Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195029 Постинги: 6870 Коментари: 4295
Постинги в блога от 21.11.2016 г.
 Всички знаем, че първият проблем на малките населени места е обезлюдяването. Вторият проблем е циганизацията и третият проблем, свързан с първите два проблема е битовата престъпност.


Правил съм много интервюта по села. От какво се интересуват хората и какво най-много ги е страх. Колкото е по-беден един човек, той се интересува от по-простички неща и толкова неговите очаквания, че държавата ще му осигури спокойствие са по-големи. 

Като изключим финансовата издръжка, която държавата и данъкоплатците му осигуряват, възрастният човек на село се вълнува много от това, някой да не му влезе непоканен в двора, да не го окрадат, да не пострада физически и т.н. Това са отговорите, които в масовия случай получавам от пенсионерите на село. Казвам от пенсионерите, защото е цяло чудо в малките населени места да видиш хора, различни от пенсионери.

Моето предложение е да се промени законодателството и на кметовете на малките населени места да им се вмени задължението да носят оръжие и да има право да арестуват провинили се лица, като след това ги предават на полицията.

В България има около 5000 села. Аз лично не се сещам в някое малко село да има полицай. То в по-големите села няма полиция, та в малките ли. Оръжието на кмета ще се полага, ако той отговаря на всички изисквания според закона за съхранение и носене на оръжие, като то му се зачислява служебно, без да се налага да прави лични разходи в тази посока. Вярно е, че в случая с такива кметове като Ценко Цеков, може да се стигне и до комични ситуации, да дадеш правото на мафиота хем да има властта, която му дава кметството, хем и да има властта, която му дава права да бъде полицай. Но нека от единичния случай да не правим заключение, защото такива като Ценко не са мнозинството от българските кметове на населените места. Аз познавам няколко селски кмета и всички без изключения са добри и отговорни хора. Някои от тях са и ловци в местните дружинки и дори няма нужда да им се зачислява оръжие - те си имат оръжие. Кметът трябва да има право да сформира и местен отряд за самозащита от доброволци, за който е необходимо да се приеме специален закон. Дори и не е необходимо държавата да харчи пари за оборудване и оръжие. Обикновено ловците по селата могат да свършат тази работа и само в краен случай кметът може да бъде оборудван с оръжие и да бъде обучен да задържа лица.


За малките населени места е особено важно кметът да има власт и да я прилага. Иначе кражбите и насилието по селата няма да престане, особено където има циганска общност. Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност, редно е поне да не пречи хората сами да си решат проблемите, като се самоорганизират за тази дейност. Най-важното е, че със сигурност ще има съществени резултати в подобрение на криминалната обстановка и това няма да струва нищо на държавата. Какво по-хубаво от това. Права, права ни трябват. Ние знаем какво да правим с бандитите. След приключване на кметския мандат, ако лицето отговаря на всички изисквания за закона за носене и съхранение на оръжие, то да остава под негово разпореждане, ако той прояви съответното желание. Така, правата и оръжието трябва да вървят ръка за ръка, до изкореняване на този проблем в България. 
Категория: Политика
Прочетен: 580 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 21.11.2016 11:36
 Откъде накъде президентът ще избира служебен кабинет! И какво е това служебен кабинет? Кабинетът винаги е служебен, не може да е друг.

Защо се оставяме на някой друг да определя кой да ни управлява и за колко време ни управлява? Не може ли ние да си изберем премиер и министри такива, каквито искаме. Тогава, ако те не отговарят на нашите разбирания за управление, ще се сърдим само на себе си. Нямаме нужда от партийни посредници, да ни казват кой ще ни е премиер и кой ще бъде министър.

Как да стане ли? Простичко. Сядаме пред компютрите, отваряме сайта на ЦИК и виждаме, кои са кандидатите за всяка една важна държавническа позиция, подредени по азбучен ред. Влизаме в подсайта на всеки един кандидат и се запознаваме с неговите идеи, виждания и разбирания. Влизаме във форума, където можем да видим и да прочетем неща, които ги няма в официалната биография. Там няма да има тролове, защото всеки ще влиза само с името си и ще оставя коментари само с името си. Няма да има политическа агитация и никоя партия няма да ни каже зад кого застава. Така можем сами да си изберем кой да ни е премиера и кой да е министър.


Ако в рамките на 100 дни не ни харесва как работи съответният министър или премиера, сядаме на компютрите и го сменяме с друг. Нямаме време за шикалкавене. Евтино и бързо. Тогава да видим кон боб яде ли и на кого ще служат министрите и премиера. При най-малкото съмнение за далавера ще сменяме министри. Няма корупция, няма морупция. Няма централизация. Премиерът няма да е слънцето, без което не можем. Той има само председателски функции в министерския съвет и няма да има власт над министрите. Над министрите ще има власт само избирателят.

