Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3216538 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 19.06.2014 г.
http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=16903442


Не че не си знаем онези от съдебната система, но как не намерих един положителен отзив за работата на съдиите и на съдебната система изобщо. НИТО ЕДИН ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТЗИВ. НИТО ЕДИН.


Един от форума дава пример, как след 10 годишно разследване, тези дни е имало присъда срещу обвинен в убийство.

Вчера аз дадох подобен пример, но убиството в случая е станало преди 18! години. А казват, че архиварите в провинцията вземали по 700 лева заплата. Не че е кой знае колко, но на фона на мизерията в провинцията, това е показател за реформата, която се извърши в съдебната система - реформата увеличи както формалните, така и неформалните приходи на служителите от системата, както между впрочем стана и със здравната и образователната реформа. Навсякъде възнагражденията се увеличиха и резултатите от тяхната работа се влошиха. Та това са "реформите", които се направиха през последните 24 години в БГ.
Категория: Политика
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 21.06.2014 10:25
Искам да гласувам за партия, която ми обещае две важни съществени неща и други неща, които да конкретизират тези важни неща:
  1. Първото нещо е да работи за налагането на демократичен режим на политическа система;
  2. Второто нещо е да се осигури такава нормативна база, че България да е всяка година на първо място по свобода на икономикато.
Ако това стане, никаква Швейцария няма да може да ни стигне след 20-тина години. Сега България е подценена държава, както е подценено всичко, което е българско, независимо от това дали се намира у нас или в чужбина. За парите, които трябва да броим за една селска колиба в Швейцария, в България можете да купите цели села с кравите, козите, кокошките, котките и кучетата. Не е ли срамно това?

А нещата са толкова простички. Ето ги пак изброени:
  1. Всеки български граждани, който отговаря на определени критерии, установени и приети за достоверни и достатъчни от по-голямата част от българските избиратели, да има право безплатно да се кандидатира за висш държавен служител и да се регистрира на сайта на ЦИК. Имената да са подредени по азбучен ред и по никакъв начин да не се декларира коя политическа партия кой кандидат подкрепя;
  2. Право на глас да имат пълнолетни граждани, които имат средно образование. Средното образование е задължително и безплатно и няма основание някой да претендира, че не е имал възможност да учи. Който е имал желание се е изучил;
  3. Да има право на електронно гласуване и право всеки при определен ред да има достъп до системата, която да провери за достоверността на своя глас. Това става след като трима независими системни интегратори в един и същ момент активират ключ за право на достъп, под контрола на оторизирани лица от ЦИК. Никой освен самият гласувал, да няма право на достъп за проверка на това, кой за кого е гласувал. Всеки, който се занимава с ИТ ще разбере за каква система говоря. За останалите, нека четат и да се ограмотяват;
  4. На база на съществуването на електронен вот, всички важни длъжности в държавата да се избират чрез пряко гласуване. След като бъдат избрани, автоматично стъпват в длъжност. В края на всеки месец за всеки един от тези служители, ние, гласоподавателите гласуваме с плюс или минус в сайта на ЦИК в страницата на съответния служител. Когато в края на месеца средният резултат е примерно - плюсовете превишават минусите, този служител продължава да изпълнява задълженията си в следващия месец. Ако обаче средният резултат е негативен - минусите превишават плюсовете, тогава в първата седмица на новия месец се насрочва извънредно гласуване. Ако някой друг кандидат от листата, обнародвана в сайта на ЦИК получи повече гласове от текущия служител, след приключване на изборния ден и след като ЦИК оповести резултата, автоматично новият служител встъпва в длъжност. При тази система няма партийни назначения. Мафията е с ограничен ресурс, защото няма възможност да контролира всеки един вот - те ще бъдат стотици в рамките на една година.
  5. Наред с избора на служителите, които да заемат важните длъжности в държавата трябва да има и общонационален и местен вот, в зависимост от важността на проблема. Проблемът за строителство на АЕЦ или за политиката, свързана с ядрената енергетика е такъв важен въпрос. Вземането на държавен заем, който превишава установен с предишен вот също е важно решение. Гражданите имат право да влияят върху размера на задлъжнялостта на собствената си държава.
  6. Местен вот - същият принцип на избор на кмет, секретар, председател на общински съвет, съветници, шефове на общински фирми, съдия, прокурор и шефа на полицията. Тогава тези хора няма да се кланят на своите началници, а ще служат на избирателите, защото ще зависят от тях. Няма да има корупция, връзкарство и нагаждачество, защото в ЦИК в страницата на всеки служител ще има право всеки да постави въпрос, да изложи факти и обстоятелства, без да има цензуриане в достъпа и излагане на мненията.

