Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194830 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от Април, 2015 г.
2 3  >  >>
Сега гледам квитанциите за платени данъци върху автомобилите. Фирмата притежава леки автомобили, които са преустроени и лицензирани за товарни превози. Имаме и представителен автомобил.


Най-ниският размер на общинския данък за превозни средства е 2,17лв., а най-високият е 379,65.

Как се получава тази разлика от 175 пъти за две коли? Като прегледах пътните листове на двете коли, установявам, че колата, за която съм платил по-ниския размер данък, изминава много повече километри из София от тази, за която съм платил по-високия размер данък. Това означава и повече въглеродни емисии и при равни други условия, тази кола повече амортизира софийските пътища. Нито от екологично, нито от гледна точка на амортизацията на пътищата, нито от каквото и да е друго естество, освен, че едната кола е по-скъпа от другата, не ниждам никаква причина за съществуването на такава разлика. Липсата на логика е опасно нещо, защото утре някой психопат управленец ще ни каже, че за едната кола ще плащаме 100 лева, а за другата 2000 лева или 3000 лева и няма да имаме с какво да го оборим, защото данъците в тази страна са субективно определени от времето на Живков, защото и хората, които правят законите ни са от това време. И няма как да им се опълчим. Не напразно не можем ДА ВИДИМ НИКАКВИ ЛОГИЧНИ ОБЯСНЕНИЯ, КОГАТО СЕ ПРЕДЛАГА ЕДИН НОРМАТИВЕН АКТ И ОТ КАКВИ ПРИНЦИПИ ИЗХОЖДА ВНОСИТЕЛЯТ И СЛЕД ТОВА ЗАКОНОДАТЕЛЯТ.


Но данъците в България са нелогични, като принципите на формиране на бюджета са останали от социалистическо време. Не са мръднали и с кота напред.

Същата несправедливост е и при определянето на данък смет. Казвам "данък", защото това не е такса, както сега я наричат. Такса има тогава, когато държавата ти определя някакъв размер на пари, които трябва да платиш, за да получиш някаква услуга. Таксите не се различават в зависимост от това, дали на гишето в общината стои човек с вратовръзка или с работни ръкавици и дочена куртка, като и двамата са дошли да си платят за едно и също нещо. Няма как единият да плати повече, защото е с вратовръзка, от другия, който няма такава. Това недомислие "такса смет" трябва да бъде премахнато и да си се кръсти така, както си е - данък смет, защото той зависи от това колко е скъпо жилището, а не от това кой колко боклук произвежда.
Още повече, че може и да не произведете и килограм боклук, но ще трябва да си платите данъка. Ако е такса, би трябвало да не плащате за нещо, което не ползвате.
Категория: Политика
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове: 1
Чудно нещо е животът нали? В Плиска ще има тържества, по случай 1150 годишнината от покръстването на българите. Това би трябвало да е положително явление нали? Става дума за покръстването. Еден езически народ, е бил покръстен в "правата" вяра. Никого не са питали дали иска или не. Типично човешко качество нали, да налагаш на другите насила онова, в което ти вярваш.


Който не е бил съгласен е отивал на дръвника. Над 300 знатни български рода са положили глави на дръвника, като се започне от болярите, несъгласни с покръстването и се стигне до жените и децата им. И това безобразно клане ще се чества от първите български държавници.


Спомняте ли си за помохамеданчването на българите от Родопите през 17-ти век, като реакция на загубата на турците в битката за Виена. След като външният им враг - католическа Виена, с подкрепата на католическа Полша са разбили турските войски, какво друго им остава на турците, освен да видят кого могат да накарат насилят за смени вярата си, за да осигурят по добре тила си в бъдещи войни за завладяване на Европа.


Дали знаейки този факт, на нас, българите, ни е харесвало някой да принуждава дедите ни да приемат чужда вяра? Не нали? По същата логика, защо да се чества 1150 годишнината от покръстването на българите?


КЪДЕ Е УЛОВКАТА? ТУРЦИТЕ ПРАВЯТ ПОМОХАМЕДАНЧВАНЕ ЗАЩОТО ГУБЯТ БИТКАТА С ЕВРОПА, А БОРИС ПЪРВИ ПРАВИ ПОКРЪСТВАНЕ, ЗАЩОТО ГУБИ ВСИЧКИ ВОЙНИ С ВИЗАНТИЯ И СЪРБИТЕ. САМО НЕУДАЧНИЦИ СА СПОСОБНИ НА ТАКОВА НЕЩО - ДА НАСИЛИШ НЯКОГО ДА СМЕНИ ВЯРАТА СИ. ТАКА ЛИ Е УЧИЛ ХРИСТОС? КОГАТО РИМЛЯНИТЕ СА ИЗТРЕБВАЛИ ХРИСТИЯНИТЕ ДАЛИ ИМ Е БИЛО ХУБАВО НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХРИСТИЯНИ, ДА ГИНАТ ЗА ВЯРАТА СИ? КОГАТО ОБАЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ ВЗЕМАТ ВЛАСТТА В РИМСКАТА ИМПЕРИЯ, ТЕ ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗПРАВЯТ С ДРУГОВЕРЦИТЕ, КАТО ИМ ОТНЕМАТ ЖИВОТА. ТА ЗА КАКВО Е БИЛО НУЖНО ДА СЕ ПРОЛИВА КРЪВТА НА СВЕТЦИТЕ, КОИТО СА ВЯРВАЛИ В ХРИСТИЯНСТВОТО? ЗА ВЛАСТ ЕСТЕСТВЕНО. НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ГО РАЗБИРАЛИ ИЛИ НЕ, ВСЕКИ СЕ БОРИ ЗА ВЛАСТ И УМИРА ЗАРАДИ ВЛАСТ.


