Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223300 Постинги: 6930 Коментари: 4323
Постинги в блога от 03.02.2015 г.
НЕ МОЖЕМ ДА ГО НАПРАВИМ С ПРИЛАГАНИТЕ ДОСЕГА МЕХАНИЗМИ.


КАКВО СЕ ПРАВИ СЕГА?
  1. Виждате ли сега как се работи? Давам няколко кратки примера. Отиват някакви журналисти и правят репортаж за някакво събитие и за някакви далавери. От кумова срама прокуратурата се намесва на основание на направеното журналистическо разследване, защото няма как да покрие събитието и трябва да си размърда задника. Типичен пример в това отношение е журналистическото разследване на Нова, във връзка с далаверите на кмета на Неделино. Там даже се стигна да се намесва Главна прокуратура, защото въпреки репортажите, местния прокурор продължаваше да си трае и да си кюта, както казват македонците. Защото всичко е проядено и пропито с корупционни практики. Някой се ангажира да свърши работа тогава, когато се е вдигнал прекалено голям шум и няма повече накъде.
  2. Единственият начин да накараш някаква институция да се размърда е, проблемът да придобие гласност и обществото да бъде информирано подробно за случая. Но и тогава не е сигурно, защото много такива случаи са оставени на времето, за да се забравят и да не смущават спокойния сън на властта.
  3. Цялата работа е в това, че гласоподавателят  не "командва" парада. Други командват въпросния парад. Лидерите на политическите партии и хората, около тях. Ако нещо се чуе против някого, започва едно движение против него, като дори и тогава не е сигурно дали работата ще бъде доведена докрай. Примерът с Пеевски е показателен. Колко много обществена енергия се изхаби, за да се повлияе на парламента, да не избира този човек за шеф на ДАНС! Накрая какво стана, той продължава да е протежето на Доган и продължава да му върти парите. Нищо няма на негово име, но всички знаят, че той стои в основата на милиарден бизнес. Че даже и банка успя да катурне - толкова силна политическа поддръжка има. Има много примери като Пеевски в система, която работи на база на тоталитарните принципи на управление на държавата.

Нека приемем, че обществото ни и държавата ни са болни. Всички виждат това. Представете си, че сте неразположен и отивате на лекар. Казвате му, че дробовете ви хъркат, имате сополи и не се чувствате добре. Той ви поглежда и ви изписва някакви сиропи и илачи, които да спрат кашлянето и сополите и гледа по-бързо да ви изрита от кабинета, защото за 3 лева такса, не може да отдели повече време. Всъщност какво е направил доктора? Направил е оборот на фармацевтичната мафия и ви е създал илюзията, че се е погрижил за вас. Вие купувате тези отрови и криво ляво, благодарение на напъна на имунната ви система, успявате по някакъв начин да преживеете и да не хвърлите топа. Докторът знае, че ви е излъгал, а вие се убеждавате, че евтино сте се оттървали. И надлъгването продължава. В ТАЗИ СИСТЕМА Е ВИДНО, ЧЕ НИТО ПАЦИЕНТИТЕ СА ПАЦИЕНТИ, НИТО ДОКТОРИТЕ СА ДОКТОРИ. ВСИЧКИ СА В КЮПА, ВСИЧКИ СА В ДАЛАВЕРАТА - И ДАВАЩИТЕ И ВЗИМАЩИТЕ.

КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С ДЪРЖАВАТА? По същия начин. Отивате и казвате на политиците какво очакват от вас. В най-добрият случай ви изслушват и след това си правят каквото си знаят. Вие пробвате един или два пъти и накрая ви писва и се отказвате да правите каквото и да е в полза на обществения интерес и животът си продължава.  ЗА ДА ПОИСКАТЕ НЕЩО, ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ КАКВО ДА ИСКАТЕ.

