Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3222931 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 10.04.2019 г.
 Днес, 10.04.2019г., имах щастието да бъда на презентация, на която главен участник беше роденият в Босна и живеещ в Хърватия, Мате Римак. Младеж на 31 години. Той стои в основата на създаването на електрически автомобил, който е по-бърз от Бугати Вейрон и от Тесла. И то в Хърватия, на Балканите.

Повечето хора, които задаваха въпроси на Мате след презентацията, се интересуваха от техническите параметри на продукта. Аз обаче се концентрирах на организационни и икономически аспекти. Накратко какво научих:

  1. Мате направи невероятен анализ на старта и развитието на една компания, като по изключителен начин съчетаваше в презентацията не само технически, но и организационни аспекти на бизнеса, оценката на пазарите, възможностите за производство, наличието на конкуренцията. Дори даде информация за условията за правене на бизнес в Хърватия и останали страни, данъчно законодателство и перспективи за развитието на този бизнес.
  2. Мате няма академично образование, но това, което чух от него, комбинацията от различни фактори, за да стигнеш до успешен продукт, борбата за оцеляване, намирането на финансиране, сътрудничеството с именити конкуренти и помощта, която той оказва за развитието на чужди продукти като Кьонигсек, Порше и други, ме накараха да оценя високо това, което е постигнал не само като технология.
  3. Това, което чух на тази прецентация, трябва да бъде МОДЕЛ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ В УНИВЕРСИТЕТ ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС. Всичко, което съм чувал досега е ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ОПРЕДЕЛЕН ПРОДУКТ И ВСЕКИ СЕ ОПИТВА ДА ТИ ГО ПРОДАДЕ. Няма значение дали става дума за продукти на Епъл или Мерцедес - всички по своего рода са скучни и безинтересни. Дори и онова, което правеше Стив Джобс, мир на праха му, си беше чиста проба маркетинг, който се стреми да ти грабне въображението, за да си купиш продукт. Мате знае, че ние, стотиците в тази аудитория, няма да си купим неговия продукт, защото той струва един милион долара. ПРОСТО НИ ДАДЕ НА ТЕПСИЯ, ЦЕЛИЯТ ПРОЦЕС НА БИЗНЕС РЕШЕНИЯ, ПРЕЗ КОИТО ТОЙ Е МИНАЛ. Не съм виждал досега такова нещо и затова съм толкова впечатлен. А аз не се впечатлявам лесно. Да, наистина има и маркетингов подход, защото така се популяризира в крайна сметка един продукт, но пак казвам - той планира да продаде максимум 100 бройки за година, тоест кръгът на купувачите е твърде ограничен. Това не е нито Епъл, нито Мерцедес. 
  4. Мате каза, че не го бива в много неща, но го бива в изобретенията и реализацията. Учители го посъветвали да се концентрира върху идеята си и да работи само върху нея. И е станал добър. Много добър. Няма никакво значение в случая, че той не знае, кой е най-високият връх на Балканите или колко е дълбока Марианската падина в Тихия океан. Ние като знаем тази информация, докъде я докарахме?

Тази прецентация ми даде отново основание да дам предложение до управителите на нашата страна и преди всичко до премиера и министъра на образованието:
  1. Нека държавата да покрие на 100%, разходите за образование до получаване на основно образование. След това, младите хора да бъдат насочени да избират да учат онова, което обичат да правят и което ще правят в останалата част от живота. Няма много време и трябва да се спре с това пълнене на детските глави с какви ли не излишни информации и глупости. Държавата да плаща за обучение след 8-ми клас само на тези, които са показали, че могат, искат да учат и да се развиват и които показват желание. Останалите да отиват да работят нещо. Това са плодоносни и силни от физическа гледна точка години. След като някой младеж е станал на 16 години и е показал, че си струва държавата да му финансира по-нататъшното образование, нека да бъде насочен към професионално средно училище. Другите да отидат да работят. Стига са стояли в училищата и стига са вършили глупости там и извън тях;
  2. Ако ще става икономист, детето трябва да бъде научено за 3 години, да разбира от счетоводство, защото тази наука или този занаят, както се изразяват някои икономисти, е в основата на икономиката. Това е подредбата на икономиката, образно казано. Нека младите да бъдат обучавани на организация на работата от гледна точка на икономическите дисциплини, като освен счетоводство, се научат да боравят със статистиката, да познават функционирането на финансите и кредита. След това, нека държавата да финансира висшето образование само на най-добрите, КОИТО ЩЕ ТВОРЯТ ИКОНОМИЧЕСКАТА НАУКА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ. Трябва да се престане с практиката, в икономическите университети да се учи какво е това дебит и какво е кредит. В университетите трябва да се прави ГЛОБАЛНА НАУКА. И няма нужда от хиляди висшисти икономисти. Нямаме нужда от бройки, а от качествена наука;
  3. Ако младежът се интересува от технически специалности, нека неговото образование след основното образование, да се съсредоточи в точните науки - физика, математика и т.н., както и да бъде подготвен чисто практически. Нека да престнем с това тъпо образование в България, че завършвайки някакво техническо училище, ученикът не може да работи с обикновен мултицет. А висше образование държавата ще плати на този младеж, който е доказал, че може да прави наука. Сега техническите университети в България произвеждат сервизни работници. С това трябва да се престане. Няма нужда да се харчи ресурс от стотици милиони левове, за да се подготвят висшисти, които не са никакви висшисти;
  4. Ако младежът ще става лекар или фармацевт, нека да се съсредоточи неговото образование върху химията, биологията, науката за човешкото тяло и дух, така че, като завърши средното си специално образование, да бъде почти готов за доктор;
  5. Същата логика е и за другите глобални професии. Например, ако ще става агроном и ще се занимава със селско стопанство, той трябва да бъде изграден като такъв кадър със завършването на средното образование.