КАКВО Е ПРАВИЛА ЦЪРКВАТА С БОГОМИЛИТЕ? ПРОСТИЧКО КАЗАНО, ИЗТРЕБВАЛА ГИ Е С ПОМОЩТА НА ДЪРЖАВАТА. ЗАЩО? ЗАЩОТО СА БИЛИ НЕУДОБНИ. БОГОМИЛСКОТО УЧЕНИЕ Е ФАКТ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПОКРЪСТВАНЕТО, КОГАТО НА ТЕЗИ УМНИ ХОРА ИМ Е СТАНАЛО ЯСНО, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ВЕЧЕ ИНСТИТУЦИЯ И ТЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСТВОТО. ТАКА ЧЕ, НЕКА ПО-ВНИМАТЕЛНО ДА РАЗГЛЕЖДАМЕ ИСТОРИЯТА И НЕКА ТЪПИТЕ НИ РЪКОВОДИТЕЛИ ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ ОГРАМОТЯТ ВСЕ ПАК ЗАТОВА, КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО В ОНЕЗИ ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА, А НЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО ОВЦЕ И ДА СЕ ПОДМАЗВАТ НА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСКОТО УЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ХРИСТОС НЕ Е СТРОИЛ ЦЪРКВИ, НИТО ПЪК Е БИЛ ТОЛКОВА ДЕБЕЛ КАТО СЕГАШНИТЕ СВЕЩЕНИЦИ, НИТО Е ПОЛУЧАВАЛ ЗАПЛАТА ЗА ТОВА, КОЕТО ВЪРШИ. ДА НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА СВЕТА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА БЕДНИ И СТРАДАЩИ. ПРОСТО ДОБРЕ СКРОЕНА ИЗМАМА, НА КОЯТО ОВЦЕТЕ СА ПОВЯРВАЛИ.
Категория: Политика
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 29.04.2015 13:35
Преди няколко дни, турски студент с Порше Кайен блъсна човек на околовръстното на София. Онзи сега бере душа в болницата.

Турчинът твърди, че е карал в границите на позволеното - 80км. час. Студентът и един негов приятел се навъртали около колата си, защото нещо не била в ред и били спрели на локалното.

Какво виждат очите ми? Кайенът е със строшена предница, като предно дясно колело е изляло отделено от конструкцията на колата.

ВЪПРОСЪТ МИ Е, ДА СТЕ ВИДЯЛИ НЯКОЙ С ПОРШЕ КАЙЕН ДА КАРА С 80 КМ/ЧАС?

Предположението, колкото да изглежда правдоподобно, не е никакво доказателство в съда. Това е все едно, предположението на прокурора, който в обвинителния акт срещу братя Галеви беше написал, че единият от тях "гледа страшно".

Но как да се установи сега вина в случая? Лесно, лесно та лесно. Необходимо е само да има законодателни промени. Ако колите се екипират с GPS системи за наблюдения или с такива регистратори като в Русия, няма да има никакво съмнение затова кой е виновен и кой не. Но най-важното - тези системи ще ни накарат да бъдем по-внимателни на пътя, защото нека да си го признаем, всеки малко или много нарушава ЗДП и ППЗДП. Няма абсолютно изрядни шофьори. Въпросът е да не се стига до крайности и да не се правят глупости. Ако имаше в поршето такава система, тя вероятно щеше да установи много по-висока скорост от определената. Още повече, че скоростта в локалното не е 80км/час. Ако турчинът знаеше, че ако направи такова нещо ще лежи в български затвор 15 години без право на обжалване, едва ли щеше да бъде толкова безразсъден. И нека да не прехвърляме във всеки от тези случаи вината върху съда. Съдът си има своите проблеми, но нека да му дадем точно информационно доказателство, за да може да отсъди, без да има съмнение, че присъдата ще бъде несправедлива.


Много пъти съм казвал, че и икономическите изгоди на страната ни ще се измерват с милиарди левове всяка година. Няма да има нужда от ГО на колите в такива размери. Няма да има нужда от това хиляди хора да остават сакати за цял живот, следствие на ПТП. Няма да загиват напълно излишно стотици други. Това са почернени животи, които можем да спасим и разходи, които можем да икономисаме, без да инвестираме нито една стотинка за тази система. Достатъчно е да задължим всички собственици на коли да имат такава система в колите си, а парите ще дойдат за сметка на годишните разходи на ГО на всяка кола. Нали се разбрахме - ако има такава кола, няма да има нужда от толкова големи застрахователни вноски по ГО, просто защото катастрофите ще са изключения, както и пострадалите от тях.


Няма да има откраднати и ненамерени коли. Бизнесът на крадците ще пострада. Както и бизнесът на други дегенерати.


Недостатъците ли? Е, ще има някакво ограничаване на правото на всички нас да вършим глупости на пътя, но ще го преживеем някак си. Аз имам такива системи за наблюдение на моите коли и виждам, че плюсовете са повече от минусите.
Категория: Политика
Прочетен: 393 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.04.2015 12:26
Всички големи централизирани държави са вършили големи глупости. Колкото е по-голяма една държава и колкото е по-централизирана, толкова по-големи глупости може да извърши.


Примерите са многобройни - Германия, Япония, СССР /сега Русия/, САЩ, Великобритания, Турция и т.н.

Големи глупости могат да вършат и узурпатори на малки държави, като Пол Пот и Йенг Самрин в Камбоджа. Там също беше налице свръхцентрализация на държавата. Големи глупости могат да се вършат и в малките държави, ако едно племе вземе властта и с това си осигури предимство пред друго племе. Типични примери в това отношение са централно африканските държави.

За мултиетническите държави да не говоря, когато цели народности са изтривани, заради различна религиозна принадлежност - примерът с изтреблението на гърците по крайбрежието на Мала Азия и Цариград, арменският геноцид и т.н.



Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.04.2015 10:10
В университета много дискутирахме на тема "капитализъм" или "социализъм".