ЗАБЕЛЯЗАЛИ ЛИ СТЕ КАКВО ИСКА БЪЛГАРИНЪТ? ИСКА ПАРИ. И ДЪРЖАВАТА МУ ДАВА. ДАВА МУ МАЛКО, КОЛКОТО ДА ПОДДЪРЖА "ОГЪНЯ" В НЕГО, ТА ДА НЕ ЗАМРЪЗНЕ. ТОЙ ЗАПОЧВА ДА ШИКАЛКАВИ, САМО И САМО ДА СЕ ДОКОПА ДО ОЩЕ НЯКОЙ ЛЕВ. ВИЖДА ПРОБОЙНИТЕ В ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БЮРОКРАЦИЯТА И СЕ ВЪЗПОЛЗВА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ. СТАТИСТИЧЕСКИ ПОГЛЕДНАТО, БЕДНИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ. НАГЛЕДЕН ПРИМЕР В ТОВА ОТНОШЕНИЕ СА ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ И ПОМОЩИТЕ ЗА ТЯХ. КАК Е ВЪЗМОЖНО, НАСЕЛЕНИЕТО ДА НАМАЛЯВА, А ИНВАЛИДИЗИРАНИТЕ ХОРА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ С ПЪТИ, В РАМКИТЕ НА НЯКОЛКО ГОДИНИ. 100 ЛЕВА, 200 ЛЕВА - НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО УСПЕЕ ДА ИЗМЪКНЕ ОТ ОБЩИТЕ ПАРИ - БЪЛГАРИНЪТ ГО ПРАВИ, ПОДПОМОГНАТ ОТ ПРОЯДЕНАТА КОРУПЦИОННА СИСТЕМА, В КОЯТО ЖИВЕЕ И "ТВОРИ". КАРА НА ПРИНЦИПА -"КАТО ТЕ ГОНЯТ - БЯГАЙ, КАТО ТИ ДАВАТ - ВЗЕМАЙ". СТАНАХМЕ ШАМПИОНИ ПО "УСВОЯВАНЕ" НА СРЕДСТВА, А НЕ ПО ИНВЕСТИЦИИ ИЛИ ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. УСВОЯВАМЕ СРЕДСТВА. НЕ СЪМ СИ ПРЕДСТАВЯЛ, ЧЕ ТАКОВА НЕЩО ЩЕ ДОЧАКАМ. ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 25 ГОДИНИ СИ МЕЧТАЕХ ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР, КЪДЕТО ВСЕКИ ЩЕ ВИДИ КОЛКО СТРУВА, А ПОЛУЧИХ ПОСТКОМУНИЗЪМ С ТИПИЧНИЯ ЗА СОЦИАЛИЗМА КЛИЕНТИЛИЗЪМ, ВРЪЗКАРСТВО, ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТЕКЦИИ И ПЛАСИРАНЕ НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ НА МЕСТА, НА КОИТО ПАЗАРЪТ НЕ БИ ГИ ДОПУСНАЛ, АКО ИМАШЕ ЧЕСТНА ИГРА.

ОБЩЕСТВОТО СЕ САМОКОРУМПИРА И САМОКОМПРОМИСИРА. КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ЛИЧНИЯ ПЛАН, СЕМЕЙСТВОТО, КООПЕРАЦИЯТА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ, ОБЩИНАТА И НАКРАЯ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И ПОЛИТИЦИТЕ. ВСИЧКИ И ВСИЧКО НИ ПРАВИ УЯЗВИМИ И НИЕ СЕ НАГАЖДАМЕ НА СИТУАЦИЯТА, ВМЕСТО ДА Я ПРОМЕНЯМЕ. НЯМАМЕ КОНТРОЛ НИТО НАД СЕБЕ СИ, НИТО НАД ДЪРЖАВАТА СИ. НЕ МОЖЕМ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТЕСНОГРЪДИЕТО, НЕОБРАЗОВАНОСТТА, ПОДАТЛИВОСТТА СИ КЪМ ДРЕБНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ...

ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ МИ ПРИЛИЧА НА ТОВА, КАКВО ОЧАКВАМЕ ОТ ДОКТОРА - ОЧАКВАМЕ ДА НИ ИЗЛЕКУВА, КАТО В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ НЕ СИ ДАВАМЕ И НАЙ-МАЛКО ЗОР, ЧЕ ДА ПОДПОМОГНЕМ ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ПРОЦЕС. ДОКТОРЪТ ГЛЕДА ТОВА НАШЕ БЕЗРАЗЛИЧИЕ И НИ ПРЕДПИСВА ОТРОВИ, ОТ КОИТО ПЕЧЕЛИ. ЗАЩО ДА НИ ПОМАГА, СЛЕД КАТО НИЕ САМИ ТЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СИ ПОМОГНЕМ. СЪЩОТО Е И С ДЪРЖАВАТА - ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА НАС, СЛЕД КАТО НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ НЕЩО ЗА СЕБЕ СИ?

ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ САМО И ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ НАС. СЛЕД ТОВА МОЖЕМ ДА ИСКАМЕ, ЗАЩОТО ПЪРВО, ЩЕ ЗНАЕМ КАКВО И КАК ДА ИСКАМЕ И ВТОРО, ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО, ЗА ДА ВИДИМ НЕЩАТА ЗАВЪРШЕНИ. ЕТО ТОВА Е РЕШЕНИЕТО В НАЙ-ОБЩ СМИСЪЛ НА ДУМАТА.


Категория: Политика
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 03.02.2015 16:28
Всички наши министри са министри на статуквото. Поставете се на мястото на всеки един министър. Как започва всичко?

