Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196791 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 27.12.2014 г.
2  >  >>
За мен тя няма стойност. Защото живея в България и знам как се придобиват дипломите тук.

За мен имат стойност знанията и способностите. Тях ги проверявам щателно. И досега не съм сбъркал. Грешал съм за характера на човека, защото това е изключително важно за работата в екип, независимо от дипломата и познанията, но никога не съм грешал за възможностите на кандидатите да свършат определена работа. Без да гледам дипломите им.


Дипломата има стойност за синекурните държавни и общински длъжности, където ако не е спазено това формално основание, "пътят нагоре" е затворен. Като си купи човек диплома, пътят автоматически се отваря. Там никой не се интересува от качеството на работната сила, а от това КОЙ стои зад работната сила. РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА НЯМА НУЖДА ОТ ДИПЛОМИ, А ОТ ЗНАНИЯ. Моето наблюдение в областта, в която работя е, че ЗНАНИЯТА, КОИТО МОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ИЗПОЛЗВАТ В РАБОТАТА СИ, НЕ СА НАУЧЕНИ В ИНСТИТУТИТЕ. Това показват анкетите, които провеждам преди назначаването и по време на изпитателния период. Двама от най-добрите ми служители са започнали да разглобяват и поправят компютри, още преди да са завършили началното си образование. За срамота, ученици от 11-ти клас от елитно учебно заведение, специализирано в разширеното изучаване на компютъри и компютърни система,  не могат да инсталират един прост Window. Това вече го правят децата още преди да започнат да ходят на училище.


ЖАЛКО Е ДА КОНСТАТИРАШ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПИЛЕЕ ПАРИТЕ ТИ ПО ТОЗИ БЕЗОБРАЗЕН НАЧИН И ПРОИЗВЕЖДА ГАРБИДЖ. ЗНАЕТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА. И самите обучавани носят своята вина и отговорност, но както знаете приказката е, че  "Кучето скача според тоягата". Ако държавата по време на ученето в начално, основно и средно образование и след това по време на следването, не размахва тоягата, резултатът е плачевен - имитация на образование или още по-точно казано, яко точене на бюджетни ресурси и бълване на гарбидж.
Категория: Политика
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 27.12.2014 19:41

