Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194791 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от Април, 2023 г.
2 3 4 5  >  >>
 А какво е "социалистическа програма"?

Това е образно казано, бъркаш в кацата с общия мед и гребеш - колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух. Ето затова.

Икономиката не е толкова производителна, че да издържа милиони хора, които не работят, дори и тогава, когато към работещите са включени и пишман работещите - онези, които са на държавната софра. И въпреки тях,  в България работещите са по-малко от неработещите. Ето това е социализма. Създава неработещи и незаинтересовани от работа хора. Едните са стари, другите са болни, третите са деца, четвъртите са тарикати, петите са хептен тарикати и така....

В Америка е същата работа. Неработещите са повече от работещите. И въпреки значително по-високата производителност на американците от нас, българите и там държавата финансира чрез заеми социалистически програми - безплатна храна за 50 000 000 американци, здравно обслужване за сметка на обществени фондове, излишна държавна администрация, ненормални военни разходи, програми за финансиране на много държави по света във военната област и политическо представителство навсякъде по света. Ето така се трупат дългове, които управляващите Америка разчитат да бъдат покрити за сметка на притежателите на долари, обезценявайки все повече и повече американската валута. Тоест, за сметка на инфлацията. Засега тази социалистическа програма работи, но не се знае докога. Резултатът - над 100 000 000 души получават или помощи от бюджета или отстъпки от данъците, десетки милиони не работят, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ, ОБЕКТИ ЗАТВАРЯТ, ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ.

Не стига, че расте държавната задлъжнялост, заради социалистическите програми, но и расте и задлъжнялостта изобщо. Нуриел Рубини дава за пример 2008г., когато общата задлъжнялост в света беше стигнала 100 000 000 000 000 - сто трилиона долара, а сега вече е над 300 000 000 000 000 - триста трилиона. Ако тогава е имало криза, какво ще ни се случи сега? Цунами, може би? Като че ли християнската религия е превзела реалната икономика. Хората чакат някой да им прости дълговете така, както се случва периодично в богатите на петрол емирства, кралства и т.н. в Арабия, например в Бахрейн.

Други държави и народи са много по-прецизни в харчовете, въпреки огромния държавен сектор в икономиката и въпреки огромната бюрокрация, например Норвегия, която има суверенен фонд за над 1 трилион долара, но там няма евтин бензин, газ, енергия...Всичко е скъпо. Защото са разбрали, че чрез патернализъм доникъде няма да стигнат и че ресурсите са ценени тогава, КОГАТО СА СКЪПИ. КОЛКОТО Е ПО-СКЪПО, ТОЛКОВА ДЪРЖАВАТА Е ПО-РАЗВИТА. Така че, социализмът в Норвегия е много по-добър от социализма в България или в Щатите. Защото просто е по-ефективен. Затова Щатите показват едно разсипническо отношение към околната среда. В България също сме едни разсипници. На такова ниско ниво на доходи, харчим като за световно - всякакви ресурси. И мърсим, цапаме наоколо и не ни пука. Специфика на българската душа - ние нямаме държава. ТЕ имат държава и така е още от турско...

Норвежците обичат и харесват държавата си и вместо да критикуват и недоволстват, просто работят - методично и ефективно. И не си играят на патернализъм. За втори път използвам тази дума в тази статия. Нещата се ценят тогава, когато са скъпи. Ние мрънкаме и се оплакваме. Гледаме, че правителството ни краде, гледаме, че общината ни краде и нищо не правим. Свиваме се в черупката си и гледаме като Андрешко да отсрочим гилотината, която ни готви властта. И разчитаме на подаянията на същата тази власт. Разчитаме тя да преразпределя малкото пари, които ние изкарваме на много хора. Които пък се изтарикатяват по този начин и на практика отказват да работят. Отказват да полагат усилия. Ето така се появява дефицитът в бюджета. Политиците купуват гласовете на бедните и пройдохите, защото те имат праово да определят политиката на страната. На тях не им пука нито за факта, че дефицитът обезкуражава предприемчивите, не им пука, че корупцията прецаква цялата икономика и разваля морала и не им пука, че те са част от цялата тази развала, чакайки наготово пари от данъкоплатците.

Дефицитът на бюджета е като диетата. Трудно е да си на диета. Страшно трудно. Но диетата дава здраве в дългосрочен план, така, както суфицитът дава предимство на всяка една икономика, при равни други случаи. Трудно е да се ограничиш в потреблението, дори и това да е в името на здравето, но един народ и едно управление, ако искат моралът да има предимство пред развалата, трябва да си даде сметка дали да харчи пари, взети назаем или просто напечатани и инфлаирани пари.
Категория: Политика
Прочетен: 67 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.04.2023 17:26
 Направих коментар, като написах "циганска работа". Излезе *** работа. Това *** може да се разтълкува и като българска работа и като ромска работа и като малцинствена работа.

Аз я тълкувам като цензура. Он еърска цензура.

Това, че думата "циганин" се изписва с "***" не променя същността на нещата. Няма да стане българин. Нито швейцарец, нито грък. Той си е циганин.
Категория: Политика
Прочетен: 37 Коментари: 0 Гласове: 0
 https://www.bgonair.bg/a/4-world/304109-papata-napadna-orban-v-ungariya-za-ukrainskite-bezhantsi-zloto-na-bezrazlichieto


Поповете гледат да го докарат от приказки. Папата бил в Будапеща и там ги приказвал разни врели, некипели.

