Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194604 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от 09.06.2011 г.

Това е заглавието на статия, в Нюз бг, като цитат на Румен Христов – кандидат за президент, лансиран от СДС.

 

Сега г-н Христов ще ви кажа истинските основни проблема на българите:

1.     Българите нямат достатъчно икономическа свобода – не им я дава политическата класа и чиновниците – държавни и общински.

2.     Българите нямат достатъчно политическа свобода – всички боклуци, които избират, остават на постовете си по цели 4 години. Българинът няма право да праща „на майната им” тези боклуци, ей така, периодически на всеки 3 месеца. Българинът не може да избира свободно – избира нагласени кандидати от нагласени партии. С едно изречение – нито избира свободно нито може да отзовава свободно.

3.     Българинът няма силата да наложи на политическата си класа горните 2 изисквания. Българинът не е обществено животно. Прекалено егоцентричен е.

4.     Българинът вече е научен от държавата – социалистическа и постсоциалистическа на лоши навици – мързел, тариканщина, далаверщина, уреждане на бизнес, изпити и какво ли не. Трудът вече не е ценност.

Ето това г-н Христов са големите проблеми на българина, а не тези, за които говорите – доходите били малки, цените били високи. На баба ви хвърчилото! ТАМ КЪДЕТО ИМА СВОБОДА НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ЦЕНИ И ДОХОДИ. ЗА ЦЕНИ И ДОХОДИ ГОВОРЯТ ТАКИВА, КОИТО ИЛИ НЕ ЗНАЯТ КОЯ Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА БОГАТСТВОТО НА НАРОДИТЕ ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА Я СПОДЕЛЯТ С ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ, ЗАЩОТО СЕ СТРАХУВАТ ДАЛИ МОГАТ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТ СЛЕД ТОВА.

 

Всички икономически и социални проблеми – ниските доходи и високите цени, монополизацията на икономиката, липсата на достатъчно чужди инвестиции, хаосът в системата на органите на МВР, липсата на стабилност в системата на правораздаването и ред други проблеми, са следствие на липсата на достатъчно политическа и икономическа свобода.

Дайте на народа си свобода и се махнете и не му пречете. Той ще се оправи сам много по-добре отколкото, ако го ръководят такива като вас.


Категория: Политика
Прочетен: 889 Коментари: 3 Гласове: 2
Последна промяна: 14.06.2011 10:14

Безспорно тази нова социалистическа система се формира от западните демокрации. Тоест от западните плутокрации, защото да се говори за западни демокрации е малко лицемерно. Никъде няма демокрация в истинския й вид. В момента в който Суверенът избере Президент, той престава да го контролира в рамките на мандата му. Тоест демокрацията е в своето частично проявление и то само в едната й част – избора да дадеш права. Но този избор не е перманентен, а времево ограничен. И второ, изборът може да бъде завършен само тогава, когато имаш свободата да отнемеш правата на този, който си овластил, в един кратък период от време. Четири години са твърде много време в епохата в която живеем. За тези четири години могат да се случат толкова преломни моменти в живота, за които последствията ще се усещат поколения наред.

Интересно е все пак да се отбележи, че новата социалистическа система – западните демокрации със силно развити социални процеси – САЩ, Канада, Западна Европа, в някакво отношение  и Бразилия, получава конкуренция от друга социалистическа система  - тази на Китай и в по-малка степен на Индия. Вярно, че тези соц системи са силно модифицирани, имайки предвид, че новите милиардери са именно от тези страни, но все пак идейната платформа за по-справедливо разпределение на националното богатство под шапката на единно централизирано управление намира добра почва за изява в тези държави. Те не се притесняват от това, че икономиките им са несвободни. Те произвеждат и качествена и некачествена продукция в големи размери и заливат Западна Европа и Америка със стоки. В същото време Западът е попаднал в мрежите на социални програми за трилиони долари, които осъществява от две и повече десетилетия. Тези програми уеднаквяват обществото, но в същото време създават и ненормални икономически отношения.

