Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3216480 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 18.06.2014 г.
Това сме го чували десетилетия наред. Законът можел да е лош, но все пак бил закон. И лошият закон бил по-добър от никакъв закон. Това са приказки на юристи, които съм ги чувал наистина десетилетия наред. С тези приказки се опитваха да оправдаят отсъствието на демокрация в страната и да оправдаят едноличното управление под различна форма. Остава да признаем и тезата "Законът това съм аз", казана от някой от нашите управляващи.

Вече сме 21 век. Време е да помислим за това, което Русо навремето е казвал: "Не е закон онзи закон, който не е одобрен от Суверена".
Под Суверена, той има предвид народа.

Кажете ми сега, кой закон вие сте одобрили?

Кажете ми дали сте дали пълномощно на вашия народен пратеник, да прави закони от ваше име?

Ако отговорът на първия въпрос е "никой", а на втория - "не", значи живеем в недемократична страна.

Ако нямате право да изритате всеки един властник от службата, която някой неоторизират от вас властник му е дал, за каква демокрация говорим?

Всички знаем какво се случи в Исландия по време на икономическата криза. Малките ислански банки станаха толкова големи, чрез системата на привличане на капитали от чужбина, че станаха неуправляеми. След колапсът на американския пазар на недвижими имоти последва срив във финансовата система на света. Вложителите от чужбина си поискаха парите от исландските банки, но те нямаше как да ги върнат. Страни като Великобритания и Нидерландия застанаха зад исканията на банките, регистрирани на тяхна територия или опериращи там, исланската държава да гарантира тези дългове на исландските банки. Нещо подобно като в Ирландия, където правителството гарантира, че 80-те милиарда евро, които исландските банки дължаха на чуждестранни клиенти ще бъдат върнати в течение на няколко години за сметка на бюджета. Но исландците излязоха на улицата и този сценарий не проработи.

В политически план, ако 10% от населението с право на глас  каже не на някакъв закон, приет от парламента, този закон отива на национален референдум. Друг е въпросът, че лесно се стига до събирането на тези гласове. Населението е концентрирано в Рейкявик, а в парламента участва гражданско движение, с различни политически цели от всички други партии.


Време е да си кажем, че няма да спазваме закони, които не сме оторизирали с гласа си. Има достатъчно възможности това да го правим ако не всеки ден, то поне седмично, използвайки възможностите на информационните технологии. Нека повече да не ни будалкат и да не решават нашите съдби, без да се интересуват от нашето мнение.
Категория: Политика
Прочетен: 3040 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 21.06.2014 10:10
В страната ни има толкова много проблеми за решаване. НИЩО НЕ Е НА МЯСТОТО СИ И НИЩО НЕ СТАВА ТАКА, КАКТО СТАВА В РАЗВИТИТЕ СТРАНИ. Нито пътищата ни пътища, нито тротоарите ни тротоари, нито водана ни е чиста, нито въздухът, който дишаме, нито храната, която ни пробутват производители и търговци. Нямаме свобода да избираме тези, които искаме и нямаме свобода да бъдем избирани. Здравната ни система е система за създаване на повече смърт, а образованието ни е система за създаване на духовно безлични хора, които след това лесно могат да бъдат купувани от политиците. Държавата ни краде всеки ден и то на едро. Живеем от заплата до заплата, а нашата, родна БНТ ни пробутва някакви мачове.

Всяка вечер едно и също - 22 ма на терена търчат насам натам, гонят една топка пълна с въздух, а хидяли безделници по трибуните викат като ненормални заради това, че топката лети от една посока към друга!

И вместо да решаваме проблемите си или поне да отидем на игрището да поритаме топката и да се поизпотим и да се освободим малко от дневните грижи, на нас БНТ ни предлага да бъдем ЗРИТЕЛИ, а не УЧАСТНИЦИ.

Това е целта на националната ни телевизия. С нашите пари да ни направи ЗРИТЕЛИ, а не УЧАСТНИЦИ в живота. Да седим на пейката и да викаме като ненормални, да влагаме пари и емоции, за да могат манипулаторите да печелят от нашата наивност.

Нямам нищо против това да го прави една частна телевизия, но всичко това да се случва с нашите пари - е това ми идва множко.



