Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196119 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 03.11.2022 г.
 https://automedia.investor.bg/a/2-novini/51143-vseki-treti-shofyor-iska-zabrana-na-velosipedite-po-patishtata?utm_source=dnes&utm_medium=Bulgaria_page&utm_campaign=RSS_2019


Кои са участниците в движението? Говорим в тази статия само за пътното движение. Това са:
  1. Пешеходци;
  2. Велосипедисти;
  3. Мотористи;
  4. Моторни и електрически превозни средства.





Всички ползват обществената инфраструктура - пътища и тротоари.

Кой плаща за тези пътища и тротоари? Плащат тези, които имат коли, с изключение на електрическите коли. Няма никакво основание да се освобождават тези превозни средства от плащането на данъка, защото и те като другите, ЗАЕМАТ МЯСТО И ИЗНОСВАТ ПЪТИЩАТА. Предоставянето на привилегии не е оправдано от никаква икономическа гледна точка. Представете си, че всички караме електрички. Кой ще ни плаща за да имаме ремонтирани и приготни за употреба пътища? 


Велосипедистите също не плащат данък. Те за разлика от автомобилистите и пешеходците, най-много ползват обществените пространства. Карат си хората навсякъде, няма лошо. НО НЕ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА. Правят им алеи, отнемат от пътища, от тротоари, НО НЕ ПЛАЩАТ НИЩО. Справедливо ли е това? И тук има нарушение на основното правило: "Караш - плащаш". Всякакви екологични простотии трябва да останат на втори план. Аз също имам колело. Не плащам нищо за ползването му. Не плащам в качеството си на пешеходец, ЗАЩО ТОГАВА ДА ПЛАЩАМ В КАЧЕСТВОТО СИ НА АВТОМОБИЛИСТ?ЗАЩОТО МОЖЕ БИ СЪМ ПРОСТ И НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ЛОГИКА. Правилото "Ползваш - плащаш" е основополагащо икономическо правило и всяко нарушаване ПРЕЦАКВА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО.

Пешеходците също не плащат данък.

Всеки един от нас е пешеходец. ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ ТРОТОАРИ, ПО КОИТО ДА ХОДИМ, А НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪК "ТРОТОАР". АМИ ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДАТ ТЕЗИ ПАРИ? ОТ ДРУГО МЯСТО? ЗАЩОТО ТАКА Е ПО-ЛЕСНО И ТАКА СМЕ СВИКНАЛИ.

Тези данъци - "данък тротоар" и " данък велосипед" трябва да бъдат общински данъци така, както е общински данък "данък автомобил".

В мен остава чувството за несправедливост. Аз плащам данък автомобил, а тъпата Столична свръхголяма община, не само, че не ми осигурява паркинг място, но ми и отнема и малкото, което има като автомобилна инфраструктура в града. Преустройството на пространството на бул. Македония в столицата е показателен пример в това отношение. Отнеха на столичани десетки паркинг места и поне да бяха направили нещо свястно с парите ни, а те просто ги похарчиха на принципа "едно към гьотьоре". Накрая, взеха ни местата за паркиране, но не направиха така, че общественото простраство да стане удобно и красиво и за гледане и за ползване. Сложиха тридесетина пейки покрай трамвайните линии, засадиха стотина корена цветя и с това се приключи. А ремонтът и харчовете траяха с години.


И сега любимото ми заключение - ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТО НЕМАЛКИ, ЗА ДА ИМАМЕ МНОГО ДОБРИ ПЪТИЩА И ТРОТОАРИ, НО, АКО НЕ КОНТРОЛИРАМЕ ТЯХНОТО  ХАРЧЕНЕ, АЛЧНИТЕ ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ ТАКА ЩЕ ГИ ОКРАДАТ, ЧЕ КОЛКОТО И ПАРИ ДА ИМ ДАВАМЕ, ПАК НЯМА ДА СТИГНАТ ЗА ПЪТИЩА И ТРОТОАРИ.

ЗАТОВА, ЗНАЕТЕ РЕШЕНИЕТО: САМО ПЕРМАНЕНТНАТА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ МОЖЕ ДА НАКАРА ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ ДА РАБОТЯТ ЗА НАС.
Категория: Политика
Прочетен: 40 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.11.2022 18:19
 Още от древността се е знаело, че владетелите ще обезценят рано или късно, собствените си пари.

Всички владетели, без изключение, са се впускали в този знаменателен  ход - да се добавят нискокачествени примеси към благородните метали, докато накрая, стойността на метала е станала много по ниска от написаното на него.

През 20-ти век, този механизъм се е реализирал чрез книжните пари. През целият този 20-ти век, са се борили две тенденции - първо държавите са се опитвали да поддържат златния стандарт, но след това нещо се е обърквало. Какво се е обърквало и кой е виновен?


Желанието да излъжеш пазара. Ето това се е объркало. Защо печатната машина е станала любимка на всички правителства по света, независимо от степенна на развитие на обществото. Няма значение, дали става дума за Германия или Зимбабве и Венецуела, няма правителство по света, което да не е използвало този механизъм.

Това е защото на практика ПАРИТЕ НЕ СА ПАРИ, а участват в оборота само като разменно средство. Ако парите бяха пари, те щяха по естествен начин да поскъпват или поевтиняват, в зависимост от преди всичко два основни фактора и един допълнителен - количеството им в обращение, от количеството на стоките, и накрая от скоростта на самото това обращение.

