Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3197185 Постинги: 6872 Коментари: 4298
Постинги в блога от 06.04.2014 г.
БЕЗПЛАТНА, НО ЛЪЖА. ЛЪЖА, НО БЕЗПЛАТНА.

Вчера отново изнесоха шокиращи факти за липсата на лекари в страната. Хората имат право и бягат в чужбина. Разбирам ги, всичко тук е скапано, а животът е един. Защо да стоят тук.

Нека първо да погледнем висшето образование. 
Защо висшето образование да е безплатно? Или поне частично безплатно. Защо данъкоплатците трябва да плащат за нещо, което не е задължително? И да няма никаква възвръщаемост на тези средства.

И тук не става дума само за докторите. Защо всеки висшист, който е получил целева държавна субсидия, за да се учи /как, това е друг въпрос/, да няма задължението да върне парите си, след като започне работа и след като започне да получава заплата?

Защо да даваме почти половин милиард да обучаваме хора, които след това ще отидат да работят в чужбина? Не може ли този половин милиард да се даде за нещо по-полезно, което след това няма да бъде изнесено в чужбина.?

И защо, ако искаш да станеш нещо повече от обикновен служител, работник или някаква друга професия, която изисква не по-голямо образование от средно, ОБЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ТИ ПЛАЩА ЗА ДА СИ РЕАЛИЗИРАШ МЕЧТИТЕ? НЕ Е ЛИ РЕДНО ВСЕКИ ДА СИ ИЗСТРАДА МЕЧТИТЕ, ЗА ДА МУ БЪДЕ СЛЕД ТОВА ПО-СЛАДКО, ЧЕ Е ПОСТИГНАЛ НЕЩО В ЖИВОТА СИ САМ, А НЕ ФИНАНСИРАН ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.

НЕ Е ЧЕСТНО ЕДНИ ДА ЗАВЪРШАТ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ И ДА ОТИДАТ ДА БАЧКАТ, ЗА ДА ПЛАТЯТ НА ДРУГ, КОЙТО ИСКА ДА УЧИ ОЩЕ И ОЩЕ, ЧЕ ПОСЛЕ ДА ИМ СЕ НАДУВА, ЧЕ БИЛ ПО-НАЧЕТЕН И ОБРАЗОВАН ОТ ТЯХ. НЕ МОЖЕ ЛИ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ, ВСЕКИ ДА СИ ЗНАЕ СМЕТКАТА И ДА НЕ ПРЕКАРВА ДРУГИЯ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СИ РЕАЛИЗИРА МЕЧТИТЕ?
Да не говорим за такива абсурди на българското образование да финансира студенти, които имат посредствени резултати.
Да не говорим затова, че продължават да се "произвеждат" икономиски и управленци представяте ли си, да те учат да бъдеш управител!/, а техническите специалности да не могат да доставят на стопанството необходимия брой кадри.
Да не говорим затова, че даскалите в университетите нямат практическа подготовка и "произвеждат" кадри, които ние, хората от бизнеса трябва да дообучаваме и да инвестираме време и ресурси в това.
Да не говорим...

Или трябва да говорим? За всичките недъзи на държавното образование, на държавното финансиране на образованието и за всичко, което съсипва качеството на българското висше образование.



Категория: Политика
Прочетен: 240 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 28.12.2019 22:05
АКО ЕДНО ОБЩЕСТВО ПОЗНАВА ДОБРЕ ПОЛИТИЦИТЕ СИ ПО ИМЕ, ТОВА ОБЩЕСТВО Е ОБРЕЧЕНО ДА ИМ СЛУЖИ.

ШВЕЙЦАРСКОТО ОБЩЕСТВО СЕ ЗАПОЗНАВА ДОБРЕ С НЯКОЙ ПОЛИТИК, САМО АКО ТРЯБВА ДА МУ ИСКА ГЛАВАТА.

