Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196390 Постинги: 6870 Коментари: 4297
Постинги в блога от 29.04.2015 г.
Сега гледам квитанциите за платени данъци върху автомобилите. Фирмата притежава леки автомобили, които са преустроени и лицензирани за товарни превози. Имаме и представителен автомобил.


Най-ниският размер на общинския данък за превозни средства е 2,17лв., а най-високият е 379,65.

Как се получава тази разлика от 175 пъти за две коли? Като прегледах пътните листове на двете коли, установявам, че колата, за която съм платил по-ниския размер данък, изминава много повече километри из София от тази, за която съм платил по-високия размер данък. Това означава и повече въглеродни емисии и при равни други условия, тази кола повече амортизира софийските пътища. Нито от екологично, нито от гледна точка на амортизацията на пътищата, нито от каквото и да е друго естество, освен, че едната кола е по-скъпа от другата, не ниждам никаква причина за съществуването на такава разлика. Липсата на логика е опасно нещо, защото утре някой психопат управленец ще ни каже, че за едната кола ще плащаме 100 лева, а за другата 2000 лева или 3000 лева и няма да имаме с какво да го оборим, защото данъците в тази страна са субективно определени от времето на Живков, защото и хората, които правят законите ни са от това време. И няма как да им се опълчим. Не напразно не можем ДА ВИДИМ НИКАКВИ ЛОГИЧНИ ОБЯСНЕНИЯ, КОГАТО СЕ ПРЕДЛАГА ЕДИН НОРМАТИВЕН АКТ И ОТ КАКВИ ПРИНЦИПИ ИЗХОЖДА ВНОСИТЕЛЯТ И СЛЕД ТОВА ЗАКОНОДАТЕЛЯТ.


Но данъците в България са нелогични, като принципите на формиране на бюджета са останали от социалистическо време. Не са мръднали и с кота напред.

Същата несправедливост е и при определянето на данък смет. Казвам "данък", защото това не е такса, както сега я наричат. Такса има тогава, когато държавата ти определя някакъв размер на пари, които трябва да платиш, за да получиш някаква услуга. Таксите не се различават в зависимост от това, дали на гишето в общината стои човек с вратовръзка или с работни ръкавици и дочена куртка, като и двамата са дошли да си платят за едно и също нещо. Няма как единият да плати повече, защото е с вратовръзка, от другия, който няма такава. Това недомислие "такса смет" трябва да бъде премахнато и да си се кръсти така, както си е - данък смет, защото той зависи от това колко е скъпо жилището, а не от това кой колко боклук произвежда.
Още повече, че може и да не произведете и килограм боклук, но ще трябва да си платите данъка. Ако е такса, би трябвало да не плащате за нещо, което не ползвате.
Категория: Политика
Прочетен: 347 Коментари: 0 Гласове: 1
Чудно нещо е животът нали? В Плиска ще има тържества, по случай 1150 годишнината от покръстването на българите. Това би трябвало да е положително явление нали? Става дума за покръстването. Еден езически народ, е бил покръстен в "правата" вяра. Никого не са питали дали иска или не. Типично човешко качество нали, да налагаш на другите насила онова, в което ти вярваш.


Който не е бил съгласен е отивал на дръвника. Над 300 знатни български рода са положили глави на дръвника, като се започне от болярите, несъгласни с покръстването и се стигне до жените и децата им. И това безобразно клане ще се чества от първите български държавници.


Спомняте ли си за помохамеданчването на българите от Родопите през 17-ти век, като реакция на загубата на турците в битката за Виена. След като външният им враг - католическа Виена, с подкрепата на католическа Полша са разбили турските войски, какво друго им остава на турците, освен да видят кого могат да накарат насилят за смени вярата си, за да осигурят по добре тила си в бъдещи войни за завладяване на Европа.


Дали знаейки този факт, на нас, българите, ни е харесвало някой да принуждава дедите ни да приемат чужда вяра? Не нали? По същата логика, защо да се чества 1150 годишнината от покръстването на българите?


