Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 2567320 Постинги: 6006 Коментари: 3978
Постинги в блога от Април, 2014 г.
2 3 4 5  >  >>
Участвах в предизвикан от мен разговор с жена, която се възмущаваше от цените на агнешкото месо преди майските празници.

Стана ясно, че тя получава месечен доход малко под 300 лева. Пенсионерка естествено и след 40 години усилена работа е стигнала дотам, че да получава по-малко пари, отколкото е минималната работна заплата за страната! Жалка картина, която е повсеместно явление, щом стане дума за възрастните хора.


Та аз се опитвам да й кажа, че аз не купувам агнешко месо точно в този период, защото въпреки, че получавам многократно повече пари от нея, считам, че в този период от време мога да се лиша от него ей така, за да видя какво толкова аджеба ще се случи, ако не си купя агнешко точно на 5-ти май. Защо да не ям леща, вместо агнешко? А агнешко ще ям, след като мине Гергьовден. Тя ме погледна така, все едно виждаше марсианец, а не землянин. Не можеше да разбере, какво се случва.

Малкият и и скапан от бедността мозък, леко се е поразтърсил от напиращото изневиделица все още останало его, което от своя страна  нарежда, агнешко да се яде точно на 5-то число на месец май, пък ако ще и "турско да стане" и не може да възприеме друго мнение, освен това, с което той е живял цял живот.

За такъв мозък и Ленин е положителна фигура в историята и без Сталин, надали "руснаците щяха да спечелят войната".

Малък, оскотял от държавната намеса мозък. Няма как в този мозък да има място за ценности като "свобода", "национално достойнство", "защита на национални интереси" и т.н. За този мозък е важно, на трапезата на 5 -ти май всяка година да има едно кило агнешко месо!!! И ако цените са се вдигнали с цели 20 %, което означава 3 лева, това е тематиката, която ще вълнува до края на месеца този ограничен и смачкан от държавата в продължение на десетилетия човешки мозък...

Представяте ли си, това в голяма степен отразява картината на масовия гласоподавател в България. Ако му гарантират с 2 лева по-евтино месо за Гергьовден, веднага ще си даде гласа за правилната партия.
Категория: Политика
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове: 0
Ако аз трябва да остава фирмата си на някой от моите служители да я управлява, докато аз отсъствам поради някакви обстоятелства, в чии ръце бих я оставил?  В ръцете на хигиенистката, която взема 500 лева заплата или в ръцете на този служител, който взема 1 500 лева заплата? Кой от тези две личности има по-голям шанс да управлява фирмата без мен?

Ако това е хигиенистката, защо тогава да плащам 1 500 лева заплата? С радост бих спестил тези 1 000 лева месечно, ако можех. Да, ама не мога. И затова плащам на някой три пъти повече пари, защото този, който взема 500 лева заплата в продължение на почти целият си съзнателен живот, може да прави чудеса с ръцете си, но никога няма да достигне дотам, че да му възложа управлението на фирмата по време на мое отсъствие.

Нека сега да се върнем в нашата политикономическа действителност.

Всички, с изключение на кохортата юпита, които ни управляваха по времето на Симеон, бяха хора със сравнително ниски заплати и доходи - бяха обикновени служители или научни работници от софийски университети, които видяха огромните възможности хем и да получат по-големи заплати като управници, хем и да се облажат от правата, които им даваше властта.
Юпитата пък доказаха, че можеха да "паднат" в доходите си десетки или стотици пъти, само формално, като получат властта. И след това с няколко хода стигаха до резултат, който никога нямаше да достигнат, ако продължаваха да са дори и високоплатени юпита.


Тогава каква стана тя? От една страна, да не допускаме хора с ниски доходи във властта, а в същото време не прокопсахме и като допуснахме и хора с високи доходи в същата тази власт. Симеон за беден ли го имаме? Да, той стана много по-богат, след като стана премиер, но в никакъв случай не беше беден и от самото начало.

Значи другият призив, ако мога така да се изразя е: Допускайте до властта само заможни хора, които по безспорен начин са направили успешен бизнес и този безспорен начин е признат от голяма част от избирателите. Нали разбирате, че ако човек е направил пари с игра в казиното няма как да попадне в добрия списък. Ако си финансов спекулант - също. Ако като мнозина от българските олигарси получаването на бизнесмощ се е осъществило заради връзките с българските политици и за сметка на данъкоплатците, също няма как да стане. Ако не можеш да докажеш милионите си, в това число и първият, също нямаш шанс да управляваш тази страна. Оттук разбирате ли колко са стесни кръгът на потенциалните кандидати за властта. Ние всеки път трябва да си задаваме този въпрос, когато избираме. Искаме ли да ни управлява беден човек или искаме ли да ни управлява богат човек, в който имаме съмнение, че е направил богатството си на наш гръб, като е присвоил бюджетни пари чрез държавни поръчки или по друг неприемлив начин.

Ако един човек е направил пари като е бил пазвантин на някой мафиот, защо нямаме достатъчно воля и решително да го изхвърлим от нашия списък? Ами обикновено хората казват, че като няма друг и "наш Пеньо ке люби хубава Рада". Така я караме вече няколко десетилетия. Е, работили ефективно този наш избор? Всички виждаме, че не работи. Наситихме се на приказливци, на университетски преподаватели, на адвокати, на хора, които не са работили и един ден през живота си и не са допринесли с нищо за това общество.


