Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195369 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 03.05.2016 г.
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5465738


Наистина стряскаща статистика.

В областен център проверява 70 души, от които се установява, че 50 са шофирали след употреба на наркотици.


Ако 1200 човека са хванати да карат след употреба на алкохол и се предполага, че броят на тези, които също са карали, но не са хванати е няколко пъти повече и като се прибави и статистиката на тези, които карат след употреба на наркотици, ще излезе доста смразяваща статистика.


Николай Колев - Босия, вдигна пушилката заради тези, които са си взели книжки - направо са си купили книжки. Голяма част от тези са без образование, разбирай роми, а друга част са такива, които със сигурност не могат да улучат уличната лента за движение. Аз лично познавам такива хора, бяха толкова зле на изпита, че и чрез ходатайство не им дадоха книжка - толкова бяха опасни за околните.

Тенденцията, тези, които карат след употреба на наркотици да се увеличават, спрямо тези, които карат след като са употребили спиртни напитки, се отнасяла и за Европа. Накъде вървим, след като не можем да живеем, без да се надрусаме!

Какво е решението ли? Тези дни се наложи да се грижа за болен човек. Видях отново какво е българска болница, където немалка част от болните са като трупове - нищо не могат да направят сами - серат и пикаят в леглата, а медицинските сестри се чудят, как да оправят положението наоколо, имайки предвид, че вземат по 470 лева заплата.

Та тези хора спокойно могат да бъдат изпратени на обществен труд там. Няма да им се отрази зле, ако един или два дни помогнат да се почистят тоалетните и помещенията в болниците. 
Категория: Политика
Прочетен: 524 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 04.05.2016 11:41
 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5465738


Преди 5 години американски тюлени "видяха сметката" на най-търсения от САЩ терорист - Осама. Много въпроси зададох оттогава, а отговори няма.

Ето някои от тях:
  1. Според кой международен закон, един президент на една държава може да издаде заповед /не се знае дали има писмена заповед/, да бъде убит един човек, независимо къде се намира той в света?
  2. Кой международен закон позволява една държава да изпрати военни части в друга държава, без тя да бъде уведомена, да наруши въздушното й пространство и с риск да предизвика граждански жертви, да извърши военна операция?
  3. Защо Международният съд за защита правата на човека не се самосезира след тази операция на американските тюлени, след  като всички хора по света видяха на видео, как президентът на САЩ, държавният секретар и куп други ръководители на най-великата страна в света към настоящия момент, радостно реагират на новината за смъртта на Осама.

Не искам да бъде разбран погрешно. Осама не е светец и всички го знаем. Но също като умни хора знаем, че Кока Кола е отговорна за повече смърт по планетата, отколкото Осама. Знаем, че Монсанто е направил повече поразии по света, отколкото всички терористи, с които Америка някога е воювала. Също така знаем, че напалмът във Виетнам е изгорил повече невинни хора, отколкото са убили всички терористи за целия 20-ти век.

Нали сме цивилизовано общество! Не би ли трябвало Осама да бъде съден за престъпления срещу човечеството, така, както беше съден Милошевич и Ратко Младич в съда в Хага? Не би ли трябвало светът да научи защо Осама ги е вършил тези работи.

Нека да не забравяме, че дори и такъв военопрестъпник като Херман Гьоринг е имал право на съдебен процес, пък какво остава за Осама. Кой е виновен за смъртта на повече хора - Гьоринг или Осама? Когато обаче престъплението е извършено от неоторизирано от държава лице, като Осама, там прошка няма. Някой да знае, дали японският император е наказан от американците, че Япония е нападнала САЩ и е причинила такива жертви и разрушена материална база? Американците са направили компромис и не са го унизили, да го извикат и да му предяват исканията за безусловна капитулация на Япония. Кой е по-голям престъпник - японският император или Осама? На чия съвест лежат повече отнети човешки животи?


