Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3220373 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 11.03.2023 г.
 https://www.actualno.com/starazagora/vyvejdat-migashto-zeleno-na-svetofarite-v-stara-zagora-news_1923732.html


Толкова беше трудно да се измисли. В едно Скопие като отидете и виждате, че там го има. Ама в дъбавите български глави, промените идват трудно. Независимо от статистиката, че това щяло да намали нарушенията.

То като намалите забраните по пътищата, нарушенията също ще намалеят. Дерзайте. Има толкова много табели с тъпи ограничения, извън населени места, където са сложени табели примерно 30 км./ час, които никой не спазва. Сложете табела от 50 и нарушенията ще намалеят.


СЕГА И АКО РАЗРЕШИТЕ ЗАВОЯ НА ЧЕРВЕНО НА КРЪСТОВИЩАТА, ЩЕ ПОВЯРВАМ, ЧЕ НЕЩО СЕ СЛУЧВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА.

Вярно е, че ще трябва законодателна промяна, но толкова ли е трудно. Плюс това задачата е аполитична. Тука няма "ляво" "дясно" като политика. Решават, приемат го и започваме да завиваме надясно, на червено. Знаете ли с колко ще намалеят задръстванията, парниковите емисии и как ще се облекчи трафика?
Категория: Политика
Прочетен: 67 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.03.2023 09:50
 Какво означава това?

Какво всъщност представлява икономиката. При животните икономика няма. При хората има. Каква е разликата? Разликата е, че човек усъвършенства средата около себе си. Това е икономиката.

Кога тази среда се усъвършенства по-добре и по-ефективно?

Когато има повече хора, които работят и по-малко, които не работят. Защо е така? Защото само работата и то съзнателна и целенасочена и ефективна, може да усъвършенства рационално средата.

Кога хората работят съзнателно, целенасочено и ефективно? Когато работят за себе си или когато работят за друг, който има надежден механизъм за контрол.
  1. Когато китайците са прокарвали  с кирки пътя на железницата в Америка, руските крепостни селяни все още са били крепостни. Някой дали си е задал въпроса, защо американците не са използвали роби - негри, за прокопаването на железницата? Защото са разбрали, че тези работи не стават с камшика. На памука е едно, на железницат е друго. Иска се осъзнаване. Иска се малко алчност. Иска се свобода. Иска се добро заплащане. Китайците са получавали двойни и тройно заплащане и са работили като къртове. Ето така се прави. Доброволно.
  2. Комунистите в Русия и в Китай са се опитали да накарат хората да работят зорлем, но за разлика от робите в Рим, тук идеята за робството е доведена до крайност. В Рим е имало роби, но е имало и много свободни хора, войници, фермери, земевладелци, патриции, хора на държавна служба и т.н. В Съветска Русия е имало комунисти от една страна и роби, които да бачкат от друга. Вторите са строели ж.п. линии, мостове, инфраструктура, нови градове. Но така са ги строели, че е било по-добро да викнат китайците да го направят срещу заплащане. Пък защо да не платят и на собствения си народ, да го направи срещу заплащане. Защо ли? Защото са се опитали да върнат историята 2000 години назад и са измислили модерното робство, но след няколко години, робите са се осъзнали и са започнали да бойкотират комунистите и всичко се е разпаднало. Защото зорлем гюзели олмаз. Насила хубост не бива.
  3. Комунистите са доказателство, че "голямата държава", която създават е неефективна, защото на всеки изпълнител, ще трябва да сложат по един полицай, който да го контролира и още някакъв чиновник, който да контролира полицая. Защото системата е изградена не на принципа на съзнателното участие и на интереса, а на насилието и страха.

Затова изводите са: КОЛКОТО Е ПО-МАЛКА ДЪРЖАВАТА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ИКОНОМИКАТА.


Какво означава "малка държава"?

Простичко казано, ако държавата и общините, преразпределят повече от 20% от БВП на страната, тази държава излиза от категорията "малка държава.
На второ място, ако държавата и общините трупат дългове, независимо поради какви причини, държавата излиза от параметрите "малка".
На трето място, ако държавата плаща заплати на повече от 6-7% от работната сила, тази държава също излиза извън понятието "малка държава".