ВРЕМЕ Е ДА ПРЕСТАНЕМ ДА КУПУВАМЕ СТОКА С ИЗМИНАЛ СРОК И С НЕДОКАЗАНО КАЧЕСТВО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ СУПЕРМАРКЕТ. ВРЕМЕ Е ДА СИ ПРИГОТВИМ САМИ ХРАНАТА И ДА НЕ РАЗЧИТАМЕ НА ВСИЧКИ ИЗМАМНИЦИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ОТ НАС, КАТО РАЗЧИТАТ НА НАШИЯ МЪРЗЕЛ ДА СИ ПРИГОТВИМ САМИ ХРАНАТА, ТАКА, КАКТО РАЗЧИТАМЕ НА ДРУГ ДА ВЗЕМА ПОЛИТИЧЕСКОТО РЕШЕНИЕ ВМЕСТО НАС. ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕМ САМИ ДА СИ ПРИГОТВЯМЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА ХРАНА И ДА ОСТАВИМ БОКЛУЦИТЕ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАГАЗИНИТ И ДА СИ ГИ ЯДАТ САМИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ТЕЗИ МАГАЗИНИ. ЗА ТЕЗИ БОКЛУЦИ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕМ ДА ДАВАМЕ ПАРИ И ВЛАСТ.
Категория: Политика
Прочетен: 721 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 29.04.2014 01:08
Това е много интересна тема. Ако ние знаем, кой е собственик на тази фирма, със сигурност ще знаем кой какви права има по отношение на формирането и разпределението на паричните потоци, крайния баланс, печалбата, дивидентите.


Тъй като тук отсъства вещно право, което да засяга интересите на всички български граждани, приемам, че фирмата "България" със сигурност не може се определи, кой всъщност е нейният собственик.

Значи на практика фирмата приключва всяка година и финансовият резултат е публичен, след приемането на Закона за бюджета от Народното събрание. Но нека пак да се върнем на въпроса. Народното събрание одобрява нещо, което министърът на финансите предлага. Нито Народното събрание е собственик на фирмата "България", нито министърът на финансите е управител на тази фирма.

Какво формирование е фирмата "България" тогава?   Не се знае кой е собственикът, защото собственикът е вложил капитал в тази фирма, назначил е управители, извършил е някаква дейност и в края на годината би трябвало финансовата страна на тази дейност да бъде оформена в Баланс и Отчет за приходите и разходите.

Вижда се някакъв баланс и се знае държавата какво получава и какво харчи, какъв е излишъкът или дефицитът, но това все още не отговаря на въпроса кой е собственикът и по какъв начин след като няма собственик, се назначават и освобождават упправители на тази фирма?


Очаквам и вашите мнения по този въпрос, защото ако успеем да си отговорим на него, много неща в цялостният ни политически, социален и икономически живот ще ни станат ясни.

Категория: Политика
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.04.2014 14:32
На шефа на Роснефт са наложени такива санкции - блокиране на сметки, ако има такива и забрана за пътуване в някои държави.

Аз лично знам отговора на поставения от мен въпрос. Искам да чуя и други мнения.

ЕС внася близо 30% от газта от Русия. Ако забранят на Милер да пътува в ЕС, кой ще сключва договорите за вноса?

Колко жалки ми изглеждат напъните на нашата, европейската и американската бюрокрации да се покажат честни и защитаващи справедливостта и международните закони. А всъщност това си е чиста проба лицемерие.

Защо не забранят на Путин да пътува примерно в Германия или в Съюза?

И някой питал ли ни е нас, европейските избиратели, дали сме съгласни да се прави това и в каква форма?


Категория: Политика
Прочетен: 397 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 29.04.2014 14:25
Това заглавие го оставям без коментар...Поне дотогава, докато някой от онези идиоти, за които говоря, не се включи с коментар по темата.
Категория: Политика
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове: 1
Всеки се бори за нещо.
Всеки се бори срещу всеки.
Всеки се бори против нещо.
Всеки се бори със себе си.
Всеки се бори за някой.
Всеки се бори с някой.
Всички се борят помежду си.
Всеки се бори със живота, а животът се бори срещу нас.
Държавата се бори срещу всеки и всеки се бори с държавата.
Всеки търси съюзници, за да се бори с някой.
Ега ти и борбата е този живот.
Безсмислени усилия.
И когато за миг борбата приключи, стоиш като в небрано лозе и особено, ако си по-умен от онези, които крещят по стадионите бог знае за какво, си мислиш дали да се радваш или да плачеш. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИШ? НЕ МОЖЕШ ЛИ ПРОСТО ДА ЖИВЕЕШ ЖИВОТА СИ БЕЗ ДА СЕ БОРИШ В ТОЗИ СМИСЪЛ НА ДУМАТА. БАСИ И МЪЧЕНИЕТО Е, АКО ПОСТОЯННО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИШ.