ЯВНО ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ Е ПО-АКТИВНО ТОГАВА, КОГАТО ТРЯБВА ДА ПРЕСЛЕДВА ЛИЦА, КОИТО НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ОБЩЕСТВЕНИ ДЛЪЖНОСТИ, ТАКИВА КАТО ОСАМА. ПРАВИТЕЛСТВАТА ПО СВЕТА МРАЗЯТ ПОВЕЧЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ОТРОЧЕТА, ОТКОЛКОТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ВЛАСТ, ЗАЩОТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ВЛАСТ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОДКРЕПАТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ - КАТО ГЕРМАНСКИЯТ И ЯПОНСКИЯТ И ЗАТОВА ПОЛУЧАВАТ ПО-СНИЗХОДИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ. ВИЖДАТЕ КАК ГОЛЕМИТЕ ТЕРОРИСТИ КАТО ХИТЛЕР И КЛИКАТА МУ, СТАЛИН И МАО МИНАВАТ "МЕТЪР" С ПРАВОСЪДИЕТО, ЗАЩОТО ЗАД ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ СТОЯТ ДЪРЖАВИ И НАРОДИ. ПО-ЛЕСНО Е ПРАВИТЕЛСТВАТА ПО СВЕТА ДА СЪЗДАВАТ И СЛЕД ТОВА ДА ПРЕМАХВАТ НЕОТОРИЗИРАНИТЕ С ВЛАСТ ТЕРОРИСТИ, ТАКИВА КАТО ОСАМА. ТАКИВА ТЕРОРИСТИ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА, С ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯ, СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕСЪЗНАТЕЛНО, С НАМЕСАТА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ТОЛКОВА МНОГО СТРАНИ ПО СВЕТА, С ИНСПИРИРАНИТЕ ВОЙНИ И КОНФЛИКТИ, КОИТО СЪЗДАВАТ ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ДОЗА НЕСИГУРНОСТ ПО СВЕТА, С ПРОДАДЕНОТО ОРЪЖИЕ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ, КОЕТО ПРАВИ СЪЩИЯТ ТОЗИ СВЯТ ОЩЕ ПО-НЕСИГУРЕН, ТА АКО ЩЕТЕ СЪС СУБСИДИИТЕ, КОИТО ПРАВИТЕЛСТВАТА НА РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ ДАВАТ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ФЕРМЕРИ, ЗА ДА УБИЯТ КОНКУРЕНЦИЯТА НА ФЕРМЕРИТЕ ОТ БЕДНИТЕ СТРАНИ. КАКВО ДРУГО ИМ ОСТАВА НА ТЕЗИ ХОРА, ОСВЕН ДА СЕ РАДИКАЛИЗИРАТ.  ДА НЕ ГОВОРИМ И ЗА ФАКТА, ЧЕ И БОГАТИ ХОРА СЕ РАДИКАЛИЗИРАТ.


НЕКА ПРАВИТЕЛСТВАТА НА БОГАТИТЕ СТРАНИ ДА НЕ СЕ БЪРКАТ ТОЛКОВА В ЖИВОТА НА ХОРАТА ПО СВЕТА, ЗАЩОТО СВЕТЪТ Е КАТО КОШЕР С ПЧЕЛИ. НЕ МОЖЕ ДА БЪРКАШ С ПРЪЧКАТА И ДА ВЗЕМАШ МЕДА НА ПЧЕЛИТЕ И ДА СИ МИСЛИШ, ЧЕ ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЕБ И ДА НЕ ТЕ ЖИЛЯТ. КАКВОТО ПОВИКАЛО, ТАКОВА И ОТВЪРНАЛО.

