Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3234628 Постинги: 6936 Коментари: 4324
Постинги в блога от 09.03.2023 г.
 Представете си, че произвеждате нещо - да кажем, велосипеди. Ако произведете грозен велосипед, прекалено тежък, недобре сглобен, недобре боядисан, с неудобна седалка и т.н., как си мислите, колко души ще го купят?

Обаче ако сте доктор, който получава заплата от бюджета, какво би ви карало да си свършите добре работата, освен морала и етиката? А както знаете, такива понятия отдавна липсват. Знаете ли всъщност, колко доктори са били подведени под отговорност и осъдени, за причинени психически и физически увреждания и дори и смърт? Да използвам ли пръстите на двете си ръце или и едната ще ми стигне? Или може би няма да имам нужда и от нея, просто защото няма такива.Резултатът е болни или преждевременно умрели хора.

Ако сте учител и получавате заплата от бюджета, какво би ви накарало, да си свършите добре работата? Някой друг служител, който също получава заплата от бюджета? А него кой да контролира? Тук пазар няма. Учителят в случая не участва на пазара на труда. Неговата работа е сигурна. Значи, може да си прави каквото си поиска. Работи, не работи - получава заплата. Няма кой да измери качеството и количеството на труда на учителя. Високи заплати за нашия стандарт, месеци отпуск, непълно работно време и чукане на частни уроци. Резултатът е - боклучиво образование и липса на възпитание.

Ако сте университетски преподавател и получавате заплата от бюджета, какво би ви накарало да си свършите работата добре? С ръка на сърцето, вие трябва да скъсате над 90% от всички на изпитите и да ги изпратите при бащите им и при майките им всички тези мераклии за диплома и впоследствие разчитащи на връзките на същите тези майки и бащи. А тогава как ще си получите заплата? Нали бюджетът ви плаща на брой на студент? Бюджетът плаща за диплома, а не знания и възможности. 

Ако сте полицай и получавате заплата от бюджета, какво би ви накарало да си свършите добре работата? Вие вероятно сте платили, за да ви назначат за полицай и сега трябва да си "избиете" парите, разбира се, не като служите на закона, а на началника си, който ви е назначил на работа. Той е вашият бог. Тогава какво очакваме от полицаите? Те не са на пазара на труда и няма кой да даде обективна оценка на труда им.

Ако сте съдия, какво би ви накарало да си свършите добре работата? Моралът? Етиката? Нека да не се разсмиваме. Вашето назначение зависи от конкретното лице. Вие сте задължени на това лице. Искате или не искате, така работи системата. Какво очаквате тогава от тази система?

Ако сте шеф на горско стопанство, кое би ви накарало да не правите далавери? Ами вие сте сложени там от човек, който очаква от вас връщане на жеста. Вие ще крадете и за него ще има. Никой по веригата няма интерес от това, вие да опазвате гората. Трябва да опазвате интересите на хората, които са ви назначили на работа.

Ако сте шеф на БДЖ, кое би ви накарало да работите качествено и ефективно? Вие не отговаряте пред обществото, а пред министъра на транспорта. Зависите от него. Да не би да сте си помислили, че са ви сложили на тази позиция, защото сте честен, отговорен и защото мразите корупцията?


И когато тези непроизводителни позиции стават все повече и повече, икономиката се задушава от отвратителния морал, от корупцията, от неглижирането и мързела на чиновниците, от безхаберието и пилеенето на обществен ресурс. Хората стават безчувствени и вече не се интересуват от обществените дела. Целта на манипулаторите е постигната. Правят, каквото си поискат, използвайки измислени и на никого невършещи работа думи, като "демокрация", "справедливост", "обществен ред", "национални интереси".

А всичкото е една голяма лъжа. Крадене до безобразие.


За икономиката има огромно значение, срещу какво получаваме пари. Ако парите ни са получени от нашето участие на пазара на труда, стоки и услуги, това са морални пари. Важно е това да се осмисли. Ако някой друг, освен пазара, оценява колко пари да получаваме, резултатът е това, което виждаме сега в България - опустошена от нас самите страна. От нашето бездействие и непукизъм. От това, че се примиряваме с обстоятелството, че бюрокрацията пилее десетки милиарди всяка година, а около нас на практика нищо не се случва в наша полза.
Категория: Политика
Прочетен: 19 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 11.03.2023 00:09
 Каква е работата на главния прокурор? Да контролира и да казва на другите прокурори какво да правят. МНОГО ДЕМОКРАТИЧНО, НАЛИ?


Прокурорите не служеха ли на закона? Ако да, защо трябва да имат друг началник, освен закона?


Ако бяхме демократична държава, прокурорите по места щяха да бъдат избирани от жителите на съответните населени места, с пряк перманентен вот, който на всеки 3 месеца ще бъде нетиран. Така прокурорите ще служат на избирателите и на законите, а не на главния прокурор. Договорът на всеки прокурор ще бъде подписван от ЦИК по места, в зависимост от резултатите от перманентния избор.