  1. Влизаш в човешката "банка", ковачницата на кадри на всяка една партия. Да станеш нещо в държавната администрация, без преди това да си влязъл в някоя от тези "банки" на кадри е просто изключение;
  2. За да влезеш вътре, трябва да си послушен. Не бива да противоречиш и да имаш собствено мнение. Трябва да се съобразяваш с това, което казва главатаря на бандата, тоест на партията. Всяко мърдане настрана от главната линия от главната политика на лидера, се наказва и всеки един от банката за кадри знае това. Всеки знае, че издигайки се на такъв пост, не може да разчита да проявява собствените си идеи за развитието на държавата, а трябва да се придържа към идеите на лидера на партията. Бил съм в организационна структура и знам, че трябва да се слуша лидера. Ако не слушаш, изхвърчаш навън като тапа;
  3. Разбрахме, че на тези постове се поставят послушни хора. Хора, които са склонни да правят компромиси с морала си и с принципите си, ако изобщо имат такова нещо. Тези хора предварително са хора на статуквото. От тези хора се избират и министрите - върхът на кариерата на хората от статуквото. Единственото проявление на личностна реализация е специфичността при защитаване на личните си интереси. Всички знаем, че тези хора няма да си поставят главата в торбата, за да защитават обществени интереси. Те са там, за да защитават личните интереси на вожда на партията. Но както се казва и от най-бедната маса падат трохи. За тази индивидуалност при защита на личните интереси на министрите на статуквото става дума. ЛИДЕРИТЕ НА ПАРТИИТЕ НЕ МОГАТ ДА КОНТРОЛИРАТ ВСЯКА ЕДНА СТЪПКА НА СВОИТЕ ПРОТЕЖЕТА. ТАКА, КАКТО БОЙКО НЕ МОЖЕШЕ ДА КОНТРОЛИРА ИЗЦЯЛО КАКВО ПРАВИ ТРАЙЧО ТРАЙКОВ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ИЛИ СИМЕОН ДЯНКОВ, В МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ. УСТАНОВИ СЕ, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ СИ ИМА СВОЯТА ЛИЧНА ДАЛАВЕРА, КОЯТО НЕ Е ОТОРИЗИРАНА ОТ ГОЛЕМИЯ ВОЖД. ТОГАВА СЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ, КАТО ЗА ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА СЕ ИЗКАЗВА МНЕНИЕТО, ЧЕ СПРЯМО ТЕЗИ ХОРА Е СВАЛЕНО ПОЛИТИЧЕСКОТО ДОВЕРИЕ. А ИСТИНАТА Е, ЧЕ СА ЗАПОЧНАЛИ ИГРА, КОЯТО НЕ СЕ ХАРЕСВА НА ВОЖДА ИЛИ ЧЕ НЕ СА ВКЛЮЧИЛИ ВОЖДА В ТЕХНИТЕ ДАЛАВЕРИ;
  4. Но от гледна точка на обществените интереси, всеки един от министрите поддържа статуквото и то се вижда както се казва от километри разстояние. Защото НА ТЕЗИ ХОРА НЕ ИМ СЕ ПЛАЩА, ЗА ДА ПРОМЕНЯТ СТАТУКВОТО. ПЛАЩА ИМ СЕ ЗА ДА ГО ПОДДЪРЖАТ. ЗАЩОТО СТАТУКВО ОЗНАЧАВА ТЪМНИНА В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДАЧИТЕ ИМ. ТЪМНИНАТА ОЗНАЧАВА ПАРИ, МНОГО ПАРИ. БЕЗОТЧЕТНИ ПАРИ, КОИТО ЛИДЕРЪТ ТРЯБВА ДА ПРИДЪРПА КЪМ СЕБЕ СИ, ПРИКРИВАЙКИ СЕ, ЧЕ ЗАЩИТАВА ОБЩЕСТВЕНИ ИНТЕРЕСИ ИЛИ ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ. Не виждате ли какво става? Всеки от министрите на статуквото се върти като "пръдня в гащи", само и само да не излезе от статуквото, което трябва да поддържа. За пред обществеността се казва, че се готвят промени, които никога не се осъществяват. Само ми кажете, какви промени вие сте забелязали да се случат в нашето общество? Има ли промени, които да окажат съществено влияние върху икономическия статус на обществото в такава степен, която да е реално видима както от нас самите, така и според международни статистически институции? Няма такова нещо.

Та да го кажем накратко - никой министър не постъпва на работа оторизиран от нас и не защитава своя концепция за развитието на определен отрасъл на живота ни пред нас. Ние нямаме право да избираме тези хора и нямаме право да ги сменяме и затова не бива да очакваме от тях да бъдат нещо повече, отколкото ДА СА МИНИСТРИ НА СТАТУКВОТО.
Категория: Политика
Прочетен: 263 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223300
Постинги: 6930
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Февруари, 2015  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728