Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217942 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 21.03.2018 г.
 https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/davat-15-mln.-lv.-na-protestirashtite-nadzirateli-6080533

Това е жалката българска картинка на тези, които получават пари от бюджета. Протестираха учители, лекари, прокурори, следователи, полицаи, а сега и служителите на затворите.

Така се получават пари. Протестираш - получаваш. Мълчиш и не протестираш - не получаваш.


А ние, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КОГА ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ, ЧЕ НЕ НИ ЕБАВАТ ЗА НИЩО? РАЗДАВАТ НАШИТЕ ПАРИ, А НИЕ МЪЛЧИМ. ХИЛЯДИ, ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СА НА НАШАТА ТРАПЕЗА И ЯДАТ И ПИЯТ ЗА НАША СМЕТКА, БЕЗ ДА ИСКАТ ПОЗВОЛЕНИЕ ОТ НАС. И ТЪРПИМ. ТЪРПОЛАНКОВЦИ СМЕ НИЕ. 
Категория: Политика
Прочетен: 667 Коментари: 5 Гласове: 3
 Така, ето основните принципи, според които може да се каже, че в една държава има истински капитализъм:
  1. Обществото и икономиката оценяват хората според техните качества и възможности, а не според политическата им принадлежност и връзки с политици и бюрократи. Никой не получава предимства - нито по закон, нито на практика;
  2. Конкуренцията е свята.
  3. Държавата не предлага услуги на гражданите, които биха могли да бъдат предложени от частни лица. Държавата плаща заплати на не повече от 5% от заетите;
  4. Системата е обезпечила сигурност на гражданите - физическа и на бизнеса и договорите се спазват. Ако ли не, решенията на съда са обективни и бързи. Собствеността и правата, свързани с нея, са добре защитени
  5. Делът на държавното участие в БВП е не повече от 15%;
  6. Бюджетът е винаги на излишък. Държавата не харчи повече, отколкото получава.
  7. Държавата се грижи само за тези, които заради психически и физически дадености или липсата им, не могат да се грижат сами за себе си - децата, лудите, хората с деменция и физически проблеми, които им пречат да се издържат.

Сега си дайте сметка, кое от тези 7 определености го има в България във вид, в който трябва да го има.

Категория: Политика
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове: 0
 За ролята на бюрокрацията. 

За ролята на държавата в икономиката.

Направо на въпроса. Една икономика е повече социалистическа, отколкото капиталистическа, ако държавата заплаща заплати на повече от 10% от заетите. Изтокът сега има предимство пред Запада. Всички виждат какво се случва в източните части на Азия. Невиждан никъде другаде прогрес, технологии и темпове на растеж, които поставят под съмнение устойчивостта на западните икономики да отговорят на това предизвикателство. Къде е ключът към успеха?

Според мен той е в "капитализирането" на икономиката. Какво означава капитализиране? Това означава, по възможност, държавата да предоставя колкото се може по-малко услуги на гражданите, защото на практика няма кой да я конкурира в това й качество, а следствие на това, нивото на предлаганата услуга е ниско, а цената твърде голяма.

Вярно е, че има и особености. Например, северните страни от Европа, по-добре се справят с икономиката, въпреки, че имат твърде много заети, на които държавата плаща заплати. На юг обаче нещата не са така. Икономиката на Гърция колабира, преди всичко заради заеми, които гръцката държава получаваше от цял свят, за да заплаща пенсии на пенсионерите и заплати на заетите в държавния сектор. Тоест, харчеше парите непроизводително, а заради чисто политически подбуди - за осигуряване на гласове на изборите. Но когато дойде време да се плати сметката се установи, че държавата не акумулира достатъчно пари, за да си плати лихвите и главниците по тези кредити. Тогава идва кризата и бягството на капитали. Само за една седмица по време на тази криза, гърците изтеглиха над 170 милиарда евро от банките и системата спря да функционира. Тогава вложителите не мислеха, че и те са се облажили от взетите от държавата кредити, а побързаха да се спасяват поединечно. Такава е икономическата логика и ние трябва да се съобразим с нея. Преди кризата, гръцката държава плащаше заплати на почти 30% от заетите. Така икономика не можеш да направиш, защото всеки, който получава пари от държавата, за да предлага някаква услуга, много много не си дава зор, защото не е заплашен от конкуренцията. Затова и нивото пада. Всяка услуга, която предлага държавата е некачествена и скъпа и гърците го разбраха по трудния начин. Ние също. Каквата и услуга да ни предлага държавата, тя е некачествена. Дали ще ни предложи сигурност, образование, здравеопазване или нещо друго - резултатът е скъпотия и липса на качество.

При капитализма, държавата не предлага или предлага ограничени услуги. В Южна Корея например, държавата плаща заплати на около 5% от заетите. Същото е положението и в Япония. В европейските държави, този процент достига почти до 30. А знаете, там, където няма конкуренция, няма истински капитализъм и рано или късно ще се наложи коренна промяна, която няма да е никак безболезнена.