Преди време написах една статия в която казвам дословни, КОГАТО ГРАДИНИТЕ НА ВАТИКАНА СТАНАТ ПАЛАТКОВ ЛАГЕР ЗА БЕЖАНЦИТЕ И КОГАТО БАНКАТА НА ВАТИКАНА ЗАПОЧНЕ ДА ХАРЧИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ТЯХНАТА СЪДБА, ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАМ, ЧЕ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ПАПАТА СА ИСКРЕНИ.

ДОТОГАВА СМЯТАМ, ЧЕ ЦЪРКВАТА Е ЕДНА ЛИЦЕМЕРНА ИНСТИТУЦИЯ, КАКТО И НЕЙНИЯТ ВОДАЧ. ГЛЕДАТ СИ КЕЛЕПИРА...

ВСЯКА ГОДИНА, САМО АМЕРИКАНСКИТЕ КАТОЛИЦИ ОТЧИСЛЯВАТ ЗА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА 18 000 000 000 ДОЛАРА. КАКВО ПРАВЯТ С ТЕЗИ ПАРИ? ЦЪРКВИ, ИКОНИ, ЗАПЛАТИ ЗА ПОПОВЕТЕ...ТОВА ЛИ Е ИСКАЛ ОНЗИ, В КОЙТО ТЕ СЕ КЪЛНАТ?
Категория: Политика
Прочетен: 60 Коментари: 2 Гласове: 1
 В какъв свят живеем!!! Носим растително масло от другия край на планетата, за да произвеждаме смес от брашно, захар и палмово масло, за да се тровим!!! Поне да извършвахме нещо благородно.


Ами скаридите? Те също идват от Индонезия. От хиляди километра. Представете си, каква логистика трябва да има, за да стигнат до Европа. Хиляди километра, контейнери, специални съоръжения за съхранение, нефт, за да се добие гориво, за да се пренесат те с контейнери на кораби или самолети.

Пилешки бутчета от Бразилия!!! Толкова ли нямаме пилета в България или хайде, в краен случай, в Европа! Произвеждаме милиони тонове зърно, което изнасяме на хиляди километра и от хиляди километра докарваме пилета, защото не можем или не искаме да си ги произведем тук.

Имаме стотици хиляди декари пустеещи земи, но нямаме пасища, за да отглеждаме животни.

Разбирам, че нямаме нефт. Трябва да си го внесем отнякъде. Нямаме природен газ, също трябва да го внесем. Разбирам и страните, в които не може заради природни условия да се отглеждат зърнени култури, които трябва да ги внесат отнякъде. В някаква степен разбирам и вносът на плодове от субтропика и тропика - банани, портокали, мандарини, ананас и други плодове, които не виреят в нашите географски ширини.

АМА ДА ВНАСЯШ ПИЛЕШКО ОТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА, ТОВА НЕ Е ЛИ ЕКОЛОГИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

ДА ВНАСЯШ ПАЛМОВО МАСЛО ОТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМАШ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ СЛЪНЧОГЛЕД И МАСЛО ОТ СЛЪНЧОГЛЕД, ТОВА НЕ Е ЛИ ЕКОЛОГИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

НЕ Е ЛИ МЕДИЦИНСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ТОВА ПАЛМОВО МАСЛО ДА ГО ВНАСЯШ ВЪВ ФОРМА, В КОЯТО ОРГАНИЗМЪТ НА ЧОВЕКА НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРЕРАБОТИ НОРМАЛНО И ДА ГО ПЪХАШ В ПОЧТИ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ?

НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ, МОЙ ТОЛКОВА ТЪП И БЕЗОТГОВОРЕН НАРОДЕ, ДА СПРЕШ ДА КУПУВАШ НЕЩА, КОИТО ИДВАТ ОТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ РАЗСТОЯНИЕ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЕТО ПРОИЗВОДСТВО СВЕТЪТ ОСТАВА БЕЗ ЕКВАТОРИАЛНИ ГОРИ, САМО И САМО ДА СИ НАТЪПЧИШ ТЪРБУХА С ЕВТИНА ХРАНА, КОЯТО И ЗА БЕЗ ПАРИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕШ, ПЪК КАМО ЛИ ДА ПЛАЩАШ НЕЩО ЗА НЕЯ?

Разбирам, не можем да произведем евтини компютри, които идват от Китай. Но един компютър тежи 2 килограма и струва 500 долара. Един тон от тези компютри струва 250 000 долара. На езика на икономистите това значи, "транспортабилен" превоз. Превозваш скъпи неща на хиляди километра и това е оправдано. Не можем да организираме такова производтство у нас, на такава или дори и на малко по-висока цена и затова се налага да го внасяме от Китай. Същото е и с телефоните и други технологични джаджи. В същото време, един килограм пилешки бутчета от Бразилия се продават по 5 лева за килото в супермаркетите, а когато има намаление, дори съм виждал и цена от 2,5 лева за кило. Един тон от тази продукция струва около 1000 долара на едро. Не са 250 000 долара като при компютрите, а 250 пъти по-малко. В същото това време, за да се донесат от Бразилия до Европа, тези бутчета изискват повече логистични трудности и транспортът на един тон продукция струва повече от транспортът на един тон компютри. Къде му излиза сметката да превозваш толкова евтина храна и ТО ХРАНА, КОЯТО МОЖЕМ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАМЕ И САМИ, ПРИ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО И НЕ МНОГО ПО-ВИСОКА ЦЕНА.