Всичко това ни казва в лицето: НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ ИЛИ АКО Я ИМА, ТЯ Е ЗА БОГАТИТЕ СТРАНИ. БЕДНИТЕ ДА ГО ДУХАТ. ЩЕ ВИ ПРОДАВАМЕ КОКА КОЛА И МАКДОНАЛДС И ПЪРЖЕНИТЕ ПИЛЕТА НА КЕНТЪКИ, ЩЕ ВИ ЗАДЪЛЖИМ ДА КУПУВАТЕ СЕМЕНАТА НА МОНСАНТО И ЩЕ ВИ НАТРАПВАМЕ НАШАТА КУЛТУРА И РАЗБИРАНИЯ ЗА ЖИВОТА. НОРВЕЖЦИТЕ УСЕТИХА НАКЪДЕ ВЪРВЯТ РАБОТИТЕ И ЗАПОЧНАХА ДА СЪБИРАТ СЕМЕНА, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА БИОЛОГИЧНОТО РАВНОВЕСИЕ. ЯМАЙКА ОТДАВНА НЕ ПРОИЗВЕЖДА КАРТОФИ. СИЕРА ЛЕОНЕ ЩЕ СПРЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ПАМУК, КАКТО Е ТРЪГНАЛО. ТОГАВА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ. ХА ПОЗНАЙТЕ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРЕМ И ДА ПОИСКАМЕ СМЕТКА ОТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ, НА НАС ЛИ СЛУЖАТ ИЛИ НА МОНОПОЛИТЕ. ОНЕЗИ В АФРИКА И АЗИЯ СЪЩО ИМАТ ПРАВО НА ЖИВОТ И КАТО ИМ ОТНЕМЕМ ЖАЛКИЯ БИЗНЕС, КОЙТО ИМ ДАВА ПО 2-3 ДОЛАРА НА ДЕН, ТОГАВА НЯМА ДА ИМАТ ДРУГ ШАНС, ОСВЕН ДА ТРЪГНАТ КЪМ НАС, ЗА ДА НИ ПОИСКАТ СМЕТКА ЗА ГЛУПОСТИТЕ, КОИТО СМЕ НАПРАВИЛИ. А НИЕ, НАРОДИТЕ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ СМЕ НАПРАВИЛИ ТВЪРДЕ МАЛКО, ЗА ДА КОНТРОЛИРАМЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА СИ.
Категория: Политика
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.05.2016 13:41
 https://www.24chasa.bg/Article/5467356


Много пъти църквите са били обект на кражби. Сега са откраднали каси, които са служили за съхранение на пари, които са били дарени от граждани. Често се крадат икони и други вещи.


Приемам, че не е хубаво да се краде. Това е божия заповед и не бива да се нарушава. Но нали знаете, няма дим без огън. Задавам си въпроса, защо има какво да се краде от църквата като институция?

За какво са й на църквата пари? Монасите в Бирма и Тайланд се нареждат в редица и получават от гражданите я паничка с ориз, я плодове. Така се изхранват и имат възможност да изпълняват обетите си. Много хора се включват в това да поддържат храмовете там.

Тук в България, има практика гражданите да дават пари на църквата. Аз също съм от тези, които са давали пари и то не стотинки или дребни подаяния. След време обаче се замислих. Върнах се към библията и към старите предания.


Запитах се, дали Йоан Кръстителя е получавал заплата или е вземал пари, за дейността, която е извършил. Запитах се дали Христос е получавал пари. Много хора са му давали храни, дрехи или под друга форма - например, магарето, с което е влязъл в Йерусалим също не е било на Христос. 