Нека да погледнем нещата от друг ъгъл. Нека да видим каква е ролята на държавата в икономиката и за момент да не се опитваме да политизираме темата на разговор. Ако една държава има голям дял от бизнеса в страната, като примерно Северна Корея и още повече, ако тази държава се е самоизолирала от света, възможностите за икономически просперитет при нея са безкрайно малко. Другият пример е за държава, в която частният бизнес е много силно развит, а икономиката е отворена към света, като Южна Корея. В първия случай, гражданите на първата държава няма как да не са роби на своята държава, а както знаете, личността на председателя на партията там е най-важната отличителна фигура, който олицетворява държавата. Ръководителят може да прати някой на съд и да го ликвидира физически, ако го желае, защото концентрацията на властта е твърде голяма и обхваща всички области на живота - икономически, политически и социален. В този случай може да се определи, че жителите на тази страна са роби на първия човек в държавата, защото на практика всичко зависи от неговите решения, с изключение от коя страна на държавата да изгрее слънцето. Това е едната крайност, която в много по-мека форма преживяхме по време на социализма у нас.

ПРОБЛЕМЪТ НА НАШАТА ДЪРЖАВА ДОРИ НЕ Е ТОЛКОВА В НЕЙНОТО ГОЛЯМО УЧАСТИЕ В ИКОНОМИКАТА, ДОРИ НЕ Е В ГОЛЕМИЯ ПРОЦЕНТ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ СПРЯМО БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА СТРАНАТА. ДОРИ НЕ Е В ПЪЛНОМАЩАБНАТА КОРУПЦИЯ ВЪВ ВЛАСТТА, ЦЕЛТА НА КОЯТО Е ДА СЕ ОТКРАДНАТ МИЛИАРДИ ОТ НАШИТЕ ПАРИ И ТО НАПЪЛНО ЗАКОННО.


ПРОБЛЕМЪТ Е В ТОВА, ЧЕ НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ Й СТИГА ОГРОМНАТА КРАЖБА, КОЯТО ИЗВЪРШВАТ ЧРЕЗ КАНАЛИТЕ НА ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, КОЯТО СПОРЕД МОИ ИЗЧИСЛЕНИЯ СА ОКОЛО 10 МИЛИАРДА ЛЕВА ВСЯКА ГОДИНА, ПРЕДЛАГАЙКИ НИ В НЕПАЗАРНИ ФОРМИ УСЛУГИ, КОИТО НИЕ НЯМА КАК ДА ОТКАЖЕМ, А В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ МАЛТРЕТИРА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ ЧРЕЗ ВСЯКАКВИ ВЛАСТОВИ МЕРКИ, ОГРАНИЧАВАЙКИ КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ИКОНОМИЧЕСКАТА ИМ СВОБОДА, ЗА ДА ОТТЪРГУВА ЧАСТИЦА ОТ ТАЗИ СВОБОДА СКЪПО И ПРЕСКЪПО. ТОЛКОВА Е ТРУДНО ДА СЕ ПРАВИ БИЗНЕС В ТАЗИ СТРАНА. ВСИЧКО Е ПРОГНИЛО И КОРУМПИРАНО - И ДЪРЖАВНИЯ И ЧАСТНИЯ СЕКТОР. ВСИЧКО СТАВА С УРЕЖДАНЕ, ВРЪЗКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТРИГИ, НАМЕСА НА ЧИНОВНИЦИ ИЛИ ОТКРОВЕНА КРАЖБА НА ВСИЧКИ НИВА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ ТЕЗИ ХОРА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ БЮДЖЕТА ИЛИ ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА И ФИРМИ. ОТСЪСТВИЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ Е ПОВСЕМЕСТНО. А КАКВО ОЗНАЧАВА ОТСЪСТВИЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ? ТОВА ОЗНАЧАВА - ОТСЪСТВИЕТО НА ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ. ТАМ КЪДЕТО НЯМА ПАЗАР, НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ.

ТОВА Е ТО ДЪРЖАВНАТА РОБИЯ. ВСИЧКИ ЗАВИСИМ ОТ ДЪРЖАВАТА, ВМЕСТО ТЯ ДА ЗАВИСИ ОТ НАС. МНОГО ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ, ЧЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ДАНИЯ Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ, НО  ТАЗИ РАЗЛИКА, ЧЕ ТАМ АДМИНИСТРАЦИЯТА Е СЪСРЕДОТОЧЕНА ДА ВЗЕМЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДОХОДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ, ДА УЕДНАКВИ В ГОЛЯМА СТЕПЕН ИКОНОМИЧЕСКИТЕ РАЗЛИЧИЯ И ДА ОСИГУРИ В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ ДЕЙСТВИЕТО НА ПАЗАРНИТЕ МЕХАНИЗМИ ПРИ ДОГОВАРЯНЕТО НА СДЕЛКИТЕ. ТОВА Е ТО СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА - ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ СЕ ЗАНИМАВА СЪС СДЕЛКИ КАТО НАШАТА. ТАМ АДМИНИСТРАЦИЯТА РАБОТИ ЗА ДА ИЗПОЛЗВА ЕФЕКТИВНО ПАРИТЕ, ПОЛУЧЕНИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, А У НАС АДМИНИСТРАЦИЯТА РАБОТИ, ЗА ДА ИЗМЪКНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И ТО ПО НАЙ-ВУЛГАРНИЯ НАЧИН - КАТО УМИШЛЕНО СЪЗДАВА ПРЕЧКИ И ЗАТРУДНЕНИЯ И КАТО ИСКА ПАРИ ЗА ТЯХНОТО ОТСТРАНЯВАНЕ.