Какво можем да направим? Просто да спрем да купуваме такива стоки. Няма да умрем от глад. Пък може и по-здрави да станем, ей така, като бонус, заради позитивното ни отношение към нас самите и към света. Тогава можем да забавим варварското обезлесяване в Бразилия и Индонезия и Малайзия и да направим света малко по-добър, отколкото е сега.

Четете етикетите и ако видите в продукт, добавено палмово масло или глюкозо-фруктозен сироп, който също идва от другия край на света, просто не купувайте. Ще направите добро и на себе си и на света, ако изобщо ви пука, разбира се, за себе си и за света. Ето това е проблемът на съвременния човек - ЧЕ НЕ МУ ПУКА НИТО ЗА СЕБЕ СИ, НИТО ЗА СВЕТА. ГЛЕДА ЕВТИНКОТО И АКО ОТ НЕЩО НЕ УМРЕ ВЕДНАГА, ПРИЕМА, ЧЕ Е БЕЗОПАСНО. А ГОРИТЕ - МАЙНАТА ИМ НА ГОРИТЕ. ТЕ СА ДАЛЕКО ОТ НАС. КАКВО НИ ПУКА ЗА ТЯХ. ДА МУ МИСЛЯТ ИНДИАНЦИТЕ.

Ако така разсъждаваме, ние не сме по-добри от онези, които причиняват пожарите в същите тези гори, за да ги засадят след това с палми или да освободят място за ферми за пилета.
Категория: Политика
Прочетен: 40 Коментари: 0 Гласове: 0
 ВСЕКИ ИСКА ДА ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИЯ.

НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИМА ПО-МАЛКО ОТ ДРУГИЯ.

ЕДИН СЕ СЪГЛАСЯВАТ С ТОВА, ДРУГИЯТ ДА НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ИМА ПО-МАЛКО ОТ НЕГО.

ДРУГ НАСТОЯВА, КОЛЕГАТА ДА ЗНАЕ, ЧЕ ИМА ПО-МАЛКО ОТ НЕГО.

ЕДИН Е ПОТАЕН, ДРУГ НЕ ТОЛКОВА, ТРЕТИ ИЗОБЩО НЕ Е.


Гледах някакво научно изследване за две маймуни - капуцини. Затворени са в клетка и получават краставици за деянията, които извършват. По едно време на едната маймуна започнаха да й дават грозде, а на другата продължаваха да дават краставица. Тази втората побесня, като видя. Започна да хвърля краставиците и всячески да показва, че чувството за справедливост в нея е накърнено и то сериозно. Като гледам реакцията й, готова е и да убие.

Такъв случай имах в институция, която управлявах преди 15-тина години. Един от служителите напусна, като в частен разговор ми каза, че е напуснал не заради размера на заплатаа, а заради това, че еди кой си е получавал по-висока заплата от него.

Тук не става дума дори и за това кой каква работа върши. Мислите ли, че маймуната която продължава да получава краставица, вместо грозде, се интересува от това кой каква работа върши за това, което получава?

Интересно ми е, дали маймуната има усещането за нарушена справедливост, защото оценява гроздето по-високо от краставицата?

Говорех за обективността на комунизма като възприятие, в посока РАВНО ПОЛУЧАВАНЕ, а се отплеснах в друга посока. Нарочно разбира се. Като някаква кардиограма - възход и падение.

При комунизма не е важно кой какво ДАВА. ВАЖНОТО Е ВСИЧКИ ДА ПОЛУЧАВАТ РАВНА ЧАСТ ОТ БЛАГАТА. ЗАТОВА ТАЗИ ДОКТРИНА СЕ ХАРЕСВА НА НЕПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ, ЛЕНТЯИТЕ И НЕПРОКОПСАНИЦИТЕ. НА ШУМКАРИТЕ.

В условията на недоимък, породен от войни и конфликти, комунизмът може и да има някакво предимство. Например, в блокирания Ленинград, всеки е получавал равно количество хляб. Разликите са били в това, дали става дума за работник на завода или за обикновен човек, незает с отбраната или производството. За този, който произвежда повече от другия, не се е полагало повече хляб.

В период на излишъци обаче, комунизмът не върши работа. Той създава паразитираща върху гърба на производителната класа, част от обществото. Много хора се задоволяват и с малко. Ако това малкото може да се получи по тарикатски начин, без да се работи, като се използват обществените ресурси, защо тогава да се работи. И ето ти стотици хиляди граждани и селяни в България, които се възползват от този факт. Не плащат нищо на обществото, но получават.
Други пък, получават доходи от обществото, за да му служат, но нали знаете, те не служат на обществото, а на своите началници. Тази практика също е издънка на комунистическото мислене и тези са по-лоши от онези, които нищо не работят. Поне последните не пречат...



Категория: Политика
Прочетен: 38 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.04.2023 11:19
 Влизате в един магазин за хранителни продукти и какво виждате - НАРКОТИЦИ.

ХРАНИ, ОТ КОИТО НЯМАТЕ НУЖДА НИТО КАТО КОЛИЧЕСТВО, НИТО КАТО КАЧЕСТВО.

