Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196508 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 20.04.2015 г.
Разбирам, че съзнанието на масовия гражданин е твърде елементарно и граничи с животинското разбиране за причинно-следствената връзка между положени усилия и получен резултат, което на практика означава, че такава връзка не съществува. Гръцката драма с дълга го потвърждава. Народът не се интересува от дългосрочни перспективи и гледа да си получи субсидиите, пенсиите и дъравната заплата, независимо от това, че така се поставя на карта финансовото бъдеще на цялата държава. Но кой народ е мислил за финансовото си бъдеще. Хората реагират първосигнално и я карат на принципа: Като ти дават - вземай, като те гонят - бягай.


Но все отнякъде трябва да се започне. ТРЯБВА ДА ИЗДИГНЕМ ЧУВСТВОТО ЗА ОТГОВОРНОСТ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА И ЧУВСТВОТО МУ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦ ИЗОБЩО. А ТОВА ВКЛЮЧВА ТЪРСЕНЕТО НА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОХАРЧЕНИТЕ ПАРИ. ИНАЧЕ ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ НЕ Е НИКАКЪВ ДАНЪКОПЛАТЕЦ, А РОБ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ.


НЯМА УСЛУГА, КОЯТО ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕДЛАГА И ТЯ ДА Е КАЧЕСТВЕНА, ЕФЕКТИВНА И СЪОБРАЗНО ПАЗАРНИТЕ УСЛОВИЯ. НАВСЯКЪДЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИ ОТ БЮРОКРАТИ И ПОЛИТИЦИ. ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕМ ДА КАЗВАМЕ "НЕ", ЗАЩОТО ИНАЧЕ БЮРОКРАТИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ПРИЕМАТ НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ КАТО СЪГЛАСИЕ ДА НИ ПРЕЦАКВАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-ЧЕСТО И КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ.

Категория: Политика
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове: 3
Флиртът между гръцките правителства, които през последните 20 и повече години са социалистически тип правителства, независимо от това дали управляваше Нова демокрация или социалистическата партия ПАСОК и народът на Гърция, доведе фиска до състояние на фалит.


Политиците купуваха благоволението на народа. Колкото повече пари му обещаваха, толкова по-дълго управляваха. СИТУАЦИЯТА БЕШЕ КАТО ПО ВРЕМЕ И МАЛКО СЛЕД УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ..

Гръцкият народ участваше активно в кражбата на века. Кредиторите бяха залъгвани от собствената си алчност и от лъжите на гръцките официални власти.

Някои анализатори смятат, че Гърция се е разделила с индустрията си след влизането в Еврозоната. Но нека да бъдем практични. Гърция никога не  е имала кой знае каква индустрия, освен корабостроене. Някой да е забранил на Южна Корея да строи кораби. Просто гърците избраха пътя на най-лекото съпротивление, защото се научиха да правят пари от парите. Инвестираха в банки в целият Балкански полуостров и се занимаваха активно с търговия и туризъм. От тези отрасли се печели не малко, но недостатъчно, за да удовлетвори гладът на гръцката държава от пари. Гърците си позволиха стандарт на живота, който в никакъв случай не отговаря на възможностите на гръцката икономика да произвежда стоки и услуги и да ги продава на света.


