Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3222672 Постинги: 6928 Коментари: 4323
Постинги в блога от 24.06.2014 г.
Ето ви истински случай от моята практика:
  1. Получаваме обаждане, че трябва да отидем да поправим един банкомат в Карлово;
  2. Качваме се на колата двама души и отиваме. Правим оглед - счупена клавиатура и фесия. Да не ви казвам колко пари струват - в хиляди и то в евро;
  3. Тъкмо започваме работа и пристига полицай от Транспортна полиция. Представя се. Започва да ни разпитва затова, какво сме констатирали. Каза ни, че знае кой е направил щетата и срещу него собственикът на банкомата - банката, ако прецени може да заведе дело. Правим протокол за интервенцията, пускаме банкомата в работен режим и си тръгваме.
  4. Полицаят ни каза следната случка - един от местните пияници, рекрутирал тип, няма 50 кила с напикани гащи, решил да изтегли от банкомата 10 лева от социалните си помощи за бедност, за да си купи...мастика. Парите изглежда са закъснели и той не може да си вземе парите и да си купи така желаната мастика. Разбеснява се и удря няколко пъти машината, която въпреки, че е немско производство, се поддава на българският социален вандализъм;
  5. Наоколо хората го виждат, по някакъв начин съобщават на полицията и тя съставя протокол за установяване на нарушение на обществения ред;
  6. Банката завежда дело срещу него за нанесени щети и ние получаваме покана от полицията в Пловдив, за да ни разпитат. След няколко отлагания от наша страна, сме заплашени, че ще ни заставят насила да отидем до Пловдив, за да дадем показания. Поискахме да дадем показания в София в Транспортна полиция, а те да си придвижат документите, вместо да се разхождаме до Пловдив и да загубим един ден. Не, не става. Трявало да отидем до Пловдив;
  7. Нямам как, определяме един ден, качваме се на колата и отидохме в Пловдив. Там единият от нас го разпитваха 3 часа. Той им обяснявал затова, колко струват частите и ремонта, а полицаите се противели, че не може да е толкова скъпо и би трябвало тези части да подлежат на ремонт. Нашият човек им обяснява, че клавиатурите са специално производство, което се контролира от Виза и Мастеркарт, от гледна точка на сигурността, че се зареждат ключове и че не подлежат на ремонт, а полицаите му казват, че техният оценител, който оценявал автомобили, казвал, че може да се ремонтират. Тогава нашият човек вдига ръце от тях и им препоръчва да правят каквото си знаят, само да му разписват командировъчното и да си ходи. Представя и второ командировъчно за мен, който чакам чинно пред канцеларията отвън. Не можело да има за мен командировъчно, защото това щяло да натовари бюджета на полицията, пък и аз не съм бил на разпит. Луда работа. На излизане, полицаите му казват на моя човек, че може да претендира за някаква парична компенсация от МВР, защото е пътувал по нареждане на полицията от София до Пловдив и назад, за да си покрие пътните. Но формалностите са толкова много, че свят да ти се завие. Документи, молби, потвърждение от някакви отдели на полицията в София и т.н. Махнахме с ръка по същия начин, както махаме с ръка и не съобщаваме на полицията, дори ако става дума за похищение на собственото ни имущество, защото да чакаш, че полицаите ще ти върнат нещо, което ти е откраднато е все едно да чакаш от умрял писмо. Загуба на време.
  8. Сега анализирам цялата ситуация. Държавата и политиците се правят на много добри и дават едни 110 лева пенсия за бедноност на някакъв нещастен пияница. Това са нашите пари, парите на данъкоплатците. Той отива на банкомат, за да си изтегли парите. Разбива имущество за 4 000 евро, защото в момента трепери за алкохол и трябва да удовлетвори нуждите си за сметка на българския данъкоплатец. Сега банковите юристи защитавайки правата на банката, завеждат дело. Значи ангажират се хора от банката, които получават заплата. След това се ангажира служителят на Транспортна полиция в района на Карлово, който и той получава заплата. След това други полицаи оформят документите в РПУ Карлово. Тези документи отиват в Пловдив, където други полицаи - 2 души се заемат с това нарушение. Извикват ни от София за показания. Пътуваме, харчим пари, амортизация, време от служебното си време, за да пишем показания. След това тази документация се изпраща някъде в София или в РПУ Пловдив, за да се оформи някакво следствие, което след няколко години ще стигне до съда. Дотогава пияницата ще е с изяден черен дроб и ще е умрял. Пък и да е жив, няма кой да вземе нещо от голият му гъз.
ТОВА Е ПРИМЕР КОЛКО ВРЕДНИ СА СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ОСОБЕНО, КОГАТО СЕ ИЗПЛАЩАТ В ПАРИ. ПЪРВО, ТОЙ СИ КУПУВА МАСТИКА С НАШИТЕ ПАРИ. ВТОРО, АКО НЕ БЯХМЕ МУ ДАЛИ ОТ НАШИТЕ ПАРИ, ТОЙ НЯМАШЕ ДА СЧУПИ БАНКОМАТА И ДА СЪЗДАДЕ ТОЛКОВА МНОГО ПРОЛЕМИ. ЗНАЧИ ЗА ЕДНА БУТИЛКА МАСТИКА, КОЯТО СТРУВА 7 ЛЕВА, Е НАПРАВИЛ ЩЕТИ ЗА НАЙ-МАЛКО 20 000 ЛЕВА. КАЗВАМ НАЙ-МАЛКО, ЗАЩОТО, АКО ТОВА ДЕЛО СЕ ПРОТОЧИ ВЪВ ВРЕМЕТО, МОЖЕ ДА СТРУВА И ПОВЕЧЕ. ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ, ЧЕ ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ НАД 700 000 ВИСЯЩИ ДЕЛА. ВЕРОЯТНО ИМА МНОГО ТАКИВА ДЕЛА. ЗНАМ, ЧЕ ДА СИ ГЛАДЕН НЕ Е ДОБРЕ. ЗНАМ, ЧЕ ДА СИ БЕДЕН СЪЩО. А КОМБИНАЦИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ Е УБИЙСТВЕНА - ЗНАМ ГО ОТ МОЙ ОПИТ. ЗАТОВА Е ДОБРЕ  НА ЗАКЪСАЛИТЕ ХОРА ДА ИМ ОСИГУРЯВАМЕ ПО ЕДНА СУПА И ПАРЧЕ ХЛЯБ НА ДЕН. ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ, НО ДА ДАВАМЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ, ЗА ДА МОГАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ ДА СИ КУПУВАТ АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ - ТОВА Е ЦИНИЗЪМ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗАТОВА, КОЛКО ПРОБЛЕМИ И КОЛКО ХОРА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ, ЗА ДА РЕШАВАТ ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПРОБЛЕМИ. В ТОЗИ СЛУЧАЙ НИТО ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ СА НИ ДОСТАТЪЧНИ, НИТО ТЕХНИЯ БЮДЖЕТ, НИТО СЪДИИТЕ ЩЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, НИТО ТЕХНИЯ БЮДЖЕТ. ПРОБЛЕМИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕШАВАТ ПРЕДИ ДА ВЪЗНИКНАТ. СТИГА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ИСКАТ. НО ТЕ НЕ ИСКАТ, ЗАЩОТО ТОВА ПИЯНДЕ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ВСЕКИ, КОЙТО МУ ОСИГУРИ БУТИЛКА МАСТИКА. А НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАМЕ ЦЕЛИЯТ ТОЗИ АПАРАТ И ЦЯЛАТА ТАЗИ БУМАЖЩИНА, МЕСТО ДА СИ ЖИВЕЕМ ЖИВОТА.
Категория: Политика
Прочетен: 1135 Коментари: 2 Гласове: 6
Последна промяна: 24.06.2014 15:25
Коста Рика нямат армия. Какъв е резултатът? Някой да е нападнал страната?

