Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3216715 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 14.05.2014 г.
Не напразно постоянно давам за пример държави като Южна Корея. Как е възможно най-бедната страна през 1950 г., сега да е 12-та икономика в света?

За 64 години, номиналната стойност на БВП на глава от населението на тази страна е нараснала 300! пъти. Дори и да се вземе под внимание инфлацията, става ясно, че ръстът е над 60 пъти. Само за сравнение. По същото време Камерун е била също така бедна държава като Южна Корея. За тези години, Камерун е пораснал само 4 пъти. Но за разлика от Камерун, в разсипаната от войната Корея, е имало обществено съгласие, че страната може да постигне това, което японците са направили, че даже и повече. Дори може да се каже, че омразата на корейците към японците ги е настървявала още повече да постигат тези феноменални икономически резултати.

ИМАЛИ СА ХОРАТА ЦЕЛ, ПОСОКА И НЯКАКВА ВИЗИЯ ЗАТОВА, ЧЕ ОБЩЕСТВОТО СЕ РАЗВИВА В ПРАВИЛНОНО НАПРАВЛЕНИЕ.


В България каквото и да става, тъпчем на едно и също място. Последни сме в класациите, политиците си правят каквото си искат. Народът ни се е примирил. По-смелите бягат в чужбина. Тук остават пенсионерите и тези, които нямат смелост да се откъснат от този порочен кръг. НЯМА ПЕРСПЕКТИВА. Толкова отвратителен политически елит надали има някъде другаде в Европа. Само лобизъм и лични интереси. Само това ги вълнува. Ако някой  пренебрегне личното и прокламира съблюдаването на обществения интерес, веднага шайката разбойници го изхвърлят зад борда. И така столетия наред. Не става дума за десетилетия - това е историята на Дунавска България. Като се изключат първите 250 години на съществуването си, през останалото време България е била безперспективна страна. Каквато е и сега. Това е демотивиращото, а не толкова бедността. И Ирландия беше бедна преди 40 години, а сега е по-богата от Британия.

Някъде около 1990г. правех изчисления, прогнозирах икономическите показатели на държавата, бюджетните перспективи и казах на близки и познати, че ще ни трябват 16 години, за да се измъкнем от дупката. Приблизително след толкова години влязохме в клуба на богатите, но влязохме за да им мием чиниите, да им берем ягодите, да им караме камионите и да им изпратим безплатно цигански катуни по елисейските полета. Срамна картина.  Уж сме държава на повече от 1300 години, а нищо не сме научили от историята. Държави на по 60 години отидоха далеко пред нас.
Започвам да вярвам, че тегне някаква прокоба над нашия народ и държава. Дали имаме кармични грехове да плащаме, натрупани през столетията или е нещо друго - ей богу не знам. Само знам, че пламъкът в мен, че тази страна може да стане просперираща и успешна, започва да загасва.
Категория: Политика
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 15.05.2014 19:59
През живота си съм се срещал с какви ли не хора. И тъй като животът ни е материален, за жалост или не, това са фактите, ми прави впечатление колко много хора се оплакват от липсата на пари и колко малко хора успяват да се справят с това, което имат, без да ги чуваме да се вайкат постоянно, че нямат пари.


Познавам човек, който не беше доволен на 700 лева чиста заплата. Не беше доволен и след време, когато получаваше 1700 лева заплата. Не е доволен и на 2000лева.

Срещал съм хора, които мрънкат, че не им стигат парите, а месечно харчат по минимум 300 лева, буквално за глупости - енергийни напитки,  чипсове и други подобни булшитс. Да не говорим затова, че си купуват сандвичи за 5 лева, които пряко сили имат материал за 1 лев. И мрънкат, че нямат пари.

Имам познати, които карат с по 200 лева на месец и НИКОГА не съм ги чувал да се оплакват. Лазят по нивата, въпреки възрастта си и продължават  да си изкарват прехраната с труд по цял ден.