Не съм чул Христос да е проповядвал, че трябва да се кланяме на някакви икони. Дори е заръчал, да не си правим кумири, защото ГОСПОД БОГ е единствен. Защо църквата така е злоупотребила с неговото име и името на неговите последователи? Заради парите. Защо е необходимо да имаме църква, да имаме посредник в името на някой поп, за да можем да контактуваме с КОСМОСА или ВСЕВИШНИЯ, кой както иска да го разбира? Не можем и да се помолим на ГОСПОДА БОГА от канцеларията, в която живеем, в парка, в който сме отишли на разходка, в гората или където и да е другъде? Защо трябав да отидем в СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИНСТИТУЦИЯ, ЗА ДА КОНТАКТУВАМЕ С ГОСПОДА? ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИ ХАРЧИМ ПАРИТЕ ЗА СВЕЩИ, ТАМЯН И ДА ВЛИЗАМЕ В ТЕЗИ МРАЧНИ ХРАМОВЕ, КЪДЕТО ОСВЕН ДА ТЕ "СТРАХУВАТ", ДРУГО НЯМА ДА ТИ СЕ СЛУЧИ? НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАМЕ, ЧЕ НИ ПЪРЗАЛЯТ И ТО ЯКО В ИМЕТО БОЖИЕ. АКО НАИСТИНА ВЯРВАМЕ В ДЕЛОТО НА СИНЪТ БОЖИ, ДЕЛОТО НА ИСУС, НЕ БИВА ДА ПРИЕМАМЕ НЕГОВОТО ДЕЛО ДА СЕ ИНСТИТУАЛИЗИРА. А ИМА ЛИ ИНСТИТУЦИЯ, ИМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ ОТ НЕЯ. ЗАТОВА КРАДЦИ ОБИРАТ ЦЪРКВИТЕ. КРАДЕЦ НЕ МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ НИЩО ОТ ИСУС. ТОЙ Е НЯМАЛ НИЩО, КОЕТО ДА МУ СЕ ОТКРАДНЕ. НА ТАКИВА СВЕЩЕНИЦИ КАТО НЕГО БИХ ПОВЯРВАЛ И БИХ ПОДПОМАГАЛ. НА ХОРА, КОИТО ИСКРЕНО ВЯРВАТ В ХРИСТИЯНСКИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ И ГИ ПЛОДЯТ И РАЗВИВАТ. НО ДА ДАВАМ ПАРИ, ЗА ДА СЕ КУПУВАТ ИКОНИ, ДА СЕ ПОЗЛАТЯВАТ ИКОНОСТАСИ И ДА СЕ ИЗГАРЯТ СВЕЩИ, ТАЗИ НЯМА ДА Я БЪДЕ. ПО ДОБРЕ СИ ДАЙТЕ ПАРИ ТЕ ЗА ФИТНЕС, ЧЕ НЕЩО МНОГО СЕ ОТПУСНАХМЕ И СИ ПОМИСЛИХМЕ, ЧЕ САМО С МОЛИТВИ МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВИМ. АКО БЕШЕ ТАКА, НЯМАШЕ НАРОДЪТ ДА ИЗМИСЛИ ТАЗИ ПРИКАЗКА, ЧЕ "ЛОЗЕТО НЕ ИСКА МОЛИТВА, А МОТИКА".

Истинската църква за мен е тази, от която няма какво да се открадне.


Категория: Политика
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове: 1
http://www.mediapool.bg/15-godishen-retsidivist-osadeno-na-20-mesetsa-zatvor-v-avstriya-za-dzhihadistka-propaganda-news248667.html


 Отговорът е - нищо. И как да се процедира при такива случаи?


Не трябва ли един 14 годишен младеж да учи немски, ако е турчин и живее в Австрия, за да може след време да се приобщи в обществото на една от най-богатите страни в Европа? Не трябва ли първо да поработи и да плати някое друго евро данък на тази държава, която го е издържала и плащала помощи, за да могат родителите му да го отгледат и след това да мисли за други работи? Кой му е бръкнал в главата, че се е побъркал дотолкова, че да иска да взриви гарата във Виена? Защо трябва да посяга на тази толкова добра материална база, че и хора да убива? Нищо не е създал през живота си, но има мерак да руши! 


Този млад юноша трябва да бъде окаушен и да бъде накаран да работи дотогава, докато  ръцете му заприличат  на ръцете на дървосекач в гората или на миньор в рудниците. Нека да работи принудително за обществото дотогава, докато не се научи да цени живота и здравето на хората, материалното имущество и обичаите в страната, която го е хранила и отглеждала толкова години. А ако това не помогне, да бъде натоварен на самолета и ако иска да взривява, да взривява гарата в Мека, Медина, Рияд или някъде другъде.