  1. Тази фирма не е направена с държавна помощ, а въпреки държавните помощи, раздавани на куцо, кьораво и сакато;
  2. Това не е държавна фирма, а частна фирма. Млада и преуспяваща. Създадена през 2002г. и нямаща нищо общо с куфарчетата с пари на партийните другари, държавна сигурност или субсидиите и прахосническата политика на нашата държава и на Европейският съюз, а въпреки техните "усилия";
  3. Фирмата постига цена от 262 000 000 долара! Това е цена, по-висока от цената, която държавата взе за продажбата на БТК, с целите и активи, активни и пасивни мрежи, лицензи и тем подобни. Разбирате ли за какъв грабеж става дума тогава, когато държавата е намесена? И особено държава, ръководена от бивш монарх и след това от неговия бодигард;
  4. Тази цена е 5 пъти по-голяма от приходите на компанията. Това е невероятно постижение, въпреки, че Форбс не я смята за прекалено надценена. Ако някой друг успее да направи такава сделка, ще получи моите адмирации. Разбирам малко от тези неща и затова ви казвам - СТРАХОТНА СДЕЛКА. Постигал съм цена на акциите в размер на 4 пъти реализираната печалба, но 5 пъти оборота, о това е ФАНТАСТИЧНО.  Ако се постигне цена от 6-7 пъти, колкото е печалбата, това е някакъв успех, а камо ли ако цената се смята на база на оборота или приходите, по-точно казано. Като знаем, че оборотът на Телерик е 60 милиона долара, а печалбата е многократно по-малка, още веднъж трябва да ПОЗДРАВИМ ТЕЗИ МОМЧЕТА ЗА УСПЕХА ИМ.
  5. Само си представете - за колко пари продаваха Кремиковци. Имаше оферти за 1 долар, доколкото се сещам в миналото. Преди 2 години купиха активите на Кремиковци и отписаха пасивите, а сделката беше някъде към 400 милиона долара. Само си представете - хиляди декари земя в непосредствена близост до София. Транспортна осигуреност. Връзка с най-добрата входна артерия на София - новоремонтираното Ботевградско шосе. Непосредствена близост до аерогарата и новите станции на метрото. Невероятен потенциал за бизнес развитие, включително и за оформяне на нови жилищни райони на София с почти изградена инфраструктура. И всичко това да струва 400 милиона долара, а "въздухът", който са създали собствениците на Телерик е продаден за 262 милиона долара!!! Разбирате ли сега разликата между държавното и частното, между политически ангажираното и това да нямаш нищо общо с политици и да си гледаш само бизнеса? Разбирате ли разликата МЕЖДУ СТАРИЯТ СВЯТ, НАРЕЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ И ПОСТСОЦИАЛИЗЪМ И НОВИЯТ СВЯТ, НАРЕЧЕН ТЕХНОЛОГИЧЕСКА НО И В СЪЩОТО ВРЕМЕ И ПАЗАРНА РЕВОЛЮЦИЯ. Защото тази технология няма да струва нищо, ако не е свободна, ако не е пазарна, ако не се подчинява на правилата на пазара, а не на правилата, измислени от комунистите и техните наследници, на правилата на калпавите политици и алчните за комисиони бюрократи.
  6. Но как тези алчни политици и бюрократи да вземат пари от "далаверата" на Телерик? Как ли, ами никак. Телерик продава предимно навън и пазарите й не зависят от волята на политиците. Идва нова ера хора. Стягайте се и правете компании, които да продават на света интелектуални продукти. Стига сте се оплаквали от България. ТО Е ЯСНО, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НИ Е КОЧИНА, НО ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЧОВЕШКИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА БЪЛГАРИТЕ, ПЪК ПРОДАВАЙТЕ АКЪЛ НА СВЕТА, КАКТО ПРАВЯТ ТЕЛЕРИК. ТОВА Е ПЪТЯТ. ДРУГОТО Е ПУСТОСЛОВИЯ.
  7. Само едно уточнение. Имам информация, че в тази фирма яко се работи. И ако се опитвате да играете ролята на социално слаб, на нуждаещ се, на човек, който се опитва да прекара фирмата така, както може да прекара шибаната ни държава, ГРЕШИТЕ. ТАМ НЯМА МЯСТО ЗА МУХЛЬОВЦИ. ИМА РАБОТА ЗА РАБОТЯГИ И ЗА ТАКИВА, КОИТО ИСКАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ И СА ГОТОВИ ДА РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 8 ЧАСА НА ДЕН. ЗНАМ КАКВО СА НАПРАВИЛИ ТЕЗИ МОМЧЕТА. ЗА ДА СЕ РАЗВИВАТ ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПЕРСОНАЛ, КОЙТО НАШАТА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА ИМ ДАДЕ. НЕ ЗАЩОТО НЯМА, А ЗАЩОТО ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА ПО ПОДГОТОВКАТА НА КАДРИ Е ТОЛКОВА СМОТАНА, КОРУМПИРАНА И НЕЕФЕКТИВНА, ЧЕ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ТЕЛЕРИК СА СИ НАПРАВИЛИ СОБСТВЕНА АКАДЕМИЯ, ЗА ДА СЕ ПОДСИГУРЯВАТ С КАДРИ. А КЪДЕ ЗА БОГА И ЗАЩО ДАВАМЕ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, СЛЕД КАТО ТАЗИ ФИРМА НА ПРАКТИКА ПОКАЗВА СРЕДЕН ПРЪСТ НА ТОВА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ? РАЗБИРАТЕ КАКВО ИСКА И КАКВО МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ ЧАСТНИЯТ БИЗНЕС НАЛИ? ОСОБЕНО, АКО НЕ ЗАВИСИ ОТ ДЪРЖАВАТА.
Категория: Политика
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.12.2014 16:52
  1. ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ОТСЯВА ВАЖНОТО ОТ НЕДОТАМ ВАЖНОТО. РЕЙТИНГЪТ В СЛУЧАЯ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ. ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ НА ПРИНЦИПА, ЩЕ ПРАВЯ КАКВОТО ТРЯБВА, ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ;
  2. ЗА ДА ЗНАЕШ КАКВО Е ВАЖНО И КАКВО НЕ, ТРЯБВА ДА МОЖЕШ ДА РАЗГРАНИЧАВАШ ЛИЧНИТЕ ДЕЛА, ПРОБЛЕМИ, СТРАСТИ, ВЪЖДЕЛЕНИЯ И Т.Н. ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ. ДОБРИЯТ ЖУРНАЛИСТ И ДОБРАТА МЕДИЯ НИКОГА НЯМА ДА ПАДНЕ ДО СТЕПЕН, ЧЕ ДА СЕ РОВИ В ЛИЧНИЯ ЖИВОТ НА ХОРАТА, ДОРИ И ТОВА ДА СЕ ХАРЕСВА НА ПУБЛИКАТА. ИСКАМ ДА ЧЕТА МЕДИЯ, В КОЯТО НЯМА РЕКЛАМИ. МЕДИЯ, В КОЯТО ВАЖНИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ НЕЩА СА ПОДРЕДЕНИ ПО ЗНАЧИМОСТ. МЕДИЯ, КОЯТО ПОСТАВЯ НА ДИСКУСИЯ ПРОБЛЕМИ, РЕШАВАНЕТО НА КОИТО БИ ДАЛО ПРЕДИМСТВО НА ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА В МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ, В КОЕТО ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ УЧАСТВАТ. ИСКАМ ДА ЧЕТА МЕДИЯ, КОЯТО ЗАЩИТАВА СВОБОДАТА НА ГРАЖДАНИТЕ И ФИРМИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРАВА. МЕДИЯ, КОЯТО ЗАЩИТАВА ПРАВОТО НА ВСЕКИ ЕДИН ГРАЖДАНИН ДА УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ЧРЕЗ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. МЕДИЯ, КОЯТО ПОСТАВЯ ПОД СЪМНЕНИЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ ПРАВА, КОИТО РАЗЛИЧНИТЕ ВЛАСТИ В БЪЛГАРИЯ СА СИ ОПРЕДЕЛИЛИ, БЕЗ НИКОГО ДА ПИТАТ - ПРАВАТА НА СЪБРАНИЕТО НА НАРОДНИТЕ ПРАТЕНИЦИ, НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО, НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И НА ВСИЧКИ, КОИТО УПРАЖНЯВАТ ВЛАСТ И ХАРЧАТ НАШИТЕ ПАРИ, БЕЗ НАШАТА ОТОРИЗАЦИЯ. ЕТО ТОВА Е СЕРИОЗНА МЕДИЯ.
  3. ЕДНА СЕРИОЗНА МЕДИЯ НЯМА ДА РЕГИСТРИРА И ПРЕПРЕДАВА САМО ИНФОРМАЦИЯТА. ТЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА НАБИРАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА. САМО ЗА ПРИМЕР, ДОСЕГА ТЕЛЕВИЗИИТЕ СА ЗАГУБИЛИ МИЛИОНИ ЧАСОВЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, ЗА ДА НИ ИНФОРМИРАТ КОЛКО ЗАГИНАЛИ ИМА ПО ПЪТИЩАТА, КОЛКО РАНЕНИ И КОЛКО ДРУГИ ПОСТРАДАЛИ. НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ ОБАЧЕ НЕ СЪЗДАДЕ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ И ДА ПОСТАВИ ТОЗИ ВЪПРОС НА ОБСЪЖДАНЕ, А КАМО ЛИ ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАВЪРШЕН КРАЙ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. САМО СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО И СЕ ПЛАШИМ ЕДИН ДРУГ. ВСЕ ЕДНО РОЛЯТА НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ Е ДА НИ ПЛАШАТ. ТОВА ТЕ ГО ВЛАДЕЯТ ЧУДЕСНО.
  4. ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ ТРЯБВА ДА ИМА И СМЕЛОСТ. АЗ ЛИЧНО НЕ ВЯРВАМ НА КАЗИОННА ТЕЛЕВИЗИЯ. ЗАЩО ЛИ? ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ОТИДЕ В ЦЕНТЪРА НА КИЕВ ПО ВРЕМЕ НА МАЙДАНА И ПИ ЧАЙ С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ. ЗАЩО НЕ ОТИДЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА, КОГАТО СЕ ВОДЕХА СРАЖЕНИЯТА ТАМ? ЗАЩО НЕ ПОСЕТИ МАСОВИТЕ ГРОБОВЕ, КОИТО БЯХА ОТКРИТИ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИМИРИЕТО? ЗАТОВА КАЗВАМ, ЧЕ НАШИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ СА КАЗИОННИ И ПОРЪЧКОВИ. ТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ИСТИНАТА. ТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ОТ МНЕНИЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ.
  5. САМО ЕДИН УМЕН ЖУРНАЛИСТ, А АЗ НЕ ВИЖДАМ ТАКЪВ В БЪЛГАРИЯ, КАЗВАМ УМЕН, А НЕ НАЧЕТЕН ИЛИ ОБРАЗОВАН, МОЖЕ ДА ВИДИ КАКЪВ ФАРС СЕ ИЗВЪРШВАТ С ТОЛКОВА МНОГО ЧАСОВЕ ИЗЛЪЧВАНЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНИ КАМПАНИИ. ТЕЗИ ЖУРНАЛИСТИ САМО ДЕТО НЕ СА СЕ РАЗПЛАКАЛИ, ПОКАЗВАЙКИ СТРАДАЩИ ДЕЦА, КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ ПАРИ, ЗА ДА СЕ ЛЕКУВАТ. ВМЕСТО ДА СЕ ПРАВЯТ НА МАЙКА ТЕРЕЗА, ДЕЙНОСТТА ЗА КОЯТО ТОЛКОВА ХОРА ИЗРАЗЯВАТ СЪМНЕНИЕ ЗА ПОЛЕЗНОСТТА Й, НЕКА ДА ПОПИТАТ ДЪРЖАВНИТЕ МЪЖЕ КЪДЕ ОТИВАТ НАШИТЕ МИЛИАРДИ, КОИТО ВСЯКА ГОДИНА ИМ ДАВАМЕ, ТА СЕ НАЛАГА, ДА СЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ЦИРКОВЕ КАТО "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" НАПРИМЕР, КОИТО СЛУЖАТ ПОВЕЧЕ ЗА РЕКЛАМА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА, ОТКОЛКОТО НЕЩО РАЦИОНАЛНО СЕ ВЪРШИ. И НАКРАЯ СЛЕД ЦЯЛАТА ТАЗИ ПУКОТЕВИЦА СА СЪБРАЛИ 1,5 МИЛИОНА ЛЕВА. НИКОЙ ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ НЕ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА, ДОКАТО ТЕ ПРЕДАВАХА ТЕЗИ СЪЛЗЛИВИ КАДРИ ЗА СТРАДАЩИТЕ ДЕЦА И НИ КАРАХА ДА ПУСКАМЕ СМС- и, КОЛКО МИЛИАРДА ЛЕВА ОТКРАДНАХА ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ ОТ БЮДЖЕТА И ТО СЪВСЕМ ПО ЗАКОНЕН ПЪТ! ДЪРЖАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ ПРОСПАХА ПРОБЛЕМА В КТБ И ОБЩЕСТВОТО СЕГА ГУБИ НАД 6 МИЛИАРДА ПРЕКИ И КОСВЕНИ ЩЕТИ, А НИЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ ДА СЪБИРАМЕ ТЕЛЕФОННИ ОБАЖДАНИЯ, ЗА ДА ПОДПОМОГНЕМ ДВАЙСЕТИНА ДЕЦА. Г-ДА ЖУРНАЛИСТИ, НЕ СЕ ЛИ ПИТАТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА КОГАТО "ЛУНАТА СПИ..."? АМИ ДОСЕТЕТЕ СЕ ДЕ. ПРОДЪЛЖЕНИЕТО Е "...А НЯКОЙ КРАДЕ". ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА. ДА ИМАТЕ ТОПКИТЕ ДА ПИТАТЕ ЗА МИЛИАРДИТЕ, А НЕ ДА СЕ ВТУРВАТЕ ДА ОСИГУРИТЕ ЖАЛКИ СРЕДСТВА ЗА СТРАДАЩИТЕ И НУЖДАЕЩИТЕ СЕ. ЗАЩОТО АКО ХВАНЕТЕ МИЛИАРДИТЕ, НЯМА ДА ИМА НУЖДА ДА ПРАВИТЕ ТЕЗИ ЦИРКОВЕ КАТО "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА" НАПРИМЕР. ЕТО ТОВА Е ЗА МЕН ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА.
Категория: Политика
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове: 0
Има такива, които не можеш да ги надприказваш. Толкова много са чели, че думите излизат от тях така, както куршумите излизат от дулото на картечницата.

Такива са Михнева, Валя Ахчиева.

Други са чели та се скъсали от четене, учене. Знаят по няколко западни езика и когато ги слушаш, наистина можеш да си кажеш: "Леле, колко съм прост, че не разбирам скрития смисъл на думите. Такъв е г-н Василев от Панорама. Има такива като Светльо от бТВ, от които струи интелигентност и тя се вижда. Особено критични и настоятелни в задаването на въпросите си е и Виктор Николаев и неговата медийна партньорка в сутрешния блок на Нова.

Отстрани погледнато, ако един журналист "захапе" някой от политиците, за да получи имена и данни, било за корумпираност, било за участие в някаква далавера, било за преразпределение на полиическа или друга форма на властта, тогава всички си казват, брей да му се не види - този освен и умен е и смел.

Преди години някакъв британец беше станал много известен, след като беше задал над 10 пъти един и същи въпрос на кмета на Лондон, г-н Борис Джонсън, защото кметът се опитваше да избяга от въпроса. И това беше разтълкувано като геройско постижение, да се изправиш срещу толкова ерудиран и подготвен политик, с голямо влияние в обществото и да настояваш да получиш отговор на зададения въпрос.