Категория: Политика
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове: 0
Ето някои въпроси, свързани с практическите аспекти за ролята на държавата в икономиката.
  1. Кой допуска да се случи така, че в страната да има 500 хиляди официално регистрирани безработни и още толкова нерегистрирани и въпреки това над 90% от зеленчуците, които ядем да са от плантации, разположени на стотици и хиляди километра от нашите граници?
  2. Как става така, че за държавата да е по-важно едно кило домати да струва 2 лева, вместо 4 и да ядем стока без вкус, натъпкана с пестициди и изкуствени нитрати, достатъчно модифицирана, че организмите ни да се чудят какво им даваме да мелят? За какво ни е евтинията, когато евтинията накрая ни излиза скъпа и прескъпа? Защо държавата поощрява тази политика?
  3. Намъчих се заради руска кола. Защо държавата е допуснала в страната тази стока, след като самият търговец не дава повече гаранция от двумесечния пробег, който тогава правех - 10 хиляди километра или една година. Аз ли трябва да се грижа за глобалната защита на интересите на потребителите или държавата? Мога ли да имам цялото това познание за всичките тези продукти, за да си спестя неудобствата, които след това трябва да претърпя, купувайки си такива продукти? Не може ли държавата да определи стандарт - примерно - автомобилите трябва да бъдат продавани с минимум 3 годишна пълна гаранция и минимум 100 000 изминати километра, да са с минимум 4 звезди по стандартите на безопасност приети в ЕС и да имат еди колко си точки по екологичните стандарти. Тогава вместо да се правя на всезнайко, ще си гледам работата, ще си плащам данъците и няма да си губя времето да страдам, защото съм имал неблагоразумието да направя лош избор на стока, заради която ще плащам цяло десетилетие.
  4. Защо след като плащаме скъпо и прескъпо за услугата електричество, се налага да чакаме толкова месеци и да влизаме с такива допълнителни разходи, за да се присъединим към електропреносната мрежа. Само не ми казвайте, че дистрибуторите на ток са частни и държавата няма нищо общо с това! Аз не мога да избера доставчика си на ток и затова всичко е толкова трудно. А не мога да го избера, защото държавата не ми разрешава да го направя. Тя е създала такова законодателство, е на мен като потребител да ми е трудно, за да мога да плащам скъпо за услуга, която вероятно струва с пъти по-евтино. Липсва свобода на избора.
  5. Защо за да получа строително разрешение трябва да премина през толкова много препятствия? И в резултат страната ни е пълна с незаконни постройки. Кой е виновен затова? Не е ли държавата? Не трябва ли Министерството на регионалното развитие и общините, които дават разрешителните за строеж, да направят така, че в рамките на един разумен срок и в рамките на разумни разходи да ни обезпечат такова разрешително?
  6. Кой може да гарантира, че при едно земетресение, сградите са съобразени със сеизмичните особености на региона? Някога да сте се обаждали на Управление за строителен надзор и да сигнализирате за незаконно строителство? Знаете ли какъв е резултатът? Като всяко нещо, което е в компетенциите на държавата - никакъв или почни никакъв - простичко казано - формален. Кой да наложи правила в този сектор на икономиката, така, че сградите да са съобразени с екологичните норми, опазването на околната среда и обезпечаването на гаражи за живущите. Години след преврата на 10-ти ноември улиците ни са препълнени с коли, а гаражите не достигат. Кой да реши този проблем? Явно този, който пише и съблюдава спазването на нормативите.
  7. Кой може да гарантира, че монополите са под контрол? Не е ли това работа на държавата? Работа, която тя не само че не върши както трябва, а изобщо не върши. Да си спомняте за случай, при който е отказано обединение на големи фирми, банки, корпорации и т.н.? Няма капитализъм без малък и среден бизнес. Не е ли работа на държавата да гарантира това?
  8. Защо държавата осигурява на всички нас една несвободна среда за развитието на икономиката, чрез задушаващи регламенти, корумпирани служители и наличието на политически формални и неформални структури, които печелят от своето положение и власт, а не на основата на пазарни и други такива предимства?
  9. Защо държавата ми отнема правото сам да реша кога да се пенсионирам и дали изобщо да се пенсионирам? Защо в продължение на десетилетия ме ограбва със задължителни плащания и ме кара да издържам с труда си други хора, без да се интересува от това дали искам или не?
  10. Защо държавата ме кара да плащам за некачествени услуги като охрана, образование, здравеопазване и административни услуги, без да имам никакви права в това отношение?
  11. Вместо да осигури нормативна среда, такава, че всички ние да имаме интерес да работим повече и да плащаме повече данъци, държавата ни се е превърнала в ОСНОВЕН РАБОТОДАТЕЛ. Това тотално деформира пазара на труда. За един полицай кандидатстват 150 човека. Защо? Защото работодател е държавата. Защото това е работа, която осигурява доход, без да е необходимо да има насреща ефективно свършена работа. Защото въпреки, че срещу парите служителите на МВР не ни дават нищо, а тъкмо обратното, вместо да решават проблемите, те ни създават проблеми, като за награда, получават от нас данъкоплатците, правото да се пенсионират на 50 годишна възраст. Защо аз като данъкоплатец и гласоподавател нямам никакви права да изразя мнението си, а заедно и с мен и други като мен, дали приемаме тази несправедлива система или не?
  12. Имаме армия, на която генералите не са излизали от центъра на столицата с месеци. Плащаме 1 милиард лева всяка година, от които близо 90% от тази сума за заплати, за да поддържаме 30 хиляди души, които не могат себе си да защитят от външни неприятели, пък камо ли нас. Швейцарската армия е три пъти по-малка от нашата армия. Когато се провежда годишната среща в Давос, швейцарската армия осигурява охраната на това мероприятие. Какво прави нашата армия? Каква работа върши? В страната ни цари хаос и беззаконие, а 100 000 мъже платени от нас данъкоплатците - МВР, тайни служби и армия не могат да ни осигурят спокойствие и сигурност. Не стига друго, ами и още толкова мъже работят за частни охранителни фирми. Още 300 000 българи са въоръжени със законно оръжие. Значи 500 000 въоръжени мъже не могат да се справят с престъпността в страната! В държава, която е както казва поетът, "земя, като една човешка длан"! Не е ли задача на държавата да организира цялата тази система за сигурност така, че и пиле да не може да прехвръкне, камо ли да има джебчии, крадци на селскостопанска продукция, обирачи на апартаменти и коли или банди за отвличане на хора. Не е ли работа на държавата да организира тези стотици хиляди законно въоръжени мъже така, че в страната ни да има необходимата сигурност? Да, ама не я върши тази работа както трябва. По оценка на международни институции, България има около 30 от 100 възможни точки по този показател - вътрешен ред и сигурност, като това я слага до такива държави в Африка, в които от десетилетия тлеят граждански и религиозни конфликти, които водят до хиляди жертви сред населението. Това е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ЛИПСАТА НА ДОВЕРИЕ ОТ СТРАНА НА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ КЪМ СТРАНАТА НИ. ТАМ КЪДЕТО НЯМА СИГУРНОСТ, НЯМА ИНВЕСТИЦИИ.