Ние сега произвеждаме ГИМНАЗИСТИ, А НЕ ХОРА, КОИТО СА СПОСОБНИ ВЕДНАГА ДА ЗАПОЧНАТ РАБОТА И ДА СА ПОЛЕЗНИ НА СЕБЕ СИ И НА ОБЩЕСТВОТО.

И да спомена нещо за онези, които нямат достатъчно способности да учат средно образование. Спомням си какво отговори една учителна във финландско училище, когато я попитаха, защо не обръща внимание на деца, които сами не искат да учат и да се развиват, а просто са апатични. Та тя сподели чистосърдечно: НИЕ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ, ЧЕ ИМА ДЕЦА, КОИТО ИЗОСТАВАТ ИЛИ НЕ ИМ СЕ УЧИ. ОБЩЕСТВОТО ИМА НУЖДА И ОТ ШОФЬОРИ. И го каза не с чувство да нарани някого. Просто такъв е животът и те го приемат без излишни емоции. Шофьорите там са достатъчно платени, за да не изпитват затруднения и да бъдат щастливи по своему.

А какво прави българският учител и българското образование? В КЛАС СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ИЗОСТАВАТ, А НЕ НА ТЕЗИ, КОИТО НАПРЕДВАТ ПО-БЪРЗО И В КРАЙНА СМЕТКА ИМАМЕ ПИЛЕЕНЕ НА ЕНЕРГИЯТА НА УЧИТЕЛЯ И ЗАГУБА НА ВРЕМЕ НА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ УЧЕНИЦИТЕ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ЧАКАТ И ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ИЗОСТАВАЩИТЕ, ВМЕСТО С НАПРЕДНАЛИТЕ.
Сега даваме по близо 500 милиона лева за висше образование. Произвеждаме всяка година хиляди и хиляди висшисти, които не са никакви висшисти. Даваме също и стотици милиони за средно образование на деца, които нито искат, нито могат да учат. Просто ги избутваме, за да подобрим статистиката на страната, че сме образовани. Тези милиарди могат да бъдат изразходвани за по-добри проекти, като например подобряване КАЧЕСТВОТО на образованието.



Та това мога да кажа за презентацията на Мате. Благодаря, че на света има такива хора, защото иначе животът губи смисъл. 

Категория: Политика
Прочетен: 229 Коментари: 3 Гласове: 2
Последна промяна: 12.04.2019 08:42
 
Нещо интересно се случва в Украйна. Може би, най-после. Една държава, която наследи от от Съветския съюз голямо количество атомни централи, заводи за производство на ракети и на най-големият самолет в света, огромни електроцентрали, добивни предприятия и металургия. За тези 30 години, както се случи и при нас, цялото това богатство беше проиграно и неефективно управлявано от поредица от корумпирани политици - Кравчук, Кучма, Юшченко, Янукович, Порошенко, Тимошенко и т.н. Резултатът го знаем всички - страната е една от бедните в Европа, по показателя БВП на глава от населението. Милиони украинци отидоха да търсят препитание в чужбина. Полската икономика например, едва ли би била толкова успешна без украинските работници, служители, шофьори, ИТ специалисти. Не стига друго, ами икономическия и политически разпад в страната се съпроводи и с териториален разпад. Рускоговорящите територии в източната част на страната са под контрола на местни сепаратисти и на руски граждани - едни отишли там заради патриотични подбуди, а други пратени срещу заплащане от Русия. Крим също вече не е част от територията на Украйна.

