Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195430 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 25.03.2014 г.
Хиляди служители от КАТ се опитват да ни кажат, колко важна е тяхната работа.

Хиляди служители от КАТ си мислят, че техните усилия довеждат до значително намаляване на броя на загиналите по пътищата.

Така както хиляди служители от полицията си мислят, че заради тях битовата престъпност е под контрол..

Какво всъщност виждаме. Едни дебели и незаинтересовани служители на КАТ, които дебнат като някакви хиени, за да си напишат поредния рапорт, докато в същото време банди от обирджии тарашат домовете, мазетата, офисите, магазините и складовете ни.

НЕКА ДА НЕ ОТДАВАМЕ ТОЛКОВА ЗНАЧЕНИЕ НА КАТ И НА ТЕХНИТЕ ПРЕТЕНЦИИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ГЛОБИТЕ ЗА ШОФЬОРИТЕ. ПОСТОЯННО НИ НАТЯКВАТ, ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАПРАВИ ЕДИ КАКВО СИ И ЕДИ КАКВО СИ. МНОГО СМЕ СИ ДОБРЕ НА ПЪТЯ И АКО ГИ НЯМАШЕ ОНЕЗИ ОТ КАТ, ЩЯХМЕ ДА СМЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ.

БЪЛГАРИЯ ГУБИ ПО 700 ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА ОТ КАТАСТРОФИ. ИМА И ОКОЛО 3 000 РАНЕНИ. ТОВА Е ТЪЖНА СТАТИСТИКА.
НО НЕКА ДА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ.

НЕКА ДА КАЖАТ КОЛКО ПАРИ ОТИВА ЗА КАТ ВСЯКА ГОДИНА. АКО ТЕЗИ ПАРИ ОТИДАТ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ БОЛЕСТИ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ОТ ТЕЗИ БОЛЕСТИ СИ ОТИВАТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО 62 000 ДУШИ, НЯМА ЛИ ДА СЕ СПАСЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ, ОТКОЛКОТО КАТ ТВЪРДИ, ЧЕ Е СПАСИЛО, КАТО ВИСИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА?

САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ. ОТ БОЛЕСТИТЕ НА СЪРЦЕТО В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ГОДИНА ЗАГИВАТ ТОЛКОВА ХОРА, КОЛКОТО ПО ВРЕМЕ НА РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ОТ 1877-1878г., КОЯТО СЕ ВОДИ НА  ДВА ФРОНТА - БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ И КАВКАЗ. МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ, ЗНАЧИ НИЕ СМЕ ПЕРМАНЕНТНО ВЪВ ВОЙНА СЪС САМИТЕ СЕБЕ СИ. И НА ТОЗИ ФОН УСИЛИЯТА НА КАТ ДА ПРИВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО КЪМ СЕБЕ СИ ПРИЛИЧАТ НА ПРИКАЗКАТА ЗА ПЛАНИНАТА, КОЯТО РОДИЛА МИШКА. САМО ЧЕ НИТО КАТ Е ПЛАНИНА, НИТО МОЖЕ ДА РОДИ НЕЩО ЖИВО.


Категория: Политика
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове: 4
Столична община щяла да търси консултант, от който се очакват да даде съвети, какво да се прави, че Топлофикация да заработи ефективно.

