Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217862 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 12.03.2023 г.
 

Ето ви няколко примера за това:
  1. Крепостта Сердика се намира в район Средец, а не в район Сердика. Район Сердика, няма нищо общо нито с тракийския период, нито с римския периот от историята на нашия град. За какво всъщност тогава е кръстен така, след като районът се намира оттатък бул. Сливница и няма нищо общо с историческия център? Не знам дали звучи приятно, името Сердика да се асоциира със Централния софийски затвор, Централните Софийски гробища и със зоната, която е специализирана в събирането на метални отпадъци. Точно тези обекти включва сега район Сердика. Къде е логиката?
  2. Район Триадица включва част от центъра на София, например Съдебната палата с лъвовете, а също така и район, който граничи непосредствено с южната дъга. Там има хиляди незаконни сметища. Тоест, кметът, който отговаря за реда и хигиената на центъра и Съдебната палата, трябва да отговаря и земя, която се намира на другия край на София. То и затова там е затънало от незаконни сметища. Това е район, в който има сгради, паметници на културата, различен модел на градско строителство и преди повече от 100 години и съвременно строителство. Кметът трябва да отговаря за историческия център на София и за калните улици на кв. Малинова долина. Разбирате ли антилогиката, да не говорим за огромните разстояния. Районът най-добре отговаря на смисъла на песента - "Дълга Марица, край няма". РАЙОНЪТ НЯМА КОМПАКТНОСТ. ТОВА ИСКАМ ДА КАЖА. КАТО ДРУГИ РАЙОНИ НА СОФИЯ. Разпрострял се е като дълга змия и главата не знае какво прави опашката. Това се случва накрая.
  3. Постоянно объркване на понятията "квартали", "жилищни райони" и "райони" и използването на едни и същи имена, за различни административни единици.Например, район Лозенец включва квартал Витоша, което е различно от район Витоша. Оттам и постоянното объркване. Район Витоша не включва квартал Витоша!!!
  4. Има район "Лозенец", квартал "Лозенец" и ж.к. "Лозенец" - сега стана ли ви ясно, кое какво, къде е? Район Лозенец включва останалите две.
  5. На картата на Столична община, ж.к. Мусагеница е записана като Младост 1 и е включена не в район Младост, където би трябвало логически да е, а в район Студентски. https://www.sofia.bg/web/tourism-in-sofia/map-sofia-regions;
  6. На картата на Столична община, ж.к. Младост 1 е в границата на район Младост. Излиза, че ж.к. Младост 1 е разделен между два района, името на единия, който съвпада с името на квартала;
  7. Една част от кв. Модерно предградие е включена в район Люлин, а друга - в район Връбница. Как и защо, няма обяснение. Един квартал, на различно административно подчинение. Няма логика.
  8. Ако големи квартали като Люлин и Младост, са обособени в райони, защо това не се е случило и с квартал Дружба? Логично е районът да се казва Дружба, а не Искър. Всички знаят къде е Дружба, като в същото време има два района с името "Искър" - Нови Искър и Искър, който включва Дружба - това обърква. Освен да направят и район Стари Искър, че хептен да се объркаме.
  9. Половината населени места в полите на Витоша са включени в район Витоша, а другата половина в район Панчарево. Когато кажеш "Витоша", хората от село Железница разбират планината Витоша, с която са свързани от създаването на селото. Да, ама те не са район "Витоша".
  10. Някои райони като Витоша, Панчарево и Триадица са толкова големи или дълги, което е различно, че ти трябва кола, за да ги обиколиш. Само за пример - район Панчарево, за да се стигне от началото на района -  село Кривина, до неговия край - границата на язовир Искър откъм Самоков, Гугъл го дава 1 час път с кола.  И сега нека да задам въпроса - колко пъти в чесеца, кметът на район Панчарево посещава всички населени места в района и изобщо района си? По тези завои ще му се завърти главата, докато стигне до края на района, пък камо ли и работа да свърши. На него по-скоро му е необходим хеликоптер, предвид терена;
  11. Ако географската граница между планините Витоша и Люлин е Владайска река, защо район Витоша "прескача" тази географска граница и "усвоява" кв. Карпузица, който би трябвало да се води към Люлин. Но самият район Люлин от своя страна се асоциира с жилищния комплекс Люлин и е далеко от планината Люлин. Това е объркващо. Ако кажеш "Витоша", придържай се към географското понятие Витоша. Не вземай чайсти от планината Люлин в административния район Витоша. Преди време се обърквах така с парк Рила, който включваше и част от Пирин. В детската ми глава тогава настана олелия.
  12. Ще дам и други примери, когато ми остане време.

На всички е ясно, София се управлява зле. Тя е административно зле структурирана и показва нашата българска обърканост в главата, в мисленето, в конструирането на самото понятие за държавност, управление, ефективност и т.н. Например, историческият център се намира в четири района и се управлява от четирима различни кметове. Това на какво ви прилича?

Тук изобщо няма да повдигам въпроса за икономическата им самостоятелност. Всичко зависи от центъра, от кметицата и от общинските съветници. Ако дадат пари, дадат. Ако не дадат, кметовете да го духат.

За отчетността да не говорим. Харчат милиарди, отчети, ясни, разбираеми - йок. Краде се яко, като за световно.

Така работи администрацията на голяма столична община. Демек, никак.
Категория: Политика
Прочетен: 23 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.03.2023 11:42
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217862
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2023  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031