ПОПИТАЙТЕ ПЪРВИЯТ СРЕЩНАТ ШВЕЙЦАРЕЦ, ДАЛИ ЗНАЕ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИТЕ СЕДЕМ ЧЛЕНОВЕ НА КАБИНЕТА. АКО ВИ ОТГОВОРИ ТОЧНО, ЗНАЧИ СТЕ ПОПАДНАЛИ НА НЯКОЙ ЧЛЕН НА СЪЩИЯ ТОЗИ КАБИНЕТ.

ПОПИТАЙТЕ ПЪРВИЯТ СРЕЩНАТ БЪЛГАРИН КОЙ Е ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ИЛИ БОЙКО БОРИСОВ ИЛИ СТАНИШЕВ ИЛИ ДОГАН И ВСЕКИ ЩЕ ВИ ОТГОВОРИ.

В СЛУЧАЯ ШВЕЙЦАРСКАТА НЕГРАМОТНОСТ Е ПО-ДОБРАТА ПОЗИЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКОТО ПОЗНАВАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, ЗАЩОТО ШВЕЙЦАРЦИТЕ НЕ БИХА СИ ПЪЛНИЛИ ГЛАВИТЕ С ИМЕНАТА НА УСПЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ. НА ТЯХ ТОВА ИМ Е РАБОТАТА. ТЕ СИ ИМАТ ЕДИН ПОЛОЖИТЕЛИН ВИЛХЕЛМ ТЕЛ, КОИТО МНОЗИНА ОСПОРВАТ, ЧЕ Е БИЛ  ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВАЛ НЯКОГА И ОСТАНАЛИТЕ СА ПОЛИТИЦИ, КОИТО СА БИЛИ РАЗКАРАНИ ОТ ТЯХ, ЗА НЕСПРАВЯНЕ НА РАБОТАТА.

ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ - ТЕЗИ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ И НИ НАТИСКАТ В ДЪНОТО ПОСТОЯННО СА В НАШИТЕ УСТИ И НЕ САМО ТОВА - ПОСТОЯННО ГИ ИЗБИРАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ. Е НА ТОВА СЕ ВИКА ЧУДЕСНА МАНИПУЛАЦИЯ НА СЪЗНАНИЕТО ИЛИ ОТСЪСТИЕ НА КАКВАТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА В НАРОДА.

ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА И ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ЧЕ НЯМА КАПИТАЛИЗЪМ БЕЗ ДЕМОКРАЦИЯ. ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА "РАЗРЕШАВА ИЛИ НЕ" ДАЛИ ДА ИМА КАПИТАЛИЗЪМ ИЛИ НЕ И В КАКВА ФОРМА ДА БЪДЕ. АКО НЕ УСПЕЕМ ДА КОНТРОЛИРАМЕ ПОЛИТИЦИТЕ СИ, ТЕ ЩЕ НИ ПРОБУТВАТ ТАКИВА ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ СИСТЕМИ, КОИТО НИЕ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА КОНТРОЛИРАМЕ НИТО ПОЛИТИЧЕСКИ, НИТО ИКОНОМИЧЕСКИ, НИТО СОЦИАЛНО. ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ БОГАТИ И БЕДНИ ХОРА, ДОТОЛКОВА, ДОКОЛКОТО НА ТЯХ ИМ Е ИЗГОДНО,

А НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА БЪДЕМ ТЕХНИЯ МАТЕРИАЛ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ЦЕЛИ И МЕЧТИ. КАТО ПРЕНЕБРЕГВАМЕ НАШИТЕ ЦЕЛИ И МЕЧТИ.
Категория: Политика
Прочетен: 193 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.12.2019 08:45
Вече казахме някои неща за капитализма:
  1. Добро обществено образование /няма значение дали е частно, общинско, държавно или друго - образованието винаги е обществено. Няма да е животинско я/. Това означава образование и възпитание в името на ценностите на капитализма - да уважава, зачита и възпроизвежда частната собственост. Да създава условия, в графата "бедни" да не попадат такива, които са здрави и работоспособни, а балансът между мултибогатите, богатите, средната класа и бедните да не бъде дисхармонизиран. Това означава, да няма политическа поддръжка на никой участник в икономическата схема, от страна на отделни политици, бюрократи или от цялата система;
  2. Да има политическа система, която позволява на данъкоплатците да управляват правителството, а не обратното. Казахме данъкоплатците, а не гласоподавателите, защото именно данъкоплатците трябва да управляват правителството. Но ако 5% от данъкоплатците плащат 60% от данъците, това вече развращава тезата и я превръща в друга - че наистина тези, които плащат най-много данъци ще имат интерес от това да управляват правителството и ще го правят доста ефективно, както е сега в САЩ например. В България все още не е така, защото постсоциалистическите мутри, които сега се водят мултибогати, все още не са се научили да плащат данъци, пък камо ли и друго полезно да правят за обществото. Засега най-балансираната политическа система е тази на Швейцария. Там не може да стане нищо съществено, без преди това народът да се е произнесъл. Политиците внимават да не вършат глупости, защото народната воля в този случай ще се появи пост фактум, но това няма да е добре за самите политици, които ще трябва да си платят за направените глупости. Истинският капитализъм изисква балансирани данъкоплатци, минимум бедни и реални политически права и в крайна сметка данъкоплатците да управляват правителството;
  3. Вече говорихме за защитата и възпроизвеждането на частната собственост. Какво е положението у нас. Майка плаче!!! От 100 възможни точки, в индекса на защита на собствеността, ние сме на позиция 30. По-ниско са тези държави, в които има гражданска война. Силно централизирана сисема за сигурност, която работи за своите началници и политици и пренебрегва защитата на собствеността на гражданите. Тя пренебрегва самите граждани, а камо ли и собствеността им. За да има дух на капитализъм, гражданите по места трябва да избират и уволняват тези, които са отговорни за това, собствеността и животът им да са гарантирани. Само тогава ще има ред и сигурност, защото тези служители няма да служат на своите началници и няма да зависят от волята на отделни личностти - администратори или политици. Те ще зависят само от волята на избирателите и ще се борят да постигнат поставените от същите тези избиратели задачи;
  4. Тук обаче има опасности. Какви могат да бъдат те? Има райони, в които циганските гласове са преобладаващи. Например Мъглиж. Какво ще стане, ако населението си избира шериф. Ако той трябва да си свърши работата, първо ще постави няколко полицейски поста в района на циганската махала, за да не могат циганите да крадат. След това трябва да ги накара да почистят махалата, преди да им даде помощите.Тогава дали това преобладаващо циганско население ще го търпи дълго? Дали няма да му спретне един импийчмънт и да си сложи полицейски шеф, който дори и да поощрява такава практика? Този проблем е проблем на постсоциалистическото управление, което доведе дотам, че основната маса от гласоподавателите да бъдат бедни, прости и гладни, да се продават за няколко кюфтета и бира. Така бедните, простите и гладните станаха мнозинство, което мнозинство има интерес някой да се грижи за него. Те ще гласуват за този, който им обещае повече пари и кюфтета. Няма да гласуват за този, който им обещае равни възможности за изява в бизнеса, защото те са неграмотни и тяхната работна сила няма голямо значение за пазара. Работата на тези неграмотни и бедни хора се върши в голяма степен от машините и те стават излишни от икономическа гледна точка. Но от политическа гледна точка те стават все по-мощни и значими. Това е продукцията на постсоциалистическите ни управници. Заложиха бомба, която е много по-силна от атомната бомба и много трудно може да се обезвреди.