Така че, ако искаме истински капитализъм, ще трябва да ограничим предлагането на услуги от страна на държавата и тя да плаща заплати на не повече от 5% от заетите. Работата на държавата е да осигури честните правила на играта, а не да осигурява заетост на населението. Заетостта я осигуряват капиталистите. Държавата само харчи готови пари и не й пука, как ги харчи и затова трябва да бъде контролирана. Истинският капитализъм изисква колкото се може повече хора да имат собствен бизнес, който да им осигурява издръжка. Колкото повече хора си имат собстевн бизнес, толкова по-малко ангажименти ще има държавата към гражданите си и толкова по-богата и успешна ще бъде тя. Богатството на една държава се определя от възможно най-ниският коефициент на харчене от нейна страна, спрямо БВП. Така например, най-свободните и богати държави като Хонг Конг и Сингапур имат около 17% участие в преразпределителните процеси, докато бългаската държава има 40%. Такива успешни примери за развиващи се икономики, които са на прага да преминат в развити икономики, са държави като Естония и Чили, където държавата харчи по-малко пари и не натрупва дългове, които да бъдат плащани от бъдещите поколения.


Основен проблем на България, това е класата на политиците и бюрократите. СЪУЧАСТНИЦИ, ИСКАТ ИЛИ НЕ, В ТАЗИ БЪРКОТИЯ СА ВСИЧКИ ТЕЗИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ. АКО ЕПЪЛ БЕШЕ ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ, ЩЯХМЕ ДА ВИДИМ ТЕЛЕФОНИ НА КУКОВО ЛЯТО.
Категория: Политика
Прочетен: 96 Коментари: 0 Гласове: 0
 Какви са икономическите условия, българинът да стане капиталист?

Какъв бизнес може да започне обикновеният българин? Казвам "обикновеният", защото "необикновеният" българин отдавна прави бизнес. Всъщност нека да видим какво прави втория и след това ще се върнем на обикновения.
  1. Необикновеният българин е необикновен, защото има "рамо", за да прави бизнес. Това са всички онези, които са получили политическа или бюрократична подкрепа за да стартират или да продължат "делото" на бащи, майки, дядовци, баби и т.н. Тези необикновени българи са в основата на получените предимства, дадени им от преврата от 1989г.
  2. Необикновен  е и онзи българин, който няма кой знае каква връзка с политици и банкери, но си е измамник в главата по природа. Това са онези, които спечелиха пари от различни пирамиди, измамни схеми, организирани насилнически групи, откровени крадци и измамници. Немалка част от този контингент вече не е между живите, но други успяха да легализират парите си и да станат капиталисти.
  3. Накрая, необикновени са онези българи, които без политическа подкрепа, без да подкупват бюрократи и без да използват насилие, станаха капиталисти. Аз наричам тези хора - "малките генийчета". Това са обикновено хора, избрали житейския им път да бъде в сферата на ИТ бизнеса. Там сравнително малка роля играят политици и бюрократи.
Всички други сме "обикновени" българи. Та сега да видим, какви усилия трябва да положи обикновения българин, ако иска да стане капиталист:
  1. Първо да заложи имуществото си пред банката и да вземе едни 30-40 хиляди лева кредит;
  2. Да наеме обект в който да осъществява някаква стопанска дейност - търговия с хранителни стоки, козметичен салон или фризьорски салон, баничарница, някакъв офис, в който да предлага услуги - счетоводни, туристически, занаятчийски и т.н.
  3. Да бъде готов да се самоексплоатира, като започне работа сам или със семейството си. Това може да продължи с години или до края на работния му цикъл. Има такав риск и всеки, който започне бизнес, трябва да е наясно с него.
  4. Да започне с предлагане на някакви търсени услуги, които са много платени - водопроводни, ел. услуги, шофьор на камион и т.н. Тези професии са много платени, ако наистина човекът е добър и в някои случаи се доближават до заплащане на тези, които работят в по-развити европейски страни. Тези хора могат да натрупат пари от тази дейност и да станат капиталисти. Шофьори на тирове пестят, за да си купят свой камион. След това някои купуват втори и търсят шофьор за него и т.н. 

Тези бизнеси, за които говоря, а вероятно съм пропуснал и други, са основата на икономиката в развитите страни. Държави като Германия и Франция, над 95% от фирмите и бизнеса е от такъв мащаб. Големите фирми са едва 2-3% от всички фирми във всяка развита икономика.

Преминаването от това ниско ниво на капитализъм, където самоексплоатацията е в основата на бизнеса, към друго, по-високо ниво е много труден процес и се извършва от малцина. В една истински пазарна икономика, това преминаване се извършва на базата на способностите, визията и готовността на всеки един бъдещ капиталист, да поеме рисковете и да се откаже от "нормалността" на живота, в името на бизнеса. Късметът, бизнес нюхът и т.н. други подробности също са от значение. Тук политиката и връзките имат по-малко значение. За разлика от тези страни, при нас преминаването е възможно само и единствено при наличието на връзки и подкрепа от силните на деня - политици, чиновници, банкери и свързани с тях лица. Това е разликата между постсоциалистическата икономика и капиталистическата икономика.