ИСКАМ ДА НАСОЧА ВНИМАНИЕТО ВИ КЪМ ИСТИНСКИТЕ ЦЕННОСТИ, КОИТО ТРЯБВА ДА НОСИ ДОБРАТА ЖУРНАЛИСТИКА.


Добре, какво ще стане, ако журналистът успее да изтръгне от интервюираният признания, имена, факти и обстоятелства. Да, той ще вдигне рейтинга на предаването си и ще получи положителни точки от шефовете си. НО ДАЛИ ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО? НЯКОИ КАЗВАТ ДА. АЗ ЛИЧНО СЕ СЪМНЯВАМ И ЩЕ ВИ КАЖА ЗАЩО.

Преди години имаше един писател, който беше писателят на мафията. Какво стана след няколко дадени интервюта и малко повече информация от тази, която се приема за нормално в тези среди. Ами убиха го като куче край хотел Плиска, а убийците му и досега не са открити. Мисля, че се казваше г-н Стоев.

Какво постигна журанлистът със своето предаване? Повиши си рейтинга, а човекът го затриха именно заради СТРЕМЕЖЪТ ДА СЕ ПОВИШИ РЕЙТИНГА. И КАКВО СТАНА? КАКВО СЕ ПРОМЕНИ? ДАЛИ МАФИЯТА БЕШЕ УНИЩОЖЕНА? НЕ, РАЗБИРА СЕ. ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНА ЖУРНАЛИСТИКА. КАКВО СТАНА СЛЕД УБИЙСТВОТО НА ЗОРАН ДЖИНДЖИЧ, ПРЕМИЕРЪТ НА СЪРБИЯ ПРЕДИ ГОДИНИ? ТОГАВА ЕДНА ЧАСТ ОТ МАФИЯТА, НЯКОЛКО СЕМЕЙСТВА, КОИТО БЯХА ЗАМЕСЕНИ, ИЗПИТАХА ГНЕВА НА СРЪБСКАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ СЕ ПОКОЛЕБА ДА ВЛЕЗЕ С БУЛДОЗЕРИТЕ В КЪЩИТЕ НА МАФИОТИТЕ В ЗЕМУН И ДА ГИ ИЗКАРА ПО БЕЛИ ГАЩИ И ДА ГИ ТИКНЕ В ЗАТВОРА. КАКВО ОБАЧЕ СТАНА СЪС СЪРБИЯ? ДАЛИ СТАНА ПО-ДЕМОКРАТИЧНА? ДАЛИ СТАНА ПО-БОГАТА? НЕ, РАЗБИРА СЕ. КАЧЕСТВЕНИЯТ ЖУРНАЛИСТ ТРЯБВА ДА СИ ДАВА СМЕТКА ЗАТОВА КАКВО СЕ СЛУЧВА, А НЕ ДА ТЪРСИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ПОВИШЕН РЕЙТИНГ. ТЕЗИ, КОИТО ОТРАЗИХА ОТМЪЩЕНИЕТО НА СРЪБСКАТА ДЪРЖАВА КЪМ ТЕЗИ ДВА ПРЕСТЪПНИ КЛАНОВЕ СЪБРАХА НЕЧУВАН РЕЙТИНГ. ТА КОЙ НЕ ИСКА ДА ГЛЕДА КАК БУЛДОЗЕРИ И БРОНИРАНИ КОЛИ РУШАТ ЛУКСОЗНИ ДОМОВЕ НА МАФИОТИ?

НО ПРОБЛЕМИТЕ СИ ОСТАНАХА. ЗАЩОТО СА СИСТЕМНИ ПРОБЛЕМИ. ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТ ЩЕ СТИГНЕ ДО НЯКАКВА НОВИНА, НЕ Е НЕГОВАТА ИСТИНСКА РАБОТА. НЕГОВАТА РАБОТА Е КАК ДА ПОМОГНЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА ТАКА, ЧЕ ПОЗИТИВИТЕ ЗА ОБЩЕСТВОТО ДА СА ЗНАЧИТЕЛНИ И СЪЩЕСТВЕНИ, А НЕ ДА ТЪРСИ СЕНЗАЦИИ. В СЛЕДВАЩИЯТ ПОСТ ЩЕ КАЖА КАК СПОРЕД МЕН ДА СТАНЕ ТОВА.
Категория: Политика
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.12.2014 15:28
Всички знаем, че ЕС е германо-френски проект. След тупалката на ВСВ немците най-после са разбрали, че не трябва да поверяват управлението на държавата на такива слаботелесни хора като Хитлер и оттогава избират само държавници с "месо". Вижте как е изглеждал най-успешният канцлер на Германия след ВСВ - Аденауер. Кол изглеждаше направо като бъчва дебел. Дебел, дебел, ама направи ЕС с Митеран, че после и обедини Германия. Меркел също си е тлъстичка, според разбиранията на диетолозите. Но това помага да се се избързва с важните решения и да гледаш на света с не толкова "гладни" очи, както Хитлер е гледал на света.


Сега немците купуват и продават като за световно, вместо да размахват оръжие. Разбраха, че с юрголешка сила до никъде няма да стигнат. Сега не е времето на Рим, когато е нямало държави, а само градове, които не е било трудно да покориш един след друг. Сега трябва друг подход. Икономическият.


Типичното германско бюргерско отношение към бизнеса и новата политика на немците в Европа, в голяма степен премахнаха преди години пречките и наслоената омраза между немци и французи, която е съществувала след ПСВ и която Хитлер е използвал, за да насъска немците срещу французите години след това.

Имах разговор с немец, който носи френско име, в едно малко градче в Централна Германия, но недалеко от френската граница. Той беше горд с името Анри, но в същото време казваше, че е истински германец. Все едно е някой българин да се казва Небойша и да е горд от това, че е българин. Но така е там в Централна Европа.


Всички знаят, че немските стоки, особено тези, които са в областта на машиностроенето са първа лига. Както и да се стараят французи, италианци и испанци, никой не прави коли като германците, никой не прави машини за селското стопанство като немците и никой не прави технология в областта на химията и металургията като немците. На всичкото отгоре, статистиката доказва, че в последните 20 години НИКОЙ В ЕВРОПА НЕ ПРАВИ ТОЛКОВА ЕФЕКТИВЕН И "ВЪРВЕЖЕН" СОФТУЕР КАТО НЕМЦИТЕ. Първият в класацията - САП има повече приходи от всички десет фирми, наредени след него. Голяма индустрия, голяма работа са немците. Те знаят, че Германия става все по-силна в един обединен пазар, какъвто е Европа, защото по такъв начин огромният експорт на германските концерни е гарантиран без бюрократични прегради и всякакви задръжки. Те много добре знаят, че такива страни като Българи, Гърция и Румъния, колкото и да се напъват, ще си останат държави, които осигуряват евтини доктори, медицински сестри, работници в селското стопанство и в най-лошия случай, евтини и качествени проститукти за немските бардаци. В един обединен райх, е тъпо да казваш кой народ е по-некачествен народ от другия. В ЕДИН ОБЕДИНЕН РАЙХ, МОЖЕШ ДА НАЛОЖИ ТОЗИ ФАКТ И ДА ПЕЧЕЛИШ ОТ НЕГО, БЕЗ ДА ВДИГАШ ШУМ, КОЙТО МОЖЕ ДА ДРАЗНИ И ДА ПРЕДИЗВИКА ОБРАТНИ РЕАКЦИИ. Виждате ли, че страната ни остана на практика без индустрия и без високи технологии. Всичко което върви в българия са туризъм, производство на зърно, аутсорс модели на предлагане на евтини услуги на чужди компании, чужди банки и застрахователи, търговски центрове и дотук. Нищо, което може да застраши правото на индустриализираните народи да печелят за сметка на бедните народи, като им продават скъпо и прескъпо техника, а купуват евтино селскостопански стоки и услуги.

Проблемът на Четвъртия райх, в лицето на ЕС е в това, че единствено засега Великобритания вижда и се бори срещу негативните страни на една такава организация. Райхът става все по-голям и все по-централизиран. А това пречи на свободния бизнес. Райхът става все по-бюрократизиран и все по-комунизиран. Стотици милиарди от ресурсите се разпределят на основа на чиновническия подпис, а не от пазарните принципи. От друга страна и самите бюджети на държавите от общността започват да се комунизират. Такива бюджети като френския, италианския и британския, процентът на разходите за социални нужди достига 50%. Вече не е модерно да се работи в Райха. Модерно е да се УСВОЯВАТ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА. Тази деструкция на икономиката малко по малко демотивира отношението към труда и настройва населението на по-лежерна вълна, от гледна точка на трудовата реализация. На помощ идват емигрантите, но те идват и със своите религиозни и културни проблеми, които заплашват основите на християнската цивилизация в Европа. Както се казва, белята не е само една.


В заключение можем да кажем, че Райхът може да има бъдеще само тогава, когато се върне към старите обещания, заради които е бил създаден. А това са СВОБОДА НА ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА, СТОКИ, УСЛУГИ И КАПИТАЛИ.