И така, какво показват сметките. Кредиторите искат едни 300 милиарда лева от Гърция. Част от тези пари са вложени в инфраструктурни проекти. Друга част са използвани от гръцката държава за дотации на държавни фирми. Трета част са предоставени под формата на възнаграждения на гръцките бюрократи и на тези, които получават заплата от гръцката държава. По данни на анализатори, гърците са изтеглили от банките над 200 милиарда евро, за период от 2 години. На практика гръцките банки са декапитализирани. Гърците са хитри и видяха какво стана с Кипър, където големите депозити на практика бяха национализирани. Гърците не искаха и на тях да им наложат такива ограничения, каквито кипърското правителство наложи на гражданите на Кипър. Те своевременно оттеглиха доверието си от гръцката държава и банковата система и капитализираха близо 20 годишното си участие в краденето на международните кредити за страната. Сега и да става потоп, гърците са взели мерки, за да не загубят пари. Никоя банка, институция и държава, не може да наложи ограничения на лични спестявания, които се съхраняват извън банките и гърците знаят това. Още повече, че спестяванията са в евро, а не в драхми, така че и ИНФЛАЦИОННАТА СПИРАЛА ВЕЧЕ НЕ ВЪРШИ РАБОТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, АКО ИСКА ДА ИНФЛАИРА ТЕЗИ СПЕСТЯВАНИЯ. СТРАНАТА ВЕЧЕ Е ГОТОВА ДА ОБЯВИ ФАЛИТ, А ГЪРЦИТЕ ВЕЧЕ СА ПОДГОТВЕНИ. НАИСТИНА СИТУАЦИЯТА Е ПАРАДОКСАЛНА - БЕДНА ДЪРЖАВА С БОГАТИ ГРАЖДАНИ. САМО ЗА СРАВНЕНИЕ - ГЪРЦИТЕ СА ПОЧТИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАС, НО ИМАТ НАД 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СПЕСТЯВАНИЯ ОТ НАС.

Пострадали ще бъдат само част пенсионерите и най-бедните слоеве на обществото, които не искат или не могат да работят.

Гърците не искат ДОБРОВОЛНО ДА ПРИЛОЖАТ ИСПАНСКИЯ СЦЕНАРИЙ, КЪДЕТО ОБЩЕСТВОТО БЕШЕ КОНСОЛИДИРАНО ОКОЛО ИДЕЯТА ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ И ОРЯЗВАНЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ. ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ИСПАНСКАТА ИКОНОМИКА, КАКТО И ГРЪЦКАТА, НЕ ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА МНОГО ПРОДУКЦИЯ И УСЛУГИ, ПРОДАЖБАТА НА КОИТО ДА ПОДДЪРЖА СЪЗДАДЕНИЯ С ВРЕМЕТО ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТА НА ИСПАНСКИТЕ ГРАЖДАНИ. НЯМА ДРУГ ПЪТ. ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА СМЕТКИТЕ. ЮЖНА ЕВРОПА Е ТОТАЛЕН ПРОВАЛ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВНА СХЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ИКОНОМИКАТА, ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕВЕРНИЯТ МОДЕЛ НА ИКОНОМИКА, ДЕМОНСТРИРАНИ ОТ ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ. НО ТАКИВА СА НАЦИОНАЛНИТЕ ОСОБЕНОСТИ. НА СЕВЕР ГРАЖДАНИТЕ ОБИЧАТ ОБЩНОСТТА, ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ НАЛИВАТ С АЛКОХОЛ САМИ ПРЕЗ ДЪЛГИТЕ ЗИМНИ НОЩИ. ПРОСТИЧКО КАЗАНО, НО ТАКИВА СА ФАКТИТЕ.


Гърците бяха солидарни, когато искаха 13-та, 14-та, 15-та и 16-та пенсия или заплата, но не са готови да бъдат солидарни да се откажат не само от тях, но и от 12-тата си и 11-тата си пенсия и заплата. Това е засега разликата между Гърция и Испания. За разлика от испанците, гърците мразят държавата. Испания никога не е била под чуждо владичество, освен някои територии, владени от маврите в далечния 15-ти век. Тя е била велика сила столетия наред и това обуславя в голяма степен по-отговорното отношение на испанците към своята държава. В Испания неплащането на данъците не е национален спорт в такава степен, както това е в Гърция.



Още преди много години знам една приказка от баща си. Той казваше следното: Грък магаре да стане, да не му се качваш на гърба.

Проблемът на централизираната държава е в това, че след еуфорията от централизирания грабеж идва централизирано нагласяване на дълговете. И това не засяга само Гърция. Как става така, че ЦЕБ и МВФ изкупуват дълговете на частни банки, които са кредиторки на Гърция. Постепенно е в ход сценарият, при който под благовидния предлог за спасяване на банковата система на Европа, ЕЦБ емитира пари, за да покрие лошите кредити на тези банки, купувайки от тях гръцки облигации. Така лека полека проблемът се прехвърля върху всички нас - европейските данъкоплатци и потребители, които трябва да платят сметката.