РЕЗУЛТАТЪТ МОЖЕТЕ ДА ГО ВИДИТЕ, ХОДЕЙКИ ПО УЛИЦАТА И ОБРЪЩАЙКИ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА. МОЖЕТЕ ЛИ ДА ВИДИТЕ ПОНЕ ЕДИН ЧОВЕК, КОЙТО ДА ОТГОВАРЯ НА ПРЕДСТАВИТЕ НА СЗО ЗА ЗДРАВ ЧОВЕК? НИТО ЕДИН. А КАК СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА? ЕТО КАК:


Има един продукт, за който обикновените представи за количество и качество НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ФОРМАЛНИ. Този продукт е ХРАНАТА. Това, че храна е опакована в красива опаковка и са спазени всички стандарти за физическа чистота, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЗИ ПРОДУКТ Е КАЧЕСТВЕН. Ябълка, откъсната от дърво, което не е пръскано и единствената обработка на което е ползването на лозарска ножица, мотика и вода и която ябълка няма фантастичния вид на друга ябълка, отгледана от дърво, което е пръскано 17 пъти /данните ми са от 2008 г., от собственик на ябълкова градина в гр. Ресен, Македония/, за мен е по-качествен продукт от втория. Но така става, че вторият продукт - пръсканият, се продава, а първият - трудно. Защото системата така работи. ЗАЩОТО НЕЩАТА СА СТИГНАЛИ ДОТАМ, ЧЕ ПЕЧАЛБАТА Е ВОДЕЩА В ХРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ.

Ами какво ще кажете за зърнените продукти? 90, ако не и повече продукти, това е отрова. и не само, че е отрова, но се и продава и консумира в прекалено големи количества. И СЪЗДАВА ЗАВИСИМОСТ. КАЗВАМ ВИ ГО ОТ СОБСТВЕН ОПИТ. Нито алкохолът, нито цигарите, създадоха в мен такова пристрастяване, както продуктите с висок гликемичен индекс. Продуктите, в които простичко казано има прекалено много захар. Да не говоря за генетическата им трансформация, защото на практика няма на пазара, ако това е пазар, няма друга продукция от зърно, която да не е генетически трансформирана многократно.

И така ето заключенията:
  1. Най-страшните наркотици са не онези, които извличат от мака, марихуаната или от коката. Най-страшните наркотици са произведената във фабриките захар под всякаква форма - бяла, кафява, жълта, пембяна ако искате - захарта си е захар и реакцията на панкреаса е една, както и калориите - 400 и толкова;
  2. Най-страшните наркотици са продуктите на зърното и особено на пшеницата - хлебна и фуражна, ечемик, ръж, царевица, соя...Всичко това е ГМО, твърде калорично е и в повечето от тях има твърде много захари;
  3. От тези по точка 2, още по-висши наркотици са пшеницата, ечемика и ръжта, заради глутена, лепилото, което съдържат. А глутенът е мечтата на хлебаря, защото става прекрасен на вид и вкус хляб и нещастнието на стотици милиони хора по света, заради глутена;
  4. От тези по точка 2 можем да откроим и соята, която променя хормоналния баланс на стотици милиони хора и животни по света;
  5. И сега още по-страшните наркотици - КОМБИНАЦИЯТА МЕЖДУ ПРОДУКТИТЕ ПО ТОЧКА 1 И ТОЧКА 2 - ВСИЧКО ОНЕЗИ КОМБИНАЦИИ МЕЖДУ ЗАХАР И БРАШНО. ТОЧНО ТАМ Е И НАЙ-ГОЛЯМАТА НОРМА НА ПЕЧАЛБА ЗА ТЪРГАШИТЕ. Купуваш едно кило брашно и 300 грама захар за 2 кинта и го продаваш за 15 или 20. Кажете ми, в кой бранш има такава надценка над цената на суровината? Не говоря за норма на печалба, защото това е твърде сложна икономическа категория и ако се отплеснем на тази тема, няма да ни стигнат и сто статии разяснения. ПОГЛЕДНЕТЕ РЕКЛАМИТЕ ЗА ХРАНИ. КАКВО СЕ РЕКЛАМИРА НАЙ-МНОГО? БОКЛУЦИ, В КОИТО ИЛИ ИМА БРАШНО ИЛИ ЗАХАР ИЛИ ДОБАВЕНО КЪМ ТЯХ НЯКАКВА МАЗНИНА - ПАЛМА ОБИКНОВЕНО ИЛИ НЯКАКВО МЛЯКО. 
  6. Ето ви още едни страшни наркотици, с които съм се борил цял живот - газираните, подсладени напитки. Обикновено приемах 1000 калории на ден средно, от такива боклуци. И няма отказване. Веднъж научиш ли се, започва да ти харесва, търсиш този вкус в устата си, мечтаеш си тайничко за него. А КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО НА ПАЗАРА НЯМА ИЗОБЩО ТАКЪВ ПРОДУКТ? ДАЛИ И КОЛКО ХОРА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАТ САМИ, ЗА ДА УДОВЛЕТВОРЯТ ТАЗИ СТРАСТ? НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10-15%. ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ СПАСЕНИ. ПОВЕЧЕТО ХОРА КУПУВАТ ТЕЗИ БОКЛУЦИ, ЗАРАДИ ЛЕСНОТИЯТА - ДАВАШ 2 ЛЕВА, ОТВАРЯШ КАПАЧКАТА И ЛОЧИШ. ЛЕСНО Е.
  7. Другите страшни наркотици това са млечните изделия. Кое друго животно, освен човек, яде мляко на стари години? ДА, ЧОВЕКЪТ Е ЖИВОТНО И ТО АДСКИ ТЪПО ЖИВОТНО. И ЗАТОВА ЯДЕ МЛЯКО НА СТАРИ ГОДИНИ. Защото може, а не защото трябва. Лесно е. Даваш левче, кофичката е пред теб. Слагаш вътре две филии хляб, лъжица лъжец, наречен захар и обядът ти е готов. Засища, чувстваш се щастлив, защото ендорфинът се е увеличил от захарта. Евтинко. ДОКАТО НЕ ДОЙДЕ ДЕНЯТ ЗА РАЗПЛАТАТА. АМА ПРОБЛЕМЪТ Е В ТОВА, ЧЕ НЕ ИДВА НАВРЕМЕ, А ВИНАГИ ЗАКЪСНЯВА и цената е много висока.
  8. Другите страшни наркотици това са промишлено отгледаното и след това обработено месо, като на всяка следваща стъпка на обработката, проблемът става все по-страшен. Първо, дори и да си купиш само разфасовано месо и да си го приготвиш, гаранцията, че вътре не е тъпкано с хормони просто не съществува. Дали преди това, това месо не е минало през онзи цех в Сливен, където от мърша правят месото да изглежда с добър търговски вид, също няма гаранция. След това - знаете ли колко хора са били станали зависими от кренвирши, вурсове, салами и саламчета, направени от страшни боклуци и натъпкани със страшна химия? Имам познати, които, ако им предложиш избор - свинско бон филе или кренвирш, ще изберат боклука, защото са станали зависими. Това е все едно, ако при една и съща цена, ДА ТИ ПРЕДЛОЖАТ МЕРЦЕДЕС ПОСДЕЛЕН МОДЕЛ ИЛИ ЛАДА ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ, ТИ КОЯ ЩЕ СИ ИЗБЕРЕШ? АКО СИ НЯКОЙ РУСНАК С ПРОМИТ МОЗЪК, МОЖЕ ДА СИ ИЗБЕРЕШ ЛАДАТА. Аз направих тази грешка преди 30 години и още не мога да се смиря, че съм се прецакал. Самопрецакал.
  9. Другият гаден наркотик, това е солта. Това е най-евтиният и достъпен наркотик. Ако зависеше от мен, кило сол щеше да струва поне 10, ако не и 20 лева. Всичко е пълно със сол. Да не говоря за зависимости и последствия.
  10. Другите гадни наркотици, това са всичките тези консерванти и подобрители, изработени от химическата индустрия. Вместо да използваме природни подправки, с които изобилства природата, ние купуваме химикали в лъскави опаковки. И ставаме зависими от тях.
Резултатът:
  1. ОГРОМЕН ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. Представете си, България произвежда 10 милиона тона зърнени култури. Това е по един тон и половина на човек. Това няма изяждане. Защо тогава го произвеждаме? За пари, разбира се. Продаваме го в чужбина или го ядем ние самите. Още повече, че ядем с пъти повече, отколкото е необходимо. За да се произведе всичко това се изразходват хиляди и хиляди тонове хербициди, пестициди и други гадости. Това влиза в почвата, отива в продукцията, която ядем, излива се в реките, замърсява всичко около нас и в нас. Резултатът е БОЛЕСТ. БОЛЕСТ ОТ ПУКНИЦА, ОТ КОНСУМАТОРСТВО, ОТ АЛЧНОСТ ЗА ПЕЧАЛБА И ПЛЮСКАНЕ И ПИЕНЕ.
  2. Деформираме и себе си и бъдещите поколения. Те се раждат болни и изморени. Раждат се и искат веднага скъпи грижи и внимание. Раждат се в кувьози, раждат се с оперативна намеса, не приемат кърма, защото майките нямат такава, поради същите причини и те са се родили така и са продукт на химията, а не на физиката. Но не на природната химия, а на онази, изкуствената, която създава зависимости. Докторите и те да не останат настрани, яко участват в процеса по тровене и съсипване.
  3. Това харесва ли ни? На някои им харесва, на други не, на трети не им пука.
Какво може да се направи?

