Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195611 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 22.04.2014 г.

 

Нито съм русофил, нито русофоб. Просто съм прагматичен и съм благодарен, ако някой е направил нещо за мен, за народа ми или за страната ми. В същото време не оставам благодарността ми да ме заслепи. Правил съм подаръци на руснаци.  Правил съм такива жестове доброволно и съм би доволен от постъпката си. Руснаците си заслужават паметниците, заради жертвите, които са дали за нашето освобождение. Въпреки многобройните спекулации какъв интерес имала руската имперска политика от войните срещу Турция, водени в продължение на 200 години и къде сме били ние, българите, в цялата тази бъркотия, никой не може да отрече, че след една от тези войни, България е получила независимост, че Русия е дала 64 хиляди жертви в тази война и че ние, българите, трябва доста да се срамуваме, че при народ от 3,5 милиона българи, не можем да се похвалим с кой знае какво участие в собственото си освобождение. Едва 1 % от българското население е взело дейно участие на страната на руските войски в бойните действия.  Значи другите 99 са гледали сеир?  Ама не това е темата на настоящия постинг.

Не съм очарован от руското вмешателство в определяне на това, накъде да върви България след 1944г. Страната ми е вървяла в погрешна посока според мен. И вместо разкаяние, имаме паметник на армия в центъра на София, която никой нормален българин не я е канил да ни "освобождава". Няма как да приема обяснението, че са преследвали немците и затова са ни сгазили, както влак прегазва някаква малка вещ на пътя си, защото нито е имало немска армия в България, нито пък и руснаците са минали така да се каже, транзит през нашата територия.

Сега се говори за съвместни авиационни патрули с Турция, които да ни пазят небето от руски изстребители. Може би руснаците ще бомбардират Варна и Бургас, но ще пощадят руските квартали или ще накажат своите сънародници, които са си купили имоти по Черноморието? То както е тръгнало, сега руснаците са 250 000 души в България и то главно съсредоточени по Черноморието. На нека мислим позитивно - по-добре руснаци, отколкото цигани. Може и на нас да ни дадат по-големи пенсии, както в Крим. БВП на Русия на глава от населението е по-голям от българския. Средната заплата е по-висока, пенсиите също. След като американците не искат да ни поробят, братушките са насреща. Че като народ не ставаме да се оправяме сами. Нещо не ни върви.

Чудно ми е какви превъплъщения има историята.  Вярно е, че светът се променя, но чак толкова ли?


Категория: Политика
Прочетен: 3444 Коментари: 13 Гласове: 4
Последна промяна: 22.04.2014 22:41

 

Г-жо Фандъкова, давам ви едно предложение, от което общината ще спести десетки милиони левове. Не е необходимо боклуджиите да минават всеки ден. Два пъти през седмицата е достатъчно. В Париж минават по един път седмично. Защо в София минават всеки ден? Освен ако не вземате лично пари от почистващите фирми да пунктират дейност, не разбирам за какво е това упражнение. Но ако не вземате пари, тоест ако не сте корумпирана, моля престанете да ги изпращате всеки ден да обръщат полупразните кофи, да вдигат излишен шум, да замърсяват с камионите си и без това замърсения софийски въздух и да създават неудобства и на живущите и на автомобилното движение!

 

Да не говоря за това, че всеки ден мургави наши съграждани ровят в кофите с боклук. Отварянето и оставянето на кофите с вдигнати капаци и засиленото мухопроизводство през топлите дни, следствие на постоянното ровене е най-малкият проблем.  Наред с уборката на боклука в кофите, тези хора, все гледат да задигнат нещо друго. Това си е отработена система за разузнаване – уж ровим в кофите, а очите им щъкат наоколо и набелязват цели  за „изпълнение” по „тъмни доби”, както се казва.

