Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195575 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 19.05.2016 г.
 https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82

Понякога ме е срах да правя такива заключения, но това са фактите. Знаете ли кои са държавите, които имат най-висок естествен прираст на населението?
  1. Либерия,
  2. Борунди,
  3. Афганистан,
  4. Западна Сахара
  5. Нигер,
  6. Еритрея,
  7. Уганда,
  8. Демократична република Конго

И тук не става дума само за малтретиране на едни хора от други хора. Граждански конфликти винаги е имало и ще има и в бъдеще. Но дори и при наличието на такива конфликти, държави като Афганистан и Либерия имат по-малко убийства на глава от населението от много по-развити държави. Нали знаете принципа, ако не мрат от убийства, липсата на хигиена ще ги убие. И затова тези народи раждат като за световно. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТОВА СА НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ ДЪРЖАВИ. ТЕ СА КОРУМПИРАНИ, НО СА МЛАДИ. Например в Бурунди, половината население са деца!!! Значи колкото по-лоши са условията за живот и колкото по-корумпирани са правителствата, толкова по-голяма е раждаемостта и толкова по-младо е населението. Плашещо заключение, нали? Нашите цигани се възпроизвеждат с невиждани за страната ни темпове, не само заради мизерията, в която живеят тези хора. Те живеят в мизерия столетия наред, НО НИКОГА В НАШАТА И ТЯХНАТА ИСТОРИЯ, ТОВА МАЛЦИНСТВО /ПОНЕ ЗАСЕГА/ НЕ Е ПОЛУЧАВАЛО ПАРИ, ЗА ДА РАЖДА. НИМА ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ЦИГАНИТЕ СА ЖИВЕЛИ ОХОЛНО И ЗАРАДИ ТОВА НЕ СА СЕ РАЗМНОЖАВАЛИ? ЗАЩО СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО ИЗЛИЗА ОТ КОНТРОЛ? ЗАРАДИ ПАРИТЕ. В ТОВА СПОР НЯМА. СПРЕТЕ ИМ ПАРИТЕ И ДА ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ. АКО ОБАЧЕ ВЪПРОСЪТ БЪДЕ ЗАДАДЕН В СВЕТОВЕН МАЩАБ, КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С РАЖДАЕМОСТТА НА ЛИБЕРИЙЦИТЕ, АКО ИМ ПЛАТИТЕ ДА РАЖДАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ?


На другия полюс, шампиони по отрицателен прираст са Молдова, Грузия, Украйна, България, Беларус, Литва, Латвия, Русия, Естония...Държави с добра хигиена, в които народите отказват да раждат, независимо от това, че им плащат. Вярно е, малко, но им плащат. Не знам дали е случаен фактът, че това са страни от бившето съветско пространство. Като изключим мюсюлманските републики на бившия СССР, останалите имат проблеми с раждаемостта. Значи ли това, че има и религиозни причини?


От развитите държави, Ирландия е на 69-то място, с 1,77 прираст, Израел е 78-ма с 1,66, Сингапур е 113-та, с 1,19, Австралия е 127-ма с 1,01, САЩ са 131-ви, с 0,97 прираст, Канада 134 - та, с 0,9, като последните три държави,  прирастът се дължи преди всичко на раждаемостта преди всичко на емигрантите, които са получили гражданство.


От тези държави първите два народа са най-малтретираните народи на света, които междувременно са станали богати. Погледнато в исторически план, ирландците са загивали от глад и болести на острова, емигрирали са  в новите земи и там са създали толкова мощно лоби, каквото малко националности имат. Как населението расте при болести, войни, малтретиране и емиграция? За пръв път в историята си, през последните 30 години, ирландците успяха да забогатеят и да станат водеща икономика, по показателя БВП на глава от населението на Европа. Нагонът за размножаване е останал непокътнат за тях, поне на фона на германската раждаемост, например. За евреите всички знаем, че това е народността, която е дала най-много жертви през ВСВ. Как да оцелеят, ако не се раждат повече, отколкото биват убивани или умират? Столетия наред са били гонени от една държава в друга и въпреки това са оцелявали и са се размножавали. Хилядолетия са нямали държава, сега вече и това имат и постигат завидни икономически резултати.

