Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195435 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 14.04.2015 г.
В тази статия ще ви дам два примера за добро, според моите виждания.


Добър беше моят учител по география, г-н Петров. Тогава му викахме другар, ама сега нещата са променени.

Защо беше добър г-н Петров? Той не ни надписваше оценките, не ни хвалеше напразно, не кокетничеше с нас. Нищо не получавахме даром от този човек. Трябваше да си заслужим оценките и доброто отношение. Но как го правеше? ЗАЩО ПОВЕЧЕ НЕ ВИДЯХ В МОЯ ЖИВОТ НИТО ЕДИН ПОДОБЕН ПРИМЕР КАТО НЕГО?

Той беше единственият човек в нашето училище, който не беше смачкан от системата. И може би поради тази причина, не се опита да ни смачка, както това правеха другите учители. Точно обратното.

Даваше ни крила. Караше ни да летим. Бяхме толкова въодушевени, толкова щастливи, че не си позволявахме да отсъстваме от неговия час. И за какво да отсъстваме? Щяхме да пропуснем най-хубавото нещо, което ни се беше случвало, имайки предвид ОСТАНАЛОТО СКУЧНО И ТЪПО УЧИЛИЩНО СЪЩЕСТВУВАНЕ.

Това беше изключителен човек. Дори и посредствени ученици от класа, които постоянно получаваха упреци от други учители, затова че не са подготвени за техните часове, дори и те бяха на "гребена на вълната". Виждах как двойкаджии толкова много се въодушевяваха от г-н Петров, че се готвеха за неговия час и получаваха невиждани оценки в техните бележници - петици и шестици. И напълно заслужено. Този човек ни НАКАРА ДА РАЗБЕРЕМ ГРАНИЦИТЕ НА СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. ИМАШЕ НЕМАЛКО ЧАСОВЕ, В КОИТО ВЛИЗАХМЕ С НЕЖЕЛАНИЕ, ДА НЕ КАЖА С ОМРАЗА. ИМАШЕ УЧИТЕЛИ, КОИТО ПРОКЛИНАХМЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ, ЧЕ ДА ПРОПУСНЕМ ТЕХНИТЕ ЧАСОВЕ. БЯХА НАИСТИНА УНИКАЛНИ СУХАРИ И СМОТАНЯЦИ, НАМУСЕНИ И НАЦУПЕНИ, ПРЕХВЪРЛЯЩИ ЛИЧНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ ВЪРХУ НАС. НИЕ ИМ ОТВРЪЩАХМЕ С ОМРАЗА. КАКВО ДРУГО ДА НАПРАВИМ? И ЧАКАХМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАСЪТ НА Г-Н ПЕТРОВ. ТО БЕШЕ ШУМ, ТО БЕШЕ ГОРА ОТ РЪЦЕ. ВСЕКИ ИСКАШЕ ДА ИЗПЪКНЕ, ДА СЕ ПРОЯВИ, ДА ПОКАЖЕ ЗНАНИЯ...БЕШЕ НАИСТИНА НЕВЕРОЯТНО.