Да чакаме някой управник или група управници, които да ВЪВЕДАТ ПОСТЕПЕННО ФИНАНСОВ И ОРГАНИЗАЦИОНЕН МЕХАНИЗЪМ, КОЙТО ДА ИЗКАРА НА ПРЕДЕН ПЛАН ДОБРОТО И ДА ОГРАНИЧИ ЗЛОТО.
  1. Да се наложи повишен акциз или ДДС на продукти, в които има захар, химически добити консерванти, подсладители, масла и т.н. Не увеличавайте цената на захарта. Нека да си е достъпна и евтина. За да няма стрес. Увеличавайте цената на продуктите, в които има захар. Те не са нужни на човека. Ако някой иска да се трови, нека да си купи захар и сам да си забърка каквито си иска бъркочи. Но да се ограничи лесния достъп до крайния продукт, в който има захар. Хората инстинктивно ще намалят потреблението.
  2. Наложете акциз или повишен ДДС на продуктите, добити от зърнени култури - нека зърното да е евтино и достъпно, няма проблем. Но ако от това зърно се произведе бисквита, която струва 20 лева килото, треснете й данък. Направете я 30 лева за клиента, а ако той е толкова прост или зависим, нека плати повече за нея и част от парите да отидат в бюджета и да се ползват за полезни за обществото неща.
  3. Ако има комбинация от брашно и захар - друснете още един акциз или още повишете ДДС-то. Нека се стигне до момента, в който тъпият потребител най-после ще прищрака нещо в него.
  4. Ако има последваща обработка на месото, сложете данък и на тези продукти. Ако някой иска да яде месо - моля заповядайте, купете си и си го пригответе. Ако искате евтин салам, купете си месо и си направете салам и си сложете каквото си искате в него. Но няма да го направите, сигурен съм - ЗАЩОТО ВИ МЪРЗИ. НЕ Е ЛЕСНО И ИСКА ВРЕМЕ. Ето това е.
  5. Същото е и с газираните напитки и с "млечните" изделия, файлшиво направени с непонятни за здравия разум технологии.

