Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219856 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 01.06.2014 г.
Логично е да се смеем, когато чуем тази дума. И тъй като обикновено я чуваме от тези, които са ни отнели всякакви демократични прави, тогава пък се чудим, дали работата не е за плачене, а не за смях.


Демокрация - къде го има това нещо, та да го видя?

КОЙ Е ТОЗИ ЗАКОН, КОЙТО ПРОИЗТИЧА ОТ ВОЛЯТА НА НАРОДА? КОЕ Е ТОВА РЕШЕНИЕ, КОЕТО ПРОИЗТИЧА ОТ ВОЛЯТА НА НАРОДА? КОЙ ЦАР ИЛИ ГОСПОДАР Е ОТОРИЗИРАН ОТ ВОЛЯТА НА НАРОДА И В КАКВО СЕ СЪСТОЯТ ПРАВОМОЩИЯТА МУ? НИКОЙ НИКОГО НЕ Е УПЪЛНОМОЩАВАЛ, ТОВА Е ИСТИНАТА. ВЛАСТТА ВИНАГИ Е БИЛА ВЪПРОС НА УЗУРПАЦИЯ И НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ НИКОГА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА, ЗАЩОТО НИКОГА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО ПРАВОТО НА ОТЗОВАВАНЕ НА УЗУРПАТОРИТЕ - ЛЕСНО, БЪРЗО И ЕФЕКТИВНО.


Мислил съм много по тези въпроси. През главата са ми минавали какви ли не мисли. По едно време започнах да обмислям идеята, властта да произлиза не от народа, а от данъкоплатците - тези, които плащат данъци като физически лица. Това си има своите предимства, но жалкото е, че има и съществени недостатъци.
Предимствата са в това, че като плаща данъци, всяко физическо лице дава своята лепта за обществото. Плащащите имат повече права от получаващите. Но от тази сентенция възникват и много въпросителни. Вторичните данъкоплатци остават пренебрегнати. Всеки купува нещо от пазара, а се предполага, че стоките там са обложени с данък, който се плаща от потребителите. На второ място, политическата система може да прави така, че да намали броят на данъкоплатците, на база на икономически и политически решения. Примерът със САЩ е такъв. Там 8% от данъкоплатците плащат 60% от данъците. Това означава ли, че тези хора трябва да имат повече политически права от тези, които не могат да плащат данъци като тях? Сложен въпрос, но отговорът е още по-сложен, защото концентрацията на политика, власт, икономика и всичко друго, за което се досетите е вредно за обществото като цяло. "Концентрацията" на данъкоплатци е също така вреден процес за обществото, както и монополизацията и централизацията на управлението. Концентрацията на данъкоплатците също е политически определен процес, както и обратния процес - липсата на концентрация на данъкоплатците. Превръщането на част от обществото в лумпени може да има краткотраен икономически ефект в полза на точно определени кръгове в обществото, предимно за тези, които имат по-силно политическо, а оттам и икономическо влияние, но в дългосрочен план, това е гибелен процес и отслабва националната сила и влияние.



Обществото трябва постепенно да отнема от централизираната власт правомощията, които никога и под никаква законна форма не е предоставяло. Бавно, методично. Само така може да се стигне до положението, при което думата "демокрация" няма да бъде тълкувана като най-краткият виц.
Категория: Политика
Прочетен: 813 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 01.06.2014 10:53
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219856
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30