Толкова за политическите решения:
Сега за второто важно нещо - как България да стане не само на първо място по демократичност на своите институции, но и на първо място по свобода на икономиката.
  1. На референдум да се постави въпроса за децентрализацията на паричните потоци. Това означава, че 50% от всики приходи на физически лица и фирми да остават в общината, където живеят тези лица и където са регистрирани тези фирми. Другата половина отиват в централния бюджет. Така на всякакви преразпределителни процеси между централизирания бюджет и местните бюджети се слага край, а местните власти получават истнинска икономическа самостоятелност и права да използват ресурсите така, като се съобразяват с желанията и волята на местните граждани и фирми;
  2. Половината от тези 50% отиват целево за всеки квартал в общината, на база на брой на населението, като парите служат за издръжка на местния съдия, прокурор, полицай, администрация и за обекти и програми с квартално значение. Другата половина отива за администрацията на общината и за проекти с общинско значение. Така общините ще бъдат заинтересовани да привличат колкото се може повече бизнес в общината, защото това пряко ще рефлектира върху общинските приходи в посока на увеличение. Ще се ограничи до минимум корупцията и правораздаването ще работи много по-ефективно.
  3. От икономическа гледна точка - общините и държавата трябва да се грижат само за тези лица, които доказано не могат да се грижат за себе си - това са психично болните хора, инвалидите, изоставените деца и други подобни. Всякакви други парични помощи влияят негативно върху готовността на хората да бъдат икономически активни. Основното образование и основното здравеопазване са безплатни. Ако човек иска нещо повече от това, трябва да положи усилия, за да го получи. С ядене, пиене, пушене, друсане с дрога и шлаене насам натам, няма да стане. Иска се много работа и усъвършенстване. Всички, които покажат успех много добър и отличен при завършване на образованието си продължават да учат в по-висшите степени на образование напълно безплатно. Държавата се грижи за осигуряване на базистните им нужди - квартира и храна. Всички останали да си плащат. Има достатъчно обективни критерии за оценка, така, че да отпаднат всякакви съмнение, че оценките са надути, за да се получи държавно финансиране. Затова трябва да бъдем спокойни, ако има обща воля.
  4. Всеки трябва само да осигурява старините си като водеща икономическа политика. Дали ще го направи като инвестира спестените пари под формата на недвижими имоти, валута, някакви права на собственост или по друг начин - това е право на всеки един гражданин. Примерно от 2015г., всеки който е завършил образованието си в тази година ще бъде задължен сам да се грижи за себе си в бъдеще. Отново казвам, че тези, които доказано не могат да се грижат за себе си и нямат близки, които да го направят, на тях им се полага подслон и една топла супа. Обществото може да си позволи това, особено след като милиардите, които сега отиват за издръжка на държавния апарат се насочат към по-полезни от гледна точка на обществото, програми.
  5. Държавата и общините трябва да осигурят основно базисно здравно обслужване. Естествено, ако някой иска златни зъби, няма как обществото да му ги купи. Но не такова базисно здравеопазване, което съществува сега, защото сега в конкретния случай ти предлагат едно вадене на зъб и две пломби - унижаващо нали?
  6. Държавата и общините трябва да осигурят такава нормативна среда, че никой да няма никакво политическо предимство, което да му осигури доминация над пазара. Наемните работници са на крачка от робството. Колкото по-малко роби и наемни работници има, толкова по-доре за демокрацията и икономиката. А това се постига в икономика, в която няма монополи а пазарната игра е освободена от прекалена държавна и общинска намеса. Където единственият критерий за по-голямото богатство на един човек спрямо друг е по-голямото количество или по-качествения труд, който полага първият, спрамо втория.

Пари за всичко това има бол. Когато стане всичко, което предложих горе, тогава няма да има нужда да говорим, че 1/3 от всички обществени средства се крадат от висши чиновници и политици. Простичко казано, ще сме изградили демократични институции, които няма да позволяват това да се случва. Няма да има политически зависимости, защото няма как мафията да контролира стотиците пъти, през които ще упражняваме правото си на глас.