Капитализмът, истинският капитализъм, отрича бюрокрацията, за разлика от социализма, която я създава и умножава до степен, след която следва революция.
Следваща статия.

Категория: Политика
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.03.2018 16:26
 Какви са основните характеристики на капиталистическата социална икономика?

Първо капитализмът изиска зад вас да стои някакъв капитал. Първото условие е да имате имущество, което да превърнете в капитал.


Второто е да не "ви свърта на едно място" и постоянно да сте активен.

Третото е, да сте активен в посока на създаване и умножение на капитала, чрез създаване и предлагане на пазара на стоки и услуги, които са търсени и правят потребителите доволни.

Третото условие е много важно, защото има хора, които се движат като мухи без глави. Движат се просто заради движението, а не заради целите, които изпълняват. Капиталът изисква ум, планиране, решителност, късмет и какви ли не още други условия.

И така, да се върнем на българския пример. Българите имат собствени жилище или както казахме, над 80% от тях. Това е важно, но недостатъчно условие, за да се превърнат те в капиталисти.

Вижте колко неща има тук навързани, ако българинът реши да не я "кара" на заплата, на пенсии или на социални помощи:
  1. Дали е готов да рискува имуществото си, за да стане капиталист?
  2. Каква е гаранцията, че ще стане капиталист, защото може и да загуби и малкото, което има?
  3. Не е ли по-добре, да разчита на заплатата си, колкото и малка да е, на пенсията си и на социалната помощ, защото така нищо не рискува?
  4. Ако все пак е решил да става капиталист, българинът знае, че първо той трябва да "опъва каиша", преди да стане капиталист. Тоест трябва да мине първо през фазата - "самоексплоатация" и след това да мине към фазата "експлоатация" на други хора.
Какви са икономическите условия, които държавата предлага на българина, да стане капиталист?

Категория: Политика
Прочетен: 131 Коментари: 0 Гласове: 1
 Първо да направим разлика между понятията "социализъм" и "социален"

Социална държава е тази, която има за основна държавна политика принципът на свободната конкуренция в икономиката и грижата за тези, които не могат да се грижат сами за себе си. Тези грижи се финансират изцяло от общите държавни фондове.


И така, България социалистическа държава ли е или социална държава? България грижи ли се за тези, които не могат да се грижат за себе си? Частично да. Има домове за стари хора, в които приемат такива хора, като принципът там е вземане на 60% от пенсията, независимо от това какъв е нейният размер и получаване на еднакви условия за живот и полагане на грижи. Но тези домове са недостатъчни и все още недостатъчно добре организирани, управлявани и функциониращи.

Има детски ясли и градини, които са обществени, но и при тях те са недостатъчни и недобре функциониращи.

Общото и при детските ясли, градини и домовете за стари хора е в това, че основният принцип там е ПРЕЖИВЯВАНЕТО, А НЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО И ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ПОДОБРЕНИЕ, ДОКОЛКОТО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО. Тоест това са центрове, в което децата и възрастните просто трябва да си изкарат времето. От тези центрове децата не излизат добре възпитани и образовани така, че след време обществото да няма проблеми с тях, като пораснат, а старите хора, просто ги чакат да им мине времето, за да дойде другата "партида" кандидати, че да ги сменят. Кой колкото издържи.


А пазарната икономика? КАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА БЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ. НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. ИМА ИКОНОМИКА ЗА НАШИТЕ ХОРА И ИКОНОМИКА ЗА ДРУГИТЕ ХОРА. ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ?

Така, българската икономика е поссоциалистическа, а не капиталистическа. В същото това време тя е частично социална.

Какви са основните характеристики на капиталистическата социална икономика?


Категория: Политика
Прочетен: 176 Коментари: 2 Гласове: 2
 Вижте колко е объркано всичко.


Социализмът в България заложи потенциал за развитие на капитализма, а капитализма на Запад заложи потенциал за развитие на социализма.


По времето на Живков, пък и досега, в постсоциализма, българските граждани имат едни от най-високите нива в света, на притежание на собствено жилище. При нас този показател е над 80%, а в Румъния е над 90%. В същото това време, в най-свободната от икономическа гледна точка страна в Европа - Швейцария, този показател е около 50%. Така половината от жителите на Швейцария са поставени в по-неблагоприятна ситуация от гледна точка на основата на капитализма, от България. Интересно, нали?


Сега следва въпроса - какво прави българина със собствеността си? Ами НИЩО ИЛИ ПОЧТИ НИЩО. Българинът има собственост, НЕ ЗА ДА Я ИЗПОЛЗВА ЗА ОСНОВА ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО-БОГАТ, А КАТО ОСНОВАНИЕ, ДА НЕ ПЛАЩА НАЕМ. Ако това го кажете на един швейцарец, той ще ви гледа като извънземно. При тях плащането на наеми или притежаването на имот за живеене е нещо като игра на интереси, а при нас е твърде емоционален въпрос. Там е първата голяма разлика.

Какво е капититализъм и какво е социализъм? Простичко казано, с понятийния апарат на обиктовените хора.

Следваща статия..
Категория: Политика
Прочетен: 98 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217942
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031