Резултатът е, че Коста Рика е най-развитата страна в региона.


Когато в една страна хора се оторизират от държавата да ползват оръжие, за да защитават трети лица, тази държава отива към гибел. Примери много по света.


Коя е най-боеспособната армия в Европа? Швейцарската. И знаете ли защо? Защото е три пъти по-малка от българската. Лудост е нали? Швейцария е със същото население като България, а има три пъти по-малка армия от България. В същото време армията там има и граждански функции - примерно охранителни. Защо тогава тя е най-боеспособната армия, въпреки, че в миналото столетие на Швейцария й се размина войната, слава богу? Защото швейцарците УЧАСТВАТ в своята армия, а ние само ГЛЕДАМЕ. Ние, българите, както и останалите страни от ЕС сме само ЗЯПАЧИ. Ние не УЧАСТВАМЕ. Може би е неудачен примерът който ще дам, но друго се се сещам засега. Афганистан. Най-високотехнологината армия в света - не можа да победи едни дрипльовци, които се криеха в пещерите на планините. Изсипаха стотици хиляди тона бомби, използваха безпилотни самолети, убиха лидера им, какво ли не стана и накрая се установи, че сме там, където бяхме в началото. Получи се същото, което стана и по време на съветското присъствие там. Накрая всеки трябваше да си получи урока.