Тоест, "малките" държави са по-ефективни в икономиката, при равни други случаи, от "големите" държави. Изключение от това правило са скандинавските държави, при които държавата плаща заплати на между 27% от работната сила - Дания, 28% - Швеция и се стигне до 31% - Норвегия. Въпреки това, всички икономически и социални показатели на тези държави ги поставят на водеща позиция във всички световни класации за успешни държави. Хората там обичат държавите и управниците си, защото просто са имали друга историческа съдба. Те никога не са били завладявани от татари, монголи, източни или западни готи, османци и всякакви други варвари. Точно обратното, те самите са били заплаха за империи и държави, столетия наред. Те са завладели Британия преди 1000 години. Те са превзели Солун, Сицилия и са воювали в цяла Европа за плячка, слава и територии. Те са нямали никакво основание, да мразят държавата си. Нека да се съобразим с този факт и да не се опитваме да ги даваме за пример, че ако норвежката държава плаща заплати на всеки трети работник или служител в Норвегия, може и българската да го прави. Не, не може. Българският работник и служител няма нито трудовата етика на норвежеца, нито желанието му за работа, нито отговорността му към обществото. БЪЛГАРИНЪТ Е ЕФЕКТИВЕН САМО ТОГАВА, КОГАТО МУ ДАДЕШ СВОБОДАТА ДА РАБОТИ ПРЕДИМНО ЗА СЕБЕ СИ И ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ. ТОГАВА ТОЙ Е ВЕЛИК. ТОГАВА И САМО ТОГАВА ТОЙ ОБИЧА РОДИНАТА СИ И Е ГОТОВ ДА УМРЕ ЗА НЕЯ. СПОМНЕТЕ СИ ГОДИНИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО - КАКЪВ ЕНТУСИАЗЪМ, КАКВИ ПРОМЕНИ, КАКВО ЖЕЛАНИЕ ЗА СВОБОДА. САМОСТОЯТЕЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, ВЪПРЕКИ НЕЖЕЛАНИЕТО НА СВЕТОВНИТЕ СИЛИ. В 1911Г. СМЕ ИМАЛИ ТАКОВА НАРОДНО ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ, ЧЕ НАИСТИНА ДОНЯКЪДЕ ОПРАВДАВАМ НАХАЛСТВОТО НА ФЕРДИНАНД, КОЙТО Е ИСКАЛ ДА ВЛЕЗЕ НА БЯЛ КОН В ЦАРИГРАД. НАРОДЪТ Е РАЖДАЛ, РАБОТЕЛ И Е УМИРАЛ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО.

А СЕГА?

Когато не работи за себе си и когато трябва да издържа милиони халогъзници, тарикати, ментарджии, държавни чиновници, политици и бюрократи, той се превръща в АНДРЕШКО. Такива като Ботев, Левски, генерал Заимов и подполковник Дрангов, генерал Колев и Димчо Дебелянов не се раждат в условията на централизирана планова икономика, управлявана от партизани.

Затова говоря за малката държава. Защото такива като Ботев и Левски са родени във време, в КОЕТО Е НЕ Е ИМАЛО БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. Не говоря за "малка" държава. Не е имало изобщо държава. Но затова е имало Ботев, Левски, Каравелов, Вазов, Бенковски, Волов, Бачо Киро, Кочо Чистеменски, Стефан Караджа, Раковски и Панайот Хитов.

Когато българите получиха след 1944г. "голяма" държава, която притежаваше всичко - и средствата за производство и заблудените роби, които повярваха, че участват в строителството на "нов живот", колко като изброените по-горе герои можете да ми посочите?

ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА РАЖДА ДИКТАТОРИ ИЛИ ДИКТАТОРИТЕ СЪЗДАВАТ ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА. МАЛКАТА ДЪРЖАВА РАЖДА ГЕРОИТЕ И СТРОИТЕЛИТЕ. В ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА, ХОРАТА СА МАЛКИ. В МАЛКАТА ДЪРЖАВА, ХОРАТА СА ГОЛЕМИ. КАКВА ДЪРЖАВА ЩЕ СИ ИЗБЕРЕМ, ЗАВИСИ ОТ НАС.

Категория: Политика
Прочетен: 1713 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 11.03.2023 22:07
 https://www.actualno.com/economy/nad-20-ot-zaetite-u-nas-sa-svryhkvalificirani-za-pozicijata-na-kojato-rabotjat-news_1922915.html

Прочетете статията и би трябвало да разберете.

Искам само да поставя под съмнение истинността на тези числа, проценти и анализи изобщо.

Ето ви простичък пример. Ние във фирмата сме 15 души и всички сме СВРЪХКВАЛИФИЦИРАНИ. ВСИЧКИ ЗАЕМАМЕ ПОЗИЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАЕТИ И ОТ ПО-НЕКВАЛИФИЦИРАНИ. НО КАТО НЯМА НЕКВАЛИФИЦИРАН ПЕРСОНАЛ, НЯМА И КВАЛИФИЦИРАН, КАКВО ДРУГО НИ ОСТАВА ДА НАПРАВИМ, ОСВЕН ДА НАЗНАЧИМ СВРЪХКВАЛИФИЦИРАН.


ТОВА Е ПРОДУКТЪТ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЪЛГАРСКО ОБРАЗОВАНИЕ, КОЕТО ПРОДЪЛЖАВА И СЕГА.

Вчера минах покрай машинния факултет на МЕИ в Студенски град в София. Погледнах надписа и си зададох въпроса: КАКВО БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОДГОТВЯ МАШИННИЯ ФАКУЛТЕТ? Не би ли трябвало това да са инженери, които да създават машини?

А КОЙ СЪЗДАВА МАШИНИ В БЪЛГАРИЯ? КОЯ Е ПОСЛЕДНАТА МАШИНА, СЪЗДАДЕНА В БЪЛГАРИЯ И КОГА ЗА ПОСЛЕДНО Е СЪЗДАДЕНА? Сега разбирате ли за какво говоря?

А за да се постигнат определени цели за население с висше образование, по-добре е да закрием механотехникумите и да увеличим капацитета на висшите машинотехнически университети, така да се каже, че да се покажем пред света, че сме голямата работа. А сме все същите - гола вода и по гърба кал.


Ето затова, ние сме свръхквалифицирани. На 100%. Защото няма механотехникуми и защото лесно се влиза и завършва "ВИШО". Защо да произвеждаш сервизни техници, докато можеш да произвеждат Инженери? Някак си е по-престижно. А че тези инженери след това ще отидат да работят в някакъв сервиз за ремонт на стари коли, много важно. Важното е заплатките в МЕИ да си вървят и да произвеждат инженери, които през целият си живот няма да сглобят една кола, а камо ли да я проектират.

А това, че данъкоплатците са прецакани, защото обществото плаща за обучението на тези "инженери", които в крайна сметка са си обикновени сервизни техници, на кой всъщност му пука? На мен ми пука, но аз съм един на хиляда или на десет хиляди. Другите гледат да се се замарят с такива проблеми. И затова сме бедни и нещастни, защото си мислим, че в нашият измамно щастлив личен кръг от обхват на мисли, чувства и възприятия, можем да постигнем нещо значимо, без преди това да се погрижим за общата среда и се заблуждаваме, че можем да имаме лично щастие, без да работим усърдно и за общото щастние. 

Но така е при комунизма - нищо не е на мястото си.

Категория: Политика
Прочетен: 39 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 11.03.2023 11:39
 Когато се приеме някакъв закон или наредба, не е ли задължително да се обоснове каква е целта?

Да се каже, че ако работник и служител бива командирован, трябвало да му се заплати за НЕУДОБСТВОТО да се храни в къщи е толкова абсурдно, че не си заслужава коментара.