ВСЯКО ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ТАЗИ СТАРА ПОЛИТИКА ИЗКРИВЯВА ПАЗАРА И ПРАВИ ИКОНОМИКАТА ПО-НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ГОЛЕМИЯТ ПЕЧЕЛИВШ - ГЕРМАНИЯ. ВСЯКАКВА СОЦИАЛИЗАЦИЯ, КОМУНИЗАЦИЯ, ПРЯКА НАМЕСА НА ДЪРЖАВАТА В ИКОНОМИКАТА, ЛУМПЕНИЗАЦИЯТА НА НАСЕЛЕНИЕТО, НАЛИЧИЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЗАТВОРЕНИТЕ ПРОФЕСИИ, КОИТО УБИВАТ КОНКУРЕНЦИЯТА, ПРАВЯТ ЕВРОПА ВСЕ ПО-УЯЗВИМА КАКТО ЗА ВЪТРЕШНИ ВРАГОВЕ, ТАКА И ЗА ВЪНШНИ. РАЙХЪТ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛИ, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН ДОКУМЕНТ, КОЙТО НЕ СЕ ОТНАСЯ ПРЯКО ЗА ЕДНО ОТ ТЕЗИ ЧЕТИРИ ОСНОВОПОЛАГАЩИ ПРИНЦИПА ИЛИ ФУНКЦИИ НА СЪЮЗА, НЯМА ДА БЪДЕ ТОЛЕРИРАН И ПРИЕТ.


Ето ви лесен пример - какво общо има със свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, финансирането на частни проекти с парите на данъкоплатците? Какво общо има с тази основополагащи принципи централизацията на властта и загубата на национален суверенитет в полза на Райха? Какво общо с тях има самооторизацията на политическия елит на Райха да говори от наше име и да ни представлява пред света, като в същото време, дори и не сме го избирали ние. Аз не си спомням да съм избирал г-н Туск за шех на Еврокомисията, нито пък съм му давал някакви правомощия да ме представлява пред когото и да било. И вместо бюракратите да се сърдят на англичаните, че от години предприемат атака срещу това незаконно присвояване на права и власт, нека да преоценят политиката си и да се върнат към старите корени, към фундамента, който изградиха Митеран и Кол. Да не си присвояват повече права и власт от тези, които сме им дали. Тогава Райхът ще има бъдеще.


А иначе ще повтори жалката участ на СИВ. Преди време имаше такава организация, която решаваше наши въпроси, без наше участие. Централизацията на икономиката и на политиката до нищо добро не води. Води до диктатура на пролетариата. СЕГА ОБАЧЕ ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ ТРАНСФОРМИРА В ДИКТАТУРА НА ЛУМПЕНИАТА, ТЪЙ КАТО ЛУМПЕНИТЕ В РАЙХА СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО ОСВЕН РАБОТИЛНИЦАТА, НАРЕЧЕНА ГЕРМАНИЯ, В ДРУГИТЕ СТРАНИ ЛУМПЕНИТЕ ЗАПЛАШВАТ ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО ИМЕННО ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА НА ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА ВЛАС И ПРАВА, ПРОВЕЖДАНА ОТ СЪВРЕМЕННИЯ РАЙХ.
ОСТАВА САМО ЕДНА КРАЧКА, ДА ПРЕМЕСТЯТ ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ В БЕРЛИН И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО. ХИТЛЕР РЯПА ДА ЯДЕ. КАКЪВ ГЛУПАК Е БИЛ НАИСТИНА. ВСИЧКО МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ МИРНО И ТИХО, КАКТО И СТАНА СЕГА. ДА ЖИВЕЕ МНОГОХИЛЯДОЛЕТНИЯТ РАЙХ.
Категория: Политика
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове: 0
Всички медии в България служат на някого, но не и на истината и обективността.


БНТ служи на правителството и по принцип е една казионна медия. Кой смее да критикува. Кака иначе ще получи почти стомилионната субсидия от бюджета. КОЙ ЩЕ ПЛАТИ НА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ДА КРИТИКУВА РАБОТАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КАКВО Е ТО? НИКОЙ РАЗБИРА СЕ.

И се стига дотам, че ефирно време, което струва по 8 000 долара на минута се запълва с такива глупости, особено в почивните дни, как журналист интервюира друг колега журналист, затова какво обичал да яде, къде обичал да ходи на почивка, каква музика слушал и ред такива лични глупости, които изобщо не би трябвало да интересуват зрителите. Вместо това, националната телевизия би трябвало да тръгне по дирите на парите, откраднати от КТБ, вместо да се занимава с това, кой доктор какъв пациент излъгал и кой общинар какво направил така, че бюрото за обслужване на граждани затворило 15 минути по-рано. Глупости на търкалета. Когато ти дават НЕСЪЩЕСТВЕНИ ПРОБЛЕМЧЕТА, ЦЕЛТА ИМ Е ДА ПОТУЛЯТ ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ. И ЗАТОВА ПОЛУЧАВАТ ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА. ЗАЩОТО ТЕЗИ ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА НЕ ЗАВИСЯТ ОТ НАШАТА ВОЛЯ, А ЗАВИСЯТ ОТ ВОЛЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ.






Подават ни само проверена информация, одобрена и подготвена от манипулаторите. Гражданите трябва да бъдат приспани, докато политиците в същото време, подпомагани от вечната партия на бюрократите, СА ЗАЕТИ С КРАЖБАТА НА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ОТ ДЪРЖАВНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ФОНДОВЕ.


Частните телевизи са почти същите. Толкова много приличат на казионни телевизии, че няма повече накъде. Типичен пример в това отношение е бТВ. Като пуснеш новините и слушаш едни и същи глупости от всички национални медии, все едно четат един и същ текст. Основно новините съдържат инфорация, колко хора са умрели днес на пътищата и колко катастрофи са станали, кой кого заклал на село, докато спял, къде избухнал пожар и кой загинал в него, какви подаръци избирали гражданите за някакъв тъп празник и ред подобни дреболии.


НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Е ЗАСЕГНАТ ПРОБЛЕМ, КОЙТО Е ВАЖЕН И СЪЩЕСТВЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО. КАТО НАПРИМЕР, КОЙ НИ ПРЕДСТАВЛЯВА И С КАКВИ ПРАВА НИ ПРЕДСТАВЛЯВА? ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ НА КОГО Е ПОДЧИНЕНА И ЗАЩО НЕ Е ПОДЧИНЕНА НА НАС, СУВЕРЕНА. НА КОГО Е ПОДЧИНЕНА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЗАЩО НЕ Е ПОДЧИНЕНА НА НАС? ЗАЩО ИЗБИРАТЕЛНИЯТ ЗАКОН Е НЕЧЕСТЕН И НЕСПРАВЕДЛИВ И НЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ ДА ИЗБИРАТ И ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ, БЕЗ ТОВА ДА СТАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧРЕЗ ПАРТИЙНИТЕ МАФИИ? ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НИ Е ТОЛКОВА КОМУНИЗИРАНА, ЧЕ ДА СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ХАРЧИ 40 % ОТ ОБЩИЯ ПРИХОД? ЗАЩО СА ТОЛКОВА МНОГО ЧИНОВНИЦИТЕ И КОГА ЩЕ НАМАЛЕЕ ТЕХНИЯТ БРОЙ? ЗАЩО ТОЛКОВА НЕЕФЕКТИВНО РАБОТЯТ И ЗАЩО НЕ СЕ ОТЧИТА ВСЕКИ ДЕН, ВСЯКА СЕДМИЦА И ВСЕКИ МЕСЕЦ НА НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ? ЗАЩО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ СА ПО-ВАЖНИ ОТ СПОСОБНОСТИТЕ НА ЧОВЕКА ЗА НЕГОВАТА КАРИЕРА? ЗАЩО МЛАДИТЕ БЯГАТ ОТ ДЪРЖАВАТА И КАК ДА ГИ ЗАДЪРЖИМ? ЗАЩО ЦИГАНИЗАЦИЯТА Е В ПЪЛЕН ХОД И ТО ОСЪЩЕСТВЯВАНА С НАШИТЕ ПАРИ? ДЕМОГРАФСКИЯТ ПРОБЛЕМ Е УЖАСЕН - ПО-СТРАШНО НЕ Е БИЛО ДАЖЕ И ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА. ЗАЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ 5000-ТЕ ХИЛЯДИ СЕЛА В БЪЛГАРИЯ ЗАПУСТЯВАТИ ЗАГИВАТ? ЗАЩО СЛЕД КАТО БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИ ОРГАНИ СА НАЙ-ПЛАТЕНИ, НА БАЗА НА ПРОЦЕНТ ЗАДЕЛЯН ЗА ТЯХ СПРЯМО БВП НА СТРАНАТА ,СПРЯМО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ, ЗАЩО ТОГАВА НИВАТА НА ПРЕСТЪПНОСТ, ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНА, НЕЗАЧИТАНЕ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ И ФИЗИЧЕСКА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ СА ТОЛКОВА НЕЗАЩИТЕНИ? МОГА ДА ЗАДАМ ХИЛЯДИ "ЗАЩОТА", КАКТО СЕ КАЗВА. А ПОСЛЕДНОТО "ЗАЩО" Е, ЗАЩО НАЦИОНАЛНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НЕ ВИЖДАТ ВСИЧКО ТОВА И СЯКАШ ЖИВЕЯТ В СВОЙ ИЗМИСЛЕН СВЯТ, НЕЗАВИСИМО ОТ НАШИЯ? ЗАЩО ЛИ? ЗАЩОТО ПРАВЯТ ПАРИ, ВРЪЗКИ, БИЗНЕС И ВСИЧКО ДРУГО, САМО НЕ И ДА СИ ВЪРШАТ ОСНОВНАТА РАБОТА - БЕЗПРИСТРАСТНО ПОКАЗВАНЕ НА СЪБИТИЯТА И ТЪРСЕНЕ НА ПРИЧИНИТЕ, КОИТО СА ДОВЕЛИ ДО СКАПВАНЕТО НА ЦЯЛАТА ТАЗИ СТРАНА. ЗАЩОТО ИМ ПЛАЩАТ ДА БЪДАТ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ. КАТО ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ. ТОГАВА ТОЙ ПЛАЩАШЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ. И ИМ ПЛАЩАШЕ ДОБРЕ. СЪЩО КАТО СЕГА.
Категория: Политика
Прочетен: 224 Коментари: 0 Гласове: 1
Уважаеми дами и господа,