И така, след като години наред гръцкото благосъстояние се финансираше със заемни средства, като кредиторите си затваряха очите пред факта, че гърците плащаха едни заеми с получените нови заеми, без да връщат старите заеми, като салдото на задълженията на гръцката държава към кредиторите ставаше все по-голямо и по-голямо, дойде време на разплатата.

Гърците се отнесоха към държавата си, все едно са под турска власт. Кой каквото можа да вземе, а след това и потоп. Няма как гръцките къщи да са по-богати от германските, освен ако това не става с крадени пари. Съвременното крадене на финансовите пазари в случая с Гърция, показа две много важни обстоятелства:

  1. ПЪРВОТО Е, ЧЕ НАРОДЪТ УЧАСТВА В ТОВА КРАДЕНЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ И НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА, КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА;
  2. ВТОРОТ Е, ЧЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ДЪРЖАВА ОТ СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ТИП, КОЯТО Е БИЛА ДЪЛГИ ГОДИНИ ПОД ЧУЖД ДИКТАТ, НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ДОБРИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПЕРСПЕКТИВИ НА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ ИМЕННО ЗАРАДИ СИМБИОЗАТА - ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ СИ ЗНАЕ СМЕТКАТА И КОРУМПИРАН НАРОД. ТАМ УПРАВЛЕНИЕТО И НАРОДА СА СИ ЛИКА ПРИЛИКА И КОЙ КАКВОТО МОЖЕ ДА НАМАЖЕ, НАМАЗВА.

В КРАЙНА СМЕТКА, СЛУЧАЯТ С ГЪРЦИЯ ПОКАЗВА КОЛКО ЛОШО НЕЩО Е СОЦИАЛИЗМА. СОЦИАЛИЗМЪТ Е ДОБЪР ЗА ФОРМИРАНЕТО НА ДЪЛГОВЕ, А КАПИТАЛИЗМЪТ ЗА ТЯХНОТО ПЛАЩАНЕ. ЗА ЖАЛОСТ В ГЪРЦИЯ ОТДАВНА НЯМА КАПИТАЛИЗЪМ В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА. В ГЪРЦИЯ НЯМА ИСТИНСКИ ПАЗАРНИ ОТНОШЕНИЯ. ДЪРЖАВАТА Е НАБЪРКАНА ВЪВ ВСИЧКО, А МЕСТНИТЕ СИНДИКАТИ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, КРИЕЙКИ СЕ ЗАД СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЛОЗУНКИ ЗА ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ НЕБЛАГОПОЛУЧИЯ.

СОЦИЛИЗМЪТ ВИНАГИ Е ЕДНОСТРАННО ЯВЛЕНИЕ. ДА СТЕ ВИДЕЛИ ДЕМОНСТРАЦИЯ В ГЪРЦИЯ НАСОЧЕНА СРЕЩУ НЕПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ? ЗНАЧИ ВСИЧКИ ИСКАТ ДА ЦОЦАТ ОТ БЮДЖЕТА, А НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА ЗА ТОВА ЦОЦАНЕ. КАКВО ДРУГО ОСТАВА НА БОГАТИТЕ ГЪРЦИ, ОСВЕН ДА СИ КУПЯТ ИМОТИ В АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ, А БЕДНИТЕ ДА ГО ДУХАТ? АКО ИЗОБЩО ИМА БЕДНИ ТАМ.


ГРЪЦКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМАХА СМЕЛОСТТА ДА КАЖАТ "СТИГА", ЗАЩОТО НАРОДЪТ НЕ ИСКАШЕ ДА ЧУЕ ТОЗИ ПРИЗИВ. НИКОЙ НЕ ВЯРВА, ЧЕ ПО РЕКАТА ОСВЕН СПОКОЙНО ТЕЧЕНИЕ ИМА И ВОДОПАДИ. ВРЕМЕ Е ЗА ОТРЕЗВЯВАНЕ. ВОДОПАДЪТ Е ТОЧНО ЗАТОВА.

Категория: Политика
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 22.04.2015 09:31
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196508
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Април, 2015  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930