АКО ВСИЧКО ТОВА СЕ НАПРАВИ, ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ МИЛИОНИ ТОНОВЕ ЗЪРНО, ОТ МИЛИОНИ ТОНОВЕ ЗАХАР, ТО ПРОМИШЛЕНО ОТГЛЕЖДАНИ КРАВИ, ТЕЛЕТА, КОКОШКИ И  КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ И ЧЕ ИМАМЕ ДОСТАТЪЧНО ЗЕМЯ, ЖИВОТНИТЕ ДА ПАСАТ И СЕ РАЗХОЖДАТ НА ВОЛЯ И ДА ЯДАТ ПРИРОДНА ХРАНА, ОТКОЛКОТО ДА ГИ ТЪПЧАТ С ОНЕЗИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ, ЗА КОИТО ГОВОРЕХ ДОСЕГА. ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ИМА НАЧИН НАРОДЪТ ДА СТАНЕ ПО-ЗДРАВ, БОГАТ И ЩАСТЛИВ И ДА СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДА, ЧЕ КАКТО СМЕ ТРЪГНАЛИ, ОТИВАМЕ КЪМ НИЩОТО

Категория: Политика
Прочетен: 45 Коментари: 0 Гласове: 0
 Да не би да са направили някакво зло, че да се наказват? Какво толкова е станало? Да не би да са пияни, заляни или дрогирани? Били карали с превишена скорост. А кой казва какво е превишение на скоростта. КОЙ ОПРЕДЕЛЯ С КАКВА СКОРОСТ МОЖЕШ ИЛИ НЕ МОЖЕШ ДА КАРАШ?


НЯКАКЪВ КУРЛЬО ОТ НЯКАКЪВ ОРГАН. А НАС НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ НИ Е, ДАЛИ СМЕ СЪГЛАСНИ? КАТО СЛАГАТЕ ТЪПИ ЗНАЦИ НАВСЯКЪДЕ, ТАКА ЩЕ СЕ СЛУЧИ. СЛОЖИЛИ СТЕ 70 КМ. ОГРАНИЧЕНИЕ НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ И 80 КМ НА ОКОЛОВРЪСТНИЯ ПЪТ НА СОФИЯ С ТРИ ЛЕНТИ ЗА ДВИЖЕНИЕ. ТО ПО ЕДИН СЕЛСКИ ПЪТ ОГРАНИЧЕНИЕТО Е 90 КМ. БРЕ ХОРА, АМА ТАКА Е, НЕЛЕПА Е СИГУАЦИЯТА, КОГАТО ДЪРЖАВАТА ИСКА ВСИЧКО ДА КОНТРОЛИРА И ОГРАНИЧАВА И НАКРАЯ СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА, ЧЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ОГРАНИЧАВА.


А ТЪПИЯТ ЗАКОН ГЛАСИ, ЧЕ ТИ МОЖЕШ ДА БЪДЕ ВИНОВЕН, ДОРИ И БЕЗ ДА СИ ПРИЧИНИЛ ВРЕДА НА НИКОМУ. ПАК СИ ВИНОВЕН. ДВИЖИЛ СИ СЕ С ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ. СЛОЖИЛИ НА БОТЕВГРАДСКО ШОСЕ НА ИЗХОДА ОТ СОФИЯ, ОГРАНИЧЕНИЕ ОТ 50 КМ., ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМА ТРИ ЛЕНТИ ЗА ДВИЖЕНИЕ!!! И ХИЛЯДИ ХОРА БИВАТ ГЛОБЯВАНИ. БИЗНЕСЪТ СЪС СТРАХА И ПАРИТЕ ВЪРВИ. НЯМА СПИРКА. РАДАРИТЕ РАБОТЯТ, РЕКАТА ОТ ПАРИ - ТЕЧЕ.

АМИ СЛОЖЕТЕ 20 КМ. ОГРАНИЧЕНИЕ И ЩЕ ХВАНЕТЕ ПОВЕЧЕ НАРУШИТЕЛИ. ТО Е ПРОСТО. СЛОЖЕТЕ 10 КМ. И ЩЕ ХВАНАТЕ ОЩЕ  ПОВЕЧЕ. НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ОГРАНИЧИТЕ СКОРОСТТА И НА ВЕЛОСИПЕДИТЕ И НА ТИЧАЩИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ХОРА. ЕЙ ТАКА, ЗА ДА СТАНЕ ПО-ИНТЕРЕСНО. ОГРАНИЧЕТЕ И СКОРОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ПТИЦИТЕ, ЧЕ И ТЕ СЕ ДВИЖАТ ДОСТА ПО-БЪРЗО ОТ РАЗРЕШЕНАТА СКОРОСТ.

И ПАК ДА КАЖА МЕЖДУ ДВЕ ТЪПИ СЕЛА ОГРАНИЧЕНИЕТО Е 90 КМ. В ЧАС, КЪДЕТО И ПЪТ НЯМА КАТО ХОРАТА, НО ПО БОТЕВГРАДСКО ШОСЕ, С ТРИ ЛЕНТИ ЗА ДВИЖЕНИЕ, ОГРАНИЧЕНИЕТО Е 50 КМ.