Вижте какво объркано място е светът. САЩ са се загрижили за Украйна, а си имат толкова много проблеми. Десетки милиони американци се друсат всеки ден. Правителството не е съгласно те да се друсат и разходва колосални суми пари, за да се БОРИ срещу тази тяхна зависимост. Харчи десетки и стотици милиарди долари за да упражнява натиск върху правителствата по света, за да контролират потоците от наркотици. Изпраща техническа помощ и специалисти в различни точки на планетата, но преди всичко в Латинска Америка, за да подпомогне местните правителства в тяхната БОРБА срещу наркотиците. Колумбия, Панама, Хондусас, Мексико....списъкът е дълъг и предълъг. Борбата за контрола над умовете на хората е безмилостна и жестока, както е казал поетът. Борбата е епична! БОРБАТА ЗА МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА.
Когато един човек се е надрусал, той не слуша не само правилните новини, но и не слуша никакви новини. Той не се интересува за бюджетния дефицит на правителството, нито за мерките за борба с климатичните промени. Не му пука нито за трафикът нито за медицинските застраховки на бедните. Не му пука и за богатите, не му пука за абортите, за майките с деца или майките без деца. Не му пука нито за белите, нито за черните, нито за латиносите нито за бамбиносите.
ТОЙ Е ИЗВЪН КОНТРОЛ. Извън контрола на правителството. А, така не може. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ КОНТРОЛА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НИТО ЗА МИГ. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ИЗБЯГА ОТ ТОЗИ КОНТРОЛ. Затова правителството забранява да се дрогирате. Тези, които се дрогират са се отказали от БОРБАТА, но правителството не се е отказало да се БОРИ за тях. Та това са послушни гласоподаватели. За кого да се грижи правителството, ако не се грижи за тях. Ето ти оправдание за бюрократите и политиците, да похарчат още стотици милиарди.

Сега да поговорим и за другата теза. Започнахме с "борбата", като начало. Сега нека да видим, защо няма никаква ФАЙДА от тази борба? Както е известно, борбата се води от професионалисти - полиция, стециални служби и административни звена, подчинени на различни министерства. Не би ли трябвало, ако институциите разполагат с такъв потенциал по целия свят и ако те наистина си сътрудничат, както ни казват на нас, ЗРИТЕЛИТЕ на това шоу, не би ли трябвало тази борба да се увенчае с успех най-после? Години наред гледаме кадри и четем съобщения за кървави наркоконфликти, за конфискувани наркотици за милиарди долари, за разгромени канали за трафик, че и цели правителства, свалени с помощта на тайните служби и на армията, за да се поставят в услуга на тази борба повече хора и средства. И процесът си продължава и продължава до безкрай. Прилича ми много на онези исторически поуки, които можем да си извадим, като четем историята на религиозните войни. Столетия се водят войни между протестанти и католици в Европа. Столетия се водят войни между сунити и шиити, предимно в Азия и Африка. Столетия са се водили войни между християни и мюсюлмани. И в един момент човечеството си е задало въпроса: Абе след като толкова столетия се изтребваме един друг и явно е, че не можем да успеем в тези си усилия, дали не бихме могли да не се изтребваме? Простичък въпрос нали. А следващият въпрос е също простичък: КАКВО ТОЛКОВА ДЕЛИМ? Човек има нужда от парче хляб през деня, послеля за през нощта и малко топлина през студените дни и нощи. Защо тогава се избиваме? Защо тези, които ни управляват ни настройват едни срещу други и защо усилията на правителствата са ялови откъдето и да ги погледнеш?

Защото сме тъпи и им се връзваме и на приказките.


Правителството няма сметка от наркоманите. Те умират бързо.
Правителството няма сметка от това някой да умре бързо.
Правителството има сметка хората да умират бавно и да плащат за това бавно умиране - да купуват измислените илачи от аптеките, да се лекуват дълго и с променлив резултат в измислените болници, да купуват измислените стоки от измислените магазини, които след консумация, да произвеждат все повече и повече пациенти. Кръгът се затваря и ние до живот плащаме на всеки от измислената и вечна верига на поощрявани от правителствата лоши практики. Лоши практики, които правят нелоши пари.

Та кой може да допусне, един човек да си отиде твърде бързо от този живот и кому е изгодно това. Наркотиците прекъсват веригата на зависимост от правителството, защото докато е дрогиран, човек е извън всякакъв контрол - той нито може да се "лекува" и за него да се изписват "лекарства" нито може да работи, нито може да плаща данъци. Той е АУТ от играта, диктувана от правителството.
Правителството не може да допусне това, още повече, че наркоманът излиза от играта ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО, което не носи голяма изгода за правителството. Защо? Ами всички знаете, че човек може да се налива с алкохол дълги години, преди черният му дроб да стане на пихтия. Също така може и дълги години да пуши цигари. Някои доживяват с до 100 години с цигара в уста, въпреки всякакви предупреждения, както прадядо ми, лека му пръст. Трети преяждат дълги години, което си е също наркомания, но въпреки това живеят десетилетия, а някои прехвърлят и средната възраст за дадения регион.

С наркотиците обаче не е така. Ако започнеш да се боцкаш и го правиш много често, никой не може да доживее възрастта на човека с цигарата, човека, който душата му мирише на алкохол или този, който преяжда.

НАРКОМАНЪТ СИ ОТИВА ТВЪРДЕ БЪРЗО. Как така правителството ще допусне това? Та то е ИНВЕСТИРАЛО в този човек. Ами медицинските грижи по време на раждането, по време на детството, ами разходите по образованието, ами другите разходи? Как така ще си отиде от този свят, без да плати нито долар данък на правителството и как големите акули ще пропуснат такава възможност да му продадат измислени храни, цигари, алкохол и ред други ненужди за човека продукти - цяла плеяда от известни и неизвестни марки?

