Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3216490 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от Май, 2011 г.

Бях два дни в Търново. Приповдигнато настроение, зеленина около Янтра, атмосферата – празнична. Все пак има толкова радостни млади хора, завършили средното си образование.

Един по-внимателен поглед обаче показва следното:

1.     Общината не е направила нищо съществено в последните 20 години. Даже и един километър път не са асфалтирали, а тротоарите са си от времето на Живков.

2.     Ако има нещо ново построено, то това са дело на частни инвеститори - два, три хотела по пътя към Царевец и една пицария, както и някои нови търговски постройки по околовръстния път на града. Само да мръднеш от централната улица и виждаш колко е проблемна инфраструктурата на града.

3.     Толкова много туристи от цялата страна и от чужбина посещават Търново всяка година. Всеки е отишъл да похарчи пари в този град. А къде е общината? Единственото нещо, което се набива на очи са изпратените от нея многобройни „хиени”, които слагат скоби на колите за неправилно паркирани коли, дори и в почивните дни. Глобяват наред. Ама да вземат да направят нещо в областта на инфраструктурата – има да чакаш.

4.     Та въпросът ми е – има ли Търново кмет и ако има с какво ще го запомнят хората след време?

5.     Ако нямат кого да изберат, ето Георги Иванов от Хасково е готов. Там са го нагънали противниците му, ама поне остави хубави улици в града. То на Търново май улици и тротоари най-много му липсват. И места за паркиране.

 

За Полски Тръмбеш какво да кажа освен – УЖАС!! Толкова пропаднал град и то на кръстопът не съм виждал.  Сега е много по-зле от времето на Тошо. Улиците на нищо не приличат, за тротоари да не говорим. Къщите западнали, а промишлената зона в града е идеалната филмова площадка за снимане на филм на ужасите.


Категория: Политика
Прочетен: 928 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 25.05.2011 17:37

 

Бях в Америка преди години. Всичко чисто, подредено. Много дебели хора. Не се гледат в очите на улицата. Признак е на лошо възпитание. Не дай си може да погледнеш някаква жена. Смята се за посегателство спрямо личното пространство. Чудя се как се запознават тези хора, как се женят! Там жените правят избора, а мъжете чакат някоя булка да ги хареса. По-безопасно е. Няма как да осъдят жена за сексуален тормоз. Не е прието така. По-лесно е да осъдят мъж. Много адвокати. Като хиени дебнат да спечелят някой долар. Сами си търсят клиенти, като ги навиват да съдят някой, който им е крив. Ей така, за спорта.

И сега на темата. ДСК се къпе в банята, а камериерка му оправя леглото. И това се случва в скъп хотел! Живях за кратко в добър хотел във Вашингтон. Две седмици, но имам интересни впечатления. Камериерката ще ти влезе в стаята, само ако е 100 % сигурна, че няма никой вътре. Отвън трябва да има табелка с надпис - забранителният надпис е на червено картонче, а разрешителния за влизане е на зелено. Как пък на мен не ми се случи да изляза от банята и камериерка да оправя леглото! Повечето бяха баби мексиканки и не ставаха за друго, освен за оправяне на легла, ама както и да е. Със сигурност и дебелата африканка не е ставала за друго, ама явно шум може да вдига.

 

Всеки реномиран хотел би трябвало да знае, кога важен гост е напуснал стаята, за да може тя да се почисти. Такъв пунктаж досега не съм чувал. Наистина тези са изкукуригали. Чудесен начин за правене на кинти. Камериерката е разбрала, че това е знатният й шанс. Като не може да се изчука с ДСК, може да вземе мангизи като го оклевети. Имала брат, който бил свидетел. После се установи, че дебеланата се тъпче в неговия ресторант и той не бил нейн брат. Сега очаквам да отправят обвинение към ДСК, че е срал по непозволен начин в кенефа на хотела, като в същото време е изпитвал и сексуално удоволствие от срането. Американското обвинение трябва да го притисне и с въпроса, дали преди да си измие гъза е използвал тоалетна хартия. Това са важни въпроси за постигане на справедливост, които не бива да се пренебрегват. Все пак трябва да се изгради хармонично и демократично общество. И от друга страна, американците имат да връщат на поданиците на Де Гол, още от 68-ма година насам, затова, че си поискаха обратно златото, за това че ядат мазно и пият вино и не са дебели, за това, че здравеопазването им е безплатно и затова, че преди 200 години им са подарили една дебела склуптура, която американците са „боднали” на входа към пристанището на Ню-Йорк, без да подозират, че французите им се подиграват с това.

 

Но както и да е. Сега са на ход американците.