Първо и най-важно условие - Дружеството не трябва да бъде нито общинско, нито държавно. Тази форма на стопанисване може да работи в Дания или Естония, но тук в БГ не  работи.
След това трябва да следват следните стъпки:
  1. Предоговаряне на задълженията с кредиторите и получаване на отсрочка за изплащането им в годините напред. Няма как да се изплатят 550 милиона дългове, ако в сметката ти има 39 милиона. Не знам дали и толкова са останали;
  2. Топлофикация трябва да знае, че така, както се отнася с клиентите си, доникъде няма да стигне. След като една банка може да има 1 000 000 договора с клиенти, защо и Топлофикация да няма 200 000 договора с клиенти за отопление в София? Какво й пречи да го направи? Вместо това, тя аутсорсва най-важната услуга - директния контакт с клиентите на фирми за топлинно счетоводство;
  3. Другото което трябва да знае Топлофикация - когато продаваш нещо, то трябва да може да се изчисли точно, за да няма спорове и съмнение в клиентите. Това ознчава и навременно събиране на средствата от тях. Какво означава това, че има специален закон, който те задължава да плащаш на Топлофикация, дори и когато нямаш радиатори в дома? Какво означава, че вместо Топлофикация да ти плаща, че тръбите й минават през апартамента ти, ти трябва да й плащаш за услугата, която така и не искаш да ползваш? Това е тероризъм и клиентите не прощават това насилие. Още повече, че Топлофикация не е като Софийска вода или ЧЕЗ. Хората трудно ще изкарат без вода и ток, но лесно ще намерят алтернатива на Топлофикация. Затова дружеството трябва да е особено внимателно, а не да разчита на законови предимства, за да задържи клиентите си. А алтернативата всички я видяхме тази зима в София, да не говоря за по-малките градове, които миришат на изгорели въглища и дърва, че дъх не можеш да си поемеш, като минаваш и през такива скъпи софийски квартали като Бояна и Драгалевци.
  4. Наистина е срамота, когато Топлофикация може да ти предложи най-евтиният начин за отопление, което не може да се постигне нито с климатици, нито с газ или с твърдо гориво, тази фирма да е доведена до ръба на фалита. Години наред фирмата беше дойна крава за общински политици и такива на държавно ниво. Никой не се интересуваше дали фирмата ще фалира или не. Важното е да се граби, защото от обществената собственост най-лесно се краде. Също като Софийски автотранспорт и като други общински и държавни фирми. Не че от частниците не може да се открадне, но е значително по-трудно.
Жалко обаче, че работата отива на "изуй гащи", което означава, че предприятието отива към фалит. Язък, че сложих нови радиатори...
Категория: Политика
Прочетен: 258 Коментари: 0 Гласове: 0
Наистина смешно звучат някои аргументи, чути от устата на англичаните. Ако си анексирал Северна Ирландия, където всички казват, че са ирландци, а не англичани, въпреки, че са граждани на короната, откъде накъде ще имаш моралното право да съдиш Русия, че е анексирала Крим? Преди 160 години Англия е воювала с Русия за Крим и Русия се е признала победена. Сега Русия си го връща на Англия. Какво толкова има? Защо англичаните не отидат да анексират Крим? Нали имат опит със Северна Ирландия? Нека да раздадат английски паспорти на кримските татари и да отидат да ги "защитят" като изпратят флота. Англичаните ги е яд, че Крим не е техен, а не толкова са се загрижили за спазването на международните закони. Ако беше така, нямаше да изпратят в Басра 30 000 войници, без оторизация от ООН,  да "пазят" петролните кладенци и пристанището за извозване на нефт от Ирак.

Не към русофил, не съм и русофоб. Не съм американофил или фоб. Не съм нито фил, нито фоб. Опитвам се да разсъждавам и понякога ми се получава. Искам да застана зад държава, пък било то и Перу, ако тя провежда последователна политика за защита на справедливостта, демокрацията, правата на човека и постави интересите след морала.

Такава политика бих защитил.
Сега Великобритания щяла да разгледа сътрудничеството си с Росатом, във връзка с анексирането на Крим. Руснаците трябваше да разгледат сътрудничеството си с добрата стара Англия, когато тя анексира Индия и половината свят. Ако швейцарците бяха направили тази забележка нямаше да изглежда толкова лицемерно, но да го чуеш това от англичани, заради които са се лели реки от кръв в Азия, Африка и Америка това си е подигравка. Но както се казва: ПРАВОТО Е НА ПО-СИЛНИЯ
Категория: Политика
Прочетен: 646 Коментари: 4 Гласове: 4
Последна промяна: 25.03.2014 18:32
През последните месеци много се изписа за Украйна.