Нека да се потърсят и корените, защо неговото съзнание е толкова промито. Да се потърси сметка от родителите му и от имама, който е напълнил детската глава с бръмбари. НЕ БУРКИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ ЕВРОПА. ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ РЕЛИГИОЗНАТА ДЕЙНОСТ. ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ ДЖАМИИТЕ ДОТОГАВА, ДОКАТО МЮСЮЛМАНИТЕ НЕ ДОКАЖАТ НАИСТИНА, ЧЕ СА НАИСТИНА ЗА НЕНАСИЛИЕ. ИНАЧЕ ЛОШО СЕ ПИШЕ НА ЕВРОПА. НАЦИОНАЛИЗМЪТ СЕ ВЪЗРАЖДА И ТАКА, КАКТО ЕВРЕИТЕ ДАДОХА ФИРА ПРЕДИ 80 ГОДИНИ, НЕКА ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НЕ СЕ СЛУЧИ И МЮСЮЛМАНИТЕ ДА НЕ ДАДАТ ФИРА. НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПОЯВАТА НА ХИТЛЕР НЕ Е СЛУЧАЙНА. ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ДА НЯМА УСЛОВИЯ ДА СЕ ПОЯВИ ДРУГ ПОБЪРКАН, КОЙТО ДА ВКАРА ЕВРОПА И СВЕТА ВЪВ ВОЙНА. РАБОТАТА НЕ Е ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЗЕТА ПРИСЪРЦЕ ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕВРОПА И ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ. ЗАСЕГА САМО ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА УСПЯВА СЕРИОЗНО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТОВА КРЪВОСМЕШЕНИЕ НА РЕЛИГИИ, КОЕТО НЕ НОСИ НИЩО ДОБРО ЗА КОНТИНЕНТА.
Категория: Политика
Прочетен: 188 Коментари: 0 Гласове: 1
 Днес имах маршрут от центъра на София до началото на Перник и обратно към центъра на София и след това към кв. Симеоново.

Тръгнах някъде към 6,25 часа към Перник. По цар Борис Трети нямаше никакви задръствания до Перник, но в обратна посока се беше заформила вече опашка от автомобили. Към 6,45 часа се беше оформила първата тапа на влизане в София, малко след бензиностанцият на Лукойл, преди Владая. След няколко минутно спиране в Перник, тръгнах по магистрала Люлин, за да избегна задръстванията на Владая. По магистралата имаше движение, но беше рехаво. Влязох в София от новото кръстовище на Западната дъга, което е на три нива. Оттам видях друго голямо струпване на автомобили, които влизаха в София по бул. Европа. Реших да мина през кв. Люлин, за да видя там каква е ситуацията. До тунела под Западен парк имаше натрупване на автомобили, но след тунела, в посока центъра си беше направо тапа. Там "заглавихме" почти 10 минути. След това по бул. Тодор Александров минах сравнително бързо и за изненада, центърът на града, беше сравнително празен. Задръстване имаше на бул. Цариградско шосе и в двете посоки. Беше вече 7,30 часа. Оттам по алея Яворов и бул. Симеоновско шосе, стигнах почти до Околовръстен път. Отне ми малко повече от час, като през цялото време имах най-ефективното придвижване за възможностите на пътя и движението. Ако бе избирах най-подходящия вариант на придвижване, трябваше да сложа още половин час към времето.

През цялото време наблюдавах автомобилното движение и по-специално градския транспорт. Няма да коментирам празните трамваи, които видях в 6.30 часа в центъра на София и на Руски паметник. Автобуси и тролеи в 7,30 часа или един час по-късно бяха полупразни. Тези с номера 94 и 102 возеха не повече от 10 души "на борда", при положение, че са разчетени за 20 пъти повече хора.