ТОВА Е ЗА МЕН ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ, В КОЙТО АЗ СРЕЩНАХ ДОБЪР ЧОВЕК. ДОБРИЯТ ЧОВЕК Е ТОЗИ, КОЙТО ТИ ПОМОГНЕ ДА РАЗКРИЕШ ПЪЛНИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ, А НЕ ТОЗИ, КОЙТО ТИ СЕ УСМИХВА, КОЙТО ТЕ СЪЖАЛЯВА И КОЙТО "ТЕ РАЗБИРА". НЯМА ПО-ГОЛЯМА РАДОСТ ОТ ТОВА, ДА ИЗКАЧВАШ ПОСТОЯННО МАЛКИТЕ СИ ВЪРХОВЕ В ДЕТСТВОТО. НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ПОВЕЧЕ ТАКАВА ЕСТЕСТВЕНА РАДОСТ ОТ СВЪРШЕНАТА РАБОТА, ПРОЯВЕНА МАСОВО ОТ ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ. БЕШЕ ЗАПЛЕНЯВАЩО. ДОРИ И ТОГАВА, КОГАТО ПО ВРЕМЕ НА ФУТБОЛЕН МАЧ, ЕДИНИЯТ ОТБОР ВКАРА ГОЛ, ДОРИ И ТОГАВА НЕ ВСИЧКИ СА ТОЛКОВА РАДОСТНИ И ЕНТУСИАЗИРАНИ ОТ ТОЗИ ОТБОР, ЗАЩОТО ЛИЧНОТО ЕГО НЯМА КАК ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕНО ОТ ДУШАТА НА ВСИЧКИ ИГРАЧИ. ПРИ НАШИЯТ СЛУЧАЙ СТАВАШЕ ДУМА ЗА КОЛЕКТИВЕН УСПЕХ, ОСНОВАН НА ОБСТОЯТЕЛСТВОТО, ЧЕ ВСИЧКИ ЕДНОВРЕМЕННО СЕ РАДВАХМЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, КОЙ "ВКАРВАШЕ ГОЛОВЕТЕ". ТОВА БЕШЕ ЧУДНА СМЕСИСА ОТ ОТПРИЩЕН ИНДИВИДУАЛИЗЪМ В МАСОВИ МАЩАБИ, ПОДЧИНЕН НА ЕДНА ПРАВИЛНА ПОЛИТИКА. КОЛКО ХУБАВО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ, АКО ИМАХМЕ ТАКИВА ДЪРЖАВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ. БИХ ГЛАСУВАЛ С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ ЗА ТЯХ, БИХ ГИ ЗАЩИТАВАЛ ОТ НАПАДКИ И БИХ СЕ РАДВАЛ ДА ГИ СПОМЕНАВАМ В МОЛИТВИТЕ СИ.


Ще ви разкажа една случка с г-н Петров. На една родителска среща, някой от учителите е накарал майка ми да се черви, защото не бил доволен от мен. Тогава преди много години, родителските срещи се провеждаха по следния начин. На определена дата и час, един от родителите ни сядаше на нашето място в училище, докато учителите влизаха един след друг в ученическата стая, където седяха нашите родители и всеки от тях казваше нещичко за конкретния ученик. Набързо, без много губене на време. Само най-важното. Та след като един от учителите ме е "нахросал" пред всички родители и майка ми е потънала в земята от срам /тогава хората изпитваха срам, за разлика от сега/, се е получил интересен обрат, когато е влязъл г-н Петров, за да направи своето изказване за учениците. Майка ми горката е била със свито сърце, какво ще кажат пак за мен. Очаквала е нещо лошо. Такива бяха майките тогава. Когато набързо г-н Петров се е изказал ласкаво за всички ученици, че са активни в час и часовете са една приказка за него, в която всички участват, най-после се е стигнало дотам, че да каже няколко думи и за мен. Казал е само едно изречение, след което си е излязъл от стаята. А то буквално е било следното: Ако нещо се разболея или не мога да вляза в час, знам, че Добри може да ме замести, без ни най-малкото съмнение в неговите способности. Жената се разплакала, като чула това. Никой никога не получи по-висока оценка, отколкото заслужаваше и никой не получи по-малка оценка, отколкото заслужаваха. Много учители пишеха оценки, влияейки се от поведението на децата. Но не и г-н Петров. По същото време излезе филмът "Най-добрият човек, когото познавам". По-старото поколение знае за този филм с участието на Невена Коканова, в ролята й на учителка. Тогава не успявах да осъзная добре какво се случва. Като дете си мислех, че добрите хора са тези, които се усмихват, а лошите, тези, които не се усмихват. Невена Коканова се усмихваше много елегантно. Имаше прекрасно лице.  В отношениеята между главната героиня и останалите участници /учениците/ имаше и силен сексуален елемент, макар и да не се споменаваше директно, докато в нашия случай си беше "сърфиране на върха на вълната", в което сърфиране всеки искаше да покаже колко е добър, но не заради самия г-н Петров, а заради "вълните, които беше създал в нашето съзнание и свободата, която ни даваше, за да покажем на какво сме способни". Установи се, че имаме наистина големи способности, за които НЕ ПОДОЗИРАХМЕ.