Категория: Политика
Прочетен: 1101 Коментари: 5 Гласове: 2
Последна промяна: 24.05.2011 10:02

Признавам си, бях шокиран малко от това „откритие”. Каза ми го човек, който е „вътре” в института. Каза ми също така, че цялата образователна система във висшето образование е толкова проядена отвътре, че ще бъдат необходими 10-20 години, за да се възстанови онова, което е било умишлено разрушено, заради липсата на контрол от страна на държавата върху процеса на управление на университетите.

 

И сега внимателно: ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА ИМЕННО ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ТОЗИ КОЙТО ПЛАЩА МУЗИКАТА НЕ Я ПОРЪЧВА.

Данъкоплатците плащат висшето образование в България. Висшето образование обаче как се отплаща на данъкоплатците? Бълва незаинтересовани интригатни, които са си купили изпитите. И после очаквай нещо от тези хора!

Затова изпращам детето си да учи в чужбина. Независимо от това, колко ще ми струва. Дори да ми струва всичко, което досега съм спечелил в живота – пак ще го дам, само и само да се махне от тази проядена и скапана система.

 

Въпрос към държавата: Как можеш да изсипеш в една система 400 000 000 лева всяка година и да не се интересуваш къде и как се харчат парите, какъв продукт се произвежда и дали този продукт може да се сравни с продукта на други университети в Европа!? Да се оправдаваш, че висшите учебни институци имали статут на независими, според закона, е лесна формулировка за узаконяване на производството на боклук, който след това да замърсява икономическия ефир на България. Ако са толкова независими институтите, нека да се самоиздържат, а не да висят на врата на данъкоплатците. Тогава да излязат на свободния пазар и да набират студенти, да ги обучават и т.н. Нека международните институции да оценяват институтите ни също така, както оценяват и другите европейски институци.

Какво е това безобразие, в епохата на интернет, да принуждаваш студентите да се явяват на изпити с предварително закупени учебници, които струват десетки левове! И какво е това безобразие да се пише 6-ца на студент, който не си е направил дори и труда да отиде на изпит, а камо ли и да прочете нещо! ТОВА Е ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА БЕЗКОНТРОЛНОСТ НА МЕХАНИЗМА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ У НАС. ПРОФЕСОРИТЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СОБСТВЕНА МАШИНА ЗА ПАРИ, НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА.

 

А ето го и предложението ми в този момент, без да се променя нищо съществено в цялата система. Студентите ще бъдат независими от субективния фактор, наречен преподавател, а самите тестове ще бъдат така организирани, че младите хора ще трябва все пак да се поизмъчат, докато минат в по-горен курс. В такъв случай веднъж завинаги ще се ликвидира тази порочна практика във висшето ни образование – да се уреждат изпити, да се плаща за един подпис и да се правят пари от насилствена продажба на преписани учебници, без никаква научна стойност. Ще се преустанови и практиката, данъкоплатците да финансират слаби студенти:

1.     Единен тест за икономическите вузове, който да е свободно достъпен в интернет и който да съставен от поне 10 000 въпроса, които от своя страна ще бъдат произволно размесени преди изпита от специален софтуер.
2.    
Всеки попълва теста си с код за достъп.
3.    
Държавата няма да финансира обучението на студенти, които нямат успех от семестъра, поне 4.50.  
Категория: Политика
Прочетен: 1989 Коментари: 10 Гласове: 2
Последна промяна: 24.05.2011 09:59

Така и така няма да се работи, барем да спестим едната заплата!

Преди години премиерът направи едно изказване, според което да си премиер е по-лесно, отколкото да си кмет. Според мен да си Президент е още по-лесно.

 

Президент 4 700 лева заплата

Премиер 3 500 лева заплата

Кмет на София 2 000 лева заплата

 

 

Като гледам заплащането в България, Президентът взема най-много пари – значи върши най-лесната работа. След това е Премиера, който работи малко повече, за да взема малко по-малко. Кметът взема най-малко пари – значи върши най-много работа.

 

Какво ще кажете за типично българския стил в политиката и управлението? Колкото по-лесна е една работа, толкова повече заплата дават за нея!


Категория: Политика
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.06.2011 23:36

Единият беше богат и имаше четири жени. Другият – сравнително беден с една жена. Единият не пиеше Кока кола, не караше американски джип и нямаше ипотекирани имоти. Спорно е дали изобщо е имал кредитна карта. Не ползваше и М 16, нямаше медицинска осигуровка и сметка в социалните служби. И в това беше проблемът. Не правеше обороти за икономиката на САЩ и затова американците го мразеха. Не стига другото, ами реши и да поизтрепе малко американци. И тук малко прекали.

 

И заваляха едни послания от министри и президенти. Това бил един „светъл” ден за човечеството, народите ще си „отдъхнат” от този терорист, имало „справедливост”. Чудя се, как с лека ръка президенти и премиери се радват на това, че някой някого е претрепал. Ей, голям кеф е това, тюлените да пуснат един куршум в главата на Осама. Такава радост предизвиква това сред елита по света. Защото посмя да им разтури рахата.