 

Нека да си събираме боклука в къщи в торба и в точно определен ден ще го оставим на точно определено място. Дори и кофи за боклук не ни трябват. Швейцарците по-прости ли са, че в столицата си събират боклука в черни торби и не видях да има контейнери? Няма да има смрад, а идва летен сезон – мухи и миризми колкото искате. Ако сме цивилизован народ, можем да решим проблема цивилизовано и да спестим много пари. Докато не направите това, ще мисля, че или вие сте корумпирана или партията, която ви е сложила на власт и чиито договори с почистващите фирми не можете да анулирате, ви пречи да помислите за общината от позицията на добър стопанин. Според моите изчисления, става дума за едни 40-50 милиона лева. Ето откъде ще дойдат парите, за да осигурите детски градини на близо 13 хиляди софийски деца, за които няма място в обществените градини.


Категория: Политика
Прочетен: 347 Коментари: 0 Гласове: 1

А защо няма такива процеси и в Швейцария?

 

Наистина турските политици смятат народа си като сбирщина от тъпанари, които трябва да приемат за нормални плиткоумните им обяснения. Туитър стимулирал обществени безредици!!!

Ами защо не стимулира обществени безредици в Швейцария, Исландия или в Сингапур или в Нова Зеландия?
 

 

Значи проблемът не е в Туитър, а в турските политици, които крадат на поразия и Туитър истински им пречи да правят това незабелязано и безнаказано. Е как няма да не го забранят?


Категория: Политика
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.04.2014 23:20
Нали трябваше да диверсифицираме източниците си? Ако Украйна е проблемът, за да не получим газ преди няколко години, защо да нямаме и друга тръба?

Ако България е най-зависимата страна от ЕС от руския газ, тогава дайте ни газ бе другари евробюрократи! Не искате "Набуко", не искате " Южен поток", защото те са важни за вас. А каго ще помислите и за нас, ако сме един Съюз, защото в случая вие не се опитвате да мислите за нас, а за себе си.

Постоянно чувам напътствия - България трябвало да повиши своята енергийна независимост от Русия. Ами защо тогава отказахте строителството на "Набуко"?

Политическите интриги в случая не ни решават проблема. А може би истината е някъде извън интересите на Европа? Може би наистина искат на ни накарат да добиваме шистов газ?  Страхотно, скрийте се зад лозунгите за независимост и отровете земята със съмнителните си методи за постигането на тази независимост. Навремето комунистите ни натресоха онази "тежка" индустрия, от която съм виждал река Янтра да тече червена, все едно е боядисана за Великден.

Господа бюрократи и политици. Престанете да говорите затова, от кой проект имала нужда България.

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ВСИЧКИ ПРОЕКТИ. НЕКА ПРЕЗ НАША ТЕРИТОРИЯ ДА МИНАТ И "ЮЖЕН ПОТОК" И "СЕВЕРЕН ПОТОК" И "ЗАПАДЕН ПОТОК" И "ИЗТОЧЕН ПОТОК" И ВСЯКАКВИ ДРУГИ "ПОТОЦИ" И "НАБУКО" И "ТРАВИАТА" И "АИДА" И ВСИЧКИ ДРУГИ ТРЪБИ, КРЪСТЕНИ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИТАЛИАНСКИ КОМПОЗИТОРИ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, АКО СЕ ДОГОВОРИМ ДА НЕ НИ ИСКАТ ПАРИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СЪОРЪЖЕНИЯТА, ЧЕ И ТАКСИ ЩЕ ПРИБИРАМЕ ОТ ТРАНЗИТА. ЕТО НА ТОВА МУ ВИКАМ НЕЗАВИСИМОСТ - ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ДА МИНАВАТ НЯКОЛКО СТРАТЕГИЧЕСКИ ГАЗОВИ ПОТОКА. ТОГАВА МОЖЕМ ДА ИСКАМЕ ПО-ДОБРИ ЦЕНИ И РИСКОВЕТЕ ЩЕ БЪДАТ ПО-МАЛКИ. НО НЕ, ЗАЩОТО ДОСТАВЧИКЪТ БИЛ РУСИЯ, ТОГАВА ИМАЛО НЯКАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ И НЕЗНАМ СИ КАКВИ ПРОБЛЕМИ. АМИ КАТО НЕ ИСКАТЕ ДА КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ, ДОКАРАЙТЕ НИ ОТНЯКЪДЕ ДРУГЪДЕ. НИЕ СМЕ МАЛКА ДЪРЖАВА И НЕ МОЖЕМ ДА СИ ДОКАРАМЕ ГАЗ ОТ  ПРИЯТЕЛСКА НА ЕС И САЩ СТРАНА. АЗ ЩЕ БЪДА ПЪРВИЯТ, КОЙТО ЩЕ ГЛАСУВАМ "ЗА".