 

Гледайки как се развива дълговата криза в Америка, оставам с впечатлението че понятията „дясно” и „ляво” са доста размити, така както понятията „републиканец” и „демократ”. Разликата между републиканците и демократите е в това, че при демократите, държавният дълг расте малко по-бързо, отколкото при републиканците. За последните 8 години, по време на двата мандата на президента Буш, правителственият дълг на Америка е нараснал почти двойно. Сега Обама ускорява този ръст, като само за две години ръстът е близо 40 %.

Големият въпрос е, дали може да се стимулира икономиката, чрез нарастването на дълга. Докога Америка може да печата хартии и да ги продава на местни и чужди инвеститори. Докога хората ще вярват на правителството на САЩ,  че може да покрива дълговете си? Дали това не е поредният балон, който ще бъде по-страшен от ипотечната и финансовата криза, която връхлетя света преди няколко години и все още не е отминала? Дали основните проблеми не се намират в типично държавния социалистически тип капитализъм, в който от няколко десетилетия живеем? Защо държавите по света – САЩ, Англия, Ирландия, Испания, Португалия, Гърция, Германия, Италия, Франция и още редица напреднали в икономическо отношение страни харчат повече пари, отколкото изкарват и защо държави като Франция и Италия например, се намират в групата частично икономически свободните държави. Толкова много социализъм са натрупали те в своите икономики, че няма как да не се обвърже нарастването на държавните им дългове с факта, че държавата притежава повече икономическа мощ, отколкото е разумно да си представим.

 

В много голяма степен тези разсъждения са валидни и за България. Който и да ни управлява през последните 20 години използва един и същ социалистически похват за печелене на гласоподаватели – обещания за пари. Пари се обещават на пенсионери, на цигани, на безработни, на социално слаби слоеве от населението. Само и само да се натрупат достатъчно бройки гласове. В някаква степен тези обещания трябваше да се спазват през годините и същите тези слоеве от населението получаваха от държавата пари, които самата държава нямаше откъде другъде да вземе, освен от производителните слоеве на населението. Така се деформираше отношението към труда и се формира нова ценностна система. Очакванията към държавата ставаха все по-големи, но в напълно погрешна посока. Вместо да очакваме държавата да даде правила на играта и да следи за тяхното спазване и гаранции за свободното развитие на икономиката, държавата все повече и повече се бъркаше пряко в икономическия процес. Всяко значително нещо в нашата икономика е ставало и ще става в следващите десетилетия с волята на държавата. Всяко значително увеличение на дела на отделни частни играчи на пазара е ставало и ще става с участието на държавата. Това е така, защото държавата така или иначе е най-големият клиент на икономиката, най-големият консуматор на пари и най-големият портфейл, към който са насочили очите частните фирми.

 

От една страна, участието на държавата в икономиката засилва ролята и значението на държавните чиновници и политиците, които разпределят и преразпределят голяма част от брутния вътрешен продукт на страната и от друга страна, допълнително влошава конкурентната среда за развитието на пазара. Като се започне от пазара на труда, където държавните чиновници са облагодетелствани със специални закони и се стигне до монополизацията на цели отрасли в икономиката и бариерите пред развитието на частната инициатива.

 

И опасявам се, че тази лавина ще става все по-голяма и рано или късно, ние данъкоплатците ще загубим част от спестяванията си, за да може да се балансира този дебалансиран от социалистическите държави по света икономически ред. И тогава всичко ще започне отначало. Ние пак ще се стремим да скътъме малко пари настрана, а държавата ще продължава да ни дебне по различни начини, за да ни ги вземе и да ги раздава по волята на чиновниците и политиците.


Категория: Политика
Прочетен: 1435 Коментари: 7 Гласове: 1
Последна промяна: 10.06.2011 09:07
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194604
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юни, 2011  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930