Ето това е демокрация.
Категория: Политика
Прочетен: 24 Коментари: 0 Гласове: 0
 Защо и откъде накъде, правителство ще се избира от парламент. Парламентът е затова, да пише закони, а не да избира правителство.


Изборът на правителство е работа на Суверена. Така, както Суверенът е избрал депутатите, така ще избере и министрите. Толкова ли е сложно?

Няма партии, няма глупави програми, които след това никой не спазва. ИМА ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ НА ЛИЦАТА, КОИТО УПРАВЛЯВАТ. ИМА ДАМОКЛИЕВ МЕЧ, КОЙТО ВИСИ НАД ТЕХНИТЕ ГЛАВИ, ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ, В КОЙТО СА НА ВЛАСТ.


Така, както се избират депутатите, така се избират и министрите. Гласуваме за личности. Ето това е демокрацията. Ако избраната от нас личност нещо вече не ни кефи, сядаме на компютрите и гласуваме "против". Да идва следващият от списъка.

ЕТО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 45 Коментари: 0 Гласове: 0
 Всеки, който отговаря на определени критерии за възраст, образование и т.н. и желае да се кандидатира за висок обществен пост, може да го направи във всеки един момент, заявявайки това свое желание в електронен формат, на сайта на ЦИК.

Така, изборният процес за парламентарни представители, щеше да е перманентен.

Също така, тази система обезсмисля партиите и партизаните, които партиите раждат, отглеждат и ни налагат, против нашето желание.

Няма парламентарни избори, няма скрити и явни договорки, няма игра зад гърба на избирателите. Всеки депутат ще бъде зависим от самите избиратели, а не от ръководители на партии, кукловоди зад техния гръб и разни други манипуланти.

Няма десетки и стотици милиони левове за избори. И най-важното, има обратен контрол от страна на избирателите.

ВСЕКИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ, ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В САЙТА НА ЦИК И ДА ГЛАСУВА "ЗА" ИЛИ "ПРОТИВ" ВСЕКИ ЕДИН ВИСШ ЧИНОВНИК, КОЙТО СЕ ИЗБИРА ПРЯКО ОТ НАРОДА.

НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА СЕ БРОЯТ ГЛАСОВЕТЕ "ЗА" И "ПРОТИВ" И АКО ТЕЗИ "ПРОТИВ" СА ПОВЕЧЕ, ЧОВЕКЪТ СИ ОТИВА НА МОМЕНТА. ДА ИДВА СЛЕВАЩИЯТ В СПИСЪКА.

ЕТО НА ТОВА МУ ВИКАМ ДЕМОКРАЦИЯ. ВЛАСТ, КОЯТО ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА.
Категория: Политика
Прочетен: 26 Коментари: 0 Гласове: 0
 https://www.actualno.com/sofia/boja-i-jajca-po-sgradata-na-stolichna-obshtina-zaradi-pametnika-na-syvetskata-armija-video-news_1922649.html  

Да, ама не сме демократична страна. Тук няма значение народът какво иска и затова всяка тъпа партия може да събере няколко стотин души, които да реват и да хвърлят яйца и боя, за да постигнат интересите си.


А интересите на гражданите на България? Не става дума за онези 100-200 гласовити привърженици на комунизма, които нищо през живота си не са направили, освен да получават пари от бюджета.
Категория: Политика
Прочетен: 28 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.03.2023 12:19
 https://www.actualno.com/society/za-lichnite-dokumenti-pri-dogovor-za-250-mln-leva-podpisvame-drug-ot-446-mln-leva-news_1886619.html


https://www.actualno.com/politics/bashtata-na-peevski-s-priziv-bylgarite-da-mogat-da-otzovavat-deputatite-si-news_1828570.html


https://www.actualno.com/opinion/bashtata-na-peevski-narodyt-trjabva-da-moje-da-nakazva-upravnicite-si-news_1909656.html


Единственото, което не е направил г-н Кънчев е да извика в общественото пространство и да каже, какъв е механизмът за реализиране на правото на Суверена за контрол над дейността на всички власти: ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.

Не познавам лично г-н Кънчев и се абстрахирам, че е баща на един демонизиран народен представител и фигура, която показва, по какъв начин в условията на постсоциализма, близките до властта могат да правят пари именно заради това свое качество, но от друга страна, от десетилетия работя за осъществяване на идеята за сключването на Обществен договор, такъв, за какъвто е говорил и писал преди повече от 300 години, Жан Жак Русо.

Сега има и технически механизми за реализация на една такава идея. Трябва само Суверенът, ИЛИ ПО-ДОБРАТА ЧАСТ ОТ НЕГО, ДА ПОИСКА РЕАЛИЗАЦИЯТА Й.



Категория: Политика
Прочетен: 28 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3234628
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Март, 2023  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031