От днес започва нова ера в развитието на България. Аз и моето управление ви гарантираме следното:
  1. В рамките на мандат от 4 години, ще създадем и наложим такива правила на икономическата деятелност, която да гарантира, че в края на мандата, България ще бъде най-свободната в икономическо отношение страна в света, което на принципа "Казвам ти дъще, сещай се снахо" означава " След като си най-свободен, в един сравнително къс исторически период от време - 20-30 години ще бъдеш и най-богатата страна в света, на база на показателя БВП на глава от населението";
  2. В рамките на мандат от 4 години, ще създадем и наложим такава политическа схема на децентрализация на управлението и финансите на държавата, че България да стане най-свободната от политическа гледна точка страна в света, където се прилага в най-голяма степен пряката демокрация. Това ще означава, че гражданите ще участват във всемане на важните решения за развитието на държавата, нещо, което с изключение до някаква степен в Швейцария и САЩ, го няма почти никъде по света;

За да се осъществят тези най-важни стратегически задачи ще се изискват жертви и то не малки жертви от почти всички граждани. Ето някои от тях:
  1. Да се отнеме независимостта на съда - съдът ще бъде зависим от Суверена. Пряк избор на съдии по места и на върховни съдии;
  2. Да се отнеме правото на онези самозванци от парламента да приемат закони. ТЕ МОГАТ САМО ДА НИ ПРЕДЛАГАТ ЗАКОНИ, КОИТО НИЕ ДА ОДОБРИМ ИЛИ ОТХВЪРЛИМ. Още повече, че всеки един депутат трябва да го избираме или сваляме тогава, когато ние поискаме, а не когато политическата класа реши;
  3. Изпълнителната власт трябва да бъде подчинена на нас, Суверена, а не на парламента, както е сега. Министрите трябва да бъдат избирани и сваляни от нас, тогава когато ние решим, а не когато реши политическата класа.


Ще трябва да кажем на онези 600 хиляди чиновници и служещи следното. Уважаеми дами и господа. АКО ВИЕ ОКАЗВАТЕ НЯКАКВА УСЛУГА НА НАСЕЛЕНИЕТО, МОЛЯ ПРАВЕТЕ ГО НА ЧАСТНИ НАЧАЛА. ДЪРЖАВАТА НЕ Е ФИРМА, ЗА ДА ПРЕДЛАГА УСЛУГИ НА НАСЕЛЕНИЕТО. БИЛО ТО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СОЦИАЛНО ДЕЛО ИЛИ ОХРАНА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД - ТОВА СА УСЛУГИ И НЯМАМЕ НУЖДА НЯКОЙ ДА ИМИТИРА ДЕЙНОСТ. РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ УСЛУГИ НИ СТРУВАТ ТВЪРДЕ СКЪПО И НИЕ МОЖЕМ ДА СИ НАЕМЕМ ПО-ЕВТИНА ОХРАНА ИЛИ ДА СИ ПЛАТИМ НА УЧИТЕЛИТЕ ТАКА, КАКТО НАШИТЕ ПРАДЕДИ ДА ПЛАЩАЛИ, КАТО СА НАЕМАЛИ УЧИТЕЛИ ЗА ДЕЦАТА ИМ. И НЕКА НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ, ЗАЩОТО ЛИЧНОСТИ КАТО ВАЗОВ, ЛЕВСКИ, БОТЕВ, ТОДОР ИКОНОМОВ, БЕНКОВСКИ ИЛИ КАРАВЕЛОВ, НЕ СА УЧИЛИ В ДЪРЖАВНИ УЧИЛИЩА. СЪЩОТО Е И ЗА ДРУГИТЕ "УСЛУГИ", КОИТО ХИТРАТА ДЪРЖАВА НИ ПРОБУТВА.

ТАКА ОКОЛО 500 000 ДУШИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗПИТАТ НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР ТОВА, КОЕТО ИЗПИТВАМ АЗ. АЗ ПРОДАВАМ РАБОТНАТА СИ СИЛА. МОИТЕ КОЛЕГИ СЪЩО. ДОРИ И ДА СЪМ СОБСТВЕНИК НА ФИРМА, СЕГА РАБОТЯ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС, ХОРАТА НА СИГУРНА ЗАПЛАТА, ПОЛУЧАВАНА ОТ ДЪРЖАВАТА. ЗНАЙТЕ, ЧЕ ТОВА Е ДОБРЕ И ЗА ВАС, ЗАЩОТО ВИЕ НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО МОЖЕТЕ, АКО СТЕ ПОД ЧАДЪРА НА СИГУРНОСТТА, РАЗПЪНАТ ВИ ОТ ДЪРЖАВАТА. НЯМА РАЗВИТИЕ ТАМ, КЪДЕТО ИМА ТАКАВА ИЗМИСЛЕНА СИГУРНОСТ.

ТЕЗИ, КОИТО СЕГА ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ В РАМКИТЕ НА МАКСИМУМ ГОДИНА ВРЕМЕ, ТЕЗИ ПОМОЩИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ТРАНСФОРМИРАНИ ОТ ПАРИЧНИ В НАТУРАЛНИ И ТО В СТЕПЕН, КОЯТО ДА ПОЗВОЛЯВА ПОЛУЧАВАЩИЯТ ДА НЕ УМРЕ ОТ ГЛАД. СЕГА ДЪРЖАВАТА ХАРЧИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ЗА ДА ПЛАЩА НА НЯКОЙ САМО ЗАЩОТО Е БЕДЕН И НЯМА РАБОТА. НИКОЙ НА НИКОГО НЕ Е ДЛЪЖЕН В ТАЗИ СТРАНА. ВСЕКИ ДА СЕ ХВАЩА НА РАБОТА, ДА УЧИ, ДА ЧЕТЕ, ДА СЕ РАЗВИВА, ДА УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА, НА ОБЩИНАТА, НА ГРАДА В КОЙТО ЖИВЕЕ, В КВАРТАЛА, В КООПЕРАЦИЯТА И Т.Н. НЯМА ВЕЧЕ ПРИВИЛЕГИИ И ПАРИ НА РЪКА. ЩЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИТЕ НЕЩО И ТО ЕФЕКТИВНО, ЗА ДА РАЗЧИТАТЕ НА ПАРИ. И ТЪЙ КАТО ДЪРЖАВАТА НЕ ЗНАЕ И НЕ МОЖЕ ДА ВИ ОСИГУРИ ТАКАВА ЕФЕКТИВНА РАБОТА, ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАРУШЕНИЕ НА ПАЗАРНОТО ПРАВИЛО, ВСИЧКИ ДА ИМАТ ЕДНАКВИ ВЪЗМОЖНОСТИ И НИКОЙ ДА НЕ ПОЛУЧАВА ПАЗАРНО ПРЕДИМСТВО, ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ СПРАВЯТЕ САМИ, БЕЗ ДЪРЖАВНА ПОМОЩ.


АКО ИСКАТЕ ПЕНСИИ, ОТВОРЕТЕ СИ СМЕТКА  В НЯКАКЪВ ФОНД, СЪБИРАЙТЕ СИ ПАРИ, ВНАСЯЙТЕ ПАРИ В БАНКА, КУПЕТЕ СИ ИМОТ, АКЦИИ, ЗЛАТО, ВАЛУТА ИЛИ ПО ДРУГ НАЧИН ПОМИСЛЕТЕ ЗА СТАРИНИТЕ СИ. НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА МИСЛИ ЗА ТОВА И НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ С ФИНАНСОВАТА СИ НЕГРАМОТНОСТ. УЧЕТЕ И СЕ РАЗВИВАЙТЕ, ВМЕСТО ДА РЕВЕТЕ И ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ, ЧЕ НЯМАТЕ.


ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОСИГУРИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТОВА, ПАЗАРЪТ НА СТОКИ И УСЛУГИ ДА Е ЧЕСТЕН И СПРАВЕДЛИВ И ВСЕКИ ДА МОЖЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА КАТО СПОСОБНОСТИ И ВЪЗМОЖНОСТИ И ДА ПОЛУЧАВА ТОЛКОВА ПАРИ, КОЛКОТО ЗАСЛУЖАВА. АКО СТЕ НЕКАДЪРНИ, МЪРЗЕЛИВИ, НЕУКИ И НЕСПОСОБНИ, НИКОЙ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ СТЕ ТАКИВА. ТОВА СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ. НЕРАВЕНСТВОТО Е ПРИРОДНО ОБУСЛОВЕНО И ВСЯКАКВИ ОПИТИ НА ДЪРЖАВАТА ДА ГО НЕГЛИЖИРА И ДА МУ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ВОДИ ДО УПАДЪК НА ОБЩЕСТВОТО. НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ЕДНО ОБЩЕСТВО ДА ДЕГРАДИРА, САМО ЗАЩОТО НЯКОЛКО МИЛИОНА ГРАЖДАНИ РАЗЧИТАТ НЕ НА СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗАЛОЖБИ, А НА ТОВА, ДЪРЖАВАТА ДА ОТКРАДНЕ ЕДНИ ПАРИ ОТ ПО-ЗАМОЖНИТЕ И ПО-БОГАТИТЕ И ДА ГИ ДАДЕ НА ТАРИКАТИТЕ. ХВАНЕТЕ СЕ НА РАБОТА И НЕ ИСКАМ ПОВЕЧЕ ОПЛАКВАНИЯ. МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ ОТ НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ И ТРЕТИРАНЕ, ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ ОТ ТОВА, ЧЕ ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВИ ПРЕЧИ И ВИ РЕКЕТИРА. МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ ОТ НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ. МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ ОТ ТОВА, ЧЕ В ИКОНОМИКАТА ВСЕКИ Е ОЦЕНЯВАН СПОРЕД ВРЪЗКИТЕ МУ В ПАРТИЙНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И СРЕД БЮРОКРАТИЧНИТЕ СРЕДИ, ВМЕСТО ДА БЪДЕ ОЦЕНЯВАН СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ МУ. ТОВА СА ОБЕКТИВНИ ОПЛАКВАНИЯ. НО НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ СТЕ БЕДНИ. В ЕДНО ТАКОВА ОБЩЕСТВО БЕДНИ СА САМО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ПОЛАГАТ ТРУД, НЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗВИВАТ И ЧАКАТ НЯКОЙ НЕЩО ДА ИМ ДАДЕ НА ГОТОВО.


ТОВА БЕШЕ.


МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА МЕН, СЛЕД ЕДНО ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ?


Категория: Политика
Прочетен: 445 Коментари: 2 Гласове: 1
Винаги съм бил против ограниченията, но от друга страна си мисля, колко пешеходци са загинали на пешеходна пътека, когато тя е само начертана и колко са загинали на такава пътека, когато пътеката е обезопасена с "легнал полицай", който разтриса колата, ако си със скорост над 30 км/час?

Нека МВР даде статистика, но със сигурност обезопасената пътека ще е по-малко "кървава" от необезопасената. Това нали е насилствено ограничаване на правото сами да преценим с каква скорост да се движим?


Много пъти съм се питал, защо в една държава ще се продават автомобили, които фабрично им е заложено да вдигат много по-голяма скорост от тази, която е максимално допустимата в страната, а именно 140км/час?


Също така напоследък се питам, защо след като има техническа възможност и тя на практика ще ни струва по-евтино, отколкото да плащаме луди пари на частни застрахователи, защо тази възможност не се използва от държавата? Така ще се спестях милиарди левове от застраховки, погинал живот, физически осакатени хора...

Защото бизнесът на докторите, тенекеджиите, полицаите, пътната помощ, автомонтьорите, застрахователите и много други професии, ЗАВИСИ ОТ ТОВА, НИЕ ДА СЕ БЛЪСКАМЕ, УДРЯМЕ, ЗАГИВАМЕ, РАЗБОЛЯВАМЕ. ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НЯМА СИЛИ ДА СЕ СПРАВИ, ПОРАДИ ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ ИМЕННО ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ СЪЩО ИМАТ СМЕТКА ОТ ТОВА ДА СЕ БЛЪСКАМЕ, ЗАГИВАМЕ, РАЗБОЛЯВАМЕ И СТРАДАМЕ. ЗАЩОТО ПРОБЛЕМИТЕ ЗА ЕДНИ СА ДОХОДИ ЗА ДРУГИ.


Защо трябва да има ограничение на правата за някои? Защото не разбират нито от дума, нито от шамари. Има такива хора, които са патологични крадци, измамници, мародери, насилници и ако не се възползват от труда, здравето и парите на други хора, те на пракитка не могат да живеят.  Но тъй като нашата правораздавателна система не работи бързо и ефективно, такива хора получават много пъти шанс в живота си да осъществяват пъкленото си дело и да рушат и крадат, без да създават, възползвайки се от безхаберието на същата тази съдебна система.

На същата тази съдебна система трябва насила да й отнемем правото да бъде неприкосновена. Иначе се самозабрява и спомага за упадъка на обществото.  Така както на нас ни отнемат някои права в името на обществената безопасност, така и вкупом ние трябва да можем да отнемаме насила права, дадени преди това незнайно от кого на тези институции, които са призвани да осъществяват ред в обществото.

Да ограничаваш правата на придвижване, на труд и на икономическа дейност изобщо, показва изостаналост на обществото, идваща от тъмните векове на средновековието, когато за затваряли неудобните за обществото хора в тъмница или направо са им отнемали живота.

Умереното насилствено ограничаване на някои права означава ДА НАКАРАШ НАРУШИТЕЛИТЕ ПО НАСИЛСТВЕН ПЪТ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗА ЗОЛУМИТЕ, КОИТО СА ПРИЧИНИЛИ НА ТРЕТИ ЛИЦА, КАКТО И РАЗХОДИТЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ, КОИТО СА ПОХАРЧИЛИ ЗА ТЯХНОТО НАМИРАНЕ И ОЗАПТЯВАНЕ. Всяко насилствено намаляване или ограничаване на правата трябва да бъде икономическо обосновано и трябва да се прилага невключвайки правото на труд, бизнес и придвижване. Може да следиш човека, който ти прави проблеми с поведението си. Така правят в САЩ. Но най-неудачната форма на превъзпитание е да го затвориш и да ограничиш неговата икономическа дейност. ВСЕКИ ТРЯБВА С ТРУДА СИ ДА ИЗКУПВА ГРЕХОВЕТЕ СИ. Има и изключения разбира се. Има хора, които са толкова опасни за околните, че няма как да останат "навън". Но системата не трябва да се възползва от тези изключения и да налага грешна система за насилствено отнемане на основни човешки права. Нима Америка е станала по-сигурна от това, че над 2 000 000 човека са на "топло"? Нима е станала по-сигурна от това, че могат да те застрелят заради откраднат чипс? То нашето не го бива поради точно обратното, ама и там ченгета и съдии прекаляват. Хората сме несъвършени и се опитваме да станем по-добри. Понякога опитите ни не са успешни. Понякога сме направо за шамаросване. Но какво пречи на държавата да ни накара да си плащаме, но не с отнемане на свободата, а с полагане на обществен труд. Или плащаш или работиш, вместо да търкаш наровете и да те издържа обществото.

ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ЗАПРИЛИЧАМ НА ЖАН КАЛВИН. ДА, АМА ШВЕЙЦАРЦИТЕ СА БОГАТИ, А НИЕ НЕ, ЗАЩОТО ИЗДЪРЖАМЕ БАНДИТИТЕ, ВМЕСТО ТЕ НАС ДА ИЗДЪРЖАТ.

Категория: Политика
Прочетен: 235 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.12.2014 13:27
Затова гледайте да работите, дори и да не ви плащат, само и само създавайте, създавайте...

Така поне ще предотвратите риска от това да разрушавате...


Как ще ги искараме тези 5 дни почивка и след това за Нова Година още 5 дни почивка. Ще харчим пари, ще ядем и пием като прасета. Ще охкаме, ще пъшкаме, някои ще повърнат, други ще серат като за световно, трети ще пикаят поне по 10 пъти на денонощие, за да изчистят бирата, която са погълнали. Някои ще посетят Пирогов / над 2000 пострадали от плюскане и пиене има за трите почивни дни на Коледа/.