Какво знаем за историята на тази страна. Не много. Обикновено знаем за постоянното противопоставяне между католизицма, в лицето на поляци и литовци и на източното православие, представлявано първо от Киевска Рус и след това от руските княжества и накрая от Московското княжество, което обединява руснаците в нещо като държава преди столетия. Знаем, че на територията на днешна Украйна са се водили кръвопролитни сражения с участието на поляци, литовци, руснаци, казаци, поляци, монголи, татари...Това е на практика най-кръвополитният път от Азия към Европа. Всички вълни нашественици са се разбивали тук, по пътя към Европа. Като гледам, май само част от българското племе и маджарите, са преминали през това стъргало.

Знаем за Запорожката сеч. Знаем за писмото на казаците до султана, наричайки го с обидни думи. Знаем за това, че има запорожки казаци, които сега са в границите на Украйна и донски казаци, които са в границите на Русия.

От по-новата история, малко хора знаят за гражданската война, която се води на тази територия, след като Вермахта започва военни действия с Червената армия. Загиват стотици хиляди поляци и украинци. Немците са много учудени, как в техния тил се води гражданска война - едно безжалостно изтребление, устроено от местното население. Селата организират местни отряди за самоотбрана и за нападение, които на по-късен етап от войната води и до сражение между изпратените от Москва подривни отряди от Вътрешни войски. Всички тези бъркотии по тези земи дават основяние на някои крайни руски националисти да твърдят, че именно благодарение на руснаците е победена армията на Хитлер, защото на територията на Беларус и Украйна, Червената армия дава милиони жертви и пленници през първите месеци на войната и германците са спрени на руска територия. Защо така? Защото местните са приемали комунистите изпратени от Москва като натрапници и са се противопоставяли по всякакъв начин, включително и чрез колаборация с немците.


Но да се върнем в сегашно време. Крадливите украински политици направиха така, че страната да се управлява от различни кланове, всеки който гравитира пряко към някой олигарх или към групировка, създадена от самите политици, за да ги обслужва - примерът с Янукович.  В резултат, Украйна има почти 30 милиардера, а хората нямат пари да си платят сметките за парно.

Та идва моментът за НЕСИСТЕМНИЯТ ИЗБОР. Той се казва ЗЕЛЕНСКИ. Артист, добър, наистина. Това, което Квартал 35 прави в Украйна и на постсъветското пространство, не може да се види у нас. У НАС ОТДАВНА Е ИЗЧЕЗНАЛ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ХУМОР. Има само хумор на битово ниво. Виж какво например прави Любо Нейков. Хумор на битово ниво. Украинците в това отношение са КЛАСА НАД НАС. 
Та Зеленски направи филми за кампанията си, наистина много професионално направени, насочени към обикновената аудитория. Има утопия, антиутопия - почти всичко, за да е интересно. 


https://www.youtube.com/watch?v=_DXc_KyXdiU&feature=youtu.be

Вижте какво значи качествен политически хумор или хумор с политическо значение.
Вижте и това. https://www.youtube.com/watch?v=8CbH7fgdFzY&feature=youtu.be
Малко съм притеснен, че в сравнение с това, ние сме твърде жалки. Не можем нищо да противопоставим.


 Зеленски е интересен - щял да наложи международен контрол върху институциите в Украйна и каза, че докато Путин е на власт в Русия, да забравят за Източна Украйна и Крим. 

НЕСИСТЕМЕН ИГРАЧ. ТОВА НИ ТРЯБВА. ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ, ЧЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЗНАМЕНАТЕЛНО СЪБИТИЕ, КОЕТО ДА ДОВЕДЕ ДО ПРОМЯНА НЕ САМО В УКРАЙНА, НО И В РУСИЯ И У НАС, РАЗБИРА СЕ. НЕСИСТЕМЕН ИГРАЧ. НА ХОРАТА ИМ ПИСНА ОТ МНОГОГОВОРЕЩИ И НИЩОНЕПРАВЕЩИ ИНТЕРЕСЧИИ.



Категория: Политика
Прочетен: 298 Коментари: 5 Гласове: 4
Последна промяна: 18.04.2019 07:30
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3222931
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930