ВЪПРОС НА НАЦИОНАЛНА ОСОБЕНОСТ Е, ЗАЩО СЕВЕРНИТЕ НАРОДИ ОБИЧАТ ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ И СЕ ДОВЕРЯВАТ НА УСЛУГИТЕ НА ДЪРЖАВАТА, А НИЕ НЕ САМО, ЧЕ НЕ СЕ ДОВЕРЯВАМЕ НА НЕЯ, НО Я МРАЗИМ КОЛКОТО МОЖЕМ И КАКТО СИ МОЖЕМ. НАШАТА ДЪРЖАВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ КАТО ДАТСКАТА, ТАКА КАКТО НАШИЯТ НАРОД НЯМА ДА СТАНЕ КАТО ДАТСКИЯ. В ТАЗИ ИКОНОМИЧЕСКА СИТУАЦИЯ ОБАЧЕ, ИКОНОМИЧЕСКОТО НИ БЪДЕЩЕ ОБАЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОХАРАКТЕРИЗИРА КАТО ПРОДЪЛЖАВАЩА ДЪРЖАВНА РОБИЯ. БЪЛГАРИНЪТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЧУДЕСА ОТ ГЕРОИЗЪМ В ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛАН, АКО ГО ОСТАВАТ НА МИРА И НЕ МУ ПРЕЧАТ ДА РАБОТИ. НИКОГА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА НЯМА ДА ИМА СИЛАТА И СПОСОБНОСТТА ДА ОРГАНИЗИРА ЕФЕКТИВНО ЕНЕРГИЯТА НА ТОЗИ НАРОД, ЗАЩОТО ОТ ПОКОЛЕНИЯ НАРЕД СЪЩАТА ТАЗИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВА Е НОСИЛА САМО ИКОНОМИЧЕСКИ И ДУХОВНИ СТРАДАНИЯ, ЗАРАДИ ГЛУПАВИТЕ СИ РЕШЕНИЯ, ВЗЕТИ БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА СЪЩИЯ ТОЗИ НАРОД. НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ДА СЕ ОПРАВЯ САМ. ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ 6 МИЛИАРДА ЗА ЗДРАВЕ СА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПАРИ, ЧЕ 6 МИЛИАРДА ЗА ПЕНСИИ СА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПАРИ, ЧЕ МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ГИ ДАВАМЕ ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА СИГУРНОСТТА СА ТВЪРДЕ МНОГО ПАРИ, ЗА УСЛУГАТА, КОЯТО НИ Я ПРЕДЛАГАТ, ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ СА ПРЕДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА ПОЛУЧИМ ДОБЪР КРАЕН ПРОДУК И Т.Н. И Т.Н. ВСИЧКИ НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ ОКОЛО ИДЕЯТА, ЧЕ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА СОЦИАЛЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОСПЕРИТЕТ, АКО ТОЙ НЕ СЕ ОСНОВАВА НА ИНДИВИДУАЛНИЯ УСПЕХ НА БЪЛГАРИНА, КОЙТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО ОТ ПРЕДОСТАВЕНАТА МУ ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА И ПРАВО ДА УЧАСТВА АКТИВНО ВЪВ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯТА, ОТ КОИТО ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА. АКО НЕ НАПРАВИМ ТОВА, ДЕМОГРАФСКАТА НИ КРИЗА ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА, ИНВАЛИДИТЕ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ, ХОРАТА НА СОЦИАЛНА ПОМОЩ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ, ТАРИКАТИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА СТАНАТ ПОЛИЦАИ, ПОЖАРНИКАРИ, СЛУЖИТЕЛИ НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ, АРХИВАРИ И ВСЯКАКВИ ТАМ ДЪРЖАВНИ КЛАТИКУРОВЦИ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ, А ТЕЗИ, КОИТО БАЧКАТ И ПРАВЯТ БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО И ПО-МАЛКО. ТОВА Е ПЪТЯТ НА УПАДЪКА. ДАЛИ ЩЕ ГО ПРОМЕНИМ, ЗАВИСИ САМО ОТ НАС.


АКО НЕ ПРЕМАХНЕМ ТОЗИ УЖАСЕН ЦЕНТРАЛИЗЪМ, КОЙТО НИ ОТНЕМА СВОБОДАТА И НИ ПРАВИ ДЪРЖАВНИ РОБИ, НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ.

Категория: Политика
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.04.2015 19:33
Преди по-малко от три десетилетия нашата държава притежаваше всичко - дори и нас. След като обаче всички ние, с много малки изключения, започнахме да си прибираме дивидентите от "общонародната" собственост, се разбра, че номерът с измамата, че всички сме собственици на нещо, за което нямаме никакъв акт за собственост, не минава повече.

Преди години държавата ни "хранеше". Държавата ни "правеше" детските градини, училищата... Държавата ни "даваше" хляб. На много голяма част от нас това им харесваше. Тях не ги интересуваше, че бяха роби на държавата. Не им пукаше затова. Важното беше да се сдобият с панелен блок, да си купят москвич, да отидат веднъж в годината на Черно море и ако могат да краднат нещо от същата тази държава. Това беше идеалът на българина за икономическа свобода. Или поне на по-голямата част от населението. Ако някой може да се върне в този период от време, но като се абстрахира от представите си за младостта, може честно да си признае и да си каже какво е харесвал в онази икономическа система - системата на държавното робство. Нито колите ни бяха коли, нито жилищата ни бяха жилища, нито телевизорите ни бяха телевизори, нито здравеопазването ни беше здравеопазване. Някой ще каже, че сега е по-лошо. АЗ ОБАЧЕ ЩЕ ПОПИТАМ, КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОТ ТОГАВА? ДЪРЖАВНОТО РОБСТВО Е НАЛИЦЕ И СЕГА, НО МАЛКО ПО-ОМЕКОТЕНО. ТОГАВА НЯМАХМЕ ПРАВО ДА ИМАМЕ МАГАЗИН, РЕСТОРАНТ, ДА ПРАВИМ СВОЙ БИЗНЕС. СЕГА ИМАМЕ ПРАВО ДА СЕ САМОЕКСПЛОАТИРАМЕ КОЛКОТО СИ ПОИСКАМЕ. НО КОГАТО СТИГНЕШ ДО ИЗВОДА, ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА СИ ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК, ОТКОЛКОТО ДА СЕ САМОЕКСПЛОАТИРАШ ИЛИ ОТКОЛКОТО ДА ПРОДАДЕШ РАБОТНАТА СИ СИЛА НА ЧАСТНА ФИРМА, ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА СТРАНА. ХОРАТА МАСОВО ИСКА ДА СА НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА, ЗАЩОТО ТОВА Е ЛЕСНИЯТ НАЧИН. ТРУДНИЯТ Е ДА СЕ БОРИШ САМ С ЖИВОТА И ТО ЗАЩОТО СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА ТИ ПОЧЕРНЯ ЖИВОТА, КАТО ГО ПРАВИ ОТ ТРУДЕН ТА ПО-ТРУДЕН. ЗАЩО ГО ПРАВИ? ЗАЩОТО ЧИНОВНИЦИТЕ ЗНАЯТ КОГА ЧОВЕК Е ГОТОВ ДА ПЛАЩА. ТОГАВА, КОГАТО ИМА ПРОБЛЕМ ЗА РЕШАВАНЕ. И ТЕ НЕ СЕ СВЕНЯТ ДА СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ, КОИТО САМИТЕ ТЕ ЩЕ РЕШАТ ВПОСЛЕДСТВИЕ, СРЕЩУ ОПРЕДЕЛЕНА СУМА ПАРИ. ЗАЩО ТИ Е ТОГАВА ДА СЕ БЪХТЕШ ДА РАБОТИШ ОТ ТЪМНО ДО ТЪМНО? ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯТ СТАТУС ЗАВИСИ НЕ ОТ ПАЗАРНИТЕ МЕХАНИЗМИ, А ОТ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 595 Коментари: 2 Гласове: 1
Пазарната справедливост е основата на цялостната икономическа система на обществото.