Интересен случай е Мексико. Там имат положителен прираст на населението, въпреки, че страната е на първо място по напуснали, тоест по емиграция в света. Всяка година над 600 000 мексиканци напускат страната, а в същото време има положителен прираст на населението. Топла кръв, пък и не обичат презервативите. Икономическите показатели /БВП на глава от населението/ е досущ като българския. Не може ли и ние така - хем да емигрираме, хем да имаме положителен прираст!!!


Ние къде сме? Хем сме бедни, хем сме нещастни, гледаме да емигрираме от държавата си, защото сме страхливи и неорганизирани и не намираме сили да поставим управляващите си под контрол, издържаме цигански деца, вместо да раждаме наши. Чудна картинка сме наистина. От 230 държави в списъка, ние сме на 224-то място. По този показател, по-зле от нас са само Украйна, Грузия и Молдова, страни, в които или има войни или икономиката е много по-зле от нашата.
http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/GDP_per_capita_PPP/

От 230 държави, ние сме класирани на 224-то място. Толкова е обезкуражаващо.  Ако други народи стават все по-многобройни, заради малтретиране, ние българите намаляваме. В същото време, ако попитате който и да българин на улицата, дали народът ни е малтретиран, ще ви отговори положително на този въпрос. Нещо не ми се връзва...Разбирате ли?
Категория: Политика
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 23.05.2016 21:12
 Постоянно търся обяснение за икономиката и връзката с такива показатели, като "щастие", "продължителност на живота" "качество на медицинските грижи" и т.н. и постоянно се появяват факти, които трудно могат да бъдат обяснени само с политически или икономически термини.





Куба е на 10-то място по качество на здравното обслужване. Отделя се внимание на спорта, хигиената и превантивната медицина. Магазините са празни. Купонна система. В същото време живеят по-дълго от данчаните и американците. За вторите това е кошмар, защото цялата политическа система на САЩ отхвърля всичко, което е свързано с режима на Кастро в Куба. В началото на 90-те години на миналия век, САЩ затягат ембаргото. Всеки кораб, който е акостирал на кубинско пристанище, получава забрана за влизане в САЩ за 6 месеца.Няма храна, лекарства, петрол. Магазините са празни. Всеки кубинец губи между 6 и 10 килограма средно, тегло. И напук на всички ограничения и хранителния недостатък, кубинците стават още по-здрави. Правителството купува стотици хиляди велосипеди от Китай и произвежда хиляди на място. Кубинците никога са нямали култура да се придвижват на велосипед така, както например в Дания, Холандия или Китай. Но са се научили. Започват да отглеждат зеленчуци навсякъде, където това е възможно. Няма как, зор голям. И като са на зор, след като няма пари за химикали, минават на органично земеделие и на производство на храна в и непосредствено до града. ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ПРЕЗ 90-ТЕ, ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КУБИНЦИТЕ. НАМАЛЯВАТ ИНСУЛТИТЕ, ИНФАРКТИТЕ И ДИАБЕТА, КАТО СОЦИАЛНО ЗНАЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

Интересно, Дания не я видях в първата десетка. Най-щастливата държава в Европа, която е и една от най-богатите европейски държави, я няма в първата десетка по качество на медицинските услуги. Въпреки богатството си, Дания отсъства от и от класацията за първите 10 най-социални държави в света.