Ако се върнем в историята, първото хилядолетие след Христо е хилядолетия на умирането на една част от Римската империя и отстояването на другата й част. Всички останали граници са били толкова променливи, че те на практика не са съществували. И затова различни племена са се предвижвали из пределите на Европа с цел плячкосване на местните жители. Типичен пример в това отношение са хунските нашествия, от степите на днешно Русия до Рейн и след това до Цариград.

В края на първото хилядолетие и началото на второто хилядолетия, викингите тероризират Европа от Англия до Солун и Цариград. Едно от техните племена узурпира властта в Киев и дава основата на процъфтяването на една от най-големите държави по това време на континента - Киевска рус.
Но всичко е толкова краткотрайно във времето. През следващите столетия тази територия на Европа е място за среща на интересите на няколко велики държави. Това Черноморието е първо Византийско езеро. След това татаро-монголските нашествия от Изток спират точно по тези земи, сблъсквайки се последователно с многобройни руски княжества и след това с Полско-литовската държава. След това тези територии стават гранични територии за Османската империя и на Руската империя. Шведите, като едни горди наследници на викингите не стоят безучастни към тези земи и едва след битката при Полтава, където шведи и казаци са разгромени от руснаците, на практика излизат извън "играта". След това в битката за тези територии се включва и  Австро-унгарската империя.
Да направиш държава на тези територии е изключително трудно задание. За да направиш държава се изисква сравнително еднороден народ, който се идентифицира с единни цели, език, задачи и т.н. В съвременна Украйна всичко е толкова объркано. На изток е рускоезично население, както и в Крим. Там татарите отдавна не израят съществена роля, заради изостаналостта си. Във варварските времена, когато лъкът и стрелата са решавали накъде ще се развива историята, те са били фактор и дори са опожарявали Москва, но сега са "извън класирането" и са се примирили с факта, че никога не са имали суверенна държава, въпреки, че са притежавали голяма военна мощ.
От централна Украйна, колкото по на запад се отиде, толкова повече прополските настроения стават по-силни. Колкото по на запад се отиде, толкова повече католицизмът взема превес над източното православие. На север е най-трудно да се определи кой кой е и дори Лукашенко не си позволява да твърди, че в северна Украйна живеят беларуси, а твърди, че там живеят "наши братя".  И го прави, защото и той знае, че беларусите са руско говорящи поляци и литовци, намерили себе си в това, да използват най-ефективно /за разлика от всички други народи, които ги заобикалят/ съветската форма на стопанисване и управление на стопанството. Народът на Украйна е разединен не само от гледна точка на чувството за национална принадлежност, но и от гледна точка на религиозните си предпочитания. Киев е мястото, където всичко това се събира в един уникален многообразен микс. И ако не беше Киевско печорската ларва, вероятно отдавна всички щеше да бъде католизицирано от полското духовенство. От териториална гледна точка много ми прилича на Македония. Държава, възникнала на спорна територия между две държави. Показателна в този случай е историята на казаците. Първоначално те са били с Жечпосполита - държава комбина между Полша и Литва /Както между Австрия и Унгария/. Когато обаче поляците отказват на казашките атамани правата на шляхтата, те се вдигат на бунт и причиняват много щети на държавата. След поражението на въстанието, казашките предводители се ориентират към Русия. Но и там не ги чака нищо добро. След това стават съюзници на шведския крал, но претърпяват грандиозно поражение при Полтава от руснаците и на практика тяхната форма на държавно-племенно образувание /сеч/ престава да съществува. След като руснаците вземат превес над поляците в тези части на Европа, а и след успехите им във войните с Турция, казаците са станали на практика служители на Руската империя, като са охранявали граничните руски области. Тяхното значение за империята намалява, след упадъка на Златната орда на татарите, което открива за руснаците просторите на Сибир и Далечния Изток.
От политическа гледна точка, всичко това е толкова объркано в Украйна. Съгласно последните избори, източните провинции и Крим осигуриха победата на Янукович. За да се опази от своите врагове, той назначава повечето от служителите във вътрешни войски да са от руско-говорящото население. Докато в армията е смесица. Как тази армия да се противопостави срещу едно руско нахлуване в Украйна? Няма как да стане. Още повече, че Украйна доброволно се отказа от ядреното си оръжие и това я постави в позиция "партер" - термин от борбата, при който единият борец е накаран от съдията да коленичи пред другия..
Изкуствените премествания на големи маси хора по времето на Сталин обезкръвиха татарското население в Крим и го замениха с руско, предвид стратегическите интереси на руснаците още от времето на Петър Първи, да гледат на Крим като на точка, от която се контролира Черно море. Но подигравката с тази територия е тогава, когато Хрусчов предоставя с решение на Политбюро на КПСС Донбас и Крим на Украйна, като реверанс затова, че към 1956 г., украйнските горяни - бандеровци, са вече победени и няма друга заплаха за съветската власт в тази част на СССР. А истината е, че все пак Хрушчов е имал сантимент към Украйна. Бил е първи секратар на партията там и по негово време /1938/ , столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев, с цел по-стратегическото разположение на града в средата на страната. Той е роден на границата между Русия и Украйна, но се е определял като руснак. Имал е излишък от емоции, когато е дал Крим и Донбас на Украйна.
Как сега Украйна да си "върне" Крим. Там живеят предимно руснаци и татари, а какво е това украинец, дори и самите украинци не знаят. Как да стане, като в армията на Украйна служат и много руснаци. Дали тези бойни единици ще се изправят срещу редовната руска армия в Крим и доброволните отряди на местните руснаци. Как ще стане, ако в тези украински части има руснаци от Крим? Нали разбирате колко е трудно украинската армия да застане срещу руската?

