Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3214567 Постинги: 6916 Коментари: 4317
Постинги в блога от 15.02.2018 г.
 А и не само на икономиката, а на целият живот.


Спомням си някои от великите мисли на Константин Иречек, казани за българския народ.

"Българин с българин не могат да се разберат, те се грамогласят"

"Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си"

"За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората - да се преследват един друг и да развалят един другиму работата"


Под чувства разбирам целият този комплекс от емоции, страсти и разбирания, които са следствие от действието на индивидуалното българско его и съвокупното българско его.

Ние бъгарите, не сме много прагматични хора. Свикнали сме да ни лъжат и мамят и когато се появи някой честен и ни каже истината в очите, тогава ни боли - истински ни боли, защото ни е накърнено егото.

Отиваме при клиент и представям това, което фирмата прави. Казвам му, няма да намериш в тази страна някой, който да ти предложи най-доброто качество на пазара, на най-ниската цена. Става дума за пари, за много пари. Казвам му, ето, можеш да разбереш дали това, което казвам е истина, като проучиш моята работа, обаждайки се на клиенти, с които работя, за да чуеш обратната информация. Доводите в това направление са толкова очебийни, че могат да ти извадят очите, ако нямаш очила, за да ги предпазиш. Ти самият получаваш лош сервиз. Не ти работят машините и то масово. Някои от тях изобщо не можеш да ги подкараш. Други стоят неработещи със седмици. Аз ти оферирам, че твоите машини няма да спират да работят за период по-дълъг от 8 работни часа, а не както сега се случва - повече от седмица. И ти го предлагам на по-ниска цена от тази, която сега ти плащаш.

И знаете ли какво се случи? Чух от хора, с които този отговорен "фактор" е говорил, че съм бил МНОГО АРОГАНТЕН. Той не им е казал, че съм му предложил да спести на фирмата, която представлява десетки хиляди евра всяка година, но е споделил, че аз съм АРОГАНТЕН. Значи него не го интересуват парите, а това, че неговото его е било засегнато. Да, засегнато е, защото аз му зададох открития въпрос - защо плащаш толкова много пари за тази дейност, още повече, че качеството на услугата, която ти продават е отвратително. Това не е в интерес на фирмата, която представляваш. Да, но да не забравяме факта, че освен заплатата, която този човек получава от тази фирма, той с голяма доза вероятност, получава заплата и от доставчика на услугата. ИНАЧЕ ЗАЩО ДА ГО ПРАВИ? САМО ЗАРАДИ ЕГОТО ЛИ? ИЛИ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ АРОГАНТЕН И МУ КАЗВАМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ? ОБЯСНЕНИЕТО ЗА АРОГАНТНОСТТА Е САМО ОПРАВДАНИЕ ЗА КРАЖБАТА, КОЯТО ТОЗИ ЧОВЕК ИЗВЪРШВА В КАЧЕСТВОТО СИ НА ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ. Ще кажете, защо не се обърна към неговия началник? Обърнах се и да не мислите, че има някакъв ефект? И началникът му е на платен списък във фирмата на доставчика. А защо не се обърна към собственика? Опитайте да намерите собстевника на тази фирма, някъде в чужбина, във Виена или Париж, да видите как се стига до него. Там собственици са 30 други големи фирми и ходи, че се оправяй. И после ми говори, че имало пазарни отношения в България. Има ама на куково лято.


Та това е конкретен пример за намесата на чувствата и емоциите в българския бизнес. Много е важно кой какво е казал, как го е казал, в каква връзка го е казал и т.н. и т.н. На никой не му пука какво правиш и как го правиш. Ама какво искате от една постсоциалистическа икономика, където НИКОЙ НЕ СИ Е НА МЯСТОТО.
Категория: Политика
Прочетен: 302 Коментари: 1 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3214567
Постинги: 6916
Коментари: 4317
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Февруари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728