Заблудата идва от така наречената "социална справидливост". Какво означава това социална справедливост? За мен под социална справедливост трябва да се разбира еднаквото третиране на всички граждани в страната, от гледна точка на техните неотменими права, но в най-вече, ПРАВОТО МУ ДА БЪДЕ СВОБОДЕН.


Някой би казал: А какво да кажем за правото му на труд? Та кой кого е ограничил да се труди, освен, ако не е тикнат в затвора? Никой на никого не е ЗАДЪЛЖЕН нито да работи, нито някой да осигурява на някого РАБОТА.

Нека да се върнем малко в теорията за пазарното стопанство. Всеки има нещо, което може да продаде. Един продава стока, друг продава услуга, а някой продава работната си сила. Няма нищо лошо в това, някой да купува, а друг да продава, независимо от това дали е стока, услуга или работна сила. Никой не задължава никого да си продава работната сила. И какво означава продажба на работна сила? Ако работиш за себе си, продаваш ли на практика работната си сила? Да, разбира се. Продаваш я на самия себе си. Сключваш договор със себе си - от една страна като управител на фирма, а от друга, като собственик. Всяка фирма формира баланс и разходите за персонал са си разходи за персонал, независимо от това дали се плаща заплата на собственика или на други хора.

Какво става по-нататък? Хората имат нужда от справедлива система за гарантиране на СВОБОДАТА ИМ. Някой трябва да гарантира, че няма да му вземат стоката, услугата или работната сила насила, без да има ДОБРОВОЛНОСТ в тази обмяна. То това не е и обмяна, защото ако беше, трябваше да има нещо в замяна. И тъй като хората трудно могат да се разберат помежду си, упълномощават една институция - държавната администрация, да създаде правила, които да осигурят тази справедливост в икономиката.

СПРАВЕДЛИВОСТТА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ДВУСТРАНЕН ПОТОК, БИЛО ОТ ПАРИ, СТОКИ, УСЛУГИ ИЛИ РАБОТНА СИЛА. АКО ИМА ЕДНОСТРАНЕН ПОТОК, ТУК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА НИКАКВА СПРАВЕДЛИВОСТ.

И НА ВТОРО МЯСТО, ПРАВИЛАТА ТРЯБВА ДА СА ЕДИННИ ЗА ВСИЧКИ - ВСИЧКИ НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ УСЛУГИ ОТ ДЪРЖАВАТА, БЕЗ В СЛУЧАЯ ДА КОМЕНТИРАМЕ ПОЗНАТИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ЧЕ ИМЕННО ПОЛУЧАВАЙКИ ТАЗИ ИМИТАЦИЯ НА УСЛУГИ ОТ ДЪРЖАВАТА, НАС НАЙ-БЕЗЦЕРЕМОННО НИ КРАДАТ, КАТО НЕ НИ ПРЕДОСТАВЯТ ИСТИНСКИЯ ЕКВИВАЛЕНТ НА ТЕЗИ УСЛУГИ, НО ТО ДРУГОЯЧЕ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ И НЕ МОЖЕ. НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМАМЕ НЕПАЗАРНА СРЕДА, В ОТНОШЕНИЯТА СИ С ДЪРЖАВАТА И ДА ИСКАМЕ ЕКВИВАЛЕНТНОСТ НА РАЗМЯНАТА. ПРЕЦАКАНИ СМЕ ОТВСЯКЪДЕ И ТОВА МНОГО ПЪТИ СМЕ ГО КОНСТАТИРАЛИ. ТУК ОБАЧЕ СТАВА ДУМА И ЗА ЕДНА ДРУГА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, А ИМЕННО -----

РАЗЛИЧНИТЕ ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА СА ТРЕТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН. ЕДИН ПЛАЩА ПОВЕЧЕ НА ДЪРЖАВАТА, ЗА ПОЛУЧЕНИТЕ ОТ НЕЯ УСЛУГИ, А ДРУГ ПЛАЩА ПО-МАЛКО. НЯКОЙ ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩА НИЩО. ДЪРЖАВАТА ОБАЧЕ, СЛЕД КАТО СЕ Е ОБОСОБИЛА КАТО САМОСТОЯТЕЛЕН СУБЕКТ, ВЪОРЪЖЕН СЪС СИЛАТА НА ВЛАСТТА И ОРЪЖИЕТО, НАСОЧВА ТАЗИ СИЛА И АГРЕСИЯ СПРЯМО ОНЕЗИ, КОИТО ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ. И КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА В СЛУЧАЯ, НА ПРАКТИКА ДЪРЖАВАТА СЕЧЕ РЪКАТА, КОЯТО Я ХРАНИ. ПАРАДОКСАЛНО, НО ФАКТ. И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТАЗИ РЪКА Я ХРАНИ, ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕМИ СА ОЧАКВАНИЯТА НА СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА ОТ СЪЩАТА ТАЗИ РЪКА. В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ, ДРУГИТЕ РЪЦЕ, КОИТО НИЩО НЕ ДАВАТ, А САМО ПОТРЕБЯВАТ, СА ОБГРИЖВАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА.

ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА НА СИСТЕМАТА. ТОВА Е МЪГЛАТА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ ТОЛКОВА ВРЕМЕ. НЕ СТИГА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ Е ДОПРИНЕСЛА ЗА ВЪЗЦАРЯВАНЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И ВСЕКИ ДА ПОЛУЧАВА ТОЛКОВА, КОЛКОТО Е НЕГОВИЯТ ПРИНОС ЗА ОБЩЕСТВОТО, НЕ СТИГА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НА ПРАКТИКА ОПРЕДЕЛЯ КОЙ ДА БЪДЕ БОГАТ И КОЙ ДА БЪДЕ БЕДЕН, ДЕМОРАЛИЗИРАЙКИ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА ПО ТОЗИ НАЧИН, НО И НАКРАЯ ИЗКАРВА ВИНОВНИ ИМЕННО ОНЕЗИ, КОИТО И ДАВАТ ПАРИ, ТОЛЕРИРАЙКИ ОНЕЗИ, КОИТО ЖИВЕЯТ НА НЕЙН ГРЪБ.

НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО ТУК. ДЪРЖАВАТА ТОЛЕРИРА ТЕЗИ ХОРА, ДЕМОТИВИРАЙКИ ГИ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН, ЗАЩОТО ТЕ СА ИМЕННО ОНЗИ ОБЕКТ НА УХАЖВАНЕ, ЗАРАДИ КОЙТО СЪЩЕСТВУВА ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЮРОКРАЦИЯТА. ТЯ Е СЪЗДАДЕНА ДА МАЧКА ТЕЗИ, КОИТО И ДАВАТ ПАРИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ПОДМАЗВА НА ОНЕЗИ, НА КОИТО ДАВА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ПАРИ, ЗАЩОТО ЕДИНСТВЕНО НЕКАДЪРНИЦИТЕ, МЪРЗЕЛИВЦИТЕ И СМОТАНЯЦИТЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА, ДЪРЖАВАТА ДА СЪЩЕСТВУВА. ВСЕКИ, КОЙТО ОЧАКВА ДА ПОЛУЧИ НЕЩО, БЕЗ ДА ДАДЕ НИЩО В ЗАМЯНА В ЕДНА ЧЕСТНА СДЕЛКА, ТОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ТОВА ДА СЪЩЕСТВУВА ДЪРЖАВАТА В ТОЗИ Й ВИД.


Категория: Политика
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове: 1
Не съм пушач и ме дразни мирисът на цигари. То не стига замърсеният въздух, който дишаме, ами и допълнително и то напълно съзнателно да вкарваме пушек в организма си е доста голяма простотия, ама това е зависимостта - трудно се отърва човек от нея.


Напоследък гледам как пушачите се изнесоха в градинките и парковете. Вече не се пуши по кръчмите или не така масово. Пуши се навън. Градинките станаха пушилни и кръчми. Навсякъде има разхвърляни шишета с бира и фасове от цигари. Преди поне бяха съсредоточени в кръчмите. Сега са навсякъде. Не можеш да се разходиш по центъра на града и да не те опушляват хора от различни възрасти.

Преди седмица седнах на пейка пред Народния театър в София. Пишман станах и престоят ми там беше не повече от 5 минути. Отвсякъде се носеха кълба тютюнев дим, а околните кошчета за боклук бяха пълни с пластмасови бутилки бира, икономична опаковка.


Не напразно швейцарците ги дават за пример за умен народ. Там няма такава забрана като при нас. И в същото време са на първо място по продължителност на живота в Европа и в градинките им можеш да дишаш свободно.


Та такива работи за забраните. В повечето случаи минусите са повече от плюсовете.
Категория: Политика
Прочетен: 820 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 22.04.2015 13:25
Защо използвам израза "тотална"? Защото нищо, което прави политическата класа, не е предварително оторизирано от Суверена.

Вижте каква изродена политическа система имаме. Стадото отива да гласува на всеки 4 години. Казват му за кого да гласува и то гласува. Набиват му в главата, че няма друга алтернатива и стадото вярва на тази постановка. Гласува и избира онези, които политиците му казват да избира. След това тези отиват "там горе" и си правят каквото си искат. Правят си закони такива, каквито си искат, провеждат си политики такива, каквито си искат...И никой никого не пита в следващите 4 години. На това демокрация ли му викате.

И всичко е нагласено и натъкмено и няма мърдане от казана, в който всички ние се пържим.