СЛЕД ВРЕМЕ РАЗБРАХ, ДОБРИТЕ ХОРА ТЕ КАРАТ ДА СТАНЕШ ДОБЪР, РАЗКРИВАЙКИ ПОТЕНЦИАЛА СИ. ДОБРИТЕ ХОРА НЕ ТИ ДАВАТ ПОДАЯНИЯ. ДОБРИТЕ ХОРА НЕ ТИ ДАВАТ НЕЗАСЛУЖЕНИ ОЦЕНКИ ЗА ТРУДА ТИ. ДОБРИТЕ ХОРА НЕ ТИ СЕ ПОДМАЗВАТ, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ТВОЕТО БЛАГОВОЛЕНИЕ. ДОБРИТЕ ХОРА СА ТЕЗИ, КОИТО ТИ ИСКАШ ДА СЛЕДВАШ, ЗАЩОТО ВИЖДАШ, ЧЕ ИМА КАКВО ДА НАУЧИШ ОТ ТЯХ.

ДОБРИТЕ ХОРА СА ТЕЗИ, КОИТО ИЗВАЖДАТ ДОБРОТО ОТ ТЕБ В ТАКОВА КОЛИЧЕСТВО И ЗА ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ, ЧЕ НЕ ТИ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ПОКАЖЕШ ЛОШИТЕ СИ СТРАНИ.


ЗА ЖАЛОСТ, КОЛКО МАЛКО ДОБРИ ХОРА ИМА, АКО НАИСТИНА ТОВА СА КРИТЕРИИТЕ ЗАТОВА, КОЙ Е ДОБЪР.

В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ ЧУДЕСНИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА СПОРТА, НАПРИМЕР. ПОСТИЖЕНИЯ ОТ СВЕТОВНА КЛАСА. ТЕЗИ СПОРТИСТИ СА ДОБРИ САМИ ПО СЕБЕ СИ, ЗАРАДИ ПОСТИЖЕНИЯТА СИ. АЗ ОБАЧЕ ГОВОРЯ ЗА ИСТИНСКИ ДОБРИТЕ ХОРА, КОИТО ПРАВЯТ ДРУГИТЕ ДОБРИ И ТО НЕ В ЕДИНИЧНИ СЛУЧАИ, А КАТО МАСОВА ПРОЯВА НА ЕМОЦИОНАЛНА СВРЪХАНГАЖИРАНОСТ ЗА ПОСТИГАНЕ ЕДНОВРЕМЕННО НА ИНДИВИДУАЛНА И ОБЩЕСТВЕНА СВОБОДНА ИЗЯВА. ТЕЗИ ХОРА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО МНОЗИНСТВОТО НЕ МОЖЕ - ДА НАКАРАТ ХОРАТА ДА ЛЕТЯТ. В ЖИВОТА МНОЗИНСТВО СА ТЕЗИ, КОИТО ТЕ КАРАТ ДА ЛАЗИШ ИЛИ ДА ПЪЛЗИШ. МАЛЦИНА СА ТЕЗИ, КОИТО ТЕ КАРАТ ДА ЛЕТИШ. КАТО Г-Н ПЕТРОВ.


ТОГАВА ЗА ПРЪВ ПЪТ УСЕТИХ КАКВО НЕЩО Е СВОБОДАТА И НА КАКВО Е СПОСОБЕН СВОБОДНИЯ ЧОВЕК. ТОВА БЕШЕ НАЙ-ХУБАВОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ МИ ГОДИНИ. ЖАЛКО, ЧЕ НЕ СЕ ПОВТОРИ ПОВЕЧЕ НИКОГА.


Той ни посочи пътя, по който трябваше да вървим. Не беше лесно, защото всички останали ни посочваха други пътища - пътищата на робския ум, подтиснат от политици и общественици, че дори от роднини и познати и приятели. Така или иначе, животът ни смачка. Не показахме на какво сме способни. Лошите бяха повече от добрите. Наградата на този човек беше нашата благодарност, блясъкът в очите ни, лудостта към науката, която проявихме в тази част от живота си, знанията и логическите връзки, които правехме. Това беше нещо различно от тъпия и сив живот, който водехме. Живот, отреден на всички нас от казионистите - тези, които смучеха от енергията на цялото общество и превръщаха хората в маша за реализация на техните лични интереси.

Този човек не ни раздаваше бонбони, за да ни спечели. Не ни се подмазваше. Не ни "авансираше". Накара ни да се почувстваме полезни. Накарани да познаем силата си...НАКАРА НИ ДА ПОВЯРВАМЕ, ЧЕ СМЕ ХОРА, А НЕ ДОБИТЪК.


