Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196537 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 05.04.2022 г.
 Знам, че социологическите изследвания, особено на официозите, могат да дават изкривена картина на действителността.


За съжаление обаче, в тях има голяма доза истина. Как стигнах до този извод?


За няколкото месеца, които живях в бившия Съветски съюз, хората там много ме изненадаха. Нямаше нищо общо с това, което знаехме в България за така наречените съветски хора. Не, не са лоши хората, но съзнанието им е толкова промито от пропагандата, че не знаят на кой свят са.

Какво се промени от времето на Съветския съюз. Оттогава нямам много контакти с руснаци, но няколкото интервюта, които съм имал с руснаци на различни възрасти и професии, от пенсионери, до софтуерни инженери в последните години, продължават да ме изумляват с начина си на мислене и възприемане на света.


Може би съм дал такива примери в предишни статии, не мога да си спомня със сигурност, но няколко от интервютата особено много ме впечатлиха и то не защото се открояваха от общия тон, а защото очакванията да чуя от устата на много интелигентен и високоплатен в частния бизнес специалист или от пенсионерка на 83 години от Москва, нещо, по-различно от онова, което чувах по улиците на Москва или беседвайки с хора в малки населени места над Северния кръг през 1985г., просто не се сбъдваха.


Имах усещането, че виждам и говоря с едни и същи хора, които не са мръднали и на кота, въпреки, значителното подобрение на материалното им положение и най-важното, въпреки цялата тази информация, която стана известна за режима на СССР, свързана с масови кланета, гододомор, Гулаг и милиони и милиони човешки животи, похабени от егоцентричната комунистическа политика.

Руската пропаганда им е втълпила в главите на руснаците, че те не искат война, защото много са изстрадали от войните. Дори и песен са измислили на тази тематика, в която се казва, че руснаците не искат война. В същото това време, голямата част от руския народ приветства военното "вторжение" в Украйна. Не че онези там са китка за мирисане, но все пак, не можеш да изпратиш танковете в съседна държава, защото не ти харесва каква политика провеждат управляващите.

Ето ви отговори на два въпроса, които зададох на руснак - 38 годишен, с висше образование, на много висока позиция в технологична фирма в Москва, по майка - украинец, а по баща - руснак, който както той самият каза, че се чувства руснак и на пенсионерка от Москва, 83 годишна, възпитана и интелигентна, като направо си личи, че е от "сой", както се казва:


1. Защо СССР нападна Финландия през 1939г., за което беше изключен от Обществото на народите. Отговор: "Ами те финландците са едни такива хитри".
2. Какво ви е мнението за Навални - този човек създаде Фонда за борба с корупцията и показа на обществото мащаба на корупцията в Русия с доказателствен материал, който при една нормална държава, би трябвало да вкара в затвора хиляди и хиляди чиновници, политици, бизнес лидери, ръководители на служби и т.н. Отговор: Той не е мъжествен. Тогава изброих имената на сегашните лидери на Русия, като включих имена и на съветски пълководци - Жуков, Рокосовски, Ватутин, Конев... Тя се съгласи, че това са мъжествените хора, които иска да управляват народа на Русия.

Тъй като културните традиции на Русия са пряко свързани с тези на Европа, а не на Азия, единственият начин е преливането на европейската култура в Русия и обратното. Какви са рисковете ли? Ами ако не те станат като нас, а ние като тях, с всичките плюсове и минуси?

Разликата в Русия сега и СССР преди 37 години е, че обществената организация на работа се подобри, както и отношението към собствеността. Всъщност, царска Русия беше най-големият производител на жито в света. След поредица от експерименти, СССР, 70 години след царска Русия, успя най-после да си върне първото място в това отношение. Сега Русия отново е световен производител №1 на пшеница, въпреки, че Украйна вече е самостоятелна държава, а тя беше житницата на СССР. Значи все пак нещо е мръднало там в положителна посока. Една ютия не могат да произведат като хората, но жито имат. Като цяло Русия има много малък дял в световния БВП, но ако се пренебрегнат в някаква степен услугите, които заемат основна част от БВП, тогава Русия става много важна част от световната икономика, в качеството й на суровинна база за индустрията. Виждаме, че руснаците трудно можем да ги променим. На всеки такъв опит, те се запъват като магаре на лед и не потеглят. Тогава какво друго ни остава? Да правим бизнес, разбира се и да погледнем себе си в техните очи. Защото и ние имаме много трески за дялане. Нашият западен свят е пред разпадане и трябва в някаква степен да сме благодарни на такива опортюнисти като руснаците, че на практика ни предупреждават да си решим собствените проблеми, като видим дали в нашите очи също има греда, която виждаме в очите на руснаците. Ами ако има? Тогава какво правим? Ние можем ли да се похвалим, че вярваме на нашите правителства? Съмнявам се. Ние не можем да контролираме собствените си правителства, как искаме да повлияем позитивно на руснаците?