Абстрахирам се от всичко това, което не е свършено дотук и гледам на нещата положително. Снощи казах на сина си, че през 90-те години София изглеждаше като кочина в буквалния смисъл на думата. Сега след толкова години има сериозно подобрение от гледна точка на организацията на движението. Казах му за разхвърляните щайги по всички централни малки улици в центъра на града, които "пазеха" места за паркиране. Спомням си паркираните от двете страни на улицата коли, като трябваше да се промъкваме на "една боя" разстояние между тях. Дори му казах, че в сравнение с 90-те, сега София изглежда като европейски град. Вярно е, че си има своите проблеми, но нали затова сме хора, за да решаваме проблеми.


Предложения:
При равни други условия, време е правителството и столична община да предложат плаващо работно време за институциите в София. Ако всички държавни и общински институции, банките, застахователните дружества и много други фирми започват работа в 9 часа, на хората ще им е необходимо много време за придвижване до работа и тръгване от дома значително по-рано, отколкото, ако има плаващо работно време. Както казах, между 6,30 и почти до 8 часа е или напълно празно или полупразно. Толкова много енергия хаби обществото и то субсидирана, за да плаща на автобуси, трамваи, тролеи и метро, за да се движат полупразни. След 8 настава лудница. След 10 часа се повтаря същата картинка, като сутринта, с малко повече натоварване от гледна точка на пътниците.

Аз лично се съмнявам, след като метрото стигне кв. Овча купел, дали това ще доведе до значително намаление на движението на автомобили от Перник към София и обратно. Колкото и да се разширява метрото виждаме все по-голям автомобилен поток в големия град.  Мисля, че е време да се преразгледа общинския бюджет и тъй като става дума за проект от национален мащаб и правителството да се произнесе по въпроса за пренаселяването на столицата. Бюджетът за изграждане на нови пътища и инфраструктура не надвишава 100 милиона лева. Само едно кръстовище на две нива струва над 25 милиона лева. А строителството на такива кръстовища засега сериозно не променят картината на уличното движение към подобрение, защото точно решиш проблема на едно кръстовище и тапата се премести на друго кръстовище.

Трябва да се преразгледа бюджета на София и той да отговаря реално на приноса на столицата в БВП на страната. Вярно е, че малките населени места са забравени и за тях никога няма достатъчно пари, но също така е вярно и справедливо, по-голямата част от приходите да остават там, където са осъществени.
Както много пъти към казвал, не по-малко от 1/3 от републиканския бюджет се харчи без никаква връзка с рационалността, като обществото получава некачествени услуги в замяна. Тези пари, вместо да се дават на чиновници, които не вършат друга работа, освен да пречат на бизнеса да работи и да прави пари, да се дадат да оправяне на инфраструктурата на страната и на столицата. София има четири основни инфраструктурни проблема, част от които са в процес на решаване. Градът все още няма завършено околовръстно шосе и част от външния трафик все още преминава през града. С пускането в действие на Северната дъга, остават да се направят участъците между магистрала Люлин и Южната дъга и от Младостите до магистрала Тракия. Не е болка за умиране и с тези темпове, би трябвало тези проблеми да се решат до 2020г. След това е необходимо да се реновират важните входно-изходни пътища - входът на София откъм Перник, защото оттам минава почти целият трафик за Гърция и Македония, за софиянци и входът откъм Драгоман и Сливница, тоест бул. Европа. Чрез интегрирана система за управление на трафика е необходимо да се формират няколко малки кръгови, които да облекчат допълнително трафика и общината най-после да се ангажира да се направят паркинги в центъра.


Важно административно дело е да се ограничат издаването на разрешителни за строеж, ако не отговарят на изискванията за осигуряване на достатъчно паркинг места и ако не е изградено съответно прилежаща инфраструктура към съответните сгради и квартали. Практиката да се строят кооперации на голя поляна и след това да газим кал и да се чудим къде да паркираме, трябва да спре. Държави като Словения и Хърватска могат да ни бъдат добър пример в това отношение.