Какво трябва да се направи?
  1. Необходимо е да се забрани рекламата на политическите партии. Всяка партия си има интернет страница и ако някой иска да разбере каква идеология изповядва съответната партия и какви са целите и задачите, които си е поставила, моля, нека влезе в сайта и да прочете за какво става дума. Никаква агитация и никаква пропаганда, че с добра реклама и малко захар, можеш да продадеш и изпражнения на загладнелия народ. И той ще ги яде с кеф и ще си плаща затова;
  2. Пряк избор от Суверена на всички важни длъжности в държавата. Само и единствено Суверенът може да определи кой да е премиер, кой да е министър или шеф на агенция или ведомство. И в същото време да има право по всяко време да отзове от длъжност всеки висш чиновник. Всеки, който отговаря на определените условия за образование, стаж и управленска практика, може да кандидатства напълно безплатно и да се регистрира в сайта на ЦИК. Всеки месец на избори чрез електронен вот за тези, които искат и обикновен хартиен вот за тези, които не искат;
  3. Образователен ценз за гласоподавателите - не може малограмотни или неграмотни хора да определят бъдещата политика на държавата. Ако предоставиш права на малоумниците да определят политиката, то и политиката ще е направена за малоумниците, както е сега;
  4. Да се децентрализира сектор "Сигурност", като длъжностите съдии, прокурори и шефове на охранителните ведомства по места да се избират пряко от населението и да се сменят пряко от същото това население, ако то сметне, че тези хора не му вършат повече работа;
  5. Децентрализация на фиска на държавата. Половината от парите трябва да остават в местните общности и те да преценяват за какво да ги харчат. Останалата половина да остава на централната власт;
  6. Социалното обезпечаване и здравеопазването трябва да бъдат поставени в пряка зависимост от индивидуалните партиди на тези, които ползват тези услуги. Така те ще имат интерес от внасянето на пари в тези системи, а не като сега. За всички, които не могат да си позволят - да има минимални пакети, покрити от общите фондове;
  7. Никой не бива да бъде задължаван да плаща на фиска повече пари за общи нужди, от друг. Само си помислете, ако общите части в кооперациите се поддържаха като от по-богатите кооператори се вземат повече вноски, отколкото от по-бедните. Или ако отидете в магазина за хляб и цената за богатите да бъде по-висока от тази за бедните. Или когато си купувате сирене или бензин. Нали е тъпо? Защо тогава един да плаща повече данъци на държавата, отколкото друг? Да не е по-прост от него? Какво повече получава от държавата, че да плаща повече пари? Друг е въпросът как е станал богат, но това е друга тема. Ние приемаме, че богатство може да се направи само с много труд, усилия, знания и късмет, а не с политически протекции, какот е сега. Но на всички е известно, че в съществуващата централизирана социалистическа система, няма друг начин на правене на богатство, освен близостта с властта. Политиката на различно данъчно третиране ражда несправедливост и лентяйство, защото никой няма да се откаже, ако някой друг му плаща сметката,  но в крайна сметка икономиката на всяка една страна е под натиск, ако съществува такава несправедливост;
  8. И накрая, ще завърша с една мисъл на Русо - Не е закон онзи закон, който не е оторизиран от Суверена. Как става така, че приемат закони, които ние не оторизираме? Защо тогава да ги спазваме? Това не са наши закони, а техни. Закони, които гарантират техните интереси, а не нашите.
Категория: Политика
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове: 0
Не дай си боже, ако държавата има претенции към теб. Ще те смачка когато и както си поиска. За да имаш някакъв шанс да се защитиш, трябва да плащаш - на адвокати и на чиновници. Иначе угасваш като напикан фас.


Какво му е справедливото тук? Защо за да защитиш правата си, трябва да плащаш? Защо трябва да плащаш на държавата, за да те съди и след това да плащаш на адвокати, за да защитават правата ти? И колкото повече плащаш, толкова по-голяма е възможността те да ти защитят правата, защото ако разчиташ на служебните такива, тях вятър ги вее на бял кон.


МИСЛЯ, ЧЕ ВЕДНЪЖ СМЕ ПЛАТИЛИ, ЗА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ. ПЛАТИЛИ СМЕ ДАНЪЦИ И ЗАПЛАТИ НА ВСИЧКИ ТЕЗИ СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, ПОЛИЦАИ, ДОЗНАТЕЛИ, ЧИНОВНИЦИ, ПОЛИТИЦИ И Т.Н. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ПЛАЩАМЕ ВТОРИ, ТРЕТИ И ЧЕТВЪРТИ ПЪТ, ЗА ДА ПОЛУЧИМ СПРАВЕДЛИВОСТ. НЕ Е НУЖНО ДА СИ ЮРИСТ, ЗА ДА ЗАБЕЛЕЖИШ АБСУРДНОСТТА НА СИТУАЦИЯТА, ПРИ КОЯТО ЗА УБИЙСТВОТО НА ЧОВЕК СЕ ДАВА ПО-ЛЕКА ПРИСЪДА, ОТКОЛКОТО ЗА УБИЙСТВОТО НА ЖИВОТНО. НЕ Е НУЖНО ДА РАЗБИРАШ ОТ ТЕЗИ НЕЩА, ЗА ДА СИ ЗАДАДЕШ ВЪПРОСА, ЗАЩО НА СВОБОДА СА ХОРА, КОИТО ИМАТ ДЕСЕТКИ ПРИСЪДИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ФИЗИЧЕСКО МАЛТРЕТИРАНЕ НА ХОРА? А АБСУРДНОСТТА НА ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА СИСТЕМА СТИГА ДОТАМ, ЧЕ ДА ПЛАЩАМЕ ИЗДРЪЖКАТА И НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И НА ДЪРЖАВАТА КАТО ЦЯЛО. ЗА ВСИЧКО ПЛАЩАМЕ НИЕ. И ПАК НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ЗАЩИТА.


ДЪРЖАВАТА ИМА ИНСТИТУЦИЯ, ЧРЕЗ КОЯТО ДА НИ МАЛТРЕТИРА. НИЕ НЯМАМЕ ТАКАВА ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ДА НИ ПАЗИ КАКТО ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВАТА НА БАНДИТИТЕ, ТАКА И ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВОТО НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БАНДИТИ ОТ ВСИЧКИ БАНДИТИ - ТЕЗИ, НА КОИТО ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ, ЗА ДА РАБОТЯТ ЗА БАНДИТИТЕ.

АКО ИСКАМЕ ДА СИ ВЪРНЕМ СПРАВЕДЛИВОСТТА, ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ, БЕЗ ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА И ИНСТИТУЦИИТЕ, НА КОИТО ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ.

Категория: Политика
Прочетен: 971 Коментари: 1 Гласове: 8
Каквото и да правят в съдебната система, прилича на пръдня в гащи. Колкото и да се опитва пръдналия да скрие изпускането си, няма как да не замирише и навън.