Единствено за финансовият министър трябва да има по-дълъг срок на избор, например, не по-кратко време от 1 години. Бюджетът  е най-деликатното нещо в управлението на страната, там има най-много интереси и е възможно в определени моменти популистите да вземат връх и да се стигне до финансово напрежение. Затова и заместниците на финансовия министър трябва да се избират от избирателите и бюджетът да е акт на преподписване от страна не само на финансовия министър,  а и от неговите заместници. Ако има мнозинство в подписите, бюджетът минава, ако няма - не минава. Това е демокрацията и контролът от страна на избирателите, които имат право да изберат финансов съвет, който да отговаря на бюджета.


ТОЗИ МЕСЕЦ ГЛАСУВАХМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ. И КАКВО ОТ ТОВА. БЯХМЕ СВОБОДНИ САМО В СЕКУНДАТА, В КОЯТО ПУСНАХМЕ БЮЛЕТИНАТА И НИЩО ПОВЕЧЕ. СЕГА ПАК СМЕ НЕСВОБОДНИ. ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ ВСЕКИ ДЕН, ЗА ДА СМЕ СВОБОДНИ. СВОБОДАТА НЕ Е НЕЩО, КОЕТО Е ЗАМРЪЗНАЛО И ЗАСТОЯЛО ВЪВ ВРЕМЕТО СИ И ИЗИСКВА НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЕЖЕДНЕВНО, А НЕ ВЕДНЪЖ НА 2 ИЛИ 4 ГОДИНИ. ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЕН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗБОР. ДНЕС ЩЕ ИЗБЕРЕМ ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР, А УТРЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯТ. ДНЕС ЩЕ ИЗБЕРЕМ ШЕФА НА АГЕНЦИЯТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ, А УТРЕ ШЕФА НА АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ. ДНЕС ЩЕ ИЗБЕРЕМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И НЕГОВИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ, А УТРЕ ЩЕ ИЗБЕРЕМ СЪДИЯТА В ОБЩИНАТА, В КОЯТО НИЕ ЖИВЕЕМ. НА ДРУГИЯ ДЕН ПЪК ЩЕ СВАЛИМ ОТ ВЛАСТ, ПРИМЕРНО МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА, ЗАЩОТО НЕ НИ ХАРЕСВА. ЩЕ ОТЗОВЕМ ДЕПУТАТА, КОЙТО СПИ НА ДЕПУТАТСКАТА БАНКА И НЕ СМЕ МУ ЧУВАЛИ ГЛАСА ОТ МНОГО ВРЕМЕ. АКО ЧУЕМ, ЧЕ НЯКОЙ ОТ НАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ ВЪРШИ ГЛУПОСТИ, СЛУЖИ НА МАФИЯТА ИЛИ ГЛЕДА ПЪРВО НЕГО СИ, ВМЕСТО ДА ЗАЩИТАВА НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ, СЯДАМЕ НА КОМПЮТРИТЕ И ГО СВАЛЯМЕ ОТ ВЛАСТ. ТОЛКОВА Е ПРОСТО. СТИГА ДА ГО ИСКАМЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове: 0
 https://www.24chasa.bg/novini/article/5886267


Особено, когато става дума за управление на МПС в условията на опиянение - алкохол или наркотици в кръвта. Тогава всякакви облекчаващи вината обстоятелства нямат никакво значение. Та случаят е известен. Един младеж на 26 години, управлявайки в пияно състояние автомобил Ауди А7, когато в 1,20 часа след полунощ и след неспазване на правилата за движение е причинил виновно смъртта на двама души и е ранил още двама.

Та ето как трябва да постъпи българската държава, ако наистина искаме да й вярваме, че тук има справедливосст:
  1. Първо, безспорно доказване на извършеното и вземане на адекватна проба, включително и кръвни проби, които да се извършват моментално на място от оторизирани лица. При отказ за даване на проба, тя да се взема принудително; През това време да се ограничат всякакви контакти на въпросното лице с органите, които вземат пробите. Да се криминализира подправянето на пробите и да се определя наказания, което да съответни на наказанията, които би получило лицето нарушител;
  2. Заради това, че въпросното лице е бил видимо неадекватен и употребил алкохол /само дано не му подправят пробите и накрая да излезе, че е свеж като пролетна марула/, да му се отнеме правото да управлява МПС за срок минимум 10 години и да се възстанови едва след като специална комисия от независими експерти потвърди, че има сериозни основания да се предполага, че той си е взел поука от тази случка;
  3. Да му се отнеме правото да напуска страната, докато не заплати всички нанесени щети и обезщетения за смъртта на двамата и за инвалидизирането на другите двама;
  4. Какви щети трябва да плати - по минимум 200 000 лева на семействата на убитите и да осигури доживотна пенсия на тези, които следствие на причинените от него щети са инвалидизирани;
  5. Да плати материалните щети по катастрофата, ако те не се покриват от застраховател;
  6. Да плати всички разноски на полицията, прокуратурата и съда, във връзка с този случай;
  7. Да издържа децата на убитите до навършване на тяхното пълнолетие;
  8. Да плати всички разходи по погребението.