ИЗКУШЕНИЕТО да имаш пари, без да положиш съответните усилия, за да ги получиш е огромно. Усилието да копаеш хиляди тонове земна маса, за да извлечеш от нея злато е едно, а усилието да натиснеш копчето на печатницата е съвсем друго. Леснотата на второто в ОГРОМНА СТЕПЕН СЕ ПОРАЖДА ОТ ЖЕЛАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ПРИДОБИЯТ ЛЕСЕН НАЧИН НА КОНТРОЛ НАД ОБЩЕСТВОТО, ЗАДОВОЛЯВАЙКИ ВРЕМЕННИ ПОТРЕБНОСТИ, КУПУВАЙКИ БЕДНИТЕ СЛОЕВЕ НА ОБЩЕСТВОТО И СЪЗДАВАЙКИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА МАЩАБНО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНО И ЛИЧНО БОГАТСТВО.

СЪЗДАВАЙКИ "МЪТНА ВОДА", ЦЕЛТА Е ХВАЩАНЕТО НА РИБАТА ПО-ЛЕСНО. Но улавяйки рибата по този лесен начин, нарушаваме природното равновесие, защото рибата ще свърши твърде бързо и екосистемата ще бъде нарушена. Но кой ти мисли за бъдещето!

Нека да помислим. Желанието да се бърка в общата каса, примерно бюджета, е едно, а желанието това "бъркане" да придобие чудовищни размери, чрез използването на финансовите механизми на дълговото бреме и след това на печатането на пари е съвсем друго нещо. Но както се вижда, то е като "дългата" ръка на бъркането в общата каса.
Нека да видим как се развива процеса:
  1. Първо идва желанието да се бърка в общата каса;
  2. Второ, това желание трябва да се облече в законна форма, за да може кражбата да не е наказуема;
  3. Трето, идва ред на заемът, който ще бъде взет заради благовиден предлог, за да се задоволят някакви обществени потребности, но целта естествено е да се направи така, че бъркането в общата каса да стане още по-голямо;
  4. Четвърто и на последно място идва механизмът на печатане на пари повече, отколкото е необходимо към този момент за обращението на стоки и услуги.
Защо описваме тази последователност? ЗА ДА СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ОНОВА, КОЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРАВИ ПО т.4 е СЛЕДСТВИЕ НА ОНОВА, КОЕТО ПРАВИ ПРИ ПЪРВИТЕ 3 ТОЧКИ. НЯМА ПРЯКА ЗАВИСИМОСТ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА МЕХАНИЗМИТЕ НА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ТАЗИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, НО ТУК ВРЪЗКАТА Е В ЗНАЧИТЕЛНА СТЕПЕН ВЪПРОС НА ПСИХОЛОГИЯ. ХОРАТА, КОИТО СА СКЛОННИ ДА КРАДАТ ОТ БЮДЖЕТА, ОБИКНОВЕНО СА И ТЕЗИ, КОИТО СА ОТ ОНЕЗИ КРАДЦИ, КОИТО ИСКАТ ДА ОБЛЕКАТ В ЗАКОНОВА ФОРМА ТАЗИ СВОЯ КРАЖБА. СЛЕД ТОВА СЛЕДВАЩОТО КАЧЕСТВО НА ТЕЗИ ХОРА Е ДА ПОИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧУЖДИТЕ РЕСУРСИ, МАКАР И ВРЕМЕННО, ЗА ДА УДОВЛЕТВОРЯТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЖЕЛАНИЯ, ПРИКРИВАЙКИ СЕ ЗАД ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС И НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО ВИЖДАМЕ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА, КОИТО НА НАМЕРИЛИ ЧУДЕСЕН СПОРЕД ТЯХ МЕХАНИЗЪМ, ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ С ИНФЛАЦИОННИ ПАРИ. ЧУДЕСЕН МЕХАНИЗЪМ, КАКТО СЕ КАЗВА.


И този механизъм се използва от всички. Опасното е обаче, когато този механизъм се използва от големи държави, С ПРЕТЕНЦИИ ЗА ГЛОБАЛНО ГОСПОДСТВО, ДЪРЖАВИ, КОИТО ТЕ САМИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ПРАВОВИ ДЪРЖАВИ, КЪДЕТО МОРАЛНИТЕ НОРМИ СА В ОСНОВАТА НА ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ НОРМИ И КЪДЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОЧАКВА, ЧЕ МОРАЛЪТ ЩЕ БЪДЕ СПИРАЧКА ПРЕД АЛЧНОСТТА ДА СЕ КРАДЕ ОТ НАТРУПАНО БОГАТСТВО, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ТОВА ДА ОБЩЕСТВЕНИ ФОНДОВЕ ИЛИ СПЕСТЯВИЯТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.

Да, става дума за най-развитите и богати държави по света. Не става дума за жалкото правителство на Венецуела, което направи така, че за покупката на един хляб хората там да плащат с книжни пари, които тежат повече от самия хляб. Става дума за богати държави като САЩ, Япония, Италия и други, натрупали свръхдългове, които не биха могли да изплатят в продължение не на десетилетия, а на столетия, защото продължават в някакав свои си унес да продължават да ги трупат и трупат и трупат. Еврпа като цяло също припява на този хор. Защото като изключим Естония, всички останали са или свръхзадлъжнели или тепърва ще стават такива.

След това да не се учудваме, защо токът е толкова скъп, защо сиренето е скъпо и т.н.

Ако доларът е долар и еврото си е евро, а не инфлаирани пари, сиренето и олиото надали щяха да постигат ценови рекорди. Защото в основата на всички бъркотии в икономиката и изобщо, стои държавата като такава И ОТКАЗЪТ ОТ СТРАНА НА ГРАЖДАНИТЕ ДА Я КОНТРОЛИРАТ, ОТДАВАЙКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ НА КРАТКОСРОЧНИТЕ БЕНЕФИТИ ПРЕД ДЪЛГОСРОЧНИТЕ.

Категория: Политика
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 07.11.2022 13:40
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196119
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Ноември, 2022  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930