ, ЗАМЕСТНИЦИ И НЕ ЗНАМ СИ ОЩЕ КОЙ, ЧЕ ДАЖЕ И ВИЦЕПРЕМИЕР? НИКАКЪВ.


ЦЕЛТА НА ТЕЗИ 70 СТРАНИЦИ Е, ДА НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО ПО ВЪПРОСА.

Нищо друго не ни трябва, освен ние да назначаваме и уволняваме важните хора в държавата, които получават пари от данъкоплатците.


ТОГАВА НЯМА ДА СА НЕОБХОДИМИ НИТО СТРАТЕГИИ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА, НИТО ТАКТИКИ, НИТО 70 СТРАНИЦИ ГЛУПАВИ ДОКУМЕНТИ, НИТО 13 ЧЛЕНЕН СЪВЕТ ЗА АНТИКОРУПЦИОННИ ПОЛИТИЦИ, КОНПИ, МОНПИ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ ИНСТИТУЦИИ, ХРАНЕНИ И ПОЕНИ ОТ НАС, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.

РЕШЕНИЕТО Е: ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.

ИНАЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕ ВЪРТИМ КАТО ПРЪДНЯ В ГАЩИТЕ И НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИМ, ПРОСТО ЗАЩОТО СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ ТАКА. СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ ЗА НАС, А ЗА МАФИЯТА. КОГАТО НЯМАМЕ ВЛАСТ ДА НАЗНАЧАВАМЕ И УВОЛНЯВАМЕ, ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА - ИНСТИТУЦИИ БОЛ, ХОРА НА ЗАПЛАТИ - БОЛ, А ФАЙДА - ЙОК.
Категория: Политика
Прочетен: 83 Коментари: 2 Гласове: 1
Тази идея я споделям от няколко години насам. Вижда се, че народът не иска да даде абсолютна власт на никоя политическа паритя. Той казва - в парламента ще влязат 7 партии. Властта ще бъде дисперсирана. Това е решението му, но политиците като че ли не могат да го разберат.


Ето предложението. 

Съставя се правителство, като всички парламентарно представени партии участват в него, пропорционално на получените гласове. Примерно - Герб - 5 министерства, ПП - 4 министерства, ДПС - 3 министерства и т.н. Премиер ще бъде човек от партията, спечелила най-много гласове, освен, ако партиите не се разберат за друго решение.

Как се разпределят министерствата ли? Чрез жребий. В най-успешните години на Атинската демокрация, чрез жребий са се избирали дори и съдиите, въпреки, че за тази работа сега се иска специализирано образование. Как са се оправяли, не знам, но Атина тогава е била една наистина голяма сила. За да победиш при Маратон и при Саламин, империята на персите при двама императора, наистина се иска сила и то голяма. Атина е била в основата на тези победи, именно заради демокрацията, която атиняните да прегърнали като идея за държавно управление.

И така, разпределение на министерствата на базата на жребия.

Какво може да се обърка?
  1. Възраждане да получи външно министерство;
  2. ДБ да получи министерството на регионалното развитие;
  3. ДПС да получи министерството на иновациите;
  4. ПП да получи МВР;
  5. БСП да получи министерството на електронното управление

и така нататък.

Питам се само, дали Фортуна може да бъде такава шегобийка!




Но докато не опитаме, как да разберем?


Категория: Политика
Прочетен: 34 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 03.10.2022 08:46
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3222210
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31