Имах позната, която си отиде от този свят с рядко заболяване и без долните крайници. Никога не чух да поиска нещо друго, освен милост от съдбата.

Хората нито мислят, нито си правят добре сметката. Дори и кризата не ги научи да бъдат пестеливи. Болшинството от хорана разхищават ресурси на поразия.

Как ще изтълкувате един такъв случай - получаваш 900 лева заплата и даваш 300 лева за отопление! Една трета от дохода ти отива за отопление. Резонен въпрос тук е - всеки квадратен сантиметър ли отоплява този човек в двустайния си панелен апартамент, за да направи 300 лева сметка. Или жена му се опитва да се удави в топлата вода, когато отиде да се къпе. Не знам, но ми изглежда много неразумно.

Почти всеки ден наблюдавам реакциите на хора, които получават около средното и малко над средното възнаграждение за България - 820 лева. Досега е изключително рядко явление някой да си зададе въпроса - скъпо ли е да си купиш пържени крилца от КФС? Скъпо ли е да си купиш дюнер или някакъв измислен сандвич?

Цената на една кофа с крилца от КФС струва 30 лева. Покрай кофата дават и някакви сосове като промоция. Но си казвам, купуваш кило и половина крилца, пържени, докато за тези пари можеш да си купиш 4 кила пържоли и да ги метнеш за 15 минути на скарата. Защо да купуваш крилца?

Същото е с дюнерите. Днес гледах какво представлява дюнер за 3.50 и дюнер за 5 лева. Имаше огромно количество пържени картофи и месцето в дюнера се подаваше някак си твърде срамежливо. И какво в крайна сметка, ядеш пържени картофи за 5 лева порцията. Нека пак да дам пример с месото. Можеш да си купиш 650 грама свински врат и да си направиш 3 броя царски пържоли на скарата. Кое е за предпочитане?

За тези, които предпочитат манджите и консумират месото ограничено или изобщо не ядат месо е още по-лесно. Ако сте кръвна група А и в същото време имате малко проблеми с килограмите, купувате си половин кило леща от най-скъпата - 2.15 лв. за пакет, две глави кромид, две червени печени чушки, малко чесън, подправки и някакъв зеленчук и и приготвяте най-малко храна за 4 души! Докато на сандвичарата ще получите за тези пари един пържен картоф, завит с тънка арабска питка и омацан с някакъв изкуствен сос. Кое ще предпочетете? Голяма част от работещото население ще предпочете да си купи гадния дюнер, отколкото да си направи една леща и да си занесе един буркан в службата или на работното място, за обяд.

Всъщност не знам за вас, но когато някой започне да ми се оплаква, че парите не му стигат, веднага, почти 100% ми е ясно, че пръстите му са "широки" и не може да си прави сметката, че се опитва да живее така, както не може да си го позволи, но търси причините обикновено извън себе си.

Храната е твърде евтина в България. И в сравнение със САЩ и други по-развити от нас страни, имаме прекрасната възможност да се възползваме от чиста екологична храна, стига да не ни мързи да си я намерим и да си я приготвим сами. Защото няма по-важно нещо за един автомобил за да върви добре на пътя от това, какво гориво ще му сложиш. Ако му сложиш скапан бензин, той ще ти го върне тъпкано. За разлика от бензина обаче, при когото колкото повече пари даваш, толкова повече качество получаваш, при покупката на храна не е така и особено това важи тогава, когато купуваш храна, обработена от някой друг. Всъщност ти не плащаш толкова за храната, доколкото тези боклуци, които се продават на улицата са храна, а плащаш на някой, защото те мързи да си приготвиш храната сам. Точно такива хора се оплакват от липсата на пари. Ако един човек дава повече от 100 лева средно на месец за храна, значи в буквалния смисъл на думата е разсипник. Тези пари могат да се похарчат от някое парвеню за порция суши и така образно казано да изчерпа месечния лимит на обикновения човек. В този постинг обаче не говоря за по-богатите хора. Знам, че не ми влиза в работата, но виждам как хора, които получават 5 пъти по-висока заплата от друг, харчи по-малко пари за храна от него.