Държавата трябва да си отговори и на следните два въпроса:
  1. Не е ли време да се засили контрола върху работата на тези заведения, които работят в малките часове на нощта и всички знаем, които продават наркотици и създават изобщо проблем в обществото;
  2. Как е възможно на 26 години да управлява такъв скъп автомобил - Ауди А7? Негова ли е колата? Ако е негова, нека НАП да провери, какви са доходите му и дали си е платил прилежно данъците. Ако колата на на трето лице - баща, майка, приятел и т.н., нека да се търси отговорност и от тях. Например, може законодателно да се регламентира, че лица, които управляват чужди автомобили да плащат по-високи застраховки;
  3. Да се определи размер на застраховка, която да е допълнителна застраховка, плюс действащите сега застраховки. Много пъти съм давал за пример, защо в Британия има толкова малко смъртни случаи, на фона на милионите автомобили, които всеки ден се движат там. Преди години изпратих мой близък да купи кола оттам. Колата беше някаква барака за 800 паунда, нищо работа, дори и за нашите бедни мащаби. Но когато закупи колата, на човекъм му поискаха да плати застраховка в размер на 9 990 паунда. Никакви уверения, че колата ще напусне страната в рамките на 8 часа не помогнаха. Застрахователите си искаха парите. Лицето според тях е с рисков профил - чудженец, на 19 години, млад, без гаранции от живеещи на Острова и т.н. Принудихме се да направим застраховка на българин, който отдавна живее там, и след това още една застраховка и за нашия младеж - така ни излезе по-евтино, но ако нещо се случи, негативите ще се носят от нашия приятел, който ни помогна в случая и при следващи застраховки, застрахователите ще искат от него повече пари, защото е допуснал нещо да се случи в качеството му на основен застрахован. Така се работи. Та, ако някой е убил човек на пътя или е причинил физически щети на трети лица, заради които са настъпили големи застрахователни плащания, на него трябва да му се иска допълнителна застраховка в размер на 10 000 лева. 
Ако законът накара всеки, който е причинил смърт или увреждания на трети лица на пътя, още повече, когато става дума за управление на МПС в пияно състояние или управление под въздействието на наркотици, да плаща цял живот за простотията, която е извършил, това ще има съществено дисциплиниращо въздействие върху цялото население и преди всичко върху младата част от него. А ако се ограничи и напускането на страната до изплащане на всички нанесени щети, това още повече ще дисциплинира тези, които сега се чувстват безнаказани.

Но ако продължаваме да  разрешаваме на човек, хванат със 7,2 промила алкохол отново да кара кола, тогава нямаме никакъв шанс в бъдеще да станем нещо повече от едно скапано, разпадащо се общество.

Проблемът в тази държава е, че никой не си плаща за золумите, които е извършил. Колко са тези, които са убили трети лица, управлявайки пияни автомобил, които са платили адекватно нанесените от тях щети на същите тези трети лица? Ако все пак някой го окаушат, то вместо той да плаща за поразиите, налага се ние да му плащаме издръжката в затвора.


Категория: Политика
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.11.2016 13:35
 Всеки, който иска да стане премиер или вече е бил или е станал премиер, трябва да знае, че освен изгодите от властта, трябва да бъде готов да бъде охулван и обрулен от вестници, партии, видими и невидими организации и от обикновени граждани.


Няма пълно щастие. И най-големите издънки в политиката са били харесвани и мразени и всеки настоящ или бъдещ премиер трябва да знае това. Премиерът е виновен за всичко - когато икономиката върви и когато икономиката не върви, когато пенсиите не достигат и когато няма достатъчно пари за здравеопазване, образование, войската, полицията, чиновниците и всякаква друга сган, която получава пари от нашите данъци. Затова спокойно, нищо кой знае какво не се е случило - просто на човекът му писна и му трябва малко почивка. Само си представете - то няма събота, няма неделя - той винаги е на на работа, винаги е в джипката и пътува нанякъде. А когато излезе от джипа, се качва на самолета и отива да помогне на мира по света. Е, и политиците се изморяват, кой от ходене, кой от крадене, кой от това, че началникът ги кара да са на "линия" и в почивните дни.