Категория: Политика
Прочетен: 194 Коментари: 0 Гласове: 0
Днес ровя по пресата и се натъквам на препечатани от руската преса твърдения за социологическо изследване, по отношение на личността на Владимир Улянов. Повече от 50% от руснаците определяли неговата личност като по-скопо позитивна, за историята на страната.

Човекът, който любимият му израз бил: "Растрелять, немедлено!
А другата любима фраза му била: "Повесить немедлено!

Явно "немедлено" фигурира навсякъде, защото, ако се остави на времето, може и някой да се размисли и да прояви малодушие.


Има няколко управления, които са извършвали тотален геноцид спрямо собствения си народ. Като отношение брой на жители към убити, безспорни "шампиони" са онези кхмерски изверги - Пол Пот и Йенг Самрин, които устройват такава кървава баня на собствения си народ, че в случая човечеството трябва да благодари на превителството на комунистически Виетнам, което изпрати войски в Камбоджа, за да предотврати този геноцид.
Вторият случай е този с великият Кормчия - Мао. Въпреки десетките милиони погубени физически китайци, все още в Китай мнението за него е по-скоро положително. Вероятно такъв ще бъде и резултатът години наред с другия вожд от този регион - Ким Ир Сен.

КАКВО ИМ СТАВА НА ТЕЗИ АЗИАТЦИ?

В европейската практика няма такива случаи. Европа през последните 500 години е възприела друга практика. Големите държави са решили да си разпределят света на зони на влияние и методически са изтребвали цели племена и народи по света. Най-усърдни в това отношение са били англичаните и испанците, на чиято съвест лежат десетки милиони жертви за столетията колониална политика. Не са оставали много назад и държави като Франция, Белгия и Португалия. Холандците са минали "метър" в този списък, като са се присламчвали към британците, защото не са искали да водят войни, за да забогатеят - достатъчно е да вървят след тези, които водят войните. В Южна Африка техните заселници са се опитали да се направят на нещо повече от англичаните, но след една кръвопролитна война, Англия е доказала кой разпределя порциите в света. Италия също е свършила не едно безчинства в Абисиния и в Африка изобщо. Дори и Германия, която надали някой знае, е убивала наред в Намибия. Как ви се струва да изтребиш 12 хиляди души местно население за един ден? Защото било против немското присъствие в тази част на света.

Какво да кажем за северните европейски народи? Столетия наред цяла Европа е пропищяла от техните варварски набези, които са се простирали от Великобритания и Шотландия на запад, до река Волга на изток и до северните брегове на Африка на юг. С кого ли не са воювали - англичани, ирландци, французи, немци, швейцарци, италианци, испанци, гърци, хървати, поляци, руснаци, че и с нас, българите.  Уморени от столетия войни, тези народи са предприели по-миролюбив курс и са се отдали на изучаването на безполовата същност на индивида, като основно помощно средство за възпитание на децата си.

Но нека да припомним основното правило - европейските народи като цяло са приели политика за изтребване на други народи, но не и собствения си народ. Като изключим гражданските войни, които обикновено са се водили заради релилиозна тематика, всички други войни са насочени към други страни и народи.

