Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3226989 Постинги: 6933 Коментари: 4323
Постинги в блога от 09.05.2022 г.
 Първата световна завършва. Подписва се мир. Някои държави го смятат за унизителен. Социалистите са във възход. В началото на 1917г., в Петербург става метеж. Царят се отказва от престола. Идва временно правителство. Ха налява, ха надясно и то пада под натискът на болшевиките в края на годината. Още е война. Новите управляващи губят войната с Германия. Подписва се Бресткият мирен договор. Германия, която след това ще бъде победена, сега е победителка. Но изходът е решен. Германия и Австрия нямат ресурсите за продължат войната. Колониалните държави - Британия и Франция имат и това се оказва решаващо.
В края на войната социалистическите и националистическите движения ще доведат до множество "временни" социалистически управления в различните държави, републики и какво ли още не. Колониите също напират за независимост. Светът като че ли се разпада. След това следва едно добро десетилетие - 30-те години. Всичко върви добре, до Великата депресия. Заради спекулата, в която участват всички - и богати и не толкова богати, класическият капитализъм е в криза. В тази криза национализмът избуява. Мусолини вече е на власт в Италия, Хитлер взема властта в Германия, а Рузвелт подема така наречения "Нов курс", където капиталистическата държава за пръв път в своята история дава предимство на общественото пред личното в икономиката. Започват големи строежи и небивал подем. Някои приемат, че Съветите са първите, които поставят държавата над индивида. Германия и САЩ ги следват по петите.

Следват 6-7 години на невиждан икономически растеж. В същото това време, растежът след ПСВ и вторият тласък след завършването на Великата депресия, водят до значителен ръст на населението. Хитлер говори за "жизнено пространство" Появяват се милиони "излишни" хора, които ще бъдат хвърлени във война, за да се задоволят личностните амбиции на няколко големи диктатори по света, жадуващи за световно господство.
Нататък е още по-ясно. Хитлер иска Судетите и ги получава. Оправданието - там живеят етнически немци. Чехословакия да го духа. Чембърлейн подписва съглашението от Мюнхен и се връща като победител в Лондон. Да, ама не. Хитлер иска още и още. Присъединява Австрия. Подписва договор с другия голям диктатор в Европа - Сталин. Напада и овладява Полша. Съветите вземат своя дял от Полша 15-тина дни след Хитлер. Австриецът се нахвърля върху малките държави на запад от Германия - Люксембург, Белгия, Холандия, Дания. След това Франция, след това Британия. След като не успява да дебаркира на Острова, завладява цяла Централна и Югоизточна Европа. Последната не влиза в краткосрочните му планове, но провалът на Мусолини във войната с гърците го кара да се притече на помощ. Така, само Турция остава извън войната към този момент.
Съветите също не спят. През това време присъединяват Прибалтика и нахлуват във Финландия. Изключени са от тогавашното Общество на народите, но на кой му пука. Все едно на Путин да му пука за това, какво сега прави. Те са си такива. "Миролюбци".
И единият диктатор иска света и другият. И единият струпва милиони хора на границата и другият. Нито единият, нито другият правят защитни съоръжения, за да се защитят. Французите имат "Мажино". Гърците имат "Метакса". Какво правят Хитлер и Сталин по въпроса? Планират да се изтребят взаимно. Съветите започват да сроят съоръжения едва след като Хитлер ги напада. И двамата са си правили планове да овладеят света, а не да се защитават. Тогава каква страна да заеме демократичния свят?

Следва статия.
Категория: Политика
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3226989
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Май, 2022  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031