Както се вижда, проблемите могат да бъдат решени с обща воля на правителство, община и граждани. Без прецизиране на финансовите потоци и ограничаване до минимум на разхищенията на ресурс, няма да може да се осигурят средства за извършване на тези инфраструктурни проекти. Същевременно, строителството на жилища, офиси и други обекти трябва да бъде извършвано само след завършване предварително на прилежащата инфраструктура. Не е лошо да се помисли и за въвеждане на комунална такса, която съществува в държавите, разположени на запад от нас, където инвеститорите на сгради заплащат на общината съответна такса, която целево отива за изграждане на инфраструктура на съответната сграда или квартал. Затова в Белград например, жилищата са доста по-скъпи от тези в София, но в града трудно можете да видите разбити пътища и всичко е направено както трябва. Няма как да стане без рационализиране на бюджета, подобряване на работата на институциите и ако това не е достатъчно, от допълнително облагане, което да осигури нужния ресурс, София и българските градове да изглеждат много по-уредени, отколкото са сега.

Някои могат да кажат, че населението няма повече пари и не може да поеме допълнително една такава комунална такса, но аз ще апострофирам с примера, да погледнете българския сграден жилищен фонд как се използва, особено в малките населени места. Това е психология, с която българинът трябва да се пребори сам със себе си. Изградили сме жилища и за нас и за децата, а в повечето случаи, като изглючим големите градове, тези жилища стоят празни или полупразни. Един град като Хасково, в който живеят почти 80 хиляди души, в центъра на града, блок от 44 апартамента, половината от тях или не живее никой или живее по един или двама души, при положение, че апартаментите са предвидени за 4 души. Вижте грозните големи къщи, които сме построили навсякъде, с идеята децата да са "при нас". Вместо да построи един качествен етаж и къщата да е измазана и нагласена както трябва, българинът е построил два или три етажа и след това се е заврял в малка кухничка, скътана до голямата разпадаща се къща, където минават старините му.

Така че, освен институциите и себе си трябва да пооправим малко, че да ни стане по-уреден живота. Без наше участие няма да стане. Би трябвало да стигнем дотам, че да си задаваме въпроси и да искаме отговор от общината тогава, когато видим празни големи субсидирани автобуси, трамваи и тролейбуси да се движат из нашите градове, защото всички ние плащаме за това разсипничество. Да не говорим за политическата ни НЕактивност. На този фон понякога си казвам, че българските политици не са чак толкова лоши, предвид непукизма и аполитичността на българина като цяло. Да, можехме да имаме завършено околовръстно на София и по-добра инфраструктура на страната като цяло, можехме да бъдем и по-богати отколкото сме сега. Можеше да няма и такъв отлив на млади, образовани и активни хора в посока на развитите държави. Но можеше да бъде и по-лошо, предвид, че оставяме на политиците да вземат важните решения за бъдещето ни. Защото румънският напредък за тези 26 години е значително по-голям от българския именно заради активното политическо участие на народа там - поне по-голямо от българското участие. Затова като отидете в Румъния, виждате, че са по-добре от нас. Именно заради пресата, която народът оказва на политиците. Представете си какви демонстрации имаше заради загиналите млади хора в една дискотека в Румъния, които в крайна сметка доведоха до смяна на правителството. Спомняте ли си трагедията в дискотека "Индиго" в София? Дали някой от управляващите "пострада" от това, че много млади хора бяха задушени и загубиха живота си там, заради неспазването на определени стандарти за безопасност? Не, нали? Защото сме различни от румънците и си стоим в къщи, с надеждата да дойде добрият цар и да ни оправи. Така няма да стане. Ако сме политически безидейни и не изискваме достатъчно както от правителството си, така и от нас самите, дори и това, което имаме сега ни е много и можеше и да го няма. 
Категория: Политика
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195369
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Май, 2016  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031