И в тази сложна геополитическа ситуация западният свят е като изгубен. Преди 15 години те взеха страната на преобладаващото местно население в Косово. Сега отказват такава подкрепа на местното население на Крим. Това обърква и гражданите на западните страни, особено ако същите имат повече информация затова, какво става в тази част от света. Не стига друго, ами започна и дрънкане на оръжия. В Балтика се извършват грандиозни маневри на НАТО. Един ракетоносец от флота на САЩ е преминал Босфора и се е насочил към Крим. Путин не остава назад. Маневрите на руската армия са още по-грандиозни от тези на НАТО. На практика от Урал до Крим - цялата армия провежда най-мащабните учения от времето на Студената война насам. Разбираемо е защо руснаците са толкова настръхнали. Всичко това се случва на техните граници, а не на границите на САЩ. Наистина е трудно да се отсъди кой и крив и кой е прав, но обективно погледнато, границата на която могат да бъдат инсталирани и се инсталират ракетни установки все повече се приближава към Москва. През последните 200 години, основно предимство на руснаците в трите най-големи войни, в които са участвали са големите разстояния и природните фактори, които ги защитават. Няма как да стоят безучастни, като гледат, че един от тези фактори - разстоянията - стават все по-неважни за тях.

За всички е ясно, че независимо дали става дума за САЩ или Русия, главна движеща сила са интересите. Нека не се заблуждаваме например, че САЩ се борят за демокрация по света и затова изпращат войски било в Ирак, Либия или Афганистан. Ако се бореха за демокрация, би трябвало първо да изпратят войски в Саудитска Арабия и след това на други места по света. Тази лицемерна политика на САЩ дава повече възможности на такива държави като Русия и Китай /където защитата на човешките права е под въпрос/ да се възползват от ситуацията в своя полза.

Категория: Политика
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 25.03.2014 21:43
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195430
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31