ТОВА Е КАКТО СЕ КАЗВА, НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА ПОЧЕТЕМ РАЖДАНЕТО НА СПАСИТЕЛЯ - КАТО СЕ ОСЕРЕМ ОТ ЯДЕНЕ, ПИЕНЕ И ПУШЕНЕ. ЗАЩОТО НЯМА КАКВО ДРУГО ДА ПРАВИМ, А НИ МЪРЗИ ДА РАБОТИМ. ЗАЩОТО СМЕ СИ ВТЪЛПИЛИ, ЧЕ ИМАМЕ НУЖДА ДА СИ ПОЧИНЕМ, ТЪПЧЕЙКИ СЕ С ХРАНА И НАПИТКИ. ВСЕ ЕДНО СПАСИТЕЛЯТ НИ Е КАЗАЛ:



"В ДЕНЯ НА МОЕТО РАЖДАНЕ, ГЛЕДАЙТЕ ДА СЕ НАТЪПЧЕТЕ КОЛКОТО МОЖЕТЕ, ВСЕ ЕДНО НЕ СТЕ ЯЛИ СЕДМИЦИ НАРЕД. НЕ ЗАБРАВЯТЕ ДА СЕ ТЪПЧЕТЕ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ДНИ, ДОКАТО НЕ ВИ ПРИЕМАТ В ПИРОГОВ С ХРАНИТЕЛНО ИЛИ АЛКОХОЛНО ОТРАВЯНЕ"

И ОЩЕ "ЗА МОЯТ РОЖДЕН ДЕН ИСКАМ ДА ИЗЛЪЖЕТЕ ДЕЦАТА, ЧЕ НЯКОЙ СИ ДЪРТАК СЕ Е ЗАГРИЖИЛ ЗА ТЯХ И ИМ Е КУПИЛ КАКВИ ЛИ НЕ БОКЛУЦИ, ОТ КОИТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДЕЦА НЯМАТ НУЖДА. ВАЖНОТО Е ОБАЧЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ НЕЩО ШАРЕНКО, ЧЕ ДА МЛЪКНАТ И ДА ВИ ОСТАВЯТ ВАС, ВЪЗРАСТНИТЕ, ДА ИЗВЪРШИТЕ ПОРЕДНИЯ ПОГРОМ НА ПОДРЕДЕНАТА С ТОЛКОВА МНОГО ИЗЛИШНА ХРАНА, МАСА."




ЧОВЕК ИМА НУЖДА НЕ ОТ ТОВА ДА СПРЕ ДА РАБОТИ, А В ПОЧИВНИТЕ ДНИ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА, КОЯТО НЕ МУ ОСТАВА ДА СВЪРШИ В РАБОТНИТЕ - ДА ПРОЧЕТЕ НЕЩО, ДА СЕ ИНТЕЛЕКТУАЛИЗИРА, ДА ИЗЛЕЗЕ ДА ПОСПОРТУВА, ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗАЕДНО СЪС СЕМЕЙСТВОТО. ТОГАВА ЩЕ БЪДЕМ И ПО-УСПЕШНИ, ПО-ЗДРАВИ И ПО-БОГАТИ.

НО НЕЕЕЕ, НИЕ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА НАТЪПЧЕМ ТЪРБУСИТЕ И ПОСЛЕ ДА ПЪШКАМЕ И ОХКАМЕ, ВСЕ ЕДНО НЯКОЙ ЩЕ НИ ПЛАТИ ПАРИ ЗА ТОВА УСИЛИЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.12.2014 13:10
Аз съм един от тези, които през годините се опитваше да направи нещо без връзки, без политически протекции.

Често се шегувам с колегите, че ми е жално, че не ме поканиха за член на Партията. Засегнат съм, защото са ме мислили за неблагонадежден. Ако бях член на тази Партия, в началото на 90-те щях да имам повече шансове да ме назначат за "милионер". Но не би. Щях да имам повече властови ресурси и щях да имам достъп до стоки. В началото на 90-те години стоките бяха по-важни от парите.


След това парите станаха по-важни от стоките, след като номенклатурчиците успяха да разкешат стоките, до които имаха достъп само те. А ние само се облизвахме наоколо като гладни котараци и чакахме нещо да падне от масата на същите тези номенклатурчици.

Тъй като не съм имал никога достъп до кредитен ресурс, нито до наследствени пари, наложи се в живота си да правят всичко сам, заедно със съпругата си, Господ да я пази.

Преди много години имаше един политик - Мицев се казваше, ако не греша. Та него го питаха как е направил пари и той отговори, че е спестявал от закуски. Никой естествено не му повярва, защото всички знаеха, че хората близки до властта имат начини на правене на пари, които са недостъпни за нас, простосмъртните.

Но аз съм човек който СЛУШАМ внимателно и не пропускам думите ей така, да преминат с голяма скорост през ушите ми. Както и ЧЕТА внимателно и знам, че великите текстове са пред нас, само че някои не знаят да ЧЕТАТ и пропускат важното в текстовете. Да както и да е.


Задавал съм си често въпроса, как е възможно, хора, които получават значитено по-ниски доходи от мен и моето семейство, могат да имат толкова много вещи, каквито аз не мога да си позволя?

Да, аз не мога да си позволя да ХАРЧА това, което ХАРЧАТ обикновените хора. Те са подвластни на реклами, на елементарната материална култура и не си правят добре сметката. ПОВЕЧЕТО ЖИЛИЩА НА БЪЛГАРИТЕ СА ЗАТРУПАНИ ОТ ВЕЩИ, КОИТО НА ПРАКТИКА НЕ ИМ ТРЯБВАТ. ЗАЩО СА ГИ КУПИЛИ ТОГАВА? ЗАЩОТО СА ГЛУПАВИ. УМНИЯТ НЕ ХАРЧИ. ТОЙ ИНВЕСТИРА. НО ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ ТОЗИ МАНТАЛИТЕТ Е НЕОБХОДИМО ДА МИНАТ МНОГО ДЕСЕТИЛЕТИЯ. АКО ИЗОБЩО СЕ ПРОМЕНИ.

Та приказката за закуските.  Ако човек е усърден в ученето и работата, може и трябва да получи повече от средната заплата в страната. Ако е домакин и може да контролира разходите си, той може да спестява пари, които да инвестира в бъдещето си, защото всички знаем, че като станем на 70 години ще имаме по-малко възможности за работа, отколкото, ако сме на 30 години. Но глупакът разчита обикновено на държавата, а не на себе си и харчи като за световно. Не вярвайте, че има гладни хора в тази държава. Не вярвайте, че има толкова много закъсали хора. Има неорганизирани хора, такива, които са загубили вяра в себе си, такива, които не им се работи, тарикати и лентяи, дребни сметкаджии и хиляди и хиляди готованци, които могат да набият и майка си, за да й вземат пенсията.


Глупакът пие, пуши, храни се нездравословно, не учи и не се развива, а само мрънка и се задоволява с минимална работна заплата, ако изобщо стигне до нея. Като вземе парите, първото нещо е да си купи патронче с ракия и кутия цигари, шоколад или вафли. Това виждат очите ми. Глупакът няма да събере пари за компютър, няма да даде пари за наука и за учене. Групакът постоянно ще иска някой друг да му даде, а ако може той да не даде нищо в замяна.


Та връщайки се назад, виждах как по-нископлатени хора от мен си купуват хубави дрехи и обувуки, по-хубави от моите, купуват си обзавеждане за домовете, по-хубаво от моето. Аз нямам вещ, която мога в този момент да продам за повече от 100 лева, освен автомобила си. Визуално погледнато, аз съм по-беден от 80% от българите. Нося фланелка за 4 лева и обувки за 15 лева. Не купувам алкохол и цигари и въпреки че ям повече от необходимото, харча по-малко пари от средния българин за това. Просто знам как да го направя.

Добре е, че ние българите имаме 54 милиарда спестявания, от които около 35 милиарда са на физическите лица. Добре е, че засега кредитите на физическите лица са по-малко от спестените пари от физическите лица. Това означава, че все още не сме се разболели от материалната болест, която ни кара да харчим повече, отколкото изкарваме. Но имаме огромен ресурс за спестовност, който не сме използвали. Този ресурс за спестовност може да промени нагласите на инвеститорите, тъй като ограниченото потребление и избирателното потребление на добрите и екологичните стоки, може да трансформира националния и чуждия капитал, който работи в България да произвежда и предлага на пазара само най-необходимото и най-екологичното от гледна точка на стоките. Останалите парични ресурси можем да съсредоточим в нещо, което няма да изсерем и изпикаем в най-кратко време след закупуването му. Да не говорим затова, колко храни и напитки изхвърляме именно затова, защото сме глупави или бедни.

"Капка по капка - вир става". "Стотинка по стотинка - лев стават". "Левче по левче - хиляди стават". Малко са значимите неща, за които си заслужава да дадеш пари. Нека да ги открием, ако не сме ги открили и да променим живота си и го направим повече духовен, отколкото материален. Със сигурност ще намалим захарта в кръвтта, кръвното налягане и ще отстраним и куп други проблеми. Чрез спестовност и смяна на приоритетите.
Категория: Политика
Прочетен: 375 Коментари: 2 Гласове: 2
Искам да напиша някои неща за селянията.
Селянията, която пречи в някаква степен на човек да постигне истинския си потенциал.

Роден съм преди много години в една държавна клиника в областен град. Веднага след това моите бедни родители са ме закарали да живея в една дупка, вкопана в земята, прогизнала от влага и мухъл. На 40-тия ден са ме "транспортирали" до близкото до града село и са ме поверили в ръцете на баба ми, че да ме гледа.