Следва текст.



Категория: Политика
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 15.04.2015 08:56
Какви ли не примери имаме в наше време за правене на добро. Много от тях си е открита форма на лицемерие, а други предизвикват долните страсти в душата на човек и го правят инфантилен, неблагодарен и като цяло не се отразяват добре върху неговото развитие.


Добре ли е да дадеш на някой нещо, без да получиш в замяна нещо? Много хора ще кажат, че това е добро. И аз съм го правил. Кое е доброто - да почистиш след някой, който си е оставил боклуците или да го накараш той да си почисти боклуците. А ако не успееш да го накараш, защото той е по-силен и те набие, това добро ли е или не?


Много въпроси възникват.

Просяк те среща на улицата и те моли да му дадеш пари. Даваш му кифлата, която ръфаш за обяд. Той я взема и след това я изхвърля в кофата за боклук. Направил ли си добро или не?

Даваш пари на просяк и след това разбираш, че той "правил" по 30-40 лева на ден от просия, а ти не можеш да изкараш толкова като ходиш да се блъскаш по цял ден. Направил ли си добро или не?


Последната информация е, че онзи грозник, който стои на кръстовището на бул. Дракан Цанков и Г.М. Димитров в София "прави" по 100 лева на ден. Баровци се кефят, като му дават не стотинки, а банкноти. Това правене на добро ли е или не?


Гледам колко много места за паркиране на инвалиди има в София. Където и да погледнеш, все места за инвалиди виждаш. Толкова много инвалиди е "произвела" нашата държава, че вероятно има някакъв норматив, колко инвалидни места за паркиране да има. От месеци гледам, че тези места стоят незаети и едва миналата седмица видях инвалид, който се е възползвал от това облекчение. Добро нещо ли е да "произвеждаш" инвалиди?
Ако някога отидете в ИКЕА - София, вижте колко места са отредени за инвалиди. Почти 1/3 от паркинга са инвалидни места. И стават все повече и повече. Преди 15 години в България имаше 150 хиляди инвалида. Сега са почти 900 хиляди и при положение, че населението ни е намаляло с 1 милион оттогава. Какво ви говори това?


Добро ли нещо е да се опитваш да помагаш на човек, който сам не иска да си помогне?

Често си спомням една мъдрост, приписвана на Буда - Не предлагай помощ, освен ако не ти я поискат. Ако ти я поискат - дай. Но става така, че искащите изглежда са повече от даващите. В това е проблема. Ако в обществото съществуват други отношения, освен стоково-паричните, милиони хора са склонни да злоупотребят с доверието на останалите хора и да се възползват от тяхната добрина и от заложеното в тях чувство за взаимопомощ. И нека така да завърша - ЗНАЕТЕ ЛИ В КОЯ ОБЩЕСТВЕНА ФОРМАЦИЯ БЕШЕ ПОСТАВЕНО НАЧАЛОТО НА УБИЙСТВОТО НА ЧУВСТВОТО НА ВЗАИМОПОМОЩ? ТОЧНО ТАКА - ПРИ СОЦИАЛИЗМА. В ОБЩЕСТВОТО, КЪДЕТО ОТ ВСЯКЪДЕ НИ ПРИКАЗВАХА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОМАГАМЕ ВЗАИМНО, ДА РАБОТИМ ЗАЕДНО, НО НАКРАЯ РАЗБРАХМЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОМАГАМЕ НА ПАРТИЗАНИТЕ ДА НИ КРАДАТ. ЗАЩОТО ВСИЧКО БЕШЕ ИЗКУСТВЕНО И ВРЕМЕННО. ЗАЩОТО ТАЗИ "ПОМОЩ" БЕШЕ ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА И НЕ ИДВАШЕ ОТ НАС, ОТ НАШИТЕ ДУШИ.


САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ, ИМА ЛИ ПРОСЯЦИ В СЕЛАТА? ЧЕ КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПАРИ НА НЯКОЙ ПОЗНАТ? ЩЕ ГО ПРАТЯТ НА НИВАТА, ЧЕ ДА СИ ИЗКАРА ПАРИТЕ САМ. В ГОЛЕМИЯ ГРАД ОБАЧЕ ВСИЧКИ СТАВАМЕ АНОНИМНИ. БАБИ, КОИТО ИМАТ ЖИЛИЩА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ПРОСЯТ. АЗ ЗНАМ ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ. ПЕНСИОНЕРИ СЪС 700 ЛЕВА ПЕНСИЯ ПРОСЯТ И ГО НАМИРАТ ЗА ЕСТЕСТВЕНО. АМИ СЛЕД КАТО ИМА ГЛУПАЦИ ДА ДАВАТ, ЗАЩО ДА НЕ ВЗЕМАТ.

ТОВА ДОБРО ДЕЛО ЛИ Е?

СЛЕДВА ТЕКСТ.





Категория: Политика
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 14.04.2015 18:08
Главната причина е приемането на християнството като официална религия. Християнството е станала официална религия в Рим през 4-ти век, а с това е положено началото на края на империята. Римската империя окончателно си подписва смъртната присъда. Племената от Севера точно това чакат. Гражданите на Рим да станат толкова изнежени и толкова вярващи в това, че като те праснат по едната буза, трябва да предложиш на нападателя и другата буза. Каква по-лесна плячка? Да проповядваш мир и любов в един жесток свят може би е било единствения възможен начин такива като Иисус да изразят някакво недоволство от римското присъствие по тези земи и от съществуващата местна национална върхушка. Но приемането на тази религия е довело до деморализиране на гражданите на Рим, защото вече никой не е обръщал такова внимание на телата, а приказките за духовен свят тотално е размътил мозъците на хората. Няма как да говориш за мир и любов, когато на границите ти стоят варвари с брадви в ръце и искат да споделиш богатството си с тях.

Варварите се възползват от тази промяна и бързо разграбват остатъците на империята.


А защо са съществували "тъмните векове"? За да може Европа да стигне Рим като икономическа сила, е било необходимо да минат над 1000 години. Защо това се е случило? Именно заради християнската религия. Заради институционализирането на религията. Заради това, че църквата е взела "преднина" пред гражданските институции и е направила така, че те да зависят от нея. Защото е ретроградна институция и отрича прогреса.

Държавите, които първи са се освободили от зависимостта от църквата, са направили най-големия икономически пробив. Там науката и техниката са достигнали развитие, което е позволило на тези държави да отидат напред. Държавите, в които религията е твърде силна  - това са държави от Азия и Африка, не могат да се похвалят с големи икономически постижения.



Категория: Политика
Прочетен: 1022 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 14.04.2015 17:49
Това каза млад мъж, който беше интервюиран от журналисти в центъра на Видин. Направо онемях, като чух това. От една страна човекът се надяваше на хубава заплата и в следващото изречение се разбра, че под "хубава" заплата той разбира дори и минималната работна заплата.


Мисля си, този млад човек какво прави във Видин. Какво го задържа там? Ако бяха някакви възрастни хора, иди доди, както се казва, стари са и са пречупени от живота и няма какво повече да очакват от него.

Но младият човек. ЕЙ МЛАДЕЖ, ТОЛКОВА ЛИ СИ СМОТАН БЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ, ЧЕ НЕ СЕ МАХНЕШ ОТТАМ. ВИЖДАШ, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ МЯСТОТО, В КОЕТО ЖИВЕЕШ. ВИЖДАШ, ЧЕ ТАМ СИ ОБРЕЧЕН НА НИЩЕТА, ДА ТЕ ИЗДЪРЖА БАБА ТИ С МИЗЕРНАТА СИ ПЕНСИЯ ИЛИ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ, МАЙКА ТИ С МИНИМАЛНАТА ЗИ РАБОТНА ЗАПЛАТА.

ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР НА СМОТАН ЧОВЕК, СЪЗДАДЕН ОТ СМОТАНАТА НИ ДЪРЖАВА. СМОТАН ОТВСЯКЪДЕ. ПРИМИРЕН, МЪРЗЕЛИВ. ЛИПСА НА ВСЯКАКВА ПРЕДПРИЕМЧИВОСТ. ЯВНО Е, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ СОБСТВЕН БИЗНЕС, ЗАЩОТО НИТО ИМА КУРАЖ, НИТО ПАРИ, НИТО СМЕЛОСТ. АМИ ТОГАВА СЪБЕРИ ПАРИ ЗА ЕДИН БИЛЕТ И БЯГАЙ НЯКЪДЕ В ЕВРОПА ДА МИЕШ ЧИНИИ - ПАК ЩЕ БЪДЕШ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО, АКО СИ НАМЕРИШ РАБОТА ЗА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА. КАКВО СТОИШ ТУК?