КЪДЕ Е УЛОВКАТА? ТУРЦИТЕ ПРАВЯТ ПОМОХАМЕДАНЧВАНЕ ЗАЩОТО ГУБЯТ БИТКАТА С ЕВРОПА, А БОРИС ПЪРВИ ПРАВИ ПОКРЪСТВАНЕ, ЗАЩОТО ГУБИ ВСИЧКИ ВОЙНИ С ВИЗАНТИЯ И СЪРБИТЕ. САМО НЕУДАЧНИЦИ СА СПОСОБНИ НА ТАКОВА НЕЩО - ДА НАСИЛИШ НЯКОГО ДА СМЕНИ ВЯРАТА СИ. ТАКА ЛИ Е УЧИЛ ХРИСТОС? КОГАТО РИМЛЯНИТЕ СА ИЗТРЕБВАЛИ ХРИСТИЯНИТЕ ДАЛИ ИМ Е БИЛО ХУБАВО НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХРИСТИЯНИ, ДА ГИНАТ ЗА ВЯРАТА СИ? КОГАТО ОБАЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ ВЗЕМАТ ВЛАСТТА В РИМСКАТА ИМПЕРИЯ, ТЕ ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗПРАВЯТ С ДРУГОВЕРЦИТЕ, КАТО ИМ ОТНЕМАТ ЖИВОТА. ТА ЗА КАКВО Е БИЛО НУЖНО ДА СЕ ПРОЛИВА КРЪВТА НА СВЕТЦИТЕ, КОИТО СА ВЯРВАЛИ В ХРИСТИЯНСТВОТО? ЗА ВЛАСТ ЕСТЕСТВЕНО. НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ГО РАЗБИРАЛИ ИЛИ НЕ, ВСЕКИ СЕ БОРИ ЗА ВЛАСТ И УМИРА ЗАРАДИ ВЛАСТ.


КАКВО Е ПРАВИЛА ЦЪРКВАТА С БОГОМИЛИТЕ? ПРОСТИЧКО КАЗАНО, ИЗТРЕБВАЛА ГИ Е С ПОМОЩТА НА ДЪРЖАВАТА. ЗАЩО? ЗАЩОТО СА БИЛИ НЕУДОБНИ. БОГОМИЛСКОТО УЧЕНИЕ Е ФАКТ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПОКРЪСТВАНЕТО, КОГАТО НА ТЕЗИ УМНИ ХОРА ИМ Е СТАНАЛО ЯСНО, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ВЕЧЕ ИНСТИТУЦИЯ И ТЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСТВОТО. ТАКА ЧЕ, НЕКА ПО-ВНИМАТЕЛНО ДА РАЗГЛЕЖДАМЕ ИСТОРИЯТА И НЕКА ТЪПИТЕ НИ РЪКОВОДИТЕЛИ ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ ОГРАМОТЯТ ВСЕ ПАК ЗАТОВА, КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО В ОНЕЗИ ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА, А НЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО ОВЦЕ И ДА СЕ ПОДМАЗВАТ НА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ, КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСКОТО УЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ХРИСТОС НЕ Е СТРОИЛ ЦЪРКВИ, НИТО ПЪК Е БИЛ ТОЛКОВА ДЕБЕЛ КАТО СЕГАШНИТЕ СВЕЩЕНИЦИ, НИТО Е ПОЛУЧАВАЛ ЗАПЛАТА ЗА ТОВА, КОЕТО ВЪРШИ. ДА НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА СВЕТА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА БЕДНИ И СТРАДАЩИ. ПРОСТО ДОБРЕ СКРОЕНА ИЗМАМА, НА КОЯТО ОВЦЕТЕ СА ПОВЯРВАЛИ.
Категория: Политика
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 29.04.2015 13:35
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196390
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Април, 2015  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930