Тоест, аз съм селянин от класа. Живял съм и съм отгледан от селянка в селски условия и в окръжаваща среда с предимно селско излъчване. Общувах със селяни, гледах крави, нижех тютюн, копаех в градината, гонех чуждите кокошки с цел извършване на преднамерено унищожаване и изяждане. Стрелях с прашки по врабчетата, защото от тях ставаше хубава супа, а и много шум вдигаха дявол да ги вземе.

Водех простичък живот, който преливаше от прост живот.

Че като ме заведоха на училище на 8 години, разбрах какво е да си пораснал в селяния.

Последваха десетилетия на неистови усилия за интелектуализация, за наваксване на загубеното. И не знам дали съм успял. Вероятно не. Или поне не напълно.


Учех много и постоянно подобрявах успеха си, но бях постоянно недоволен, защото усещах, че ниската база, от която тръгвам ще изисква много по-големи усилия от тези, които полагат другите деца. Не получавах пчелички в началното училище, защото каквото и да правех, не можех да пиша красиво. Господ да благослови тези, които измислиха компютрите, че рахатясах. Като се появиха през 80-те години направо ги мразех. Сега обаче не мога без тях.

Тройките и четворките, които получих в университета сега се равняват на шестици, имайки предвид занижените критерии на университетите и това, че постоянно влизах в конфликт с преподавателите, заради догматичното представяне на материала по време на социализма. Петиците и шестиците, които получавах тогава, сега вероятно трябва да се равняват на десетки. Падах и ставах десетки пъти. И продължавах.

Учех и пишех и работих. Подготвях дисертация. Написах и публикувах хиляди статии. Първоначално бяха казионни. След това прозрях, че така работата няма да стане и че работя за статуквото. Тогава започнах да работя против него. Засега файда няма, ама поне душата ми е спокойна. Поработих няколко години след 90-та и явно добре съм се представил, след като ме изпратиха в САЩ на обучение. Как си представяте - селянин като мен на обучение във Федералната агенция за защита на депозитите във Вашингтон. Без връзки, без уреждане, без нагласени работи - господ ми е свидетел, езикът ми да откъсне, ако лъжа. Лектори ни бяха служители на високи постове във Федерал резерв. Гледах високите "къщи", построени в Ню-Йорк, качих се на Емпайър и се питах аджеба, Добри, можеш ли да превземеш този град или ще се оставиш той да те превземе. Тогава селянията ме обхвана с пълна сила и аз се върнах в България, мислейки, че мога да променя тъпата страна, в която съм се родил. Една година след това пропаднаха 16 банки и икономиката се скапа. После на власт додоха крадците на идеята за демокрация, след това измислени монарси, преоблечени комунисти и каква ли още не паплач.

Селянията ми попречи да остана в Голямата ябълка. Стигнах до София. Някои могат да кажат - радвай се, че и дотам си стигнал и може би са прави. Децата, с които съм си играл в детството се развиха по малко по-различен начин. Едно от тях - Митко, успя да се откъсне от мизерията и сега е успешен бизнесмен в областния център. Но другият Митко играе в момента ролята на селския пияница, който чака майка му да вземе рентата от земята, че да се "наджмука" с ракия. На 53 години в устана му няма зъби, с които да дъвче храната. То и защо му е храна, като "дънка" само алкохол? Интелект - нула. Колкото аспиринче. В голяма степен следствие на селянията. С две думи "кал и зарзават". И когато ти писне от калта и зарзавата, почваш с алкохола. И оставаш само на него. А внуци, колкото искаш - на простите и смотаните хора там им е силата. Правят деца като за световно. И нямат с друго с какво да се гордеят, постоянно размахват пред очите бележниците на внуците за потвърждение, че са успели поне те да се откъснат от селянията.  


И все пак си мисля, че ще се наложи да полагам дълги години усилия напред във времето, за да се откъсна окончателно от селянията. Дано не се предава по кармичен път...



РР.
През повече от 25 годишната си кариера в София и близките балкански столици, съм работил 10 години в колектив, в който имаше само един софиянец, а беше служба на централано ниво и заплатена от данъкоплатците.

След това бях управител на две фирми, в които имаше само един служител - софиянец. Всичко друго беше от провинцията и бяха огън служители. Само софиянецът не ставаше - беше тарикат. Умен, възпитан, образован, начетен - на пръв поглед - връх недостижим. Но тарикат и не вършеше работата си, а постоянно я прехвърляше на другите.

Сега управлявам фирма, в която няма нито един софиянец. Софиянците идват, обути със скъпи маратонки и маркови дрехи и с големи очаквания за пари, без още да съм видял на какво са способни. Хората от провинцията повече стават за работа.


От това правило изключвам най-добрия си приятел - съсобственик и управител на известна софтуерна фирма. Само в него виждам онова, което съм пропуснал - ранното обучение, на което са били подложени кореняците софиянци - образован и добре обучен. Не си е губил времето като мен през живота да наваксва. Жив и здрав да е, защото без него се чувствам незавършен. Може би избивам собствената си селяния, докосвайки се до човек, който не страда от такова заболяване.

Категория: Политика
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 27.12.2014 11:36
Много мастило се изразходва по тази тема. Над 99% от написаното са общи приказки, описващи някои, но само някои факти.

Други описват героизма на нашите момчета.


Моят въпрос е, дали българското командване и командването на базата са взели под внимание всички предупреждения, отправени от агенциите за сигурност, включително и предупреждението отправено ни от ЦРУ?


Ако не, кой е виновен, че е проспал тези предупреждения? Защо базата ни не е била подготвена за такъв тип нападение?


Кой всъщност е виновен за смъртта на 5-те наши момчета и за раняването на десетки други?


Как са били екипирани нашите войници и дали всичко с тяхната екипировка и оборудване е било ОК?

И в заключение: НЕ МОЖЕ ЛИ ДА НАГРАЖДАВАМЕ НАШИТЕ ВОЙНИЦИ ЗА ПРОЯВЕН ГЕРОИЗЪМ, БЕЗ ДА Е НАЛОЖИТЕЛНО ДА СЕ ДАВАТ ТОЛКОВА ЖЕРТВИ?

КОЙ Е ФАТМАКЪТ, КОЙТО НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА?  ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС. ПОД ФАТМАК АЗ РАЗБИРАМ ИДИОТЪТ НАЧАЛНИК, НЕЗАВИСИМО ОТ НЕГОВИЯ ЧИН, КОЙТО Е ДОПУСНАЛ БАЗАТА ДА НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ПОДГОТВЕНА ЗА ТАКОВА НАПАДЕНИЕ.

ПРЕДИ ГОДИНИ ЗАРАДИ ЕДИН ТАКЪВ ФАТМАК ОГЛУШАХ. БОКЛУКЪТ МЕ НАКАРА ДА ПАЗЯ ИЗХВЪРЧАЩИТЕ ОТ АВТОМАТ ГИЛЗИ ПО ВРЕМЕ НА СТРЕЛБА. Е АЗ ИЗПЪЛНИХ ЕДНА ГЛУПАВА КОМАНДА, ЗА КОЯТО СЪЖАЛЯВАМ. БЯХ ДЕТЕ И НЕ РАЗБИРАХ МНОГО ОТ ТОВА, КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТОВА МОЕ ПОДЧИНЕНИЕ. НЯМАХ НИТО СИЛА, НИТО ВОЛЯ, НИТО ПОЗНАНИЕ, НИТО СМЕЛОСТ ДА МУ ИЗКРЕЩЯ:" ДА ТИ ГО НАЧУКАМ ДРУГАРЮ ФАТМАК, АКО ИСКАШ ДА ПАЗИШ ГИЛЗИТЕ, ПАЗИ ГИ САМ И СЪЖАЛЯВАМ ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ГО КАЗАХ. НАЙ-МНОГО ДА МЕ ПРАТИ В КАРЦЕРА. МНОГО ВАЖНО. ИЛИ В ДИСЦИПЛИНАРНА РОТА. ПАК ЩЯХ ДА ЗАПАЗЯ СЛУХА СИ.


ВЕРОЯТНО И МОМЧЕТАТА, КОИТО СА ОЦЕЛЕЛИ ОТ ТОЗИ АД ИМА КАКВО ДА КАЖАТ И КОГО ДА ПОСОЧАТ, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СА СТАНАЛИ ПУШЕЧНО МЕСО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГЛИЖИРАНЕТО НА СЛУЖЕБНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ ОТ СТРАНА НА НЯКОЙ КОМАНДИР ВРЪЗКАР ИЛИ КОМАНДИР - ДЕМБЕЛИН.


АМА КАТО ЗНАМ КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ ИНФОРМИРА, НЯМА ДА ИМАМЕ АДЕКВАТНА ИНФОРМАЦИЯ ЗАТОВА, КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО, НИТО ЩЕ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ВРЪЗКАРИТЕ - ДЕМБЕЛИ.
Категория: Политика
Прочетен: 227 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 27.12.2014 11:37
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196791
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Декември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031