  13. Не е ли работа на държавата да осигури справедливост в системата на правораздаването? http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1283270. Ето вижте - осъдили през 2014г. някого за убийство, извършено през 1996г.!!! Това са повече от 18 години след извършване на престъплението!!! Ако ние получаваме справедливост след едно или две десетилетия, понякога и след като умрем, за какво ни е тази справедливост? Ако за преместването на едно дело трябва да платим на ръка от 500 до 1000 долара, а за изхода на делото, в зависимост от "пазарната" преценка на "специалистите", какво доверие трябва да имаме в тази система и как очакваме богати хора от целия свят да дойдат в България, да правят бизнес или да си купят имот и да живеят тук? Освен бедните пенсионери от Великобритания, кой заможен гражданин е дошъл да живее в нашата страна? За какво работим всички ние? Да стъкмим дом, да отгледаме деца, да си купим кола и да имаме някои от привилегиите на цивилизацията - течаща вода, канализация и т.н. Когато някой посегне на всичко това, с цел да придобие нещо, което е наше и държавата не ни защити, за какво тогава й плащаме данъци? Даже и сирийците не искат да живеят в България и я използват като транцитен пункт към Германия и други страни, въпреки, че България по БВП на глава от населението е два пъти по-богата от Сирия. Какво ви говори това? На мен ми говори, че администрацията не си върши добре работата и ни прави живота черен. За което ние за награда й плащаме един куп пари.
  14. За какво плащам всеки месец здравни вноски, след като отивайки при личния лекар, на мен ми се казва, че няма направления? Кой е виновен за това? Вноските ли които плащам са малки, че за мен няма направления или държавата нещо е объркала, че никой не може да се оправи в тази система.
  15. ДЪРЖАВАТА НИ Е ПРОЯДЕНА ОТ КОРУПЦИЯ, ПОСТСОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТ И РЕСУРСИ, ЛИПСА НА ДЕМОКРАЦИЯ И ПОСТОЯННО УВЕЛИЧАВАЩО СЕ НАСЕЛЕНИЕ С ПАТЕРНАЛИСТИЧЕСКИ НАКЛОННОСТИ, КОИТО Е ГОТОВО ДА СЕ ПРОДАДЕ ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ. НАСЕЛЕНИЕ, КОЕТО НЕ ПОЗВАВА ЧУВСТВОТО ЗА СВОБОДА, А ОТТАМ И ЧУВСТВОТО ЗА ОТДАДЕНОСТ НА ОБЩОТО И ГРАДИВНОТО.
Не усещате ли, че нещо тотално ни пързалят. Говорят ни за някаква социална сигурност, за социална защита, за система, която е СОЛИДАРНА, но в тази система не виждам нито сигурност, нито защита, нито социалност нито солидарност! Нещо тотално е сбъркано. ВКАРАНИ СМЕ В КАПАН. ВСИЧКИ СМЕ ВКАРАНИ В КАПАН ОТ ПОЛИТИЦИ И АДМИНИСТРАЦИЯ. НАС НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ СМЕ СВОБОДНИ, НО НЕ СМЕ. В КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ ИЗРАЗЯВА НАШАТА СВОБОДА? НА ВСЕКИ 4 ГОДИНИ ДА ОТИДЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ХОРА, КОИТО В СЛЕДВАЩИТЕ 4 ГОДИНИ ЩЕ ПРАВЯТ С НАС КАКВОТО СИ ПОИСКАТ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАШЕТО МНЕНИЕ. ЩЕ НИ КРАДАТ, ЩЕ НИ ПРЕКАРВАТ, ЩЕ НИ ПОРОБВАТ И ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ЩЕ НИ КАЗВАТ, ЧЕ ГО ПРАВЯТ ЗА НАШЕ ДОБРО. И НИЕ ЩЕ ИМ ВЯРВАМЕ, ЗАЩОТО СА НИ ДОКАРАЛИ ДО ТАКАВА СТЕПЕН, ЧЕ СМЕ ЗАГУБИЛИ СПОСОБНОСТИТЕ ДА ПРЕЦЕНЯВАМЕ ТОВА, КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА, ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА СОБСТВЕНИЯ НИ ИНТЕРЕС. НАУЧИХА НИ ДА НЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАМЕ. КОЛКОТО НИ ПОИСКАТ, ТОЛКОВА ДА ДАВАМЕ. НАУЧИХА НИ ДА НЕ ИСКАМЕ. НАУЧИХА НИ ДА ВЯРВАМЕ, ЧЕ НЕ СМЕ РОБИ, А ВСЪЩНОСТ СМЕ ТАКИВА. НЯМАМЕ СОБСТВЕНО МИСЛЕНЕ. НЯМА ОПОЗИЦИЯ. НЯМА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ. ИМА СЪГЛАСИЕ. СЪГЛАСИЕ ДА ПРАВЯТ С НАС, КАКВОТО ПОЖЕЛАЯТ. ТОВА Е РОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА В СОЦИАЛНИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ. РОЛЯТА Е НИЕ ДА Й СЛУЖИМ, СРЕЩУ ТРОХИТЕ, КОИТО ТЯ НИ ПРЕДОСТАВЯ. ТРЯБВА ДА СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ С НЕРАЦИОНАЛНИТЕ Й РАЗХОДИ, С НЕРАЦИОНАЛНИТЕ Й ПОЛИТИКИ, ОТ КОИТО НИЕ НЯМАМЕ НИКАКВА ПОЛЗА. ТРЯБВА ДА СЛУШАМЕ И ДА СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ. НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИМ, ЧЕ СМЕ СВОБОДНИ СЪЩЕСТВА. НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛИМ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА, ТОВА СМЕ НИЕ, А НЕ ТЕ...ИСКАТ ОТ НАС ПОДЧИНЕНИЕ. ИСКАТ ПРИМИРЕНИЕ. ЗАТОВА ДЪРЖАВАТА ПРОИЗВЕЖДА НЕГРАМОТНИ ХОРА, ПРОИЗВЕЖДА ХОРА С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ, ХОРА, КОИТО НЯМАТ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ИЛИ АКО ИМАТ, НЕ ЗНАЯТ КАК ДА ГО ИЗРАЗЯТ ТАКА, ЧЕ ОБЩЕСТВОТО ДА ИМА ПОЛЗА ОТ НЕГО. НЯМА ЗАЩО ПОСТОЯННО ДА НИ ЦИТИРАТ РИМСКАТА МАКСИМА: "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ". ТОВА Е ПОЛИТИКАТА НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ, ПРАВЕНА С НАШИТЕ ПАРИ. ЗА ДА НИ ВЛАДЕЯТ НИ ДЪРЖАТ В ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ. КАРАТ НИ ДА ВЯРВАМЕ, ЧЕ БЕЗ ТЯХ НЕ МОЖЕМ. ПРОИЗВЕЖДАТ ПРОДАЖНО НАСЕЛЕНИЕ С НАШИТЕ ПАРИ, РАЗДАВАЙКИ ПОМОЩИ НА МАЛЦИНСТВАТА, КОИТО СЛЕД ТОВА ЛЕСНО КУПУВАТ ЗА ДВОИТЕ ЦЕЛИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИТЕ. УМИШЛЕНО СЪЗДАВАТ НАРОД, КОЙТО НАИСТИНА НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМА ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ, ЗАЩОТО Е НЕГРАМОТЕН, НЕИНФОРМИРАН, НЕЗАИНТЕРЕСОВАН И ДЕБИЛЕН. ТОВА Е РОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА В СОЦИАЛНИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИЯ СТАТУС. ОСНОВНАТА РОЛЯ НА ДЪРЖАВАТА Е КАК ПО НАЙ-ЙЕЗУИТСКИЯ НАЧИН ДА НИ ОТКРАДНЕ ОТ ПАРИТЕ НИ И ДА ВЛАДЕЕ МИСЛИТЕ И ДУШИТЕ НИ. ПРАВИ ГО, ЗАЩОТО НИЕ Й ПОЗВОЛЯВАМЕ.

ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОЗИ БАТАК Е ДА СИ ВЪРНЕМ ВЛАСТТА, КОЯТО НИ ПРИНАДЛЕЖИ И ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ НАШИТЕ ЛИДЕРИ ДА ЗАВИСЯТ ПРЯКО ОТ НАШАТА ВОЛЯ И ГЛАС. ЖИВЕЕМ ВЪВ ВРЕМЕ, В КОЕТО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВДАВАМЕ, ЧЕ НЯМА ТЕХНИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ОСЪЩЕСТВИМ ПРЯКАТА ФОРМА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ЕДИНСТВЕНО МЪРЗЕЛЪТ, НЕПУКИЗМЪТ И ДЕБИЛЩИНАТА МОЖЕ ДА НИ ПОПРЕЧАТ ДА РЕАЛИЗИРАМЕ ИДЕЯТА ДА ИМАМЕ СИЛНА БЪЛГАРИЯ, С КОЯТО МОЖЕМ ДА СЕ ГОРДЕЕМ, А НЕ ДА СЕ СРАМУВАМЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 425 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 19.06.2014 13:47
България продължава да е една недемократична страна. Страна, в която политиците открито се присмиват на народа си и му дават само тази информация, която е изгодна за тях. Според Орешарски, горкият, Цветлин Йовчев бил отличникът в това правителство. След случая в Лясковец, смятайте щом Йовчев е отличник, какви са другите министри на Орешарски.

