Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219488 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 04.11.2019 г.
 Следва текст
Категория: Политика
Прочетен: 66 Коментари: 0 Гласове: 0
 Пенсии

Пенсионното осигуряване има три стълба:
  1. Федерални осигуровки за старост, смърт и инвалидност
  2. Професионално осигуряваме
  3. Индивидуално осигуряване.

По първа точка, изплащането на пенсиите се извършва на база на вноските, направени за работници и служители, като половината от тези вноски се плащат от работодателите.
С пари от бюджета на конфедерацията и кантоните, в размер до половината от тези разходи. Изрично се отбелязва, че парите идват за сметка на облагането на тютюна, алкохола и казината.

Тук е редно да споменем чл.112, където в т. 3, буква "г", е казано, че доходите трябва да се индексират с ръста на цените. Това е така нареченото в България, "швейцарско правило".
Най-важното, което трябва да се знае за пенсиите за старост, смърт и инвалидност, е това, че максималната пенсия не може да надвишава два пъти минималната пенсия. Така например, при 220 лева минимална пенсия, максималната не може да надвишава 440лв. Или ако е 500, максималната не може да надвишава 1000. Примери могат да се дават много, но пенсиите в Швейцария също в някаква степен като и у нас, зависят от състоянието на икономиката и от приходите и възможностите на конфедералния бюджет и бюджетите на местните кантони.  Принципът остава - рабощите сега, издържат пенсионерите и инвалидите.

Следващият член дава права на конфедерацията и кантоните, да определят нови доплащания към пенсиите, ако те не "покриват жизнените потребности". Какво е "жизнена потребност обаче, конституцията не определя.

Професионално осигуряване.

Наетите работници и служители внасят вноски и за професионално осигуряване, като половината от тези вноски ги внася работодателят.

Осигуряване срещу безработица.

Вноските за работниците се разпрелят между работника и работодателя наполовина.

Осигуряване срещу болест, майчинство, болести и злополука.

Следва нова статия.



Категория: Политика
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове: 0
 Модната тема за субсидиите в земеделието.

В швейцарската Конституция е предвидена възможността да се предоставят субсидии на фермерите, но само ако е "представено доказателство за придържане към екологичните стандарти", както и насърчава тези форми на производство, "които са в хармония с природата и които уважават природата и животните.

След тези приказки се досещам за една крафеверма, на пътя между Свищов и Русе, някъде преди град Ценово, където кравите живеят сред такава мизерия, каквато не можете да си представите, че съществува в страна от ЕС. И тази ферма получава субсидии както от Европа, така и от националния бюджет. За каква хармония с природата става дума, за какво уважение към животните.

Преди седмица минах покрай месокомбината в Свищов. Такива квичения от чакащи на заколения прасета се чуваха, че сериозно помислих да огранича консумацията на свинско. Напълно сериозно.

И сега внимание: Хазарт. Данъкът върху брутния доход от хазартни дейности може да достигне до 80%. Как ви изглежда това, при 15% данък в България?

Такива неща в българската конституция изобщо не се споменават, защото така е по-лесно. Ако не са записани в конституцията, разните там предложения, с които да се лобира в полза на хазартните босове в БГ по-лесно "минават" и се приемат в тяхна полза и в ущърб на обществото.
Категория: Политика
Прочетен: 75 Коментари: 0 Гласове: 0
 Сега е най-важнато част. ИКОНОМИЧЕСКАТА СВОБОДА.

Можете ли да ми кажете, къде в българската конституция има текстове, които гарантират икономическата свобода?

СЛОГАНЪТ ИЛИ СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО "ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА", НЕ СЪЩЕСТВУВА В БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ. Смятайте, тези, които са правили тази конституция, колко им е пукало за икономическата свобода. Хабер са си нямали тези хора, че без икономическа свобода има никаква или мижава икономика, че основата на една добра икономика е СВОБОДАТА.

Раздел 7: Икономика[редактиране] Член 94: Принципи на икономическия ред[редактиране]

1 Конфедерацията и кантоните уважават принципа на икономическата свобода.

2 Те съхраняват интересите на националната икономика и допринасят заедно със сектора на частната икономика за благосъстоянието и икономическата сигурност на населението.

3 В рамките на техните компетенции те вземат мерки, за да създадат благоприятни условия за частния сектор в икономика.

4 Изключения от принципа на икономическата свобода, в частност преки мерки срещу конкуренцията, са допустими само, ако са предвидени от сегашната конституция или се основават на кантонални прерогативи.

Разбирате ли за какво говори конституцията на Швейцария? ЗА БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА ЧАСТНИЯ СЕКТОР В ИКОНОМИКАТА. Тук не става дума за благоприятни условия за съществуването на държавни или общински предприятия. Не става дума за благоприятни условия за съществуването на БДЖ, Товарни превози, Софийска Топлофикация, Градска мобилност, Общински имоти АД, Софийска вода, НЕК, АЕЦ, ТЕЦ 2, Системния енергиен оператор,  и всякакви други "обществени фирми". ГОВОРИ СЕ ЗА ЧАСТНИЯ СЕКТОР В ИКОНОМИКАТА.
Чл. 19 от българската конституция казва, че икономиката се основава на свободната стопанска инициатива, но реалното приложение на този член си е вид подигравка към частните икономически лица, които са принудени да работят в една командно административно политически обусловена среда, в която, ако не си близък с властта си аут от играта и зависиш пряко от политическата воля и решение, както и от функционирането на държавни и общински предприятия.