Категория: Политика
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.12.2019 09:04
  1. Липсата на добра политическа система, която да накаже и то веднага всяко едно такова отклонение от природните и пазарните закони /които по своята същност са природни закони/, създава идеални предпоставки за съществуването на постсоциалистическия обществен строй;
  2. Какъв избор има народът в този случай? На практика никакъв. Освен да избира по-малкото зло. Какво например ще стане в съседна Македония, ако народът разкара правителството на Груевски? Ще дойдат социалистите в комбина с албанците. Чудесно. Дано тогава да не попаднете на албански доктор, че да видите колко е учил и какво е научил. Говоря за албански доктор в Македония, а не в Албания. И народът избира на няколко пъти по-малкото зло. Премиерът назначил първия си братовчед за шеф на тайната полиция. Онзи пере яко парите му и го захранва с пари и имоти, че да му стигнат за няколко поколения. Опозицията постоянно изкарва кирливите му ризи в парламента. И нищо не се случва. Народът си мълчи, едно, защото е под напрежение - уплашен е, защото политическата разправа е нормално явление в условията на постсоциализма и второ, примирява се с факта, че братовчедите могат да вършат неморални и незаконни деяния, защото ще ги вършат и при следващото и при следващото и при следващото правителство;
  3. Характерен белег на постсоциалистическото общество, което автоматично означава липса на капиталистическо общество, е насаждането на страх и управлението чрез страх. Нали звучи абсурдно, в епохата на интернет, Фейсбук, Туитър и какви ли още не социални мрежи и обмяна на информация, да говорим за страх. Може би страхът ще остане забравен в този смисъл на думата, в който сега го познаваме, ако по-старите хора и по-неграмотните хора умрат и всички са потребители на интернет. Тогава няма как да се говори за сегашната политическа икономическа и социална система. Да, старите хора ще умрат, такава е биологическата истина, но необразованите и неинформираните никога няма да умрат. Те ще се множат и това е целта на постсоциалистическата ни система. Тя произвежда необразовани, невъзпитани и неинформирани хора, които да работят за сегашната система. Би било наивно да си мислим, че правителството ще произведе собствения си антигон. Ето това е също липса на капитализъм;
  4. В политически смисъл на думата, липсата на капитализъм означава, че правителството ще управлява хората, а не хората ще управляват правителството. Което автоматично означава, че капитализмът губи почва дори в самите държави, които са го "произвели" - Британия и САЩ. Свръхбогатите са не повече от 0,5% от населението. Богатите са около 5 % от населението. Тези, които са по-скоро заможни са около 10-15% от населението. Средната класа е около 25% от населението. Около 30% от населението са тези, които във всеки момент са под натиск да се окажат бедни или социално слаби. Останалите са бедни. Самият факт, че супербогатите, богатите плащат 60% от данъците в САЩ е показателен пример затова, че капитализмът губи почва и там. Колкото по-малко хора плащат данъци, толкова бедните стават повече и колкото повече стават бедните, толкова повече властта става зависима от волята на богатите. Те използват тези факти да докажат своята по-значима роля в страната и независимо кой управлява - демократи или републиканци, накрая богатите печелят. Само че малко по малко, патерналистическите отношения обхващат из корен целият живот на САЩ и се появяват реални предпоставки за социални вълнения. Те на повърхността могат да изглеждат като расови вълнения, като онова, което видяхме преди 20 години в Лос Анжелис, но в крайна сметка ще са вълнения, породени от хора, които умишлено са държани в подчинение от правителството, като им е отнето правото да се грижат сами за себе си. За да заключим тази точка - капитализъм означава, че процентът на тези, които са бедни ДА СЪВПАДА С ПРОЦЕНТЪТ НА ТЕЗИ, КОИТО ПОРАДИ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ, ГЕНЕТИЧЕСКИ, ПСИХИЧЕСКИ ИЛИ ДРУГИ ПРИЧИНИ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ГРИЖАТ САМИ ЗА СЕБЕ СИ. АКО МЛАД, ПРАВ И ЗДРАВ ЧОВЕК Е БЕДЕН И НЕ МОЖЕ ДА СИ НАМЕРИ РАБОТА, ТОВА Е ПРОБЛЕМ НА НЕДОСТАТЪЧНОСТТА НА КАПИТАЛИЗМА.
Категория: Политика
Прочетен: 140 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.12.2019 09:09
Десетилетия се борим или чакаме да дойде ТОЙ. По скоро чакаме.