Ето няколко въпроса досега:
  1. Няколко месеца след престрелката в Лясковец, толкова ли не можа да се установи, следствие на какъв куршум - изстрелян от Петко или от колегите на полицаят Шарков, е причината за смъртта на последния? И как да повярвам на обективността на разследването, като следователите са същите държавни чиновници като полицаите. За толкова месеци не можа да се установи какъв е куршумът, който е довел до смъртта на Шарков, а също и какви са куршумите, които са наранили другите двама полицаи! Колко години трябва за да излезе истината или отново се разчита на познатия полицейски прийом - колкото се отлага раздаването на справедливостта, толкова няма да има справедливост. Вероятно СИСТЕМАТА чака един от свидетелите по случая - майката на Петко да умре, за да се стигне до приемливо за политиците решение. А най-добре е и междувременно и Петко да умре, че да няма съдебен процес. Нещо като по времето за Сталин - няма човек, няма проблем.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=droMfQfRwhw - Какво се случи след убийството на Боби от тълпа цигани, пред погледа на трима полицаи? Дали тези трима полицаи са наказани, за несвършена работа? В същото време Цветанов като министър на МВР по това време казва, че те не са виновни. Цветанов казва, че полицията е действала според указанията. Което означава, че указанията са били полицаите да оставят циганите да убият Боби. Оттогава нищо по случая.
  3. Какво стана с френските парашутисти, за които Цветанов казваше, че са туристи, които са се заблудили? Това беше преди години. Какво се случи? Има ли нарушение на нашето законодателство или не?
  4. И още хиляди и хиляди случаи, които няма как да изброя тук. На това МВР плащаме 1 милиард лева и накрая какво получаваме в замяна - лъжи и покровителство на мафията.
Справедливостта в България идва толкова закъсняла, че по-добре е изобщо да не идва. Само си спомнете, колко години трябваше да минат, за да се реабилитират посмъртно хилядите невинни, които комунистическият съд осъди на смърт, а така също и на тези, които бяха убити дори и без помощта на същият този съд. Всичко тук е така - простичко казано се покрива и се оставя на времето да лекува раните на обществото.
Категория: Политика
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове: 8
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3216480
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30