Следва статия.


Категория: Политика
Прочетен: 73 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.11.2019 20:53
 Кантоните могат да имат свое законодателство и своя конституция, стига да не противоречат на федералното законодателство.

Кантоналната конституция иска одобрение от народа и трябва да може да бъде преразгледана, когато мнозинството от народа изисква това. Чл. 51, т.1

Кантоните могат да договарят помежду си границите, но затова е необходимо да има съгласието на народа и заинтересованите кантони. Необходим е декрет, който да се одобри от федералното събрание.


Нов кантон може да се формира само с решение на народа и кантоните, както и от народа на  заинтересованите кантони и самите кантони.

Мъжете са длъжни да положат военна служба. За жените е доброволно. Ако мъж откаже да ходи войник, трябва да се откупи.

Конфедерациите и кантоните трябва да гарантират, че полученото висше образование Е КАЧЕСТВЕНО.
Само си представете, това да се случи в България. Отговорете ми, дали на държавата и на общината им пука, дали висшето образование било качествено!!!




Същото се отнася и за научния продукт, който се създава в страната. Конфедерацията субсидира тази дейност, но само ако е уверена, че продуктът е КАЧЕСТВЕН.
Като гледам, социалистическите професори от БАН какви глупости пишат в докладите си, мога да си представя, дали ще получат финансиране, ако са в Швейцария.

Регулирането на отношенията между църквата и кантоните се делегира на кантоните. Забрането е изграждането на минарета.

Тук вече става интересно: ВТОРИТЕ ЖИЛИЩА, НЕ МОГАТ ДА НАДХВЪРЛЯТ 20% ОТ ВСИЧКИ ЖИЛИЩА И ОТ ЖИЛИЩНАТА ПЛОЩ НА ВСЯКА ОБЩИНА. Законът задалжава общините всяка година да публикуват план за жилищните квоти за първо жилище и подробности за неговото изпълнение. Както вероятно знаете, по-голямата част от населението на Швейцария, не притежава собствено жилище. Там не може да се строи така, както е при нас - едно към гьотьоре, защото точно това е принципът, върху който се води политиката по строителство на жилища у нас.
Там притежаването на второ, трето и т.н. жилище е квотирано и ограничено. За пример - има случай, който предизвика голямо напрежение в Берлин. Компания, която управлява хиляди имоти за отдаване под наем, просто спекулира с цените и налага прекалено високи цени на наемателите и създава социално напрежение, което разбира се не може да се случи в Швейцария.

В конституцията, чл. 80, подробно са обяснени, областите и дейностите, които се управляват от Конфедерацията, по отношение на животните, включително и тяхното убиване. Изпълнението на мерките е от компетенциите на кантоните.

Използването на публичните пътища е БЕЗПЛАТНО. Защо ли? Нашите гламари, които приеха тъпата система за тол такси, трябва да се замислят, дали са по-умни от швейцарските законодатели или не. Със сигурност са по-корумпирани.

Чл. 86, казва, че събраната такса от продажбата на горивата, половината от нея отива за поддръжка на пътищата. Сега си отговорете, защо там пътищата са прекрасни и ако ние правим като швейцарците, какви пътища ще имаме. Познайте, ами почти като на швейцарците. Първо трябва да променим механизма за формиране и разходване на бюджета, като направим по-съществена връзката между приходите от едно начинание и разходите за него, второ трябва да направим така, че прекратим най-после измамата, в която живеем от почти две десетилетия, да имаме почти два пъти по-малък акциз върху горивата, а тези пари да остават за монополиста Лукойл. Тогава и пътищата могат да станат по-хубави. Но преди това, трябва да си сменим политиците и да изберем такива, които да ни гарантират, че идеите за пряката демокрация ще станат действителност в БГ. Само тогава можем да изметем продажната политическа клика и да вживеем в ролята на Суверен.

Чл. 88. Пешеходните пътеки са в ресора на Конфедерацията. Разбирате ли, защо като карате кола в Цюрих или в Берн, пешеходните пътеки са еднакви. Тук общините си правят каквото им скимне. Най-добрите легнали полицаи ги прави община Бургас, а в София има такива огромни легнали полицаи, направени по-скоро да ти счупят колата, отколкото да те предупредят. Само се моля, този, който е измислил тази глупост, да му се наложи да го откарват с линейка към Пирогов или да пътува с градския транспорт, че да види. Ама от кабинетите, където работят, тези неща не се гледат.

Следва статия.




Категория: Политика
Прочетен: 70 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219488
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Ноември, 2019  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930