Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195894 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 28.11.2017 г.
 Всички проблеми на здравеопазването или поне най-важните, произтичат именно от СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ на здравеопазването.


Какво простичко представлява солидарния модел?
  1. Един пие, друг плаща. Всеки гледа да прекара другия. Качество никакво. Кой каквото закачи, закачи. Плащай колкото е възможно по-малко и получавай колкото е възможно повече.
  2. Пълно безхаберие за здравето, демонстрирано от мнозинството от пациентите. През последните 3 десетилетия съм се нагледал на какви ли не случаи. Пациентите ни са обременени от почти никакво или направо никакво медицинско възпитание и образование. Чакат наготово, някой да им реши проблема и НИКОГА НЕ ПРИЕМАТ, ЧЕ СА БОЛНИ ЗАРАДИ САМИТЕ СЕБЕ СИ, А НЕ ЗАРАДИ НЯКОЙ ДРУГ.
  3. Яко крадене от страна на докторите. Надписване на процедури. Бюджетът за здравеопазване е едно надлъгване за свършена или несвършена работа. Надписване с калем. Милиарди, хвърлени на вятъра. Механизъм за забогатяване, по метода на обществените поръчки, където се харчи обществен ресурс. А там, където се харчи такъв ресурс е куче влачи, диря няма.
  4. Солидарният модел е, като отидеш в бърза помощ, там да изчакаш една сюрия цигани, които не са здравно осигурени, но именно СОЛИДАРНИЯТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ е направил така, че те имат предимство пред този, който си е платил здравните вноски, защото са имали безразсъдството да разрешават споровете си помежду си с ножове, колове, брадви и т.н. и тъй като САМИ СА СИ ПРИЧИНИЛИ повреди, по-големи от тези, с които са отишли в бърза помощ здравно осигурените лица, последните ще се наложи да чакат, докато докторите лекуват циганите.

В ТОЗИ СОЛИДАРЕН, ГАДЕН СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ПРЕКАРАНИ СА ТЕЗИ, КОИТО СА РЕДОВНИ ПЛАТЦИ НА СИСТЕМАТА, А ПЕЧЕЛИВШИ СА ТЕЗИ, КОИТО НИЩО НЕ ПЛАЩАТ, А ПОЛУЧАВАТ МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ. ПЕЧЕЛИВШИ СА И ОНЕЗИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ЛЕКАРИ, КОИТО НАДПИСВАТ ПРОЦЕДУРИ ИЛИ НАПРАВО ИЗПИСВАТ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ОПЕРАЦИИ И ВЗЕМАТ ПАРИ, ВЪЗПОЛЗВАЙКИ СЕ ОТ ХАОСА, КОЙТО СЪПРОВОЖДА ВСЯКА ЕДНА ОБЩЕСТВЕНА ФОРМА НА НАСИЛСТВЕНО СЪБИРАНЕ НА ПАРИ И ТЯХНОТО БЕЗСТОПАНСТВЕНО ХАРЧЕНЕ.


КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЛИ? ЕТО КАКВО:
  1. Българинът е ниско здравно образован.  Трябва да има консенсус за осигуряване на медицинско образование и възпитание още от детската ясла, семействата и всички образователни нива. Знаете ли колко деца се раждат с увреждания, просто заради неграмотността на родителите в това отношение, съвокуплявайки се и правейки деца, без да са наясно с това, коя кръвна група създава антитела спрямо друга кръвна група. След това държавата трябва да обгрижва нещастни и болни деца, които ще са борни през целия си живот, заради тъпите си родители и най-вече заради тъпата държава, която не ги е научила с кого да се чукат и с кого не. Извинете ме за грубите изрази, ама ми писна от всичките тези простотии. След това прави фондации, събирай пари и търси начин да се грижиш за предварително създадени изроди. Ето това правят немалко родители в България, под благосклонния поглед на незаинтересованата ни държава.
  2. Трябва да се допусне алтернатива на алопатичната медицина. Още повече, че всички виждат, колко скъпа е тя и колко неефективна. Трябва да се учи и друга медицина в медицинските училища, да се дава трибуна на природните методи на живот и лечение, доколкото това е възможно.
  3. Трябва да се въведе принципа на ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО. Нека здравните вноски да се плащат на база на застрахователната оценка, направена от специалисти, за всеки гражданин. Ако някой води живот, който увеличава риска от заболявания, нека да плаща по-висока застраховка, а когато се наложи интервенция, нека да плаща застрахователя. Така порочната практика в която живеем, че нито докторите са доктори, нито пациентите са пациенти, ще престане веднъж завинаги.
  4. Нека на първия етап, личните лекари да получават пари за ИЗЛЕКУВАНИ пациенти, а не за ЗАПИСАНИ пациенти. Тогава ще разберете, колко безсмислена е тази институция, наречена ЛИЧЕН ЛЕКАР. Ще трябва и да се образоват наново, че тези хора разбират от Хипократ токова, колкото магаре от кисело мляко. И тъй като си нямат понятие от истинска медицина, затова са се обвързали като свински черва с разни фармацевтични компании, доставчици на химии и други отрови, които с лека ръка предписват на наивните пациенти.
  5. Нека всички да разберат, че ние стигаме до операционната маса по-често, от онова, което е заложила природата, заради неразумния начин на живот, който водим. Тогава няма да имаме нужда от толкова много лекари, които да ни режат и разкъсват плътта ни, заради нашата глупост и невежество. Разболяваме се най-често от простотия, необразованост, лоши навици, липса на физическа и духовна хигиена и от това, че доверяваме най-ценното, което имаме - здравето си, на хора, които си нямат и най-малка представа какво е това и как трябва да се процедира, за да стане нашето общество по-малко болно, отколкото е сега. Гледат да вземат парата и не им пука от всички хиляди записани пациенти, колко от тях са наистина здрави и колко са болни.
  6. Тези хора, които не се осигуряват по различни причини, да бъдат принудени да полагат обществен труд, за да компенсират тези неплатени вноски. Няма и сме достатъчно чистачки и медицински сестри. Ами накарайте част от тези хора, да извършват такива работи и да подпомагат здравеопазването с обществено полезен труд. Ако някой откаже или не иска да го прави, просто го оставете без медицинско обслужване, дори и тогава, когато се нуждае от спешна помощ. Такива хора заслужават да умрат през болницата без да им бъде оказана медицинска помощ. Никой не иска от тях да дават пари, след като са примерно безработни. Липсата на компенсационен механизъм е най-лошото нещо в солидарния модел.
  7. Представете си случай, в който зрели баща и майка са направили 6 деца и не се грижат за тях в достатъчна степен. Държавата най-сетне трябва да накара тези хора да разберат, че чукането и правенето на деца е нещо отговорно и не може така да се постъпва. Независимо, дали тези хора са семейство или са разведени, както често се случва, те са задължени да изпълняват своите ангажименти към обществото. Ако нямат доходи, които да покрият здравните вноски за децата им, нека да полагат обществен труд. Нека знаят, че правенето на деца е ОТГОВОРНОСТ. Ако не ги накараме да го правят, ТЕ НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ТОВА И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЖИВОТИНСКИТЕ СИ ПРЕДСТАВИ ЗА ОБЩНОСТНОСТ. 
  8. Вижте данните от предишната статия. Харчовете за здравеопазване са излезли извън контрол. Колкото повече растат те, толкова по-некачествена е здравната услуга. НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА ТОВА НА МВР? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА? ВСИЧКО, КОЕТО Е ОРГАНИЗИРАНО ОТ ДЪРЖАВАТА Е ПЪЛЕН БЪРКОЧ. ВИЖТЕ ДАННИТЕ ЗА ЧИЛИ. ВИЖТЕ КАКВО ПРАВЯТ ТАМ, СЛЕД КАТО ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЕ ОТКАЗАХА, МАКАР И НЕ НАПЪЛНО, ОТ СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ В ОБЩЕСТВОТО. ЧИЛИ Е В ПЪРВАТА ДЕСЕТКА НА СТРАНИТЕ С ЕФЕКТИВНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А НИЕ СМЕ НА КОЙРУКА, МАЛКО ПРЕДИ 50-ТО МЯСТО ОТ 55 ВЪЗМОЖНИ. Заради солидарния модел. Когато си имаш своя сметка и ти си отговорен за нейното нарастване, тогава ще гледаш да не се разболяваш и да не ти откраднат парите от сметката. Тогава никой доктор няма да може да ти надписва операции, несъществуващи лечения и тем подобни глупости. Тогава ще разбереш, колко скъпа, неефективна и несправедлива е била солидарната здравна система.
  9. Солидарната система е подкрепяна от некадърниците, крадците, тарикатите, мошенниците и от едната страна и от другата - и от докторското съсловие и от пациентското. Всеки гледа да не пълни обществения казан, но всеки гледа да гребе от него. Никакъв контрол не може да се справи с този проблем. АКО Е МОЖЕЛО ДА СЕ НАПРАВИ, ЩЕШЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ДОСЕГА. ТОВА Е КОМУНИЗЪМ, А ТАМ, КЪДЕТО ИМА КОМУНИЗЪМ ИМА САМО СМЪРДЯЩИ ТРАБАНТИ И ВАРБУРЗИ. 
  10. Представете си, че солидарният модел се е разпрострял над останалите сфери от живота. Аз лично сега не мога да си позволя мерцедес S класа. Но съседът има. Солидарният модел означава, че той ТРЯБВА да ми даде да управлявам от време на време неговия мерцедес. А ако откаже, него ще го принуди държавата да ми го даде. Че защо тогава той да си купува мерцецедес? Защо да не си купи някаква раздрънкана таратайка на 25 години, че никой да не иска да го кара и да си го кара само той, а в същото време, той самият да има претенции да кара лъскавата кола на човека, който живее отсреща. Разбирате ли абсурдността на ситуацията и какво ражда солидарния модел?
  11. Солидарният модел ражда измама, като се започне от най-високо ниво и се стигне до най-ниските нива на обществото. Много пъти съм давал примери за това, как хора се освобождават от имущество с фиктивни сделки, само и само да бъдат записани като бедни и да получават помощи. Става дума  предимно за възрастни хора, които прехвърлят имотите си на роднини. Нали знаете защо много от многодетните цигански семейства се развеждат или изобщо не се женят? Защото самотната майка получава повече социални помощи от тази, която е женена. Да не говоря за фалшивите инвалиди, фалшивите болнични, фалшивите болни, надписаните операции, пенсиите на тези, които нямат и един ден трудов стаж и не са допринесли с нищо за обществото, плащани от всички нас и т.н. и т.н. Ако кибуците бяха толкова ефективни като организация на обществото, щяха да са навсякъде по света. Светът щеше да е един голям КИБУК. Ама не е. За радост на прогреса и развитието. Да не забравя - кибуците в Израел са на доброволен принцип. Затова нямам нищо против такава солидарна икономика. Това е всъщност истинска солидарна икономика, когато тези процеси стават БЕЗ НАСИЛИЕТО ОТ СТРАНА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. Ако искаш да бъдеш член на някой кибук, моля, заповядай. Кандидатствай и ако те изберат, ставаш "кибукианец". Въпрос на желание от двете страни. Ха сега ми кажете, дали можете да откажете на държавата да участвате в НЕЙНАТА СОЛИДАРНА ИКОНОМИКА? НЕ, НЕ МОЖЕТЕ. ДЛЪЖНИ СТЕ ДА УЧАСТВАТЕ. ДЛЪЖНИ СТЕ ДА СЕ ОДУПИТЕ И ДА ВИ ГО НАЧУКАТ. АКО НЕ ГО НАПРАВИТЕ, ЩЕ ПОСТРАДАТЕ И ФИЗИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ. Освен ако не искате да бъдете като немалка част от тунеядното общество. Него няма кой да го закача. Него никой не може да го накара да работи и да дава дял от работата на обществото, защото СОЛИДАРНАТА ИКОНОМИКА ВЗЕМА ОТ ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ И ДАВА НА ОНЕЗИ, КОИТО НЕ РАБОТЯТ. ЗАЩО ДА СЕ ТРУДИ ТОГАВА? Солидарната икономика създава лумпени, като онзи мой познат, който чака майка му, пенсионерка, да получи рентата от земята, че да отиде да я излочи в кръчмата. Останал е без зъби на 55 години. Достатъчни му са едно парче хляб и чаша ракия. От това живее. Не си спомням да е рабоил нещо и да се е осигурявал. Избутал е живота си някак си. След време ще получи социална пенсия поради бедност, която да му осигури ракията поне. Солидарна икономика, какво да я правиш!!!
Категория: Политика
Прочетен: 141 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.11.2017 08:33
 Започвам поредица от статии, целта на които е да помогнат да се разбере дали данните, които получаваме като граждани, са лесно смилаеми и така организирани, че да се оправим бързо и лесно с тях и да придобием представа за финансовите измерения на този дял от икономиката.