 

Четох много от коментарите по форумите. Нямаше един, който да се кефеше от това, че са пречукали Осама като куче. Много от тях признаваха, че Осама прекали. Вярно е, че американците са дебели, дрогирани са от фармацевтичните компании, задръстени са от производителите на изкуствени храни, уплашени са от различните служби и при всички случаи, десетилетия са източвани най-безсрамно от военния комплекс.

Но това не значи, че трябва да им взривяваш небостъргачите. Не беше особено честно да търсиш справедливост, като наказваш обикновени хора. Да кажем, че е доста тъпо.

От друга страна, с какво сме по-различни от терористите. Кой закон, в коя цивилизована страна позволява да се даде такава заповед – „Да се намери и да се убие.”  И то в чужда страна. Поне да бяха се извинили, че са нарушили въздушното пространство.

Ако такъв закон съществуваше, защо не пречукаха Милошевич още в Белград, ами си играха на съд, та по едно време им омръзна, та го отровиха в Хага. Защо не пречукаха и Караджич, още като го хванаха? Ами Анте Готовина – същата работа. Защо за едни има Гуантанамо, а за други да няма? Америка все още е най-великата сила. Но ако иска уважението на света, трябва да уважава и тя от своя страна. Все пак ние пием Кока кола и купуваме американски стоки. В един момент може да ни хрумне и друго нещо.

Можеше ли Осама да ни каже нещо? От което да се поучим. Вероятно да. Толкова ли е страшен той за Америка? Преди две хилядолетия великата Римска империя е скалъпила все пак някакъв процес срещу Христос, поне от кумова срама. Или може би Америка се бои точно от това. Не знам.

За какво толкова богат човек, ще постави на карта живота си и този на семействата си и близките си, за да воюва в една обречена кауза срещу Америка? Нормално ли е да си милионер и да не си гледаш кефа на някой остров, а плебеите да ти носят сока с лимонче. Вместо това си се препасал с Калашников и демонстрираш готовност да умреш за някаква кауза. Ако комунистите са го правили заради простотия и беднотия, при Осама поне беднотията липсваше. Шантава работа. Логично е бедните да мразят богатите, но защо богатият да мрази богатите?

На тези въпроси ми се искаше да отговори Обама, пардон, Осама, преди да му „светят” маслото. Сега не остава нищо друго, освен да отговори Обама. Поне е жив и може да говори.


Категория: Политика
Прочетен: 1382 Коментари: 6 Гласове: 1
Последна промяна: 03.05.2011 23:33

Имахме щастието да бъдем спрени 3 пъти за проверка. Полицаите бяха дружелюбни, но вече на третия път не се сдържах и казах на проверяващия патрул, че за една нощ ми идва малко множко да ме спират 3 пъти за проверка. Полицаят ни огледа и ни пожела приятно пътуване. На около 150 метра от поста имаше още един пост.

Нямам нищо против това, полицията да контролира трафика, но се питам дали има смисъл да се прави в такива мащаби и то при положение, че движението беше толкова рехаво, че направо си личеше, как държавата ни е в криза. Не знаех в случая дали да се чувствам „пазен” от полицията или аз самият трябваше да се пазя от тях. Пътувах от 19.00 часа до 01.00 часа след полунощ. Приблизително 115 километрах от цялото разстояние бяха изминати в България, в рамките на близо 3 часа. Заедно със спиранията за проверки се оформи 40 километра в час средна скорост.

Интересно ще бъде, ако на нас данъкоплатците ни дават малко повече информация, защо се налага да изтърпим това неудобство – например, търсят се някакви криминални типове избягали от затвора и т.н. Също така да ни се даде статистика, че по време на това мероприятие са спрени, примерно 1000 автомобила и са открити такива и такива нарушения. После да се направи сметка колко полицейски ресурс е използван за спирането на тези автомобили, колко време е отнето от гражданите и дали накрая си е струвала сметката. В противен случай, цялата тази демонстрация на полицията в моите очи изглежда като показване на мускули, с цел оправдаване на заплати и бюджет за структурата на МВР. Нямам усещането, че някой го интересува дали операциите на пътната полиция са икономически оправдани в такъв случай.

И още нещо. Поради липсата на надеждна статистика, всеки сам си прави заключенията, на базата на личните усещания и наблюдения. Според мен няма пряка зависимост между засиленото полицейско присъствие по българските пътища и същественото намаление трагичните инциденти. Ако наистина имаше такава връзка, поне някой да пресметне – примерно -  за 1 денонощие, данъкоплатецът плати на полицията 500 000 лева допълнително, следствие на което няма тежки катастрофи и няма загинали. Може би след 100 години и това ще доживеем.
Категория: Други
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.05.2011 08:22
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3216490
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2011  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031