Правителството не може да допусне това и се започва една яка БОРБА срещу този порок. Но тази борба е против ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР на човечеството. А всеки знае, че каквато и борба да се осъществява срещу естествени работи, тя е обречена на неуспех. Все едно е да се борим срещу въртенето на земята около оста й. Това е глупава кауза.

Значи наркотиците ще поразят слабите хора. Яките хора няма да посегнат към наркотиците. Просто защото нямат нужда от тях. Да сте видяли онези билдерите в залите, да посягат към наркотиците. Някои от тях прекаляват със стероидите, но това е не за да избягат от действителността, а за да я ПОКОРЯТ, което е малко по-различно. Лошо е и това, не ме разбирайте погрешно, но хората, които са силни тялом, почти никога не посягат към дрогата, просто защото тя ще ги лиши от ценността, която имат.

А ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е СЪГЛАСНО, СЛАБИТЕ ХОРА ДА ГИ НЯМА? Защото слабите хора избират правителството и правителството има нужда от такава подкрепа, за да може да съществува. Силните хора нямат нужда от правителството. Точно обратното - то им пречи да живеят по силата на природните закони. Правителството има нужда от гласоподаватели и обикновено това са слабите хора, които подсъзнателно знаят ЧЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, за да оцелеят.

И така кръгът се затваря. Правителството има нужда от слабите хора, за да бъде избрано, а след това със силата на властта, оръжието и институциите принуждава силните хора да плащат данъци, за да издържат слабите хора. И тъй като хората трябва да живеят относително дълго, за да могат да плащат данъци и да издържат правителството, на хората ще им се позволява да приемат само такива наркотици, които да осигурят по-дълговечен приход за правителството и за управляващата клика - контролирано отровена храна ,вода и безалкохолни напитки, алкохол и цигари.
Всякакви други наркотици, които довеждат до бърза загуба на контрол над ума и носят голяма опасност за лесен край на живота са забранени. Ето това е истината.


Нека да поговорим и за други заинтересовани. Освен правителството и управляващата клика - политиците и бизнеса, има и още една каста, която е пряко заинтересовата и от която в голяма степен зависи управлението на целият процес на БОРБАТА в една или друга посока. Това са всички служби, които са пряко задължени за воденето на тази борба.

Дали имаме контрол над всички тях? Нямаме естествено. Дали някой със сигурост може да каже, къде отидоха онези 200 милиона долара, които специалните служби и местната полиция намериха зазидани в стените на къщата на Пабло Ескобар? Дали са отишли в бюджета на САЩ, надлежно описани, дали са в бюджета на Колумбия и колко от тях да прибрани без никакъв опис от тайните служби. В пресата нееднократно излизат публикации през последните десетилетия, че някои от операциите на ЦРУ са финансирани от търговия с наркотици. Да не си мислите, че всичко се отчита в бюджета.
В този бизнес участват твърде много хора - десетки милиони по цял свят. Те разполагат с огромна по обем информация, която никой не може да гарантира, че се използва само и единствено по предназначение. Тези хора нямат никакъв интерес борбата да приключи с неоспорван успех за тях, защото това означава да си търсят друга работа. Какво си мислите, че могат да правят хора, които са обучени да убиват без да се вдига много шум, да разработват планове за проникване в чужда държава и след това са натоварени със задачата да ликвидират хора или групи от хора и след това да се измъкнат незабелязано? Работата в една оранжерия за отглеждане на лалета в Холандия надали ще им се види прекалено привлекателна. Да не говоря за оранжериите за марули в Германия, поддържани от турски гастербайтери.
Така мрежата се оплита толкова здраво, че много трудно може да се разплете и примката да се отслаби. На практика, правителствата и службите вземат пари от силните, за да опазят слабите от наркозависимостта, но нямат достатъчно интерес цялата тази борба да приключи бързо и успешно. Особено това важи за службите. Както казахме, правителството няма сметка слабите да си отиват от живота твърде лесно и бързо. Членовете на цялата тази мафия има сметка консумацията на наркотиците да е умерена, че наркоманите да живеят по-дълго и да плащат по-дълго време за да удовлетворят страстта си. Но природните закони не можеш да ги излъжеш. Не напразно в Холандия преди години имаше /сега не знам как стоят нещата/ практика, наркоманите да бъдат водени на регистър и в точно определен ден, на точно определено място паркира един специален автобус, оборудван с медицинска апаратура и екип от специалисти, които контролирано слагат наркотик на всеки, който се е регистрирал в списъка. Това какво ви говори?

Категория: Политика
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.04.2014 22:11
В същото време КНСБ предлага, да се вдигне вноската за социално осигуряване с 1 процентен пункт.

Когато инвалидните пенсии достигнат 2 милиона, КНСБ вероятно ще предложи вноската за социално осигуряване да се вдигне с 4 процентни пункта.

Когато инвалидните пенсии станат колкото жителите на цялата страна, демек, всички ще сме инвалиди, тогава КНСБ се очаква да предложи, всички инвалиди да работят за изплащане на инвалидните пенсии и ако им остане нещо след плащането, могат да си купят по един хляб, за бог да прости.


Разбирате ли в каква държава живеем? ВСЕКИ СЕДМИ ЧОВЕК Е ИНВАЛИД!!! Бизнесът процъфтява - доктори вземат пари, точат се социалните фондове. Държавата не може да направи нищо друго, освен да приеме статуквото за нормално. Бедните растат, инвалидите растат, пенсионерите растат, работещите намаляват, децата намаляват.