Ами като е на работа, да не би да се храни в къщи? Да не си мислите, че работниците и служителите всички са от село Горно нанадолнище и на обяд могат да отидат у дома, за да обядват?


Обикновено има три типа хора, които познавам.
  1. Тези, които си носят храна от дома и я консумират на обяд на работното си място;
  2. Такива, които си купуват готова храна от близкия магазин;
  3. Тези, които купуват продукти от супермаркета и си правят сандвич за обяд;
  4. Такива, които не се хранят на обяд. Закусват и вечерят у дома.
Какво пречи на работниците и служителите да си носят храна на работното място, а и когато отиват в командировка? Да не си мислите, че обикновено, ако дадеш на служител 40 лева командировъчно за храна, той ще си купи храна за 40 лева? Не, ще си купи баница за 2 лева и останалите ще ги спести. Освен ако не е някой разсипник и седне някъде да яде, изявавайки желание някой да му поднесе храната и след това да му отсервира. Всъщност, тези, които правят тези промени, знаят ли какво са бюджет от 40 лева за домашно приготвена храна? Ако е под формата на манджа, това е бюджет за цяла седмица и то манджа с месо, не вегетарианска храна. Ако е вегетарианска храна, с тези пари може да се сготви за 15 дни. Разбира се, говорим за умни покупки, а не за това, да се похарчат парите за една лъжичка хайвер, защото съм сигурен, че човек не яде такива работи у дома.

Абсурдността на една такава разпоредба се вижда най-вече, когато става дума за големи градове като София. Представете си, че работникът живее в Дружба. Това е краен квартал, в най-източната част на София. Той отива на работа в Обеля. Качва се на субсидирания от всички данъкоплатци, градски транспорт и след девет дни път с камили, стига до работното си място в Обеля. Оттам го командироват в Костинброд. Пътят от неговото местоживеене до местоработата е 20 километра, но от работното му масто до Костинброд е 10 километра. За тези 10 километра, на него му се полагат командировъчни, защото по идеята на законодателя, НА РАБОТНИКА МУ Е ОТНЕТО ПРАВОТО ДА СЕ ХРАНИ У ДОМА. БАСИ И ПРОСТОТИЯТА НАИСТИНА. Та кой ще може да отиде да яде в къщи на обяд, когато е на 20 километра от жилището си и ще трябва в обедния трафик да пътува поне 1 час в едната посока, че да стигне до целта!!! В същото време, на друг служител, за 10 минути пътуване извън София му се полагат командировъчни.

Ето ви още  пример от практиката. Фирмата функционира в Обеля. Един служител тръгва към Костинброд, който както казахме е на 10 километра и то в извънградски режим на шофиране, а друг служител тръгва със служебна задача към Дружба, квартал на София, който е на 20 километра. Този с 10-те километра, предимно извънградски път, ще трябва да си попълни командировъчно и да си вземе 20-те лева, за откъсване от домашния уют, а другият, който служебно ще трябва да пътува повече от час, спирайки на 30 светофара, на него нищо не му се полага. Има случаи, когато човекът пътува и с градския транспорт и виси като кон в автобуси, трамваи и метро, докато се дотътри до дестинацията. Единият си е седнал в колата и за 10 минути, хоп - 20 лева или 40, както реши глупавият законодател, а другият ще се "кандълка" в градския транспорт час и половина, за да свърши работа и на него - нищо. КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА В СЛУЧАЯ? Вторият служител поема 20 пъти повече рискове за живота си, отколкото първия. Но първият взема, а за вторият - един гол кур. Това му се полага, научно казано.

Друг пример. Служител живее в Перник, а работи в София. Идва на работа в София и трябва да отиде в командировка. Да кажем в Перник, където живее. Това на какво ви прилича? Това е реален случай! Той на практика се връща у дома и на него в никакъв случай дори и не важи официалното тъпо оправдание, отправено от законодателя - никой не го откъсва от домашния уют и обяд, но на него му следва командировъчно именно заради откъсването от домашния обяд. Е САМО КОМУНИСТИ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ ТАКИВА ПРОСТОТИИ.