Наистина възмущението ми произтича именно от това, че тези приказки ги каза млад и хубав на вид мъж, чийто живот му предстои. И в началото на живота той ни казва, че ще бъде доволен и на минимална работна заплата. Не е ли отчайващо - светът е отворен за всеки, който има цел, желания, има някаква степен на непримиримост. Онези от Афганистан драпат да стигнат до Европа, животът си рискуват, а някои от тях и умират по пътя. Но имат цел и много от тях я постигат. А нашето момче щяло да бъде доволно на минимална работна заплата. Все едно, че някой го е вързал за Видин с въжета и той не може да се освободи от това робство. Но така е, държавата е произвела милиони такива като него - послушни и доволни, съгласни да работят за парче хляб. След това искай от тях да знаят значението на думата "свобода". Искай от тях да промениш политическата система и да смениш модела на обществото, който ни прави такива като него...
Категория: Политика
Прочетен: 584 Коментари: 0 Гласове: 0
Малко грубичко звучи - "хранителна политика", но не знам как ми хрумна да използвам такива понятия.

Държавата поощрява производителите да произвеждат отровена храна, като единственото условие е тази храна да бъде евтина. Политиката е такава. Голяма част от селскостопанската продукция, да не кажа - цялата, се субсидира. Дори и да не се субсидира пряко, то се прави по косвен начин. Ако добитото зърно се субсидира, то е част от веригата за производство на храни за животни и т.н.


Така хранителната икономическа политика изисква да се произвежда все повече и повече храна, при условието тя да е евтина и достъпна за широките народни маси. Няма значение, че тази храна в повечето случаи има съмнителна хранителна стойност, води до пристрастяване или до медицински проблеми. Важното е да се натъпчат търбусите, пък после ще му мислим - това е хранителната политика у нас.


Нека сега да си помислим за следното - имаме ли нужда от цялата тази храна, която ни се предлага под различна форма в магазините за хранителни стоки? Определено нямаме нужда нито от толкова голямо количество, да не говорим, че над 90% от храните стигат до нас отровени от химикали, модификации и какво ли още не.

Интересно нали - ПЪРВО НИ ЗАРИВАТ С ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ХРАНИ И В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ ТАЗИ ХРАНА Е ОТРОВЕНА, ДЕВИТАМИЗИЗИРАНА, ДЕМИНЕРАЛИЗИРАНА И ОЩЕ МНОГО ПЪТИ "ДЕ"...

ИМАМЕ НУЖДА ОТ МАЛКО ХРАНА, НО КАЧЕСТВЕНА. БИЗНЕСИЗИРАНЕТО /ЕГА ТИ И ТЕРМИНА НАИСТИНА/ НА ХРАНИТЕ ДОВЕЖДА ДОТАМ, ЧЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ ИМАТ НУЖДА ДА ПЛЮСКАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ, ЧЕ ДА ИМ ВЪРВИ БИЗНЕСА. НО НАРЕД С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ, ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ХРАНИ ПРОФИТИРАТ И ЛЕКАРИТЕ, ЗЪБОЛЕКАРИТЕ И МНОГО ДРУГИ ИНДУСТРИИ, КОИТО СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ СЪЗДАДЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ ОТ ПОЛИТИЦИ, ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ НА ХРАНИ. ОМАГЬОСАН КРЪГ.  ЧОВЕК ИМА НУЖДА ОТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1500 КАЛОРИИ ХРАНА НА ДЕН, НО КАЧЕСТВЕНА ХРАНА, КОЯТО СЪДЪРЖА КОМПЛЕКС ОТ МИНЕРАЛИ, ВИТАМИНИ, КАЧЕСТВЕНИ ПРОТЕИНИ, МАЗНИНИ И ВЪГЛЕХИДРАТИ. НИЕ ПРИЕМАМЕ ПОЧТИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ КАЛОРИИ И ПРИ ТОВА - НЕКАЧЕСТВЕНА ХРАНА. И СЛЕД ТОВА СЕ МОЛИМ В ЦЪРКВАТА ЗА ЗДРАВЕ. ПЪЛНА ТЪПОТИЯ НАЛИ?