Затова и много не обръщам внимание на хората, които постоянно се оплакват, че не им стигат парите. Казвам им, с риск да си разваля отношенията с тях, че моят пример е за онези двамата пенсионери, които получават по 200 лева пенсия и никога не съм чул оплакване от тяхна страна. И тъй като става дума за голяма част от българския народ, която не може да си направи сметката, си казвам, че си заслужава и живота и кризата и немотията. През късното лято и есента толкова много билки и горски плодове остават необрани на полето. Надали ще видите някой оплаквач да бере дренки. На него по-лесно му е да се оплаква.
Категория: Политика
Прочетен: 394 Коментари: 0 Гласове: 3
Много често чувам такива приказки или направо въпрос: Пиете ли достатъчно количество вода.

Веднага питам:Какво е за вас голямо количество вода? И ако за вас това количество вода е достатъчно, какво ви кара да мислите, че на мен ще ми свърши същата работа? А знаете ли, ако не пия толкова вода, колкото вие, дали това е лошо или добро?


Голямо объркване.

Да ви дам няколко примера:
  1. Имам приятел, който пие по минимум 6 литра вода през лятото и минимум 5 литра вода през зимата;
  2. Имам роднина, която пие по около 200 грама вода на ден през зимата и не повече от 300 грама през лятото.
Какво ще кажете за единият и за другият случай?При тези случаи не се взема под внимание, водата, която се приема под формата на храна - плодове, зеленчуци, готвено ядене и т.н.

Десетилетия бях като изгубен, когато трябваше да отговарям на такива въпроси. Всичко става прекалено лесно и ясно, след като се запознаете с науката аюр веда. Тогава ще разберете, че човекът, който пие по 6 литра вода на ден има "огън" да потушава. А този, който пие 300 грама на ден има достатъчно "вода" в себе си.

Затова, пийте толкова вода, колкото организмът ви иска. Не се насилвайте да пиете повече или да се ограничавате, когато ви се пие. Слушайте себе си. Няма по-умно нещо от комбинацията "тяло - душа". За жалост като че ли не сме възпитани да слушаме себе си. Дано и в този постинг не стане прекалено политически, но самата класа на политици и бюрократи имат сметка да слушаме тях, а не себе си. Така лесно ще ни държат под контрол. Дори и съветите, които ни дават докторите, които ние, с нашите данъци изучаваме и след това издържаме, са толкова много обработени от бюрократите, че предписват на всеки един от нас едни и същи рецепти, с ясната политическа цел, постоянно да сме болни и зависими от държавата. Типичен пример за това е количеството вода, която трябва да пием. И още веднъж - никой доктор не може да бъде по-умен и по-интелигентен от тялото и душата ни. Слушайте и двете и няма да имате проблеми. Нито тялото, нито душата, за разлика от докторите, искат вие да боледувате.
Категория: Политика
Прочетен: 868 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 14.05.2014 23:35
Единият милион ще гласува по традиция. Това са безмозъчни създания, които няма да си направят труда да прочетат и една страница от писаната политика на съответната партия.

Другият милион ще гласува заради това, че му плащат да гласува.


ТЕЗИ ХОРА ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ.  АКО ИСКАТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ СИСТЕМАТА, ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ НЕЯ. АКО НА ИЗБОРИТЕ 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАМЕ С НЕДЕЙСТВИТЕЛНА БЮЛЕТИНА, НЯМА КАК ТОВА ДА НЕ ПРИНУДИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА ДА НИ ПРЕДЛОЖИ НОВА, ПО-ДОБРА И РАБОТЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА.
Категория: Политика
Прочетен: 473 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 14.05.2014 19:51
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3216715
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031