Какво направи най-високотехнологичната армия във Виетнам. Също абсолютен провал. Защо. Защото виетнамците УЧАСТВАХА, а американците ГЛЕДАХА. Над Виетнам са хвърлени повече бомби, отколкото САЩ са хвърлили по време на ВСВ и накрая какво? Пак нищо.

Значи УЧАСТИЕТО в една кауза е толкова по-силно, колкото по-национална е каузата. Затова американското общество "участва" във виетнамската война само със 250 хилядна армия. Всяка една велика страна става опасна, когато има КАУЗА, за която да се бори. Съветският съюз се провали във войната с Финландия през 1939-1940г. Загинаха повече от 250 хиляди красноармейци и малката Финландия излезе морален победител, въпреки, че отстъпи Карелския провлак и 3 острова в Балтика на Съветите. Как същата тази насрана в боевете с финладците армия успя да спре Хитлер? Имаше КАУЗА, която изискваше УЧАСТИЕ не само на професионалните бойци, а ВСЕНАРОДНО УЧАСТИЕ.

Затова често давам за пример Швейцария. Защото там хораа УЧАСТВАТ както в правенето на политиката на страната, така и в защитата и от вътрешни и външни неприятели. И тъй като УЧАСТВАТ, а не ГЛЕДАТ като нас, постигат успехи.

Стабилността на швейцарската държава се основава на принципа, че швейцарците не си пъхат носа там, където не им е работа. Не раздават социална и демократична справедливост по света, не се месят в чужда работа и си гледат собствената държава. В същото време те никога не са крили тайната на своя успех, а той е защото швейцарците УЧАСТВАТ в изграждането, опазването и развитието на своята държава чрез политическата система, която са наложили и чрез съзнанието си, че нямат нужда от дори и една педя чужда зема, но не дават на никого и една педя от своята земя.

Наемната армия никога не ме е вдъхновявала. Единственият пример в световната история, когато наемна войска е свършила голямо добро за национална кауза, това е участието на 2000 наемници в отбраната на Виена, при първата турска обсада в началото на 16-ти век.

Спомнете си примера с китайските наемници, които са били изпратени да спрат монголите на северните граници на Китай. Те са свалили оръжието и са се предали на волята на Чингиз хан.

Наемниците са добри, когато трябва да отидат да убият някого. Примерът с убийството на Бин Ладен е показателен пример. Някой управник на света решава, че е по-добре да убие един човек, вместо да говори с него и изпраща подготвени наемници да свършат тази работа, но когато трябва да се защитават по-значителни национални каузи, наемниците не вършат работа в дългосрочен план. Те просто изсмукват ресурсите на обществото и се специализират в префинения рекет на същото това общество, което ги храни и издържа, като те имат най-голям интерес по света да има огнища на напрежения, за да могат да участват в тях.


Спомних си думите на един от нашите рейнджъри, участвал в мисията по омиротворяването на Камбоджа. След като службата му там е приключила, той се хванал на работа в едно стрелбище. Когато го попитах как се е чувствал в Камбоджа и как се чувства тук, у дома, той ми каза следното, цитирам по памет: "ТАМ БЕШЕ ДРУГО - КУРШУМИ ЛЕТЯТ, А КОГАТО СПРАТ - РАЗНИ ХВЪРЧАЩИ И ПЪЛЗЯЩИ ТВАРИ НИ ДОВЪРШВАХА И НИ ИЗЯЖДАХА ЖИВИ. Тук е ебаси и скуката".

Обществото трябва да намери друг отдушник на авантюристите, които искат куршуми да свистят около тях и гадини да ги ядат живи. Може да станат гидове в джунглите или нещо такова, за да си изкарват хляба с необходимото за тях и жизненоважно напрежение.

Така ще спестим пари за бюджета и ще направим света по-мирен и спокоен, защото надявам се, повечето хора не искат да свистят куршуми покрай главите им. Поне на мен така ми се струва.



Категория: Политика
Прочетен: 913 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 30.06.2014 15:02
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3222672
Постинги: 6928
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30