Какво е капитализмът и има ли той почва у нас. Перифраза на онази знаменита фраза  на Димитър Благоев: Що е социализъм и има ли той почва у нас.

Разбрахме и за почвата и за социализма. Нещо ни избяга капитализма.

Благоев говори за социализъм, но не съм сигурен, дали изобщо е имало капитализъм в България. Не знам как дядото не е видял това. НИКОГА в България не е имало истински капитализъм.

За да е налице капитализъм са необходими някои неща, чудно, но някои от тях доста приличат на социалистически постулати.
  1. Необходимо е обществото да притежава значителни познания - научни, фундаментални и практически. Как да стане ли? Чрез комбинация между задължителност в обучението и състезателност на базата на индивидуалните дадености на всеки индивид, включени в общия поток на интелигентност, възпитание и образование на нацията;
  2. Задължителността в голяма степен уби ентусиазма и красотата на развитието на образованието и възпитанието ни в условията на социализма. И все пак имахме по-добро образование, отколкото сегашното, с неговите измислени и купени и нагласени и уредени дипломи. Липсата на истински пазар и надежден контрол от страна на този, който дава парите за образование и възпитание - държавата, доведе дотам, че единственият истински "пазар" в последните десетилетия е пазарът за дипломи. Всеки знае колко струва една диплома и не е необходимо да имаш съответните качества, за да я добиеш. Важното е да имаш съответната сума пари. Но това другари не е КАПИТАЛИЗЪМ. Това е ПОСТСОЦИАЛИЗЪМ. Знаете, че при социализАМЪТ, най-важното бяха връзките. Кое е сега най-важното? С малки изключения, пак са връзките. Иначе нямаше хората да се бият със зъби и нокти да стават полицаи, ченгета, служители на СЛУЖБИТЕ изобщо или чиновници и политици накратко. ЩЯХА ДА ПРАВЯТ БИЗНЕС ИЛИ ПАРИ, ПРОСТИЧКО КАЗАНО;
  3. Значи - образователната ни система е пълен кърш и това е показателно, че ние не сме капиталистическо общество, а в някаква идиотска постсоциалистическа формация, при която другарите възпроизведоха в икономическо измерение връзките, които имаха по времето на режима на Живков;
  4. Другата особеност, това е отношението към частната собственост. Нали си спомняте, какво беше отношението ни към обществената собственост по време на социализма? Ние толкова много "уважавахме" обществената собственост и подсъзнателно разбирахме, че другарите горе нещо ни будалкат, че имаме някакво участие в тази собственост, защото и тогава нямахме никакви права да решаваме какво да правим с нея, че преценихме за житейски по-правилна политиката, да я крадем където я видим и в каквито размери можем. Не ни спираха нито затворите, нито морализаторстването на партийните секретари, казвайки ни доста често: "Как не ви е срам". А народът беше загубил чувството си за срам, както беше загубил чувството си за собственост. Не го беше срам и крадеше поголовно. Най-сладко се крадеше от обществената собственост, защото се приемаше, че си вземаш онова, което другарите не ти даваха според природния закон. И ВСИЧКО СЕ РАЗКАПА, както знаете;
  5. Процесът на преливане на частната собственост в нещо като общонародна и обратното е сложен процес и той е по-объркан, по-емоционален и засяга икономическите, политическите и социалните взаимоотношения изобщо повече, отколкото може да ги засегне една кръвополитна и дълга ВОЙНА. Само си помислете. Източна и Западна Германия. И двете бяха еднакво разрушени, но в едната правата на собствеността останаха непокътнати, а в другата се посегна на частната собственост. Всички знаете какво се случи. Едните произвеждаха мерцедеси, а другите трабантчета. Нали има разлика? И в края на краищата, едните, тези с мерцедесите, купиха другите, тези с трабантчетата. Като