Баси държавата наистина. Всичко ли се разкапва или на мен така ми се струва?


След това ще ни сервират, че МВР не си върши работата, защото не му стигат 1 милиард лева на година. Войската ще изпищи, че и на нея 1 милиард вече не й върши работа. Докторите ще искат поне 3 милиарда, че да ни лекуват, в противен случай ще ни накарат да си носим конци, игли и тоалетна хартия от къщи, учителите ще искат повишение на заплатите, все едно децата ни са станали по-образовани и т.н. и т.н.

Корумпирани политици и чиновници ще продължават да източват държавния бюджет чрез всевъзможни законни схеми и за всички тези боклуци, ще трябва да плащаме всички ние - производителите на стоки и услуги. А ставаме все по-малко и по-малко.

И КАКТО СИ СТОЯ СПОКОЙНО И РАЗСЪЖДАВАМ ТРЕЗВО СИ МИСЛЯ, АБЕ ЗАЩО НЕ СИ ЕБЕТЕ МАЙКАТА ВСИЧКИ, КОИТО СТОИТЕ И ЧАКАТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА /ДЕМЕК, ЧАКАТЕ НИЕ, МАЛЦИНСТВОТО, ДА ИЗДЪРЖА ВАС - МНОЗИНСТВОТО/  И НЕ ОТИДЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ?
Категория: Политика
Прочетен: 476 Коментари: 2 Гласове: 2
Ще отиде и ще си купи ракия и цигари.
Това го знам от собствен опит, от последните 25 години.


Дали това, че един човек е бездомник не е следствие на предварително зададената му в главата програма или той се е "програмирал" така, не ми е известно. Важни са фактите.

Тогава, ако знаете, че така ще постъпи един бездомник, как бихте постъпили вие, дали бихте му дали пари?

Последният случай който имах беше с един мангал на централната улица на Сандански. Врънкаше ме за пари, за да си купи хляб и постоянно ломотеше, че при Тодор Живков нямало просяци и затова щял да гласува за комунистите. Тогава аз му казах, нека да отиде при комунистите да му дадат пари, за да си купи хляб.
Направи ми доста неприятно впечатление, политическата украса на просията в случая. Никога не ми се беше случвало. Какви ли неща съм виждал - от описания на болести, до описания на жалък живот в цигански катун или описание на някаква нужда от покупка на лекарство.

Жена ми излезе по-милостива и влезе в първия супермаркет и купи хляб. Наблюдавах я, че купи пълнозърнест хляб ли беше или типов, но не и бял. Каза ми, поне да яде нещо по-пълноценно. Излязохме от супермаркета и тя се запъти към просяка. Даде му хляба и го попита: Нали това искаше, искаше пари, за да си купиш хляб. Ето, вече имаш хляб, можеш да си отидеш у дома и няма нужда да просиш. Та "човекът" обеща и изчезна с хляба. Седнахме да една пейка и се заприказвахме с местен търговец затова как върви бизнесът. И още преди да зададем вторият или третият въпрос, онзи просяк отново "цъфна" на пиацата. Попитахме го, преди малко просеше за хляб, сега за какво просиш? Смени поне репертоара и сега проси за малко сирене, че хляб само не се яде. Та местният ми каза, че познава всички просяци и ни ги показваше един след друг. Каза, че са напаст и всички са вдигнали ръце от тях.


Аз обаче не седя мирен, както се казва и задавам въпрос, ако купим на въпросния просяк една бутилка ракия, дали той ще каже: Не, мерси, не пия алкохол! Да сте видяли циганин въздържател? Или да не пуши цигари? Как е възможно бедни хора, каквито обикновено сме свикнали да възприемаме циганите, да пушат цигари и да пият алкохол?

Преди време видях Филип Димитров да дава левче милостиня на някакъв просяк на ул. Граф Игнатиев в центъра на София. Идеше ми да .....


 Няма да ви кажа какво ми идеше да направя. Не е възпитано. Та толкова за просяците. 

Категория: Политика
Прочетен: 804 Коментари: 7 Гласове: 6
Нека да престане този спор, какъв е обществено-икономическият формат, в който живеем вече 25 години.


Днес четох някаква статия в 24 часа на Валери Найденов, че 25 години били правени десни реформи.

Г-Н НАЙДЕНОВ, АЗ НЕ СЪМ ВИДЯЛ НИТО ЕДНА ТАКАВА РЕФОРМА!!! КЪДЕ УСПЯХТЕ ДА ВИДИТЕ, ЧЕ 25 ГОДИНИ СА ПРАВЕНИ ДЕСНИ РЕФОРМИ?

За тези 25 години аз видях, как политическата класа, около тогавашната БКП, с нейните безбройни структури, разпределиха и преразпределиха онова богатство, което по това време наричахме "общонародно".

На това ли му викате десни реформи? Кога на явната кражба започнаха да й викат - "десни реформи"?

Всички знаят какво се случи през тези 25 години. Нямаше нито една сделка по приватизация на общонародна собственост, която да се извърши при ясни и прозрачни процедури и която да се извърши на реална пазарна цена. Измама след измама, сътворена и оформена в съответната законодателна форма от Партията и нейните производни, които управляват досега.