Швейцарците имат второто най-скъпо здравеопазване в света след САЩ, но са на второ място по здравно обслужване в света, докато американците никакви ги няма в тези класации. Тоест швейцарците имат покритие, което си струва, ако го сравним с американското здравеопазване. С тази разлика, че американското здравеопазване е по-скоро елитарно, за разлика от швейцарското, където то покрива значителна част от населението. Швейцария е на трето място в класацията "социална държава", като в Европа отстъпва само на Швеция и Великобритания. Тоест, за разлика от всички други държави в Европа или може би именно заради това, че не са част от системата наречена ЕС, 


Ето една класация за най-добри здравни системи в света: http://www.bnews.bg/article/203386
Тук като критерии вероятно са включени и продължителността на живота и обхвата на здравната система.
За отбелязване е окупирането на първите места от държави като Хонг Конг, Сингапур, Япония... В други класации Тайван е начело по здравни услуги. Китайците са се амбицирали да настигнат съседните държави и строят хиляди клиники към този момент и съществено подобряват качеството на медицинските грижи.

Но какво забелязах аз, посещавайки Далечния Изток. Няма ги традиционните аптеки, с които Европа е пълна. Цялата тази химия, с която ни тровят тук, там отсъства или присъства в незначителни мащаби. Навсякъде има местни аптеки, пълни с какви ли не треви, отвари и местни лечебни средства. Навсякъде се рекламират обекти за източен масаж, акупунктура, вендуци, зонална терапия, су - джок и т.н. Дебелите хора са изключение. И живеят много по-дълго от европейците и американците.





Продължавам да мисля за система, която да съчетава висок стандарт на живот, икономически възход и перспектива, спазване на екологични норми, нисък въглероден отпечатък, липса на драстично икономическо разслоение в обществото, висока продължителност на живота, евтина и ефективна медицина, висока заетост в икономиката, демографска достатъчност, добро образование и високи показатели в индекса на щастие.

Най-много до този идеален вариант се доближава Швейцария, въпреки, че разходите за здравеопазване там са вторите след тези в САЩ.

Другото, което забелязах е, че в първата двадесет държави, подредени по продължителност на живота, единствено Коста Рика е бедна страна, спрямо останалите. Тя е класирана на 20-то място. Богатите живеят по-дълго. Простичка истина, която няма да учуди никого.
Въпросът е в това, как да станем здрави и богати, без да причиняваме допълнителни щети на околния свят и без да изпадаме в неконтролируема потребителска треска, особено в областта на задоволяване на първичните си човешки потребности - вода, храна и т.н. Не напразно правя паралел, между празните магазина за хранителни стоки в Куба и претъпканите рафтове по магазините в САЩ. В резултат, кубинците живеят по-дълго от американците.
Тоест, има потребление и потребление. При някои видове потребление, ограниченията се отразяват положително на продължителността на живота - има се предвид потребностите за задоволяване на първичните човешки потребности - храна, вода... Настина за някои може да се стори парадоксално, големият избор и възможности в тази посока, действат деморализащо върху човешките същества и ги карат да предприемат неразумни консумации, които в крайна сметка съкръщават живота. Деликатна тема наистина, доколко държавата да се намесва в този процес. Иначе на повърхността какво се получава: Празни магазини - добро здраве. И обратно - пълни магазини - проблемно здраве. А не може ли - пълни магазини - добро здраве?

Защо бизнесът да не бъде насочен чрез системата за данъчното облагане, например, в други области, които пряко не са свързани с "устата на човека"? Човек може да притежава телевизор или компютър във всяка стая, тоест да има няколко компютъра или друг вид потребление, което не води до натрупване на телесна маса, но не може да изяде и изпие количество, определено му от Всевишния, чрез лимит, поставен на всеки един от нас. Нека капиталът да бъде пренасочен към задоволяване на онези видове потребности, удовлетворяването на които може да ни донесе нещо друго, макар и духовно, макар и спомени, но не задължително излишни килограми и проблеми със здравето.


Категория: Политика
Прочетен: 930 Коментари: 3 Гласове: 2
Последна промяна: 20.05.2016 15:22
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195575
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Май, 2016  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031