ТОВА Е ЗА ДА СЕ ТОРМОЗЯТ ХОРАТА. ЕТО ЗАТОВА Е. ДА НЕ СИ ПОМИСЛЯТ, ЧЕ СА СВОБОДНИ. А ОНЕЗИ С ФУРАЖКИТЕ ТЕ ГЛЕДАТ КАТО ПРЕСТЪПНИК И СЕ ДЪРЖАТ ТАКА, ЧЕ ВСЕ ЕДНО ТЕ ТИ ПЛАЩАТ НА ТЕБ ЗАПЛАТАТА, А НЕ ТИ НА ТЯХ.


Крадат десетки милиарди левове от нас всяко година, но постоянно по тъпите телевизии дават за проклетата скорост, кой с колко километра в час карал. Значи за откраднатите милиарди скапаната българска национална телевизия не алармира и нищо не прави по въпроса, но за скоростта по пътищата - страшна пукотевица вдига. За отвличане на вниманието от главните проблеми. Ето това е целта.
Категория: Политика
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 30.04.2023 11:25
 https://www.actualno.com/economy/proizvoditelite-na-olio-sa-sreshtu-zabranata-za-vnos-ot-ukrajna-plashat-se-ot-faliti-news_1953862.html


Зърнопроизводителите стачкуват и блокират гранични пунктове, заради вноса от Украйна.

Тези пък, които имат рафинерии за олио са против забраната и казват, че са заплашени от фалит, защото българския слънчоглед е скъп и увеличава себестойността на олиото.

На кого да угодиш?


НАЛИ ЗНАЕТЕ ПРИКАЗКАТА - КАТО НЯМА ПАЗАР, ЕТО ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА.

Само си представям, държавата да регулира така пазара на услугата, която аз предлагам, за да мога да дишам спокойно. Кога ще стане това? Никога. Защо тогава определени играчи в икономиката получават субсидии, поощрения, защита на държавно ниво...Ето това се получава. Работата им била трудна. Моята да не е лесна?

Ако угодим на българските зърнопроизводители, ще ядем скъпо олио. Ако започнем да ядем евтино олио, зърнарите ще страдат.

Винаги съм бил за пазара, но никога не съм видял свободен пазар в България. Лошото е, че не съм видял свободен пазар никъде в света. Само съм видял, МАЛКО ПО-СВОБОДЕН ПАЗАР, НО НИКОГА СВОБОДЕН.
Категория: Политика
Прочетен: 39 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.04.2023 00:11
 https://www.actualno.com/economy/mika-zajkova-4-dnevnata-rabotna-sedmica-e-ujas-za-bylgarskite-rabotodateli-news_1953639.html

Вите каква тъпа логика. Ако работната седмица била 4 дни, вместо сегашната от 5 работни дни, ЩЕЛИ ДА НАМАЛЕЯТ БОЛНИЧНИТЕ.


Сега ще кажа на тази куха лейка моята логика.

АКО РАБОТНАТА СЕДМИЦА СЕ НАМАЛЯТ НА 3 РАБОТНИ ДНИ, БОЛНИЧНИТЕ ЩЕ НАМАЛЕЯТ ОЩЕ.

АКО РАБОТНАТА СЕДМИЦА СТАНЕ ДВА РАБОТНИ ДНИ, НЯМА ДА Е НЕОБХОДИМО РАБОТОДАТЕЛЯТ ДА ПЛАЩА НА РАБОТНИКА 3 БОЛНИЧНИ, А ЩЕ ПЛАЩА САМО 2 БОЛНИЧНИ ДНИ.

АКО РАБОТНАТА СЕДМИЦА СЕ НАМАЛИ НА ЕДИН РАБОТЕН ДЕН, ТО ОТ СЕГАШНИТЕ 3 РАБОТНИ ДНИ, КОИТО РАБОТОДАТЕЛЯТ ЩЕ ПЛАЩА, ДВА ЩЕ СИ ГИ СПЕСТИ.


НО АКО НЯМА ИЗОБЩО РАБОТНА СЕДМИЦА И РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ САМО ЗАЩОТО НЕ СА НА РАБОТА, ТОГАВА, АКО СЕ РАЗБОЛЕЯТ, РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТ БОЛНИЧНИ НА СВОИТЕ РАБОТНИЦИ.

САМО ЧЕ КОЙ ЩЕ РАБОТИ, ЗА ДА СЕ ПОСТИГНАТ ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕЧТИ.


ТАКИВА КАТО МИКА ЗАЙКОВА, НЕ СА РАБОТИЛИ ЕДИН ДЕН В ЖИВОТА СИ. ПОЛУЧАВАЛИ СА ЗАПЛАТА ОТ ДЪРЖАВНАТА СОФРА И ЕТО ТОВА Е РЕЗУЛТАТЪТ - ГЛУПОСТ СЛЕД ГЛУПОСТ.

Категория: Политика
Прочетен: 38 Коментари: 0 Гласове: 1
 Спомням си моето детство. Събирахме бурканчета от кисело мляко, за да помагаме на Виетнам да громи армията на САЩ.

След това дойде шокът от войната между Китай и Виетнам, която беше единствената изглежда война, между две социалистически страни с тоталитарни режими. Поне аз не се досещам за друга война между социалистически страни.


Обикновено капиталистическите страни воюваха със социалистически или капиталисти воюваха срещу капиталисти. Или капиталисти - колонизатори, срещу изостанали държави от Третия свят или изостанали народи, които още не бяха успели да направят свои държави.


Как се промени светът. Сега всеки конфликт е конфликт между социалисти. Защо? Защото всички държави станаха социалистически страни. С изключение на държавите от Югоизточна Азия, начело с Китай. Там социализъм няма и затова бизнесът върви. Въпреки комунистическата партия.