Така наречената "хранителна политика" на държавата трябва да се основава на горепосочения принцип - не цената трябва да бъде водещата, при производството на храните, а хранителните и биологичните качества като цяло. Не количеството, а качеството на храните трябва да е в основата на тази политика. Трябва да има стандарти, които да се спазват. Не е нормално производителите на зърно да използват само азотни торове при производството на своята продукция. Азотът дава повече "тежина" на зърното, а производителят се интересува от печалбата. Защо му е да добавя други торове в почвата. Освен това зърното да стане голямо и тежко, е необходимо то да има и пълния комплект минерали, защото без тях организмът не може да функционира нормално. Спомнете си защо римляните са държали най-много на египетската пшеница, която се е добивала от почви, заливани от насосите на река Нил. А те съдържат необходимия комплекс минерали. Американците още през 1936г. са установили, че почвите в САЩ са изтощени, заради ненормалната им експлоатация. Затова са необходими стандарти, които да накарат производителите да мислят не само за "килограмите" на продукцията си, но и за нейното качество и съдържание.

Същото важи и за другите продукти, които произвежда селото.

Защо говоря това да стане ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА. ЗАЩОТО НАРОДЪТ НИ Е ПРОСТ И СЕ ТЪПЧЕ С БОКЛУЦИ. СЛЕД ТОВА БОЛЕДУВА И "ЛЯГА" НА ГЪРБА НА СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА.
Сега гледам какво правят по Великден - купуват тези изкуствени козунаци, тъпчат се с преварени яйца, боядисани със съмнителна боя и това е...

Ако има държавна хранителна политика, първият ефект е поне 2/3 от "хранителните" стоки в супермаркетите трябва да изчезнат оттам, защото са пълни боклуци. И те трябва да изчезнат не заради забраната за тяхното производство и търговия. Нищо не се постига със забрана. Но могат да бъдат обложени с високи акцизи, като вредни за здравето храни. Първо да бъдат спрени субдисиите и след това да се обложат с акцизи всички стоки, които са преработени - брашната, хлябът, изделията на сладкарската промишленост, газираните напитки, всякакви консервирани боклуци и т.н. Кой за бога е казал, че трябва да ядем зърното под форма на хляб? Стига се дотам, че хората по селата да казват, че варено жито се ядяло само на погребение! Наистина лудост. Или друго - една баба ми каза, че в нейната къща черен хляб никога няма да влезе, защото бил символ на безността. Направо съм изумен от такова народно творчество.

Затова, народът ни е прост, невъзпитан и необразоват. Затова имаме нужда от държавна политика, която да охлади неговите страсти да купува добре опаковани боклуци, а допълнителните пари, които дойдат в бюджета от акцизите върху такива стоки да се използват за възпитателна и образователна цел, като се започне от подрастващите и се стигне до пенсионерите. Като направят белия хляб да струва 2 лева, а пълнозърнестия - 1 лев, тогава ще се "харчи" повече пълнозърнестия. Поне от двете злини да изберат по-малката. Същото важи за изделията, съдържащи захар и подсладители. Знаете ли, че десетки хиляди хора са в тази индустрия, която произвежда буквално болест за хората, създавайки невероятно тъпата, но успешна търговска комбинация между бялото брашно, мазнината и подсладителите и захарта. Като махнете тези продукти от рафтовете, поне 1/3 от мястото там ще остане празно. Да не говорим, че ще намалим разходите за доктори, зъболекари и какви ли не други подобни, които печелят на гърба на нашето страдание. Създадохме професии, които да живеят от нашата скръб, нарочно произвеждаме болни хора и след това наричаме служителите на тези професии - хуманни. Какво им е хуманното? Да създаваш изкуствено проблеми, след това да създаваш професии, които да решават тези проблеми и да ги обявиш като най-хуманните професии на света. Егати и манипулацията наистина.