Ще бъде трудно за юристите, защото един вот може да наложи веднага промени в законодателството, заради това, че този вот ще промени в някаква степен съществуващите правила, но както се казва в случая, който го е страх от мечки, да не влиза в гората.
Категория: Политика
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове: 1
  1. Време е Европа да разбере, че Русия не е СССР. Може и руският народ да продължава да пие като за световно, но много неща са се променили и само политическите и икономическите слепци не могат да ги видят. Време е французите да покажат са руснаците, как да разпределят алкохола на порции, че да не ги хваща толкова бързо. След отварянето на Русия към света- масово явление е продавачи във Виена и Лондон знаят руски. Ако искате ми вярвайте, но в 1995г. в Ню-Йорк, продавач ме заговори на руски в магазин за видео техника!  Какво ви говори това? Кой купува най-скъпите имоти в най-скъпия град в света - Лондон? Не са ли руснаците? Кой купува земя и къщи по крайбрежието на Черна Гора? Не са ли руснаците? Гражданите на коя друга държава имат купени 300 000 имота в България, освен гражданите на Русия? Англичаните са 4000 човека в България и са купили предимно селски къщи от по 5 000 лева парчето. Руснаците са купили имоти със средна цена от 120 000 лева. Разбирате ли за какво става дума?
  2. Русия продължава да бъде недостатъчно демократична страна, според критериите на западните държави, но и западните държави не са достатъчно демократични страни, според руските критерии. Тогава нека да си сверим критериите и да вървим напред! Кое за бога е демоктаритчно? Демократично ли е в продължение на 40 години да се намесиш 500 пъти в работата на други държави, без тази намеса да изключва категорично и военна намеса? По този показател с нас не може да се сравнява дори и СССР за цялата си история, с открито агресивните войни които е водил през 1920г. против Полша, с анексията на територии на сегашна Украйна, Беларусия, с анексията на Прибалтийските републики, с откритата агресия през 1939г. срещу Финландияо, с участието на руски части във войните в Корея, Виетнам и Афганистан. Дори и цялата тази гадост, която СССР причинява преди всичко на своите съседи, всички това не може да се сравни с геноцидът, който комунистите там наложиха на собствения си народ, нито с това, което колониалните империи като Британия, Франция, Белгия, Италия, Испания, Португалия и в по-малка степен - Германия, са причинили на света. Затова нека да не ровим в миналото и да не търсим "кости в гардероба", защото историята е пълна с кръв и мъка, трябва да я помним и да се съобразяваме с нея, но не бива да стигаме до крайност и да робуваме на стереотипи - да гледаме напред и да се развиваме.
  3. Време е католицизмът да се примири с православието. Проучвах как стои въпросът с религиозното противопоставяне в Източна Европа през вековете. Рим и Константинопол да положили достатъчно усилия да облъчат народите там, че да се подчиняват на техните догми. В това противопоставяне двете основни течения на християнската църква са направили немалко поразии по тези места. Не е имало кръстоносни походи на католици срещу православни, нито познатите в Европа религиозни войни, които са продължили столетия. Но противоречията и омразата е била достатъчно силна, след като в така наречените владения на католическите владетели в Източна Европа няма построени православни църкви. Привържениците на католизицма са били религиозни фанатици, за разлика от езичниците и мюсюлманите, които са дошли от Централна Азия и са владеели земите на днешна Русия. По времето, когато Ордата е подчинила княжествата там и те са били принудени да й плащат данък, църквите са се умножавали.
  4. Време е омразата, която съществува между Полша и Русия да спре. Да, двата народа са се изтребвали столетия наред. Знам, че това е също толкова трудно, колкото палестинци и евреи да си стиснат ръцете. Същото важи и за мюсюлмани, които са толкова противопоставени, че както се казва "не могат да се дишат" - сунити и шиити. Но нека да не забравяме, че Европа е люлка на съвременната цивилизация и е срамно образовани хора, да не могат да намерят общ език, заради тежестите от миналото. Казвам образовани, защото образованите хора са по-малко религиозни. А колкото по-малко религия има в отношенията ни, толкова омразата ще бъде по-малка.
  5. Европа има практическите умения да организира производства, които са свързани или пряко засягат ежедневието на хората. Русия има стратегическа наука и огромни природни ресурси и територии, които нито една държава в света няма. Да не говорим за възможностите, които се отварят за космическо сътрудничество. Двете сили могат взаимно да се допълнят и да бъдат едно цяло на Евразийският континент. Аз искам да съм част от това цяло. Дали нашите политици могат да видят тези перспективи или ще вземат удобната клекнала позиция пред САЩ и ще повярват, че трябва да са на "правилната" страна в измисленото противопоставяне на двете ядрени държави - Русия и САЩ, не знам. Зависи както от тях, така и от нас, гражданите на Европа. И това не е мнение, което се противопоставя на САЩ. Преди 40 години мразех СССР и харесвах САЩ. Сега нито САЩ е онази държава, която харесвах, нито Русия е СССР.
Категория: Политика
Прочетен: 717 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 19.06.2014 19:10
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3216538
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30