Затова, благодарим на Бойко за строителните му подвизи и то напълно сериозно, без ирония. Да го поздравим за неговото участие за изграждането на част от южната и западната дъга на околовръстния път на София, както и на северната тангента. Да му благодарим за асфалтирането на Цариградско шосе и на Ботевградско шосе в София, като за последното никога не вярвах, че някой ще го направи. Вярно е, че за последните две кмет на София е Йорданка Фандъкова, но всички я свързват с премиера и без неговото благоволение такива големи строежи не се започват. Да благодарим за реновирането на пътя от Батак до Доспат и за пътя от гара Варвара до Велинград. Това са много големи обекти и аз лично съм се убедил, как стотици работници на фронт за работа по-дълъг от 10-20 километра се трудиха усърдно, за да ги имаме тези пътища там. Благодарим и за значителното подобряване на пътя от Разлог до Велинград и пътя до Гоце Делчев. Магистрала Струма до Благоевград, Магистрала Тракия до Бургас, магистрала Хемус до Белокопитово, за подобрение на големи участъци на подбалканския път, за пътя с. Българене до разклона за Белене, за сериозните подобрения по магистрала Тракия, в района на Пазарджик, където преди това подскачахме с колите си всеки път, когато минавахме оттам, за завършването на магистрала Марица, магистрала Люлин, за новият асфалт на пътя Шумен - Върбица, за пътя Бяла - Попово, за асфалтирането на пътя гр. Шипка - Шипченски проход и за подобрението на пътя през прохода Петрохан. Вероятно съм пропуснал доста от строителните подвизи на премиера, за което моля да бъда извинен. Той носи голяма вина за реконструкцията или новото строителство на тези пътни отсечки и магистрали и въпреки всички приказки за далавери, предварително определени търгове с участие на такива като Пеевски и подобни, все пак това съществува. Не мога да отрека, че по неговото управление, ако не друго, поне усвояването на европейски пари за инфраструктура беше наред и извършеното строителство на инфраструктура се вижда. Наистина е виновен, че взе габровския кмет, който идеално пасна за тази работа и пропуснатите средства по линията "Европа" са незначителни. Не мога да отрека, че по време на неговото управление, в България се построиха повече неща, отколкото по време на управлението на предишни правителства. 

Но, уважаеми читатели, ако нищо друго не върви, на това му викат СОЦИАЛИЗЪМ, В ДОБРИТЕ МУ ГОДИНИ. Ако е въпросът за строителството, по време на Тодор Живков се изкрадиха повече неща, отколкото по времето на Борисов, но нямаше СВОБОДА, КОЯТО ЩЕШЕ ДА НИ ОСИГУРИ И ПОВЕЧЕ И ПО-ГОЛЕМИ СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ. Държавата ни продължава да е социалистическа по природа, с тази разлика, че комунистите овеществиха богатствата, които управляваха по силата на чл. 1 от Конституцията, по времето на Живков. Тогава нямаха нотариални актове за собственост, докато сега имат. Това е разликата. А иначе, всичко друго си е социализъм. Имаме преса, ама тя не е свободна, няма значение, че вестниците се размножиха като издания. Но както и навсякъде, вестник Дума даде кадри за всички други вестници. Партиите се развможиха до неузнаваемост, но както е известно, Партията Майка даде кадри на всички други партии. В икономиката пример е Булбанк, която даде кадри за всички други банки а ДСК, даде пари, за да се формират частните банки през 90-те. Тоест нищо ново под слънцето - другарите и тогава си бяха другари и сега, въпреки, че им казваме вече "господа" - същността им си остана.

ЗАТОВА НЕ ВЪРВЯТ РЕФОРМИТЕ. Защото елитът не иска реформи, а и бюрокрацията, която в голяма степен е проядена от ченгеджийство, партийност и връзкарство, също не иска реформи. Реформите искат яка работа и искат жертви. НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ РАБОТИ И НЕ ИСКА ДА ПРАВИ ЖЕРТВИ, АКО ГОВОРЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА И БЮРОКРАТИТЕ. 