Затова трябва често да говорим за хранителната политика. Без държавата няма да минем. Защото повечето от нас нямаме това възпитание и образование и дисциплина, че да бойкотираме такива стоки по магазините и да накараме производители и търговци да ни предложат нещо по-полезно в замяна. Примерите с Унгария и Дания, които са пионери с налагането на акцизи на вредните стоки като чипсовете, например, са показателни в това отношение. Човек може да притежава два или три телевизора, две коли, две къщи, но не може да консумира повече от това, което Всевишният му е отредил, защото има само един стомах, освен ако не иска да умре преждевременно, тъпчейки се с храна. Но тъй като ние сме загубили природните си чувства и усещания, защото живеем под покрив, имаме някаква топлина в студеното време, стени и покрив, които ни предпазват от дъжда и вятъра, какво друго ни остава, освен да се тъпчем с боклуци и да дебелеем? Но когато цените на ПРАВИЛНИТЕ СТОКИ се определят само и единствено от пазара, а цените на ВРЕДНИТЕ стоки се определят с надбавка от държавата, затова, че са вредни, тогава потребителите могат да бъдат НАСОЧЕНИ и СТИМУЛИРАНИ да купуват онова, което е по-полезно и да се ограничи покупката на онова, което носи вреда за организма.

Друг е въпросът, че една храна може да е полезна за един и вредна за друг /примерът с млякото например или месото или зърнените храни/. Това ще го дискутираме друг път. Днес дискутираме за онова, което е вредно за всички. Вредно е в храните да липсват необходимите минерали. Вредно е пържената и солената храна, а още по-вредно е двете работи да се съвместяват - примера с чипса. Вредно е да се яде храна, получена след многократна обработка - примера със зърното, обработено на брашно и след това обработено до получаване на хляб, прибавяйки какви ли не боклуци към този продукт. Вредни са саламите, които се получават от съмнително месо, към което са добавени цяла палитра Е-та, за стабилизиране на цялата тази гмеж.

Нека в заключение да ви дам примера с КОКАИНА. Всички знаят, че консумацията на този продукт води до пристрастяване. НЯКОЙ ДА СЕ Е ПРИСТРАСТИЛ КЪМ КОНСУМАЦИЯТА НА ЛИСТА ОТ КОКА? НЕ, НАЛИ?
ТАКА, КАКТО Е МНОГО ПО-ЛЕСНО ДА СЕ ПРИСТРАСТИШ КЪМ КОНСУМАЦИЯТА НА ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ, ОТКОЛКОТО МЕД. МОЖЕТЕ ДА ИЗЯДЕТЕ И НЯКОЛКО ШОКОЛАДА, НО ПРОБВАЙТЕ ДА ИЗЯДЕТЕ СЪЩОТО КОЛИЧЕСТВО МЕД. ЩЕ ВИ ПРИСЕДНЕ. Е, ИМА И ХОРА, КОИТО ГО ПРАВЯТ, НО ТЕЗИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ПОТВЪРЖДАВАТ ПРАВИЛОТО, ЧЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ ПРИСТРАСТИШ КЪМ ПРОДУКТ, КОЙТО Е ОБЕКТ НА МНОГОКРАТНА ОБРАБОТКА, ПРЕДИ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ПАЗАРА. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИСТРАСТИ КЪМ ЯДЕНЕТО НА ВАРЕНО ЖИТО ИЛИ ПОКЪЛНАЛО ЖИТО, НО ЛЕСНО МОЖЕТЕ ДА СЕ ПРИСТРАСТИТЕ КЪМ ЯДЕНЕТО НА ХЛЯБ.

НАКРАТКО - ВСИЧКО ДРУГО, БЕЗ НАТУРАЛНИ, ЕСТЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ, КОИТО СА ПРЕТЪРПЕЛИ МИНИМАЛНА ОБРАБОТКА, ПРЕДИ ДА СТИГНАТ ДО ТРАПЕЗАТА НИ, ВСИЧКО ДРУГО ТРЯБВА ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАНО С АКЦИЗИ ОТ ДЪРЖАВАТА. А ХОРАТА И БИЗНЕСЪТ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТАКИВА ОТРОВИ, НЕКА ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ КОМПЮТРИ, А НЕ ХРАНИ. ИЛИ ДА ПРАВЯТ НЕЩО ПО-ПОЛЕЗНО ЗА ОБЩЕСТВОТО.


Категория: Политика
Прочетен: 291 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.04.2015 17:25
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195435
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2015  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930