На това ли му викате десни реформи?

Ето само няколко примера.
  1. В политическата сфера - либерализмът в политическата сфера означава Суверенът да бъде активен участник в политическия живот на страната. Кажете ми дали нещо съществено се промени след 1989г., освен това, че Партията вече не е една, а няколко. Страхотно начало и страхотен край, нали? Вече можем да избираме вместо Партия №1, Партия №2. И на това му викаме демократичен избор и либерализъм в политическия живот!
  2. Колко случая имаме в тези 25 години, в които някой се е интересувал от МНЕНИЕТО на Суверена по какъвто и да е въпрос? Един единствен пък - по въпроса за строителството на Белене и то законодателното третиране на правото на гражданите да се произнасят е толкова объркано и представлява висока летва, която Суверенът не може да прескочи лесно, а да не говоря, че самото законодателство обрича всеки референдум на неуспех или на подмяна на вота, защото го обвързва с условия, станали по време на последните парламентарни избори. Каква е връзката за бога, аз не знам. Само предполагам, че така лесно можеш да ОТКАЖЕШ на Суверена да бъде Суверен. Просто му казваш: Ти си тъп народ и ние не се интересуваме от твоето мнение. Ще правиш това, което ние /политическата класа/ смятаме, защото ние държим властта тоест имаме всички инструменти, които можем да използваме, за да смажем всяка проява на неподчинение и на другомислие, ако някой постави под съмнение нашата пригодност да управляваме;
  3. Вие имате ли достатъчна информация, какво правят политиците и бюрократите с вашите пари? Защото аз се пребивам да търся информация под различна форма, но всичко е така завоалирано, че да не му се намери нито началото, нито краят. Аз съм обучаван с години да правя това и съм в задънена улица, а какво да каже обикновеният гласоподавател, който днес е блъскал с камиона или таксито или в магазина 12 часа и му остават сили само да удари една ракия, да изяде една салата и да зашлеви жена си, ей така, заради спорта!
Няколко примера в икономическата сфера.
  1. Страхотна реформа в пенсионната сфера. За нищо друго не се споменава, само затова, че трябва да се увеличи пенсионната възраст, че хората да измират в по-големи мащаби, преди да получат пенсия, защото все по-малко хора плащат социални вноски в пенсионния фонд. Ако възрастта за пенсиониране се вдигне на 75 години, със сигурност няма да има дефицит в пенсионния фонд, защото на тази възраст ще получават заплата само тези, които са започнали да я получават още на 50 години и са се съхранили физически, за да могат да получават пенсия и след това. Страхотна дясна реформа, няма що!;
  2. Реформа в областта на здравеопазването - откакто се помня, в здравния фонд все няма пари и все бюджетът трябва да дава стотици милиони левове, за да покрива дълговете на болниците. Здравните заведения са станали такива търгаши, че майка плаче. Надписват и крадат на база на фалшиви документи от Здравната каса, а на последната не й пука много много и си гледа формално работата, защото да не би тези хора там, които управляват касата, да дават собствените си пари я. Дават чужди пари. Ако може и те да направят някоя далавера, че виж как ги сменят ръководителите там, след смяната на политическия режим. Никой не може да им хване двата края. Здравната реформа е реформа само за докторите и за бюрократите, които разпределят обществените милиарди за тази цел. Пациентите нямат право да "участват" в тази реформа или ако участват, на тях им е отредена ролята на ДОЙНА КРАВА. Наистина ако на това му се викат десни реформи, здраве му кажи;
  3. Реформа в образованието - за толкова години, единствените, които се облажиха от реформите в образованието са даскалите. Вярно, не получата големи заплати, но на фона да другите служители, които получата пари от бюджета, те не са никак за оплакване. В същото време имат най-много почивни дни и никога не работят цял ден, освен ако не изпълняват директорски функции в училищата или нещо подобно. В свободното си време "чукат" частно. Значи те съзнават, че като не учат както трябва децата в училище, на тях ще им трябва допълнително обучение на същите тези деца в къщи. Наистина страхотно - получават заплата от държавата, за да не учат децата ни и след това ги учат срещу допълнително възнаграждение на частно. Преди години много силно впечатление ми направи отказът на учител, на който му предложих да работи за мен, като още в началото му предложих 50% по-високо възнаграждение от това, което получаваше като учител. Отказа ми, без дори и да се замисли, все едно му предлагах да му плащам 50% по-малко. Ето това е образователната реформа в България. И затова в класациите никакви ни няма и качеството на образованието пада.
  4. Реформата на администрацията - всички знаят, че бизнес в България не се прави лесно ЗАРАДИ УСИЛИЯТА НА БЮРОКРАЦИЯТА ДА СЪЗДАВА ПРЕЧКИ, ОТ КОИТО ДА ПЕЧЕЛИ ПАРИ ЗА СЕБЕ СИ. Каквито и усилия да се полагат за ограничаване на тази сила на бюрокрацията, няма никакъв напредък. Всички, които идват в България и правят бизнес се оплакват преди всичко от мудната и корумпирана бюрокрация, от липсата на ясни закони и липсата на каквото и да е прилагане на европейско ниво. Бюрокрацията е основната пречка за развитието на свободната икономика, която е единствената икономика, която е доказала, че може да прави пари, по-лесно и по-бързо от всяка друга икономика. Но там, където има нереформирана бюрокрация, няма свободна икономика. Изборът е ясен - бюрокрация или свободна икономика - няма друга алтернатива. Засега печели бюрокрацията. За последните 15 години, по различни програми, финансирани от нашия бюджет или от бюджета на ЕС или на страни извън Съюза, като Швейцария или Норвегия, например, са УСВОЕНИ около 2 милиарда лева!!! Нещо съществено да се е променило следствие на това? Парите са откраднати или съсипани, а резултатът е ясен - бюрокрацията е победила. Наистина страхотна победа на либерализма нали?
  5. Реформа в структурите на МВР - направо не ми се коментира. Плащаме над 1 милиард лева всяка година, за да се чувстваме несигурни. Плащаме на полицията, за да ни създава несигурност, за да може после да ни рекетира за още пари. Няма либерализъм тук, освен ако МВР не зависи от нас, от нашия избор. Сега зависи от избора на политиците и МВР работи за тях, а не за нас. Тук отново констатираме, че има централизация, която е близка до комунистическите методи за управление, отколкото до либералните такива;
  6. Реформата в съдебната система - основният резултат от тази реформа е неколкократното повишение на възнагражденията на съдиите и прокурорите в продължение на около 15 години. Те са едни от най-платените служители, които получават пари от нас, от бюджета. На това десни реформи ли му викате, след като Суверенът няма никакви права - нито да избира, нито да назначава;
Да продължавам ли или да спра? Нека само дебело да подчертая - Десни реформи означава, да се стремим да постигнем такава политическа и икономическа система, която да дава възможност на всички хора да разкрият максималния си потенциал, който да използват в своя полза и в полза на обществото. Десни реформи означава, България да е класирана на първо място по свобода на икономиката, а не на 64-то. Десни реформи означава България да е класирана на първо място по право на достъп до електричество, а не на 119-то място. Десни реформи означава, България да е класирана на първо място по свобода на словото, а не на 87-мо място. Дясно, означава свобода!!! Дясното е либерализъм. Всичко друго е крадене на обществен ресурс и неговото похабяване от хора, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА ТОЗИ РЕСУРС. Дясно означава хората да не се редят на опашки за социални помощи и да се правят на инвалиди, за да получат пенсия. Дясно означава икономиката да се крепи на средната класа, а не всички да бъдем роби на монополите, които получават политическа подкрепа от политици и бюрократи и ни принуждават да работим за тях, като закриваме собствения си бизнес. Дясно означава бедните да не са повече от богатите. Ако в България истински богатите са 1 % от населението, то и бедните не трябва да са повече от 1% от населението. Ако бедните са 50% от населението, това не е либерализъм, а открит и циничен комунизъм в нова кожа. Нали при социализма всички бяхме еднакво бедни. Натам ли отиваме сега? Дясно означава 80% от населението да има собствен бизнес и да не зависи от подаянията на държавата. ПОЛИТИЦИТЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 25 ГОДИНИ ПРОИЗВЕЖДАТ БЕДНИ И СЪСИПВАТ СРЕДНАТА КЛАСА, ЗАЩОТО БЕДНИТЕ СА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО ГИ ДЪРЖАТ НА ВЛАСТТА. НЕ МОЖЕШ ДА КУПИШ ЛЕСНО СРЕДНАТА КЛАСА, ЗАЩОТО ТЯ НЕ СЕ ПРОДАВА ЗА ДВЕ КИФТЕТА. ЗАТОВА ПО-ЛЕСНО Е ДА Я УНИЩОЖИШ И ДА ПРОИЗВЕДЕШ МНОГО БЕДНИ, КОИТО ЛЕСНО МОЖЕШ ДА КУПИШ.