Яка работа от тях искат онези стотици хиляди собственици на малки обекти в страната, които все още не са фалирали заради монополите, които от сутрин до вечер се самоексплоатират по най-жесток начин. Яка работа искат всички онези, които блъскат по 10 часа на ден за минимална работна заплата. Другите искат пари, като се започне от циганите и се стигне до фалшивите инвалиди и пенсионерите. И никой не пита, той лично какво е дал на обществото, за да иска. Просто искат и това е. Това е социализъм.. А социалистическата държава им дава по лъжичка. Обществото ни се вълнува от това, дали на пенсионерите ще има коледни добавки. Каква работа има бюджетът с пенсионерите? Нали си има пенсионни фондове за тях. Нека те да плащат пенсиите. Ако някой е похарчил парите им, нека да се извини и да се види кой е, за да му търсим сметка. Същото е и в здравеопазването. То не може да се поддържа от вноските, които плащаме ние, данъкоплатците, защото от една страна има един милион и нещо си граждани, които не плащат здравни вноски и никой не може да ги накара да го правят и от друга страна, докторите са една мафия, която все иска и иска, а нищо не се подобрява в здравната картина на България. Същото беше и при социализма. Най-големият държавен комплекс, построен по времето на социализма, това е болничният комплекс на Военна болница и всички здравни заведения около него. Това е цял град. Защо ли? Защо социалистите тогава предвиждаха толкова хора да се болни, че да могат да ги "лекуват". Идете в Женева, град, който с предградията си е по-голям от София. За една седмица там не видях една такава голяма болница, въпреки, че има много панелни блокове, които са по-големи от най-големите наши панелки в София, Бургас и Варна. Ама управляващите там не планират да разболяват населението, така, както правеха комунистите.
Да не говорим за това, какви изродчета идват след нас - незаинтересовани, лигави, с претенции без покритие....Постоянно говорим за малцината, които печелят медали на олимпиади в училище, но какво да кажем за 95% от учениците?


Нещото, върху което трябваше да работи Борисов, освен върху строителството е, ДА НАПРАВИ ТОЗИ НАРОД ЗНАЧИТЕЛНО ПО-БОГАТ, ПО-ЕФЕКТИВЕН, ПО-ЗДРАВ, ПО-ЩАСЛИВ, ПО-ГОЛЯМ И Т.Н.


ВСЪЩНОСТ УЛОВКАТА Е В ТОВА "ДА НАПРАВИ". ПО-СКОРО, "ДА ОСИГУРИ" СРЕДА, НАРОДЪТ САМ ДА СЕ "НАПРАВИ". ТАКАВА СРЕДА ЗА ЖАЛОСТ, БОРИСОВ НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ. СЕГА В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОКСИЧНА СРЕДА - КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕСАТА, ИКОНОМИКАТА, СОЦИАЛНАТА СФЕРА. ТРЯБВА ДА СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ ХИЧ НИ НЯМА, НА ФОНА НА ТОВА, КОЕТО СА ЕВРОПЕЙЦИТЕ. БОРИСОВ ТВЪРДИ, ЧЕ СМЕ БИЛИ ПО-ДОБРЕ ОТ РУМЪНЦИТЕ. ИДЕТЕ В РУМЪНИЯ, И ЩЕ СЕ УБЕДИТИ, КАКЪВ ЛЪЖЕЦ Е ТОЙ. ПРОСТО ТЕ СА ВИДИМО НАПРЕД. ВИЖТЕ ИМ СЕЛАТА, ВИЖТЕ ТОВА, КОЕТО Е НАПРАВЕНО В КАРПАТИТЕ, В ТРАНСИЛВАНИЯ, В СЕЛАТА В ОКОЛНОСТИТЕ НА ПИТЕЩ, КРАЙОВА, БРАШОВ, СИБИУ...ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА БЕДНИЯТ ЯШ И ТОГАВА ЩЕ ПРЕЦЕНИТЕ, КОЛКО СМЕ ЗЛЕ. И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО РУМЪНЦИТЕ СА ПО-ДОБРЕ - ЗАЩОТО НЕ ПОСТРОИХА ПАМЕТНИК НА ЧАУШЕСКУ ТАКА, КАКТО НИЕ ПОСТРОИХМЕ ПАМЕТНИК НА ЖИВКОВ. ЗАЩОТО СИ ИЗВОЮВАХА ПОВЕЧЕ СВОБОДА, ОТКОЛКОТО НАС. ТОВА Е. ПРОСТО Е. ЕДНА ТОЛКОВА ИЗОСТАНАЛА СТРАНА, В КОЯТО ХОРАТА СЕ БИЕХА ЗА КУТИЯ "КЕНТ" И ЗА ПАРЧЕ ШОКОЛАД, НИ ИЗПРЕВАРИ.

Категория: Политика
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195029
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Ноември, 2016  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930