Хайде сега да ви дам и друг пример. Двама командировани. Единият изминава 10 километра от офиса и има право на командировъчни, а другият трябва да пропътува 222 километра в едната посока, за да получи тези пари. Де е Киро на кирия, както се пита във въпроса!


ИКОНОМИКАТА МОЖЕ ДА ВЪРВИ НАПРЕД, САМО АКО НЯКОЙ СЛОЖИ УСМИРИТЕЛНА РИЗА НА КОМУНИСТИТЕ. ТОВА МОГА ДА КАЖА.

Категория: Политика
Прочетен: 63 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 14.03.2023 19:05
 Представете си едно твърдение.

В БЪЛГАРИЯ ИМА КОРУПЦИЯ!

Ако твърдиш, че в страната има корупция, можеш да пострадаш. Защо? Защото доказателствата са против теб.

Няма корупция. Има корупция, когато тя е доказана в съда и има влязла в сила присъда. Да сте чули за такова нещо?

Затова, внимавайте какво говорите. Корупция в България няма. До доказване на противното, но това не се е случвало досега, затова и няма.

Ако все пак искате да изкрещите: В БЪЛГАРИЯ ИМА КОРУПЦИЯ, ще трябва да се прави по обратния начин. Да твърдите обратното.

Например - В БЪЛГАРИЯ НЯМА КОРУПЦИЯ. ИСТИНА ВИ КАЗВАМ! Всички ще знаят, че това е лъжа, но благородна, така да се каже лъжа, за да не пострада казващия.

Преди 400 години Монтен е написал, че истината е добра за този, който я чува, но лоша, за този, който я казва.

Предишните статии писах за статистиката за инвалидите в България, като дадох няколко примера. От тези примери се вижда, че има ОПГ за издаване на фалшиви ТЕЛКОВЕ в няколко областни центрове - Силистра, Враца, Плевен, Габрово, Кюстендил...

Няма значение какво казва статистиката, вие не можете да използвате тази статистика като доказателство в своя защита. Ще трябва да доказвате своята невинност. Така е в недемократичните държави, каквато сме ние.

Затова, ако искате да постигнете ефект, без да пострадате, ще трябва да се каже и напише обратното.

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, ЧЕ В ИЗБРОЕНИТЕ ОТ МЕН ОБЛАСТНИ ЦЕНТРОВЕ ИМА ОПГ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ФАЛШИВИ ТЕЛКОВЕ. НЯМА ТАКОВА НЕЩО. В ТЕЗИ ОБЛАСТНИ ЦЕНТРОВЕ РАБОТЯТ НАЙ-ОТДАДЕНИТЕ НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА МЕДИЦИ И ТЕ НИКОГА, АМА НИКОГА НЯМА ДА ИЗДАДАТ ДОРИ И ЕДИН ФАЛШИВ ТЕЛК. Никой няма да ви упрекне за такъв текст. Не засягате директно никого.

Умните ще разберат какво им казвате. Тъпите да го духат.


Лъжата е в основата на всичко. Всичко е лъжа и лъжата е всичко. Никой не носи отговорност за изречена лъжа. Носят отговорност за истината. Никой няма да върне от оня свят нито Джордано Бруно, нито всеки друг, изгорен на кладата, защото е говорил истината.

В същото време, никой не е изгорен на клада, говорейки лъжи. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ САМАТА ХРИСТИЯНСКА РЕЛИГИЯ НЕ ОТХВЪРЛЯ ЛЪЖАТА КАТО СМЪРТЕН ГРЯХ НИТО Я ВКЛЮЧВА В ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ, КОИТО ВЪВ ВТОРАТА СИ ЧАСТ СА ПО-СКОРО ЗАБРАНИ.

ЗАТОВА, С ЛЪЖАТА КЪМ ПРОГРЕС. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА ЖИВЕЕТЕ БЕЗОПАСНО. ДА ЛЪЖЕТЕ И ДА МАЖЕТЕ. ДОТАМ Я ДОКАРАХМЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220373
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2023  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031