ЗАТОВА НЕ МИ ГОВОРЕТЕ, ЧЕ СМЕ ПРАВИЛИ ДЕСНИ РЕФОРМИ, ЧЕ ЛИБЕРАЛНИТЕ ИКОНОМИСТИ БИЛИ ВИНОВНИ И ЧЕ ЧАСТНОТО БИЛО ЛОШО И ТРЯБВА ДА НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ ЗАВОДИТЕ ОТНОВО. ТОЛКОВА ЛИ Е КЪСА ПАМЕТТА НИ, НЕ ЗНАМ? АКО СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД, ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ, А ТАКА СЪЩО И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЛЮБИМАТА НИ ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ ПРОИЗВОДНИ ДА ИЗИГРАЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЦЯЛАТА ИГРА И ДА НАТРУПА ПОРЕДНИТЕ МАНГИЗИ НА НАШ ГРЪБ. ЩЕ ГО ДОПУСНЕМ ЛИ?
Категория: Политика
Прочетен: 411 Коментари: 2 Гласове: 0
Днес си размишлявах по моя си начин. Прилагах еднаквите аршини и нещо не ми се върза американската позиция. Опитвам се да бъда обективен. Какво става в Украйна, всички виждаме. Но защо досега не е решен проблема с Турция? Защо американците поддържат военна база в държава, която изпрати войска и окупира част от друга суреверна държава - Кипър? Какви са санкциите, които САЩ наложиха на Турция?

Настина руснаците изпратиха пета колона в Крим, която "подпомогна" процесът по провеждането на референдума, но нека да видим кой първи "започна"!