Вижте какви спорове се водят. Кой колко власт да има вътре в съдебната система. НО НЕ ИСКАТ ДА СПОДЕЛЯТ ВЛАСТТА С НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ИСКАТ ВЛАСТТА ЗА СЕБЕ СИ. ИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ, КРИЕЙКИ СЕ ЗАД ЛЪЖОВНАТА НИ КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ВСЪЩНОСТ НЕ Е НАША КОНСТИТУЦИЯ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ ДАЛИ Я ИСКАМЕ ИЛИ НЕ.


НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ИСТИНСКА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ЦЕЛТА НА КОЯТО ДА БЪДЕ РЯЗКО ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА НЕЙНАТА РАБОТА, БЕЗ В СИСТЕМАТА ДА СЕ ВЛИВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО РЕСУРСИ, БЕЗ УЧАСТИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. НЯМА ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА Е ЦЕНТРАЛИЗИРАНА. СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА СТАЛИН И НА МАО СА БИЛИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ. КАТО НАШАТА И ЗАТОВА ТЯ СЛУЖИ НА ВСИЧКИ ДРУГИ, САМО НЕ И НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО ЗАВИСИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ВРЪЗКИ И НАСТРОЕНИЯ, А НЕ ОТ НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ.


В ЕДНА СЪСЕДНА ДЪРЖАВА СЕГА ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ СКАНДАЛ. ТЕЛЕФОННИ ЗАПИСИ ДОКАЗВАТ КАК ВИСШИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРЕМИЕРЪТ, СА СИ "ПОРЪЧВАЛИ" СЪДЕБНИ ДЕЛА СРЕЩУ КОНКУРЕНТИ. ТОВА Е ТО, ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА. НЯМА КАК ДА ИЗКЛЮЧА, ЧЕ ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ СЛУЧВА И У НАС.



ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА СИСТЕМАТА И ПРЯК ИЗБОР НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ПО МЕСТА. ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАЛИЦЕ И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ЛЕСНО ОТЗОВАВАНЕ НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, АКО ТЕ ПРЕЦЕНЯТ, ЧЕ ВЪПРОСНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕ СЛУЖАТ НА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ. ТОГАВА ЩЕ ПРЕДСТАНЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА ХИДРА, ТОЗИ ОКТОПОД, КОЙТО Е ОБХВАНАЛ ВСИЧКИ СФЕРИ НА НАШИЯ ЖИВОТ, ЗАРАДИ ОТСЪСТВИЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ И ЕФЕКТИВНА СЪДЕБНА СИСТЕМА. ТАЗИ ПРОМЯНА НЕ ИЗИСКВА ПАРИ, ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ. ИЗИСКВА ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРОМЯНА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ДЕМОНСТРИРА ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ОНЕЗИ ГОРЕ ЩЕ СЕ РЕФОРМИРАТ САМИ. ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТАТА. ТЕ НЯМА ДА РЕЖАТ КЛОНА, НА КОЙТО СЕДЯТ Я. НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТОЗИ ПРЕХОД. АМА КАТО ГЛЕДАМ, ЧЕ СМЕ ЗАПРИЛИЧАЛИ НА АРМИЯ ОТ ЛУМПЕНИ, МНОГО ВЯРА НЯМАМ, ЧЕ ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ.
Категория: Политика
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове: 2
Какво жалко бъдеще ни очаква. На няколко пъти давам за пример филмът "Идиокрация". Това ни очаква. Неграмотно и затъпяло население с безличен поглед, смачкано от по-висши от него създания /политици и бюрократи/, обзето от страх за бъдещето си, обладано от овчедушие и конформизъм.


И тази тенденция малко или много я виждам и в други страни, не само в нашата. Виждам същите автомобили, които се движат по улиците, същите тъпи реклами на същите тъпи продукти, които се опитват и успешно ни продават, същите тъпи храни по супермаркетите, същите домакински уреди, компютри, телефони, таблети, същите измислени политически герои и същото обществено стадо, което като че ли се кефи на това, че го прекарват.

Виждам същите тотални идиоти като нас, българите, че някъде и по-големи от нас. Тотално идиотизиране.

НАРОДИТЕ СА ДОВЕДЕНИ ДО СТЕПЕН ДА ПОВЯРВАТ, ЧЕ НАИСТИНА НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯТА ВМЕСТО ТЯХ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ КОНФОРМИЗЪМ ОБЛАДАВА ДУШИТЕ НИ, ТОЛКОВА ПО-РОБСКИ И СТРАХЛИВИ СТАВАМЕ.

Искаме сигурност и спокойствие, но получаваме несигурност... ТОВА Е РЕЗУЛТАТ НА НЕОСЪЗНАТАТА ПРОДАЖБА, КОЯТО СМЕ НАПРАВИЛИ НА СВОБОДАТА СИ. ПРОДАЛИ СМЕ НЕЩО НА БЕЗЦЕНИЦА. И ТО НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО - СВОБОДАТА СИ. ОТТЪРГУВАЛИ СМЕ Я ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ И ЧУВАЛ С КЮМЮР.





Поверяваме парите на държавата си и не държим сметка за какво тя ги харчи;
Поверяваме здравето и живота си на измислени от същата тази държава доктори и приемаме, че е нормално едни 100 хиляди българи да си отидат преждевременно от тази земя заради болести;
Поверяваме децата си на учители, без да се замисляме дали тези учители самите нямат нужда от учители;
Поверяваме нашата безопасност в ръцете на органите на реда, на които на практика изобщо не им пука за нашата безопасност;
Поверяваме грижата за старините си на измислени от държавата социални институции, които отдавна са изхарчили парите, които сме им поверили за тази цел.


ИМА ЛИ НЕЩО, КОЕТО НЕ СМЕ ПОВЕРИЛИ НА ДЪРЖАВАТА И НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ. МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА Й ПРЕДОСТАВИМ ВЪЗМОЖНОСТ И ДА НИ РАЗМНОЖАВА. КОЕТО ВСЪЩНОСТ ВЕЧЕ СЕ СЛУЧВА...
Категория: Политика
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове: 1
2 3  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194830
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2015  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930