             

            млрд.лв.
Видове разходи 2010 2011 2012 2013 2014 2015    ръст
Разходи за болници 2106 2106 2181 977 3469 3463  
Извънболнична помощ 884 926 1235 2240 3015 3138  
Аптеки и др.доставчици 2028 2390 2509 2733 2481 2481  
Лечебни и рехабилитационни  2758 2819 3146 3143 1016 1080  
Общо разходи 7776 8241 9071 9093 9981 10162 31%
Брутен вътрешен продукт 74771 80759 80040 82166 83634 88571 18%
Общо разходи/БВП - % 10,39% 10,20% 11,33% 11,06% 11,93% 11,47%  
Данните са от НСИ 

http://www.nsi.bg/bg/content/13664/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8 .

Всъщност, разходите по съответните пера са сумирани и след това са съпоставени към данните за БВП. Не видях в сайта на НСИ да има такива съпоставки и затова всеки сам трябва да си ги направи.


Вероятно ви е направило впечатление, значителния дял на разходите спрямо БВП по години. Някои източници определят тези разходи между 6 и 8,5% от БВП. Всичко е въпрос на методология при изчисляване на разходите. В таблицата са посочени наред с всички други разходи и капиталовите разходи. В обяснението, дадено от НСИ, не е казано какво се има предвид под капиталови разходи. Икономистите обаче приемат, че става дума за амортизационните отчисления, правени всяка година, като процент от определен вид дълготраен актив.

Както виждате, ръстът на разходите за здравеопазване превишават с 13 процентни пункта, ръста на БВП за периода 2010г. - 2015г. Системата е гладна за пари, но ефектите са почти никакви. Качеството на здравеопазване е на ниско ниво.
В следващата статия ще бъдат представени данни и класации за ефективност на здравната система.
Категория: Политика
Прочетен: 166 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.11.2017 16:18
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195894
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930