Американците подкрепиха насилственото сваляне на Янукович. Повярвайте ми, аз съм човекът, който най-много исках този тупан да си ходи. Само погледнете икономическите показатели и ще разберете крадливата същност на цяата пасмина украински политици, които са по-крадливи и от нашите, българските политици - Юшченко - само как треперехме за "оранжевата" му революция, а тя каква била работата - била заради парите. След това и онази хубавица - Тимошенко - далавера след далавера. Че даже си преправила и биографията, за да изглежда като украинка. След това Янукович - от трън, та на глог. Наистина украинският народ заслужаваше промяна. Но как да има добра промяна за него, след като носителите на тази промяна са корумпирани по презумпция. Ако САЩ бяха държава на място, щяха да подкрепят някой, който наистина струва, а не да се мятат от един на друг. Само вижте кого подкрепят - Яценюк и Турчинов. Хвани единият и цапни другия.

Затова, заставам зад мерките, които САЩ предприемат по света, в качеството си на световен жандарм, само тогава, когато аршинът, с който мерят е един за всички. Тогава ще има справедливост и аз ще я подкрепя. Но ако турците могат да окупират част от Кипър, защото там живеели турци, защо и Русия да не окупира територии, където живеят руснаци?

Турците окупираха северната част на Кипър и получиха право за безвизово пътуване в ЕС. Сега очаквам ЕС да даде право и на руските граждани да пътуват безвизово, след като Русия окупира Крим. Разбирате ли какво двуличие има в американската политика? Нека да наложат санкции и на Саудитска Арабия. Там преди два дни полицията е наказала мъж, защото е преотстъпил на жена си да управлява колата!!! Защо демократична Америка търпи такова издевателство над правата на жените?

Всички знаят, че руснаците не са цвете за мирисане. Но очаквам от държавата, в който съм вярвал десетилетия наред, че носи в основата си съвременното разбиране за демокрацията, повече справедливост и безпристрастност в ролята на съдник по света.


Категория: Политика
Прочетен: 900 Коментари: 5 Гласове: 1
Последна промяна: 24.04.2014 23:11
Обикновеният гласоподавател - той се интересува за кой номер да гласува. Забележете - за кой номер да гласува, а не за някакви си там платформи, идеи и други глупости. Гласува се за НОМЕР. Това е особено важно за МАЛОГРАМОТНИТЕ И НЕГРАМОТНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. Тоест тези, които обикновено продават гласа си за по две кИфтета.


Въпреки недъзите на сегашния избирателен кодекс, по-справедливо ще бъде, имената на кандидатите да са подредени по азбучен ред и по никакъв начин да не се разбира кой кандидат от името на коя партия е издигнат. Тогава да видим какво ще правят мангалите.Категория: Политика
Прочетен: 576 Коментари: 3 Гласове: 5
Последна промяна: 23.04.2014 13:46

 

Нито съм русофил, нито русофоб. Просто съм прагматичен и съм благодарен, ако някой е направил нещо за мен, за народа ми или за страната ми. В същото време не оставам благодарността ми да ме заслепи. Правил съм подаръци на руснаци.  Правил съм такива жестове доброволно и съм би доволен от постъпката си. Руснаците си заслужават паметниците, заради жертвите, които са дали за нашето освобождение. Въпреки многобройните спекулации какъв интерес имала руската имперска политика от войните срещу Турция, водени в продължение на 200 години и къде сме били ние, българите, в цялата тази бъркотия, никой не може да отрече, че след една от тези войни, България е получила независимост, че Русия е дала 64 хиляди жертви в тази война и че ние, българите, трябва доста да се срамуваме, че при народ от 3,5 милиона българи, не можем да се похвалим с кой знае какво участие в собственото си освобождение. Едва 1 % от българското население е взело дейно участие на страната на руските войски в бойните действия.  Значи другите 99 са гледали сеир?  Ама не това е темата на настоящия постинг.

Не съм очарован от руското вмешателство в определяне на това, накъде да върви България след 1944г. Страната ми е вървяла в погрешна посока според мен. И вместо разкаяние, имаме паметник на армия в центъра на София, която никой нормален българин не я е канил да ни "освобождава". Няма как да приема обяснението, че са преследвали немците и затова са ни сгазили, както влак прегазва някаква малка вещ на пътя си, защото нито е имало немска армия в България, нито пък и руснаците са минали така да се каже, транзит през нашата територия.

Сега се говори за съвместни авиационни патрули с Турция, които да ни пазят небето от руски изстребители. Може би руснаците ще бомбардират Варна и Бургас, но ще пощадят руските квартали или ще накажат своите сънародници, които са си купили имоти по Черноморието? То както е тръгнало, сега руснаците са 250 000 души в България и то главно съсредоточени по Черноморието. На нека мислим позитивно - по-добре руснаци, отколкото цигани. Може и на нас да ни дадат по-големи пенсии, както в Крим. БВП на Русия на глава от населението е по-голям от българския. Средната заплата е по-висока, пенсиите също. След като американците не искат да ни поробят, братушките са насреща. Че като народ не ставаме да се оправяме сами. Нещо не ни върви.

Чудно ми е какви превъплъщения има историята.  Вярно е, че светът се променя, но чак толкова ли?


Категория: Политика
Прочетен: 3036 Коментари: 13 Гласове: 4
Последна промяна: 22.04.2014 22:41
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 2567320
Постинги: 6006
Коментари: 3978
Гласове: 2341
Архив
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930