Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3392855 Постинги: 7129 Коментари: 4479
Постинги в блога от Ноември, 2009 г.
02.11.2009 16:07 - Нация...

Навремето един прост Тодор Живков казваше, че българската нация е нация техническа. Къде вярвахме, къде се смеехме, ама си беше някакъв вид политика. Сега се питам каква нация сме? Какво продаваме на света?

 

ПРОДАВАМЕ СТОКИ С НИСКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ И КУПУВАМЕ ТАКИВА С ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. 

 

И за капак на всичко, имаме най-много неработещи спрямо работещите, в  ЕС. Какво всъщност искаме тогава? Ако един работещ трябва да издържа 2.7 неработещи, каква икономика всъщност искаме? Едно, че този работещ създава стока с ниска добавена стойност, ами и малкото което заработва, трябва да го дели с още трима, които не работят. Това е българската икономика. Пълна трагедия.

Само да не се оправдаваме, че няма работа. За мързеливите и за неинициативните винаги има оправдания. Като няма работа, защо кафенетата са пълни, а не библиотеките. Даже в кафенето искат пари, а в библиотеките - не. 

Изследванията показват, че българинът се квалифицира само тогава, когато някой друг плаща за това. Какво тогава искаме? Някой нещо да ни даде наготово. То за политиците вече няма какво повече да кажем - крадат, не управляват както трябва и се грижат преди всичко за себе си или просто си получават заплатите и чакат да дойде другият месец.

Ама нека да погледнем и самите себе си. Май сме си лика прилика с политиците.


Категория: Други
Прочетен: 874 Коментари: 2 Гласове: 2

„Да посрещнем предизвикателствата на кризата

и да осигурим подкрепа за хората в трудни

времена”

 

Това е първото изречение на проектобюджета. Имам чувството, че се намирам в една отминала епоха от края на 80-те години. Не мога да повярвам, че този бюджет се прави от човек, който е работил за Световната банка. Не знаех, че там приемат на работа социалисти. Извинявай г-н Дянков, ние се познаваме, ама не знаех...

 

Бюджетът не служеше ли да издържа държавния апарат? Сега разбирам, че нашият бюджет ще „посреща предизвикателствата на кризата”. Първото предизвикателство на кризата е, че държавите, които предлагат на света високотехнологични производства, които стоят в основата на икономическия прогрес ще излязат първи в кризата. Ние такава страна ли сме? Какво можем да предложим на света? Марули! Краставици и домати! Да, ама македонците не спят. /Малко ирония/ С тотално обезлюдените си села и за това не ставаме. За какво посрещане на предизвикателствата на кризата говорим? Откакто се помня в тази държава се говори за ОЦЕЛЯВАНЕ. И никога не можем да погледнем с повече от 1 година напред. Толкова си можем.

 

Второ – „да осигурим подкрепа за хората в трудни времена”. Каква подкрепа, за кои хора? За тези които пълнят бюджета или за тези които го празнят? За кого ще бъде подкрепата? Като гледам показателите, отговорът е: За тези, които го празнят.

И пак да се върнем на въпроса: Не беше ли основна функция на държавния бюджет да осигури издръжка на държавния апарат? Други функции бюджетът няма. Но когато на власт са социалисти, те продължават да дрънкат за ПОДКРЕПА, ЗА ТРУДНИ ВРЕМЕНА, и да използват и други патерналистически думи, целта на които е отново да ни излъжат, да напълнят хазната с парите на будалите и да раздават с черпака на хитреците.

 

И защо говорят за подкрепа?  ЗАЩОТО КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ АКУМУЛИРА ДЪРЖАВАТА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ДАЛАВЕРА. Представете си ако пенсионните фондове функционираха както трябва, здравните фондове – също, а образованието е частно и бюджетът не заделяше пари за тези цели. Кажете ми тогава, от къде държавните чиновници да крадат? Краде се най-много от ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА. Когато държавата няма икономически ФУНКЦИИ, се намалява до минимум възможността ДА СЕ КРАДЕ. Дали някой от управляващите има сметка от това? Защо тогава е управляващ? Преди няколко години ни лъжеха, че идват от чужбина с годишни заплати от стотици хиляди евро, за да работят в полза на родината. Демек обичта към родината ги е довела и те са се лишили от толкова много облаги, само и само да станат министри в България. Сега ни пробутват социалистически бюджет – „подпомагане” „трудни времена”.

 

 

 

Ако трябва да направим счетоводна сметка, която да отразява бюджета, то в приходите можем да сложим тези които го пълнят – идиотите, а в разходите, тези които получават средства от него – хитреците. Това е положението. Когато хитреците станат повече от идиотите, тогава и идиотите разбират, че са абсолютни идиоти и няма повече накъде. Някои идиоти бягат в чужбина, където хитреците са по-малко, а други просто минават в сивия, че и защо не и в по-тъмния сектор на икономиката. Нима не сме го правили вече?

 

 

И нека още веднъж да го разберем. Работата на бюджета не е да ПОМАГА, а да ИЗДЪРЖА държавната машина, а не да издържа бизнес практики и то лоши. Тези неща за помагането ги видяхме в комуната, в която живяхме толкова години и от която НЕ МОЖЕМ ДА ИЗЛЕЗЕМ ВСЕ ОЩЕ.

 

Моята прогноза е, че при тези принципи за формиране на бюджета и при тази глупава и ограничаваща свободата на личността и конкуренцията, конституция /пиша я нарочно с малки букви/, ние ще продължаваме да бъдем на опашката на Европа. Никакви закони, никакви санкции не могат да накарат идиотите да дават повече пари на държавата, за да издържа все повече и повече хитреци. Ние нямаме богатствата на Катар или на ОАЕ или на Норвегия. Ние сме страна бедна на природни богатства и затова искам да приличаме на други подобри „бедни” страни – Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Австрия, Словения, Финландия. С този държавен апарат обаче, никога няма да заприличаме на тях. Защото колкото по-голяма е бюрокрацията при нас, толкова повече държавата ще бъде бедна и толкова повече кадърни млади българи ще търсят реализацията си в чужбина. Практиката показва, че бюрократите в Словения са повече от тези у нас, ама явно по-малко крадат. Такъв ни е манталитетът. И понеже не можем да си променим манталитета, просто трябва да намерим начин да се освободим от хилядите държавни чиновници. Няма друг начин, от този, да спрем кранчето на бюджета.

 

Големият проблем на държавния апарат у нас е в това че:

  1. Колкото е по-голям толкова по-трудно работи;
  2. Колкото е по-голям, толкова е по-голяма корупцията;
  3. Колкото е по-голям, толкова повече пари изисква за издръжка и лишава производствения сектор и секторът на услугите от средства и работна ръка;
  4. Колкото е по-голям, толкова повече глупави правила и регулации измисля, за да оправдае съществуването си. Така огънчето на желанието за работа постепенно угасва, защото трудът вече губи смисъл, пред далаверата, която се открива именно с познанствата с хора от държавния апарат. Трудът вече няма ценност имат ценност връзките с бюрократите. Те разпределят парите и богатствата.

 

Това е сегашният държавен бюджет. Същият като през 1989г. Е хайде, с някои малки и несъществени, разлики. Принципът на изграждане обаче е останал същият.


Категория: Новини
Прочетен: 833 Коментари: 1 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3392855
Постинги: 7129
Коментари: 4479
Гласове: 2423
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30