резултат на тази покупко-продажба, бедните източни роднини сега произвеждат последните модели на Порше Кайен и Фолсваген Фаетон в новопостроените заводи в Дрезден и къде ли още не в тази част на бившата изостанала Източна Германия, която беше за пример на всички нас - другите социалистически страни. Неурегулираните права върху собствеността водят до политически и икономически катаклизми. Никой насилнически режим не може да успее да направи една такава икономика достатъчно успешна, като посегне на правата на собственост. Може да се постигне всеобща мобилизация за няколко години, да се спечели една или няколко битки, може да се стигне до няколко парада на ПОБЕДАТА, но в края на краищата дългата икономическа война за надмощие ще бъде загубена от всяка страна, която си позволи да накърни частната собственост;
  6. Проявленията на частната собственост от гледна точка на психологията са доста широки. Тове е в някаква степен и ЕГО и ГОРДОСТ и дори и ако щете някакво "надуване" пред другите, затова, което сме постигнали. Не всички можем да бъдем милионери или мириардери, но ако имаме нещо повече от съседа или от колегата, защо това да не е обект на някаква гордост. Вярно е, че източната мистика отрича тези въжделения и стремежи, но факт е, че самият Изток се насочи в тази посока. Все пак по-добре е да правят това, което сега правят, пред това да правят някакви "културни" революции или да се избиват методично, както това правеше Пол Пот в Камбоджа. И Мао и Пол Пот разбираха, че интелигенцията, науката, хората, които произвеждат идеи и ги прилагат, са най-опасните за тяхната власт и затова ги избиваха методично. Избиваха КАПИТАЛИЗМА методично, ден след ден, месец след месец, година след година. И накрая техните светове рухнаха и добрият КАПИТАЛИЗЪМ дойде пак на мода. Защото човешките разбирания за неравенството са в основата на развитието на цивилизациите по света. Никъде и никога няма да се постигне този модел на равенство, който се опитваха толкова много диктатори да ни предлагат и налагат. И те го налагаха именно заради това, защото той е противоприроден и противоестествен. Модел, в който диктаторите се чувстваха добре, защото отричаше мисленето в отделния човек и го подчиняваше на волята на Партията, тоест на вожда. Иначе нямаше да могат да ни управляват, заради ограниченията на мисълта си. Те друго не знаеха, освен да насилват и така да осигурят властта си;
  7. Но дори и когато вратата към капитализма е отворена, тя е ЧАСТИЧНО отворена, за да не могат всички да влязат. Защото това са пари, власт и всичко друго, освен бедност и отчаяние. Няма как да влязат всички там, независимо дали имат природна сила и интелигетност. Ще влязат само "нашите" хора, хората, които са проверени било по роднинска или приятелска връзка. Хората, които ще споделят с диктаторите, политиците и чиновниците част, ако не и голямата част от получените права, собственост и имущество. Ние се намираме десетилетия в този цикъл. Влизат само определените от политиците, чиновниците и диктаторите с ръкавици, хора. Влизат малко по малко. Вратата се отваря съвсем лекичко, за да се промушат нашите хора. Вчера научих един интересен факт за една фирма в Македония. Преди 2 години тази фирма не била нищо особено. След като новата власт решава, че тя е избраната, само за една година тя се появява на 29-то място сред фирмите в страната с реализирана близо 3 милиона евро чиста печалба. На това ли му викате капитализъм? Това ли са ценностите на капитализма, питам аз?

СЛЕДВА ТЕКСТ.
Категория: Политика
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.12.2019 09:25
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197185
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930