За войната ставаше дума. Социалистическа Русия, воюва срещу социалистическа Украйна, подкрепена от социалистическия ЕС и от социалистическите Съединени Щати. Узурпатори на власт, които хвърлят на простолюдието по парче хляб, някъде повече /САЩ и ЕС/,  а някъде по-малко /Русия и Украйна/, за да създават напрежение, обявявайки пандемии, войни и катаклизми, само и само да не се говори за далаверите, които правят с обществените ресурси.

Кой вече говори за това, че Путин е лъжеш, крадец и собственик на стотици милиарди? Кой говори за милиардите на Зеленски? За далаверите на сина на Президента на САЩ? Войната е важна. Останалото не е. Така са ни промили мозъците, че повярвахме на глупостта, че един вирус е толкова страшен за човечеството, че правителствата похарчиха трилиони долари, от нашите пари, за глупави начинания. Сега трябва да повярваме, че тази война е неизбежна и че също ще трябва да похарчим трилиони долари за нея. Вместо да ги похарчим за себе си, ще ги похарчим за ТЯХ.

Опасността обаче идва от централизираните режими, които са силно повлияни от социалистически идеи. Обикновено социалистите са способни да правят глупости, а като гледам, те навсякъде са на власт. Така се появиха на сцената Хитлер, Мусолини и Сталин. Всички те са чеда на социализма. Трябва много да внимаваме.
Категория: Политика
Прочетен: 99 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.04.2023 17:36
 Говоря с майстор на газови уредби. Сменяме бутилките на служебните коли. Заради някаква тъпа регулатива. 

Как си мислите, дали майсторът, след като свали старата бутилка, ще почисти мястото, ако има ръжда, кал или натрупана някаква мръсотия или ще сложи бутилката така отгоре, върху боклука.


ДА ЩЕ Я СЛОЖИ ВЪРХУ БОКЛУКА. ЗАЩОТО ПРОСТО НЯМА МОРАЛ.

РАЗБРАХ И ГО ПОМОЛИХ, НА СЛЕДВАЩАТА СМЯНА ДА ПОЧИСТИ МЯСТОТО. КАЗАХ МУ, ЧЕ ЩЕ МУ ПЛАТЯ ИЛИ ДА ИЗПРАТЯ ЧОВЕК, СЛЕД КАТО СЕ СВАЛИ БУТИЛКАТА, ТОЙ ДА ИЗЧИСТИ.

КАК СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ПОЛУЧИХМЕ СЛЕДВАЩАТА КОЛА? ТОЧНО ТАКА, СЛОЖИЛ Е БУТИЛКАТА ОТГОРЕ ВЪРХУ МРЪСОТИЯТА, БЕЗ ДА Я ПОЧИСТИ. КАКВО ДА ПРАВЯ? И ДА МУ ОТКЪСНЕШ ГЛАВАТА, ТО НЯМА ДА ИМА МНОГО ПОЛЗА. ТАМ НЯМА НИЩО, КОЕТО ДА Е ЦЕННО. ПРОСТО ГЛАВА. ТЪПА БЪЛГАРСКА ПРОСТА ГЛАВА.

НАЙ-ЖАЛКОТО ОБАЧЕ Е, ЧЕ ТОЧНО ТОЗИ ЧОВЕК Е ЕДИН ОТ НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ МАСТОРИ, КОЙТО ПОЗНАВАМ.


ВЧЕРА В ЕДИН ОТ ПРЕДИШНИТЕ СИ ПОСТОВЕ, ПИСАХ ЗА МАГАЗИН, В КОЙТО РАБОТЯТ ИТАЛИАНЦИ. 

ЯВНО Е, ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, НЕ СТАВАМЕ ЗА РАБОТА. ИЛИ ПОНЕ, ТОВА, КОЕТО ОСТАНА В БЪЛГАРИЯ.
Категория: Политика
Прочетен: 1590 Коментари: 0 Гласове: 2
Всеки ден, проблеми с това кръстовище. Архитектът - тъп. Поръчителят - Столична община - тъпи. Какво друго да кажа?

А тези с "умните софийски светофари какво правят" че сутрин в 09:00, тези, които искат да напуснат града, висят в километрична колона и не мърдат? Тук не става дума за влизане в града, което мероприятие е винаги проблемно заради ред сложили се исторически причини. СТАВА ДУМА ДА НАПУСНЕШ ГРАДА. 

И накрая, какво прави тъпата кметица и тъпият общински съвет, КОЙТО ДАВА ВСЯКА ГОДИНА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ХИЛЯДИ И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ МЕТРА ЖИЛИЩНА И ОФИСНА ПЛОЩ, А НЕ СА ПОСТРОИЛИ ЕДИН НОВ ПЪТ ТОЛКОВА ГОДИНИ!

Управители на града, които вместо да решават проблемите, те ги задълбочават с всяка изминала година.
Не можахме да излезем от града и се върнахме. Това е Симеоновско шосе.

В такава обстановка и шофьорите на пътя се държат неадекватно. Светва червено, той продължава и спира на средата на кръстовището и така пречи на тези, които могат да минат в друга посока и хаосът става още по-голям.

Комбинацията между тъпи управници и тъп народ е това, което виждаме навсякъде - на улицата, в училището, в болницата, в която и да е административна служба - навсякъде е едно и също - хаос и бъркотия.
Категория: Политика
Прочетен: 100 Коментари: 5 Гласове: 1
Последна промяна: 20.04.2023 09:10
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194791
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Април, 2023  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930