Затова, ако руският народ не е пораснал достатъчно за демокрация, то ние имаме традиции, на които можем да стъпим - поне сме толерантен народ. Дори и социализмът ни не беше варварски като руския или албанския.


Знаете решението: ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.


Категория: Политика
Прочетен: 388 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 05.04.2022 19:11
 Гледам новините от Украйна и някак си НЕ ВЯРВАМ НИТО НА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ. ЦЕЛИЯТ СЪМ В СЪМНЕНИЯ.

ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА КАЗВАМЕ ИСТИНАТА?

КАК СА НИ ВЪЗПИТАЛИ РОДИТЕЛИТЕ?

КАК ВЪЗПИТАВАМЕ НАШИТЕ ДЕЦА? КАКВО ПОСЛАНИЕ ОТПРАВЯМЕ КАТО ВЪЗРАСТНИ КЪМ ДЕЦАТА СИ, КОГАТО ТЕ САМИТЕ ИМАТ ДЕЦА, КОИТО ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВАТ?


КАКВИ СА МОРАЛНИТЕ ОРИЕНТИРИ НА НАШЕТО ОБЩЕТВО?

КАКВИ СА МОРАЛНИТЕ ОРИЕНТИРИ НА СВЕТА ИЗОБЩО?

ЛЪЖЦИ. ВСИЧКИ СА ЛЪЖЦИ. ЗАЩО ТАКА СТАНА?

ЗАЩОТО ДОПУСНАХМЕ ДРУГ ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯТА ВМЕСТО НАС.


ОТКАЗАХМЕ СЕ ОТ РОЛЯТА СИ НА СОБСТВЕНИК И СТОПАНИН НА ДЪРЖАВАТА. И НЕ САМО НИЕ. И ДРУГИТЕ НАРОДИ СЕ ОТКАЗАХА.

ВСЪЩНОСТ, НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ СТОПАНИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА. УЛИСАНИ В ЕЖЕДНЕВНИТЕ СИ ГРИЖИ, АБСТРАХИРАЙКИ СЕ ВСЕКИ ДЕН ОТ ОКОЛНОСТТА, ДОКОЛКОТО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО, НИЕ СМЕ ПРЕДОСТАВИЛИ ПРАВОТО ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ СЪС СОБСТВЕНОСТТА НИ НА "ПРОФЕСИОНАЛИСТИ", ОСТАВЕНИ БЕЗ НАДЗОР И КОНТРОЛ ОТ НАША СТРАНА. И НАКРАЯ ПОЛУЧАВАМЕ ТОВА, КОЕТО НЕ СМЕ ИСКАЛИ ДА ПОЛУЧИМ - ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА БЪДЕМ РОБИ НА СОБСТВЕНАТА СИ СИСТЕМА.


ДОТАМ ВОДЯТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА, ДРЕБНАВИЕТО В КОЕТО ЖИВЕЕМ, МЪРЗЕЛА АКО ЩЕТЕ И ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ СИТУАЦИЯТА, ВМЕСТО ДА Я СЪЗДАВАМЕ.


ЗАТОВА, ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО, ЗНАЕТЕ РЕШЕНИЕТО: ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.


Както много пъти съм казвал досега, ако имаше демокрация в Русия и Украйна, никога нямаше да се стигне до гражданска война и до такова напрежение.



ВСЕКИ НАРОД ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ. ТОВА ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕХВЪРЛЕНО НА ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ И ТОВА ТРЯБВА ЯСНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ. ВСЕКИ НАРОД, ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВО ДА КАЖЕ В КАКВА ДЪРЖАВА ИСКА ДА ЖИВЕЕ, КАКВА СТЕПЕН НА АВТОНОМИЯ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ ИСКА ДА ИМА, КАКВИ РЪКОВОДИТЕЛИ ДА ИМА И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - ВОЛЯТА НА СУВЕРЕНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЕЧНА И НЕПРОМЕНЕНА. ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ В СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ - И В ПРИРОДЕН И В ОБЩЕСТВЕН ПЛАН. ТАКА ЧЕ, НЕ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ, ЧЕ АКО СМЕ ИЗБРАЛИ ПРИМЕРНО, НЕПРАВИЛНИЯТ СИ ГОСПОДАР, АКО НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ СВОБОДНИ, ЧЕ НЯМАМЕ ПРАВО ДА ГО СМЕНИМ С ДРУГ, ПО-МАЛКО ЛОШ ГОСПОДАР. КАЗАХ И ЩЕ ПОВТОРЯ - ТОВА Е ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ЕДИН НАРОД НЕ ИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН.


ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ

Категория: Политика
Прочетен: 35 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196537
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Април, 2022  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930