Руският народ е народ, който живее точно на пътя на народите. Много пъти към го казвал, че не се знаеше каква щеше да бъде съдбата на Европа, ако не бяха поляците и руснаците. Поляците, литовците и руснаците са народите, които са обезкръвили и след това са изгонили от границите на Европа най-страшната напаст след хуните, а това са монголите, татарите и османлиите. Без поляците и руснаците може би светът щеше да бъде съвършенно друг. Какви велики географски открития щяха да се извършат и какви достижения в техниката, технологиите и обществения живот щяха да се извършат, ако армиите на тези племена бяха достигнали Атлантическия океан и на тази основа бяха си разпределили континента - в Южната част - османлиите, а на север - монголите и татарите?

Както и да е. Руснаците като народ на пътя на народите имат вътрешно заложено им схващане, че зависят изцяло от волята на царя. Също като монголите и татарите. Независимо от факта, че в Русия робството е отменено 15 години преди САЩ, робите така и са си останали роби, защото не са знаели какво да правят със свободата си, да не говорим, че самата обществена система не е предоставяла кой знае каква възможност за изява на вече освободените роби. Самият цар освободител - Александър ІІ, чийто паметник стои пред нашето народно събрание, като жест на признателност на българския народ към руския цар, заради освобождението на България, е бил убит от тези, които са смятали, че царят прави твърде малко по отношение на предоставянето на повече свобода на народа. В същото време той е бил мразен и от дворянството, което пък е смятало, че царят прави твърде много и е твърде реформаторски настроен. Същата работа като в Турската империя - защо делото на Митхад паша, един от реформаторите на империята става причина за неговата гибел? Империята се гърчи образно казано и едва по времето след ПСВ по времето на Кемал Ататюрк, Турция е била вече готова за промени - нито младотурците, нито преди тях реформаторите, такива като Мидхад паша не са успели да променят консервативността и ретроградността на по-голямата част от ръководителите и населението на страната. Империята се е градяла столетия, чрез насилие над други народи.

Та да се върнем на руснаците. Спомням си, бях преди години на един курс, беше нещо, свързано с усъвършенстване на механизмите за управление на фирмата, когато лекторът ми даде за пример, как в руската история е имало време, в което реколтата не е била добра и няколко хиляди селяни инстинктивно са се стекли пред царския дворец и се молили на царя да им даде крина със зърно, за да не умрат от глад. Тогава веднага в мислите ми се появи примерът с Клеопатра, която отворила държавната житница и нахранила народа си, но това й е струвало главата, защото житото е било предназначено за римската армия, а Август не прощава такова отношение към интересите на империята.
Та как постъпил руският цар - той бил толкова вбесен от това, че някой си е позволил да поиска нещо от него, че наредил на казашката конница да нахлуе на площада и да посече когото завари там. Резултатът бил 1500 посечени руски селяни. Река от кръв оцветила площада.

Но каквото и да са правили руските царе до началото на 20-ти век е детска приказка, пред това, което са правили болшевиките. Десетки и десетки милиони избити в гражданската война, в Гладомора, в постоянно възникващите чистки, които са се правили от ниво обикновени селяни до ниво висше ръководство на държавата. Само за пример, който е показателен, защо държави като Италия, Германия и Франция успяха да се отърсят бързо от миналото и решително тръгнаха напред, за разлика от Съветския съюз по времето на Сталин. Всички тези държави в различна степен носят вина, затова, което се е случило - но никоя от тях не направи геноцид срещу собствения си народ - например, войниците на Вермахта или войниците на италианската армия, които не са били пленени от американците, англичаните и французите, са успели в следващите 5-6 години да се интегрират по някакъв начин в националната икономика. В същото време, съветските войници, които са попаднали в плен на германската армия и по време на войната са били освободени и върнати на СССР, са били изпратени от съветското ръководство в лагерите в Сибир и са били третирани дори и по-лошо и от немските пленници. Мнозина от тях не са се върнали по родните си места. А има и такива, които са се били успешно за съветската армия, като близо 10 000 кримски татари, но са били депортирани в Узбекистан, само защото в същият момент Сталин нещо е превъртял и е решил да депортира там 300 000 от техните сънародници, така че не е правил разлика между едните и другите.
Според много източници, броят на жертвите от съветския режим в мирно време е бил по-голям, отколкото е бил броят на жертвите по времето на ВСВ, когато жителите на страната са били просто пушечно месо за германската армия и дори и такива масови убийства на десетки хиляди граждани като в Бабин Яр, близо до едно от предградията на Киев от страна на германската администрация, не са успели да настигнат статистиката на Сталин. А самият Сталин е бил рожба на Ленин в политическия смисъл на думата. Няма значение какво казват историците, платени от новите болшевики, че Ленин в предсмъртното си писмо е написал, че е против Сталин да го наследи, важното е, че Ленин е направил от Сталин това, което е бил самият Ленин - комунист до мозъка на костите. И двамата са били журналисти, главни редактори на в-к Правда /затова внимавайте, когато избирате журналисти/ и двамата са участвали в планирането на вземането на властта, гражданската война, войната срещу поляците и червения терор.

Затова не мога да разбера руския народ. Преди години, един европеец беше казал, че и той не може да разбере руснаците. Затова е по-добре да не се опитваш да ги разбираш. Те просто не са случили благоприятно местоположение, а са направили държавата си на кръстопът. Водил съм безсмислени спорове с руснаци в Москва и в други градове преди години. Бая им беше промит мозъкът тогава. Сега не знам как е работата. За разлика от нас, икономически са по-добре. Средната заплата е по-висока от нашата, а по времето на СССР, един учител вземаше 80 рубли заплата, когато аз в България получавах два пъти повече. През годините, основните негативни настроения които се натрупаха спрямо тях бяха заради тяхната намеса в Чехословакия през 1968г. и в Унгария през 1956г. Дори някак си хората забравиха и се примириха с факта, че благодарение на червената армия, цялата Източна Европа, трябваше да преживее кошмара на социо комунизма, наложен от СССР. Тогава имаше някакво оправдание, че червената армия предследва нацистите до тяхното пълно унищожение. Просто сме нямали късмет с това, че държавата ни се намира точно в тези географски ширини. Но намесата на СССР в Чехословакия и Унгария накара светът да се съмнява в руснаците и да си припомня договорките им с Хитлер за подялба на Полша, така, както преди столетия руският и пруският цар са се договорили да си поделят Полша. Историята се повтаря. Да не говоря за прибалтийските републики и онази измислена от руснаците война с Финланция от 1939 г. И след всички тези исторически факти, наистина не мога да си представя друга държава с такава важност за Европа и света като руската държава, която така методично да участва във войни със съседите си и във времето на "мир", да подлага народа си на унищожение. Добре е, че след като Брежнев идва на власт през 60-те години, тази практика драстично намаля.


Въпреки споровете, които съм имал с руснаци на такива теми - коя е най-хубавата кола и къде в света се живее най-добре и въпреки, че не се интересуват много от чуждото мнение, приемам, че не са лоши хора. Преди години ми трябваха три месеца да живея между тях, за да разбера, защо пият алкохол с цел да се напият. Французите консумират повече алкохол от руснаците, но го пият с часове, замезват, правят си кефа. Докато руснаците имат за цел да се наджвакат за пет минути, ако е възможно. Ами тогава се огледах наоколо и разбрах - това беше единственият начин, да избягат от действиетлността, която ги заобикаляше. Наоколо празни магазини, безжалостна пропаганда по всички направления - беше ми жално да гледам как жителите на една от великите ядрени сили се редят на опашка от 40 метра за да си купят....пирожки. Само за злато и шоколад не се чакаше на опашка. Нямам как в тези условия, особено пък като настанат дългите зимни нощи, да не се "накиснеш" в алкохол.
Сега си мислех, че е по-различно, до момента в който не видях статистиката за това, как населението на Русия възприема Ленин. Това малко ме травмира, но няма как - нали не трябваше да се опитваме да разбираме руснаците - просто трябва да ги възприемаме такива, каквито са и да се опитаме да се възползваме от техните добри качества, а те имат такива.
Категория: